ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ξεκίνησε η κατασκευή Βρεφονηπιακού στην Κυψέλη Βέροιας

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

Ένα αίτημα πολλών χρόνων έρχεται να υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή Βέροιας.

Οι κάτοικοι της συνοικίας Κυψέλη, εδώ και μια δεκαετία ζήτησαν να αξιοποιηθεί ένα δημοτικό οικόπεδο που υπάρχει στην περιοχή, κάτι που παίρνει, πλέον, σάρκα και οστά. Πρόκειται για έναν βρεφονηπιακό σταθμό του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε πριν από ένα μήνα περίπου. Με την ολοκλήρωσή του συγκεκριμένου βρεφονηπιακού σταθμού, ο οποίος είναι μεγάλης δυναμικότητας, πιθανόν να επηρεαστούν και οι υπόλοιπες δομές που λειτουργούν σήμερα, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.

Είναι παλιά ιστορία…

Η κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στην συνοικία Κυψέλη είναι μια παλιά ιστορία. Το 2008 είχε γίνει η πρώτη σύμβαση, αλλά διακόπηκε λόγω ιδιοκτησιακών προβλημάτων που υπήρχαν. Μάλιστα αυτά τα οκτώ χρόνια ο λάκκος που δημιουργήθηκε, αποτελούσε πηγή κινδύνων για τα παιδιά της περιοχής.

Η εφημερίδα μας πριν από έναν, ακριβώς, χρόνο αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνταν από την ανοιχτή «πληγή» που υπήρχε.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο που έγινε τότε:

«Με ευαισθησία αντιμετώπισαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης, τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής Κυψέλης Βέροιας.

Όπως είπαν οι κάτοικοι που παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν οκτώ χρόνια ξεκίνησε η κατασκευή ενός βρεφονηπιακού σταθμού και στην συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Έτσι τώρα υπάρχουν μόνο τα θεμέλια δημιουργώντας ένα τεράστιο λάκκο απ΄ όπου διέρχονται απόβλητα και πάσης φύσεως αντικείμενα (φωτό).

Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος κατανόησαν απόλυτα το πρόβλημα και γι αυτό ζήτησαν προθεσμία τριών μηνών για εξεύρεση χρημάτων ώστε να συνεχιστεί το έργο και αν δεν το πετύχουν αυτόν τον στόχο, ο Δήμος θα βάλει χρήματα για το φέρει στο επίπεδο του δρόμου. Άμεσα πάντως θα ληφθούν μέτρα ασφάλειας και υγιεινής».

Τηρήθηκε η υπόσχεση

Και πράγματι έτσι έγινε. Η Δημοτική αρχή από εκείνη την ημέρα και μέχρι πριν ένα μήνα που ξεκίνησαν να ρίχνονται τα πρώτα μπετό, στάθηκε πάνω στα προβλήματα που υπήρχαν και φρόντισε να τηρήσει την υπόσχεσή της, εντάσσοντας στον προϋπολογισμό την χρηματοδότηση του έργου με 640.000 ευρώ, για την κατασκευή του κτηρίου μέχρι τα τούβλα και την στέγη. Από το στάδιο αυτό και μετά θα γίνει νέα μηχανολογική μελέτη για να συνεχιστεί το έργο, με στόχο να παραδοθεί για χρήση το 2019.

«Είναι ένα έργο το οποίο καταφέραμε να ξεκολλήσουμε μετά από πολλά χρόνια. Θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον Δήμο μας αφού θα φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό παιδιών, χώρος ο οποίος σήμερα λείπει από την πόλη μας και πέραν αυτού ότι νοικιάζουμε αυτήν την στιγμή χώρους για παιδικούς σταθμούς» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι «μπορεί κάποιοι παιδικοί σταθμοί στο μέλλον να συγχωνευτούν, αλλά μπορεί και να αυξήσουμε την δυναμικότητα. Κάτι που θα εξεταστεί στο μέλλον και με τα δεδομένα εκείνης της εποχής και τα προγράμματα που θα υπάρχουν. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι την λήξη της θητείας μας, δηλαδή το 2019».

Για το ίδιο θέμα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Αρης Λαζαρίδης είπε στη "Β":

"Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι γνωστή και αναγνωρισμένη από παντού η τεράστια σημασία της προσχολικής αγωγής. Έχοντας αφήσει οριστικά πίσω την έννοια της απλής φύλαξης των παιδιών –ώστε να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι γονείς τους- ερχόμαστε σήμερα να αναγνωρίσουμε τα πολλαπλά οφέλη από την συμμετοχή των παιδιών στα πλαίσια και τα προγράμματα προσχολικής αγωγής εντός των παιδικών σταθμών (η σωστότερη ονομασία των οποίων πρέπει να είναι: κέντρα προσχολικής αγωγής).

Όταν μιλάμε για προσχολική αγωγή, δεν μιλάμε για εκπαίδευση σχολικού τύπου επικεντρωμένη στη νόηση και τη μάθηση. Μιλάμε για πολύπλευρες παιδαγωγικές διαδικασίες που στοχεύουν στην ολόπλευρη (σωματική, συναισθηματική, νοητική, αισθητική, ηθική, κοινωνική) ανάπτυξη του παιδιού. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες εξασφαλίζονται στον μέγιστο βαθμό η δημιουργία της βάσης και των προϋποθέσεων για την πρόοδο και την προοπτική του κάθε παιδιού.

Με αυτά ως δεδομένα επιδιώξαμε πάση θυσία την επανέναρξη κατασκευής του βρεφονηπιακού σταθμού της «Κυψέλης» και στοχεύουμε στην όσο το δυνατόν γρήγορη κατασκευή του. Στόχο που θεωρούμε εφικτό μετά και την εμπειρία μας από την επιτυχή κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος στα «Γιοτζαλικια».

Προδιαγραφές για 90 παιδιά

Με την μελλοντική ολοκλήρωση του κτηρίου θα υπάρχει η δυνατότητα να καλύψει τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες επαγγελματικής φύλαξης και φροντίδας βρεφών και νηπίων των κατοίκων της περιοχής και της πόλης. Πρόκειται για έναν σύγχρονο βρεφονηπιακό σταθμό αποτελούμενο από εργονομικούς χώρους και λειτουργώντας σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους φύλαξης και εκπαίδευσης νηπίων.

Το συνολικό εμβαδό δόμησης ανέρχεται στα 748,46 τετραγωνικά μέτρα σε τρεις ορόφους με υπόγειο. Επίσης θα υπάρχουν και ημιυπαίθριοι χώροι 149,11 τετραγωνικά.

Όπως προαναφέραμε σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει 90 συνολικά παιδιά, από τα οποία 15 θα είναι βρέφη από 0,8 μηνών μέχρι 1,1/2 ετών, 25 παιδιά Α΄ νηπιακής ηλικίας από 1,1/2 μέχρι 3,1/2 ετών, και 50 παιδιά Β΄ νηπιακής ηλικίας από 3,1/2 ετών μέχρι και 5,1/2 ετών.

Όπως αναφέρει η τεχνική έκθεση, το κτήριο θα διαθέτει τον ιδανικό προσανατολισμό ώστε οι αίθουσες των παιδιών να βρίσκονται στη νότια πλευρά, ενώ οι χώροι υγιεινής, οι αποθηκευτικοί χώροι και οι κουζίνες σχεδιάστηκαν στην βορεινή του πλευρά.