ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Μια ζεστή "φωλιά"

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Το Γηροκομείο Βέροιας αποτελεί ένα ζεστό, οικείο και φιλόξενο περιβάλλον για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, κερδίζοντας την αποδοχή της κοινωνίας. Αυτό επετεύχθη με μικρά αλλά σταδιακά βήματα στο πέρασμα του χρόνου. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ανακαινίστηκαν οι πτέρυγες, όπως επίσης και οι λοιπές υποδομές του.

Το ίδρυμα απαρτίζεται από τρεις πτέρυγες. Η μία πτέρυγα ανδρών, η μία γυναικών και η τρίτη όπου βρίσκονται το εστιατόριο, η τραπεζαρία, το σαλόνι, το αναρρωτήριο και τα γραφεία του προσωπικού.

Στο Γηροκομείο Βέροιας φιλοξενούνται σήμερα ηλικιωμένοι που ναι μεν χρήζουν φροντίδας, αλλά μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν στις καθημερινές τους ανάγκες, όπως επίσης φιλοξενούνται και ηλικιωμένοι με χρόνιες παθήσεις και κινητικά προβλήματα.

Βασικό πρόβλημα και στην περίπτωση του Γηροκομείου, είναι το οικονομικό. Το κόστος λειτουργίας του είναι πολύ υψηλό και δεν αρκούν μόνο οι συντάξεις των τρόφιμων. Γι αυτό οι συνεχείς προσπάθειες των διοικήσεων είναι η εξεύρεση χρημάτων μέσα από δωρεές επώνυμων και ανώνυμων πολιτών. Παράλληλα όμως μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στην σωστή διαχείριση των οικονομικών για να αποφεύγονται σπατάλες.

Η  Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Σωσσίδειο Γηροκομείο Βέροιας», όπως είναι η πλήρης ονομασία του, αποτελεί μια ζεστή φωλιά για τους απόμαχους της ζωής και διεκδικεί και επιδιώκει ένα καλύτερο αύριο για τους ηλικιωμένους που χρειάζονται αγάπη, φροντίδα, βοήθεια, σεβασμό, αξιοπρέπεια και ισότιμη θέση με όλους μας στην κοινωνία που την υπηρέτησαν μέχρι τα βαθιά γεράματα τους, χωρίς προκαταλήψεις και περιθωριοποίηση τους.

 

Σύντομο ιστορικό

Το Γηροκομείο της Βέροιας, ιδρύθηκε το 1957 ως Αδελφάτο, με το κληροδότημα της αειμνήστου Βασιλικής Δ. Σωσσίδου και με την πρωτοβουλία ορισμένων φιλάνθρωπων κυριών της πόλης και λειτούργησε από τις 15 Αυγούστου 1958 με την επωνυμία «Αδελφάτο Γηροκομείο Βέροιας» και στεγάστηκε στο παλαιό κτίριο (βίλα), δωρεά της αειμνήστου Βασιλικής Δ. Σωσσίδου, το όνομα της οποίας και φέρει το Γηροκομείο.

Το 1971 ανεγέρθη το νέο κτίριο η δαπάνη του οποίου αντιμετωπίσθηκε με κρατική επιχορήγηση και με την συνεισφορά όλων των κατοίκων του Νομού Ημαθίας καθώς επίσης και της Εκκλησίας.

Τα μέλη του Δ.Σ. που συντέλεσαν στην ανέγερση του νέου κτιρίου είναι τα εξής: Πρόεδρος Άννα Κεμιντζέ , Αντιπρόεδρος Διομ.Λεβτσένκο, Γραμματέας Αργ. Δημητρακάκης, Ταμίας Δημ. Αχτσής, και μέλη Άννα Παπαδοπούλου, Χρυσ. Θεοδωρίδου, Άννα Καζαντζίδου, Άννα Kουταβά, Ευγ. Αντωνιάδου, Αθηνά Πορφύρη και Βασιλ. Καλλιμπάκα.

Ο αγώνας δύσκολος για τα προβλήματα που έπρεπε να ξεπερασθούν, όπως το οικονομικό, η στέγη, οι προκαταλήψεις και ο κοινωνικός αποκλεισμός κατά κάποιο τρόπο των γερόντων.

Στη συνέχεια το Αδελφάτο με το υπ` αριθμόν 2053/1973 συμβόλαιο δωρεάς μεταβίβασε όλα τα περιουσιακά στοιχεία στο Ίδρυμα και έκτοτε λειτουργεί ως Σωσσίδειο Γηροκομείο Βέροιας, ειδικώς αναγνωρισμένο Μη  Κερδοσκοπικό Ίδρυμα.

Επιχορηγούνταν από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας από το 1972 με το Ν.Δ.1111/1972 περί φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και είναι εντεταγμένο στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αριθμό 021031δπ260050100 και τώρα επιχορηγείται από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.

Μετονομάστηκε σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Σωσσίδειο Γηροκομείο Βέροιας».

 

Γιάννης Μούρτζιος: Βάλαμε νοικοκυριό…

Σκοπός της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι η δωρεάν παροχή υλικής και ηθικής προστασίας ή αρωγής σε άτομα ή ομάδες ατόμων ευρισκόμενα μονίμως ή πρόσκαιρα σε κατάσταση αδυναμίας προς εργασία λόγω γήρατος.

Ειδικότερα η στέγαση, η διατροφή και η περίθαλψη γερόντων και των δύο φύλων με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν την δυνατότητα να εργασθούν και κυρίως να προέρχονται από τον Νομό Ημαθίας και τους όμορους νομούς.

«Η λειτουργία του Ιδρύματος στηρίζεται στις συντάξεις των τροφίμων, στις δωρεές σε χρηματικό ποσό ή τροφίμων των συμπολιτών, στην Εκκλησία και στην κρατική  οικονομική επιχορήγηση η οποία τα τελευταία χρόνια μειώθηκε σημαντικά» μας λέει ο Αντιπρόεδρος του Γηροκομείου Γιάννης Μούρτζιος.

Κύριο μέλημα αυτών που διευθύνουν το Γηροκομείο είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας των Ηλικιωμένων σε συνδυασμό με την προσπάθεια δημιουργίας ατμόσφαιρας θαλπωρής και αγάπης. Σαν φυσικό αποτέλεσμα έρχεται η καταπολέμηση και εξουδετέρωση της περιθωριοποίησης και του μαρασμού αποτέλεσμα που φέρνει ο Ιδρυματισμός.

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους τρόφιμους, αλλά και την βελτίωση των εγκαταστάσεων για την ευχάριστη διαμονή τους» δηλώνει ο Γιάννης Μούρτζιος και επισημαίνει:

«Πρώτη μας ενέργεια ήταν η συνετή εργασία του προσωπικού φροντίδας. Ακόμα και με την ενδυμασία τους. Από κει και πέρα έγιναν ανακαινίσεις και ανανεώσεις στον εξοπλισμό. Το 2013 έγινε ανακαίνιση της πτέρυγας των ανδρών με δωρεά της Χρυσούλας Χαρίση, στη μνήμη του συζύγου της Σαββαϊδη, με διαχείριση του έργου από την δωρήτρια.

Το 2015 προχωρήσαμε στην εξωτερική μόνωση με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, συνολικής αξίας 35.000 ευρώ, υπό την επίβλεψη του Δ.Σ. του Γηροκομείου. Επίσης το 2015 ανακαινίσθηκαν ο εξώστης και οι εξωτερικού χώροι, δωρεά του Αντώνη Κρετσόβαλη στη μνήμη του αδελφού του Γιώργου. Την ίδια χρονιά ανακαινίσθηκε ο ισόγειος χώρος (σαλόνι, τραπεζαρία, γραφεία, αναρρωτήριο) με χρήματα από μικρές και ανώνυμες δωρεές πολιτών, υπό την επίβλεψη του Δ.Σ.

Το 2016 ανακαινίσθηκε η πτέρυγα των γυναικών με δωρεά του Αντώνη Κρετσόβαλη, όπως επίσης ανακαίνιση στις υποδομές (πλυντήριο, τέσσερις καταψύκτες, τρίπορτο ψυγείο, καυστήρας, καλοριφέρ, ντουλάπες ιματισμού), από δωρεές και χρήματα που συγκέντρωσε το Αδελφάτο».      

Ολοκληρώνοντας ο Γιάννης Μούρτζιος τόνισε ότι «προσπαθήσαμε και πετύχαμε νομίζω να δημιουργήσουμε μία  σχέση αξιοπιστίας με τους πολίτες που ήθελαν να βοηθήσουν. Στην συνέχεια λόγω των στενών οικονομικών δεδομένων, δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στην σωστή διαχείριση των χρημάτων που έμπαιναν στο ταμείο και άλλων δωρεών. Για παράδειγμα καθιερώσαμε το δελτίο παραλαβής, όπως και αποδείξεις είσπραξης. Πλέον στο συρτάρι δεν υπάρχουν χρήματα. Όλα κατατίθενται σε λογαριασμό τράπεζας και μέσα από εκεί γίνονται οι πληρωμές. Επίσης μειώσαμε τους μισθούς των εργαζομένων, όπως έγιναν σε όλους τους εργασιακούς τομείς, Επιχειρήσαμε και βάλουμε ένα νοικοκυριό, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Να φανταστείτε ότι το προσωπικό ήταν αρκετούς μήνες απλήρωτο, ενώ βελτιώσαμε τις συνθήκες, όπως σας προανέφερα. Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι οι συντάξεις των περισσότερων ηλικιωμένων δεν αρκούν για να καλυφθούν τα έξοδα φροντίδας τους. Μία σύνταξη 350 ευρώ δεν φτάνει για τα έξοδα που κυμαίνονται από 700 έως 800 ευρώ για τον καθένα».

 

Τι προσφέρει το Γηροκομείο

Σήμερα η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Σωσσίδειο Γηροκομείο Βέροιας» προσφέρει υπηρεσίες όπως:.

Σίτιση,  πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα, συμβουλευτική στήριξη, συνοδεία Ασθενών, εκδρομές, φαρμακευτική φροντίδα, φιλοξενία,

φροντίδα Ατομικής Υγιεινής, ψυχαγωγία, φυσικοθεραπεία, ψυχιατρική παρακολούθηση, ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, προληπτική ιατρική παρακολούθηση , εκκλησιασμός.

Οι Τρόφιμοι του Γηροκομείου είναι ελεύθεροι να εξέρχονται από το Ίδρυμα τις πρωινές και απογευματινές ώρες και συμμετέχουν σε όλες τις οργανωμένες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τόσο στον χώρο του Ιδρύματος όσο και έξω από αυτό που πραγματοποιούν διάφοροι φορείς και σωματεία με την συνεργασία του Ιδρύματος.

Σήμερα φιλοξενούνται 39 άτομα ενώ η δυναμικότητα της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων βάση αδείας λειτουργίας του είναι 45 άτομα. Το προσωπικό του ιδρύματος είναι 16 εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου οι οποίοι είναι 2 Διοικητικό προσωπικό (εκ των οποίων ο Διευθυντής είναι Κοινωνικός Λειτουργός), 1 Ψυχολόγος ,1 Μάγειρας, 5 καθαρίστριες , 7 Νοσηλευτές. Επίσης και 1 παθολόγος με σύμβαση έργου.

 

Πως διοικείται το Ίδρυμα

Το Ίδρυμα λειτουργεί με δύο διοικητικά συμβούλια. Το ένα είναι το Αδελφάτο Γηροκομείο Βέροιας, σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο έχει μέλη-συνδρομητές και η διοίκησή του αποτελείται από 11 μέλη τα οποία είναι:

Πρόεδρος: Μούρτζιου-Χατζηευστρατιάδου Ευδοξία.

Αντιπρόεδρος: Λεονταρά Βαρβάρα.

Γραμματέας: Γιαννακάκη Μαγδαλινή.

Ταμίας: Παπαδοπούλου Γιαννούλα.

Μέλη: Μούρτζιος Ιωάννης, Κάτσιου Μαρία, Σαββαϊδου Αναστασία, Υγροπούλου Αναστασία, Δρούγκας Χρήστος, Ζυγουλιάνα Δέσποινα και Μπιλαδέρη Ελένη.

Από το συμβούλιο αυτό, τρία μέλη με εσωτερική διαδικασία εκλέγονται για να διοικήσουν το Ίδρυμα σε ένα πενταμελές συμβούλιο. Τα άλλα δύο μέλη ορίζονται από τον Αντιπεριφερειάρχη.

Έτσι η διοίκηση του «Σωσσίδειου Γηροκομείου Βέροιας» αποτελείται:

Πρόεδρος: Κάτσιου Μαρία.

Αντιπρόεδρος: Μούρτζιος Ιωάννης.

Ταμίας: Γουτσίκα Ελένη

Γραμματέας: Μπιλέκας Γιώργος

Μέλος: Δρούγκας Χρήστος.

Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν για τον Μπιλέκα Γιώργο, η Σιδηροπούλου Αγγελική και για την Γουτσίκα Ελένη, η Κυροπούλου Σοφία.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Μ.Φ.Η. «Σωσσίδειο Γηροκομείο  Βέροιας»  και του Δ.Σ. του Αδελφάτου Γηροκομείου Βέροιας, είναι άμισθα και προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.