ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Γιόρτασαν δημιουργικά την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης στα Ι.Ε.Β.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης (31/10), τα «Τριτάκια» των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας «Ι. Σαφαρίκα-Ι. Μπαρμπαρούση», πραγματοποιώντας μια συζήτηση με τη δασκάλα τους,  σχετικά με τη σημασία της αποταμίευσης στη ζωή μας και το ρόλο που παίζει τις ημέρες που διανύουμε, κατασκεύασαν τους δικούς τους βατράχους-κουμπαράδες από απλά υλικά, όπως ένα ποτήρι και χαρτόνι.

Συζητήθηκε ακόμη, ο γνωστός μύθος του Αισώπου «ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας ο οποίος πέρασε τα δικά του μηνύματα στους μικρούς μαθητές. Τελειώνοντας την κατασκευή και εμφανώς ευαισθητοποιημένοι, οι μαθητές ξεκίνησαν αμέσως την αποταμίευση βάζοντας τα πρώτα κέρματα στους κουμπαράδες τους!

Στη Β' Δημοτικού, ασχολήθηκαν με πληθώρα δραστηριοτήτων, μέσω των οποίων οι μαθητές κατανόησαν πιο εύκολα τη σημασία της προσεκτικής χρήσης και προστασίας των χρημάτων.

Στα παιδιά δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούν με το παραμύθι “Ο Κουμπαράκος και η Τσεπούλα”, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τις συζητήσεις που ακολούθησαν. Η έννοια του κουμπαρά, και κατ' επέκταση της τράπεζας, αναλύθηκαν διεξοδικά -στον κουμπαρά μας φυλάμε λίγα χρήματα, στην τράπεζα πολλά, προκειμένου να είναι ασφαλή.

Οι μαθητές ασχολήθηκαν επίσης με τη δραχμή, νόμισμα με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένοι, μαθαίνοντας για την αξία της και την κατάργησή της. Κυρίως, όμως αναφέρθηκαν στη μεταφορική χρήση του κουμπαρά. Μέσα στους κουμπαράδες τους, τα παιδιά δεν κρύβουν μόνο χρήματα, μα τα όνειρα και τις ευχές τους καθώς με τα χρήματα αυτά θα κάνουν πραγματικότητα ένα όνειρό τους.

Ευκαιρία να μιλήσουμε για τη χρησιμότητά της στη ζωή μας! Τα παιδιά της Δ’ τάξης διάβασαν  την ιστορία του τζίτζικα και του μέρμηγκα, του Αισώπου και έφτιαξαν ένα δικό τους ποίημα:

Για δες τον Μέρμηγκα εκεί

δουλεύει με μεράκι πολύ!

Με υπομονή σπόρους μαζεύει

 για τον Χειμώνα αποταμιεύει.

Έτσι, λοιπόν, κι εγώ έχω σκοπό

έναν κουμπαρά ξεχωριστό

να κατασκευάσω στο λεπτό.

Δε μοιάζω στον Τζίτζικα εγώ

σαν το μυρμήγκι εξοικονομώ,

 όσο μπορώ αποταμιεύω

προσέχω τι ξοδεύω.

Πώς εμείς τα παιδιά μπορούμε να κάνουμε αποταμίευση;

Με τους κουμπαράδες μας!

Φτιάχνουμε κουμπαράδες- μυρμήγκια!