ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η αγωγή των παιδιών ξεκινά από το σπίτι

Εδώ και πολλά χρόνια Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου είναι ο βεροιώτης εκπαιδευτικός Γιώργος Μάρκου και τακτικός αναγνώστης της εφημερίδας μας.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του ο καλός φίλος Γιώργος είπε κάποιες αλήθειες για την σχέση δασκάλου-μαθητή-οικογένειας. Όπως αναφέρει, με αφορμή μίας τριήμερης εκδρομής του σχολείου του στην Αθήνα, όλα κύλησαν πολύ καλά και τα παιδιά είχαν «ζωγραφισμένη» στο πρόσωπό τους την χαρά που ένοιωσαν και από τις παραστάσεις-εμπειρίες που έζησαν.

Τις ίδιες ημέρες στην Αθήνα το σχολείο της Καρπάθου συνάντησε πολλά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως αναφέρει «παιδιά αδιάφορα για το χαρακτήρα της εκδρομής, κανένα ενδιαφέρον στις ξεναγήσεις στα Μουσεία ή τα θεματικά πάρκα. Το μόνο που τους ένοιαζε, να κοροϊδέψουν, να μιλήσουν απρεπώς, να περιφέρονται από εδώ κι από εκεί, να βγουν μόνο για να μεθύσουν. Και οι ήρωες συνάδελφοι καθηγητές, ταλαιπωρημένοι και κουρασμένοι, να προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα».

Το πιο άσχημο από την εμπειρία που έζησε ο βεροιώτης δάσκαλος, είναι η σύλληψη συνοδών καθηγητών από κάποιο Λύκειο. «Μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί υπεύθυνοι συνοδοί καθηγητές για παραβατικές πράξεις μαθητών. Από ναρκωτικά έως παράνομη οπλοφορία. Ο κόσμος δεν ξέρει ότι δεν μπορούν να ψάξουν τις αποσκευές των παιδιών ή να απαγορεύουν τη συμμετοχή σε κάποιους μάγκες. Υπεύθυνοι είναι οι γονείς τους. Αλλά δεν την πληρώνουν αυτοί» κατέγραψε με πόνο ψυχής ο δάσκαλος Γιώργος Μάρκου.

Με την ευκαιρία να συμφωνήσουμε για άλλη μια φορά ότι σε «κάθε περίπτωση το σχολείο προσφέρει εκπαίδευση και αγωγή. Αγωγή που ξεκινά από το σπίτι».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΕΡΟΙΑ" (22/4/24)

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay