ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΒΕΡΟΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 1054 φορές

ΒΕΡΟΙΑ: Από το ναδίρ στο ζενίθ το 2014

Το 2014 βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου και μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως αποτέλεσε ένα συναρπαστικό ποδοσφαιρικό έτος για την ομάδα της ΒΕΡΟΙΑΣ, γεμάτο ένταση, συγκίνηση και στο τέλος δικαίωση!

Ο Ιανουάριος του 2014 βρήκε τη «Βασίλισσα του Βορρά» βυθισμένη στον πάτο της βαθμολογίας, μαζί με τον Απόλλων Σμύρνης στους 14 βαθμούς και τον Άρη των πολλών οικονομικών προβλημάτων στους 7 βαθμούς. Οι αλλαγές προπονητών που προηγήθηκαν; Τέσσερις! Ο νέος χρόνος βρήκε στον «κυανέρυθρο» πάγκο τον Σέρβο, Ράτκο Ντόστανιτς ο οποίος ήταν προπονητής της ομάδας μέχρι το τέλος της σεζόν 2013-2014.

Στο μεταγραφικό μέτωπο του Γενάρη αποχώρησαν από το ρόστερ επτά ποδοσφαιριστές ενώ στην προσπάθεια αποφυγής του υποβιβασμού αποκτήθηκαν μόλις τρεις! Οι ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν ήταν οι Γιάννης Σεντεμέντες, Βαγγέλης Οικονόμου, Orestes, Filipe Da Costa, Miljan Mrdakovic, Παναγιώτης Πλαβούκος (δανεικός) και Julio Segundo (δανεικός) ενώ στην αντίπερα όχθη αποκτήθηκαν οι Άγγελος Βέρτζος, Esmaël Gonçalves και Pavel Komolov!

Παρά την μικρή μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου, η «Βασίλισσα» κατάφερε να βρει ρυθμό. Έχοντας από πίσω ένα σταθερό προπονητή, τα αποτελέσματα άρχισαν σιγά – σιγά να έρχονται. Το διπλό στο «Γεντί Κουλέ» απέναντι στο δυνατό Ο.Φ.Η. του Σα Πίντο στις 11 Ιανουαρίου 2014, σήμαινε την αρχή της πορείας για τη σωτηρία.

Ακολούθησε η ισοπαλία απέναντι στον Άρη, που ουσιαστικά τέλειωσε τις όποιες ελπίδες του για παραμονή, το σπουδαίο διπλό στον ΠΑΣ Γιάννινα, η ισοπαλία απέναντι στον Απόλλων Σμύρνης στη Βέροια που την κράτησε κοντά βαθμολογικά με τον άμεσο ανταγωνιστή της στη μάχη της παραμονής, το μεγάλο διπλό στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο την ΑΕΛ Καλλονής και ενώ η «Βασίλισσα» αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο από το 14’ (αποβολή του Σισσοκό), η ισοπαλία απέναντι στον «Ευρωπαίο» Ατρόμητο, και το αήττητο των τεσσάρων τελευταίων αγωνιστικών (3 νίκες με αντίπαλους την Ξάνθη, τον Πανιώνιο και την Τρίπολη, και 1 ισοπαλία στο Αγρίνιο, στο κάστρο του Παναιτωλικού).

Κάπως έτσι, η 13η του Απρίλη βρήκε την «Βασίλισσα του Βορρά» να πανηγυρίζει τη 3η συνεχομένη παρουσία της στα μεγάλα σαλόνια, αφού έφτασε τους 38 βαθμούς στο πρωτάθλημα, στέλνοντας τον Απόλλων Σμύρνης στη Β’ Εθνική και στην τριπλή ισοβαθμία με Πλατανιά και Ξάνθη, την ακριτική ομάδα στα μπαράζ παραμονής!

Το ραντεβού με τη Σούπερ Λιγκ είχε ανανεωθεί, αλλά ελάχιστοι περίμεναν αυτό που θα ακολουθούσε στην ιστορική ομάδα της Ημαθίας.

Με τη λήξη της ποδοσφαιρικής σεζόν, ο Γιώργος Αρβανιτίδης κάλεσε τον Ράτκο Ντόστανιτς για να ανανεώσουν τη συνεργασία τους. Και ενώ όλοι μιλούσαν για συμφωνία, αυτή πότε δεν έγινε! Έτσι, ο Ντόστανιτς αποχώρησε από την πόλη της Βέροιας και ο Γιώργος Αρβανιτίδης έψαξε τον επόμενο. Δημοσιεύματα του Μαΐου ήθελαν τον Κίκε Ερνάντεθ ως πρώτο υποψήφιο για τον Βεροιώτικο πάγκο. Κάτι, που εν μέρει συνέβη, καθώς οι κυανέρυθροι ανακοίνωσαν στις 28 Μαΐου 2014 την πρόσληψή του όχι όμως ως προπονητή, αλλά ως τεχνικού διευθυντή!

Λίγες μέρες αργότερα, ανακοινώθηκε και το όνομα του νέου της προπονητή, με τον Χοσέ Κάρλος Γκρανέρο να αναλαμβάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του ομάδα εκτός Ισπανίας. Άγνωστος στο ελληνικό κοινό, αλλά γνωστός στους Ισπανούς για τη δουλειά του στις μικρότερες κατηγορίες της χώρας, φίλος του Κίκε Ερνάντεθ, επελέγει ώστε να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο του Γιώργου Αρβανιτίδη για τη νέα εποχή στη ΒΕΡΟΙΑ, που δεν ήταν άλλο από την ένταξη της ομάδας στην ισπανική ποδοσφαιρική φιλοσοφία.

Έτσι, αποχώρισαν από το ρόστερ της ομάδας 13 (!) ποδοσφαιριστές οι οποίοι ήταν οι Νίκος Αναστασόπουλος, Κώστας Μπάρμπας, Νίκος Γεωργιάδης, Νίκος Τζιμογιάννης, Αλέξανδρος Αποστολόπουλος, Στέφανος Σιόντης, Παναγιώτης Πλαβούκος, Pavel Komolov, Petr Trapp, Mahamadou Sissoko, Esmaël Gonçalves, Guillermo Perez Moreno και Zezinho.

Η εφαρμογή του ισπανικού πλάνου, φυσικά προϋπέθετε την παρουσία αρκετών ισπανών ποδοσφαιριστών στο ρόστερ της ομάδας κι έτσι η ΒΕΡΟΙΑ προχώρησε στην απόκτηση των Xavi Ginard, Ivan Malon, David Vazquez και Jokin Esparza, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τους Nicolao Dumitru και Nigel Hasseilbaink, ενώ υπό δοκιμή βρίσκονταν ο Ισπανός ποδοσφαιριστής της Valencia Mestalla, Cédric Mandjeck που αποκτήθηκε στην συνέχεια. Ταυτόχρονα αποκτήθηκαν και οι Pedro Arce, Cyril Kali και Μάριος Παπαδόπουλος, με τον τελευταίο να δίνεται αργότερα δανεικός στον Άρη.

Και εκεί που ο μεταγραφικός σχεδιασμός προχωρούσε κανονικά για τη «Βασίλισσα του Βορρά» και ο στόχος που είχε θέσει η διοίκηση Αρβανιτίδη ήταν η παραμονή στη κατηγορία, ξαφνικά έρχεται αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας! Ο Γιώργος Αρβανιτίδης στις 6 Αυγούστου 2014 ανακοινώνει την απομάκρυνση του από τα δρώμενα της ομάδας και ενημερώνει τους φίλους της πως ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι ο Θόδωρος Καρυπίδης!

Η έλευση του νέου προέδρου έφερε ριζικές αλλαγές στο μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας αλλά και στους στόχους της. Παρά το γεγονός πως παίκτες και προπονητής επέμεναν στο «στόχος είναι η παραμονή», οι μεταγραφικές κινήσεις έδειχναν ακριβώς το αντίθετο! Ο Θ. Καρυπίδης έδειξε εμπιστοσύνη στους Κίκε Ερνάντεθ και Χοσέ Κάρλος Γκρανέρο παρά το γεγονός ότι στις 14 Αυγούστου 2014, έπειτα από τα αρνητικά αποτελέσματα των φιλικών αγώνων, βρέθηκαν λίγο πριν την πόρτα της εξόδου αμφότεροι!

Έτσι, μετά από σειρά συζητήσεων, ο Θ. Καρυπίδης και οι συνεργάτες του (Κάκος Κυριάκου, Αργύρης Πρόιος, Γιώργος Λαναρής και φυσικά ο τεχνικός δ/ντης Κίκε Ερνάντεθ) απέσπασαν τις υπογραφές σημαντικών ποδοσφαιριστών, όπως οι Javier Campora, Roberto Battion, Zvonimir Vukic, Raul Bravo, Jose Catala, Γιώργος Κατίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Σωτήρης Μπαλάφας, προκαλώντας «σεισμό» στην ποδοσφαιρική ζωή της πόλης αλλά και κάνοντας όλη την υπόλοιπη χώρα να συζητάει για τις κινήσεις αυτές!

Αποκτήθηκαν επίσης οι νεαροί και ταλαντούχοι Μαρκέλης, Παναγιωτούδης (δανεικός από Π.Α.Ο.Κ.), Τσιάμης, Χομσίογλου, με αποτέλεσμα το «κυανέρυθρο» να είναι κάτι παραπάνω από πλήρες!

Κάπως έτσι, φτάσαμε στις 24 Αυγούστου 2014. Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος ήταν γεγονός και η ΒΕΡΟΙΑ με μεγάλη εμφάνιση κερδίζει 3-2 την Skoda Ξάνθη, μια νίκη που θεωρήθηκε «ασήμαντη» για τους περισσότερους όμως στην πραγματικότητα ήταν η αρχή ενός ονειρικού, μέχρι στιγμής, ταξιδιού! Την επόμενη αγωνιστική η «Βασίλισσα» ταξιδεύει στην Κρήτη όπου θα αντιμετωπίσει τον Ο.Φ.Η. του Gennaro Gattuso και με γκολ του Νίκου Καλτσά θα φύγει για δεύτερη συνεχόμενη φορά «όρθια» από το Γεντί Κουλέ, βάζοντας ακόμη τρεις βαθμούς στο σακί της.

Επόμενη αντίπαλος η Κέρκυρα, η οποία μπορεί να προηγήθηκε από τα αποδυτήρια με γκολ του Χαβίτο όμως υπέκυψε στην πίεση της ΒΕΡΟΙΑΣ και γνώρισε και αυτή την ήττα! Μιας ΒΕΡΟΙΑΣ που στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος πραγματοποίησε το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία της σε επίπεδο Α’ Εθνικής και κάτι φάνηκε να αλλάζει στην ομάδα! Η ιστορική ομάδα από… κομπάρσος έγινε πλέον πρωταγωνίστρια! Ακολουθεί η άδικη ήττα από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης, η νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα, η ισοπαλία στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, η νίκη επί του Λεβαδειακού και η συντριβή με σκορ 4-1 από τον Π.Α.Ο.Κ., στο χειρότερό της φετινό ματς.

Σειρά πήραν οι εντός και εκτός έδρας ισοπαλίες με Πανιώνιο και Εργοτέλη αντίστοιχα, η ήττα με 2-1 από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, η νίκη επί του Πλατανιά, η ήττα με κατεβασμένα χέρια από τον Αστέρα Τρίπολης, η νίκη επί της Νίκη Βόλου και η ηρωική ισοπαλία επί του Πανθρακικού στην Κομοτηνή, αφού η ομάδα αγωνιζόταν με 10 παίκτες σε ένα γήπεδο χωράφι, για να κλείσει η χρονιά βρίσκοντας τη ΒΕΡΟΙΑ στην 5η θέση της βαθμολογίας με 25 βαθμούς και με 7 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες σε 15 αγώνες!

Μια συγκομιδή που επιτρέπει στη «Βασίλισσα του Βορρά» και τον κόσμο της, να υποδεχθούν το νέο έτος με μεγαλύτερη αισιοδοξία, με πολλές φιλοδοξίες και τους επίσης επιτρέπει να κάνουν μεγάλα όνειρα! Ωστόσο, πρέπει όλοι σε αυτό το δύσκολο δρόμο να παραμείνουν ταπεινοί και με σεμνότητα να προχωρήσουν βήμα-βήμα μπροστά καθώς το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά του και κρύβει πάντα παγίδες!

Το ραντεβού της «Βασίλισσας» με τον κόσμο της ανανεώνεται πλέον για το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015 όπου θα υποδεχθεί την ομάδα του Παναιτωλικού στο Δημοτικό Στάδιο της Βέροιας!

Καταλήγοντας εύχομαι σε όλους σας καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, ευτυχία και πάνω από όλα υπομονή σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής κατάρρευσης!

Σαλονικίδης Παναγιώτης