ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Καταπατημένες εκτάσεις παράλληλα της Εγνατίας οδού

Εδώ και κάποια χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνονται οι καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις στην Ημαθία.

Συγκεκριμένα από το χωριό Νησέλι και μέχρι Κουλούρα, υπάρχει μία δημόσια έκταση, παράπλευρη με την Εγνατία οδό, η οποία είχε προβλεφθεί για μια, τυχόν επέκταση του δρόμου. Αρχικά είχαν φυτευτεί λεύκες από τη αρμόδια υπηρεσία του Κράτους οι οποίες πριν κάποια χρόνια υλοτομήθηκαν και η έκταση αυτή παρέμεινε χέρσα και θαμνώδης.

Με την πάροδο του χρόνο κάποιοι αγρότες στις εκτάσεις αυτές φύτεψαν ροδάκινα, χωρίς να έχουν τίτλους κυριότητα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως στην υπόλοιπη μη καταπατημένη έκταση προκαλούνται διάφορες πυρκαγιές και μετά από ένα, δύο χρόνια φυτεύονται διάφορες δενδροκαλλιέργειες.   

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών και του κράτους δικαίου. Καταπατητές που έδρασαν αυθαιρέτως σε πλεονεκτική θέση έναντι όσων δεν προέβησαν αυτογνωμόνως σε αποψίλωση εκτάσεων.

Οι δημόσιες καταπατημένες εκτάσεις είτε δασικές είτε αγροτικές ανήκουν σε όλους. Συνεπώς δεν μπορεί να επιβραβεύεται όποιος πρόλαβε πρώτος να κάνει την καταπάτηση, αποκλείοντας τους διστακτικότερους και κυρίως τους νομιμόφρονες. Καθώς επίσης αποκλείοντας αυτούς που δεν είχαν καν τα οικονομικά μέσα για να καταλάβουν να εκχερσώσουν και να καλλιεργήσουν παρανόμως μια δημόσια έκταση. Χωρίς να συνυπολογίζεται το αν ο καταπατητής είχε την οικονομική ανάγκη που θα δικαιολογούσε τέτοιες ενέργειες. Χωρίς να εξετάζεται το σύνολο της περιουσίας του καταπατητή, χωρίς να κρίνεται απαραίτητο να είναι και ο ίδιος αγρότης.

ΟΙ καταπατημένες εκτάσεις δεν φαίνονται στο Κτηματολόγιο; Έχουν δοθεί τίτλοι κυριότητας και με ποια κριτήρια; Μπορεί να μας απαντήσει υπεύθυνα κάποια αρμόδια υπηρεσία;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΕΡΟΙΑ" (22/4/24)