ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Στα χαρακώματα…

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΤΗΣ COSMOTΕ.ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ;

Την αντίδρασή τους εκφράζουν κάτοικοι για μία κεραία κινητής τηλεφωνίας που μετεγκαταστάθηκε στο πανέμορφο Ξηρολίβαδο. Μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κεραία της Cosmote «διχάζει» τους κατοίκους, σε θιγόμενους και αδιάφορους (από τον κάτω μαχαλά).

Για την τηλεπικοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων του καλοκαιριού, η συγκεκριμένη εταιρεία είχε εγκαταστήσει κεραία με ενοίκιο σε οικόπεδο με κατοικία της Αναστασίας Ψαθογιαννάκη, πριν από πολλά χρόνια. Από τότε άρχισαν να υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους και για τον λόγο αυτό η ιδιοκτήτρια του ακίνητου χώρου για λόγους κατανόησης έλυσε την συνεργασία της πριν από ένα και πλέον χρόνο.

Όμως οι ανάγκες εξυπηρέτησης του τηλεπικοινωνιακού κοινού του χωριού οδήγησαν την Cosmote σε αναζήτηση άλλου χώρου. Έτσι ήρθε σε συμφωνία με σε παρακείμενο οικόπεδο το οποίο δεν έχει οίκημα. Αυτό δημιούργησε νέες αντιδράσεις από κατοίκους που έχουν σπίτια δίπλα από το σημείο που επανεγκαταστάστηκε η κεραία. Θεωρούν ότι η κεραία δεν πρέπει να είναι εντός κατοικημένης περιοχής καθώς επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει.

«Δεν έχουμε σχολείο, έχουμε παιδιά»

Στην περίπτωση εγκατάστασης κεραίας σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια για την ασφαλή έκθεση του κοινού αυστηροποιούνται και απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται από την ΕΕ. Επίσης, απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραιών κινητής πάνω σε κτιριακές εγκαταστάσεις αυτού του είδους.

«Μπορεί να μην υπάρχουν σχολεία στο χωριό, όμως υπάρχουν παιδιά» μας είπε ο Λάζαρος Κουμπουλίδης ο οποίος είναι δικηγόρος κατοίκων που διαμαρτύρονται, αλλά και της Αναστασίας Ψαθογιαννάκη.

«Η κεραία ήταν τοποθετημένη από το 1998 εντός οικισμού, σε οικόπεδο που κατοικούνταν. Όταν οι φωνές πλήθαιναν γιατί γύρω γύρω σε αποστάσεις 20, 30 και 50 μέτρων υπάρχουν σπίτια, τότε η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου Αναστασία Ψαθογιαννάκη αντιλαμβανόμενη ότι η κεραία προκαλεί προβλήματα, έκανε εξώδικα στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών για να την απομακρύνει» μας λέει ο Λάζαρος Κουμπουλίδης και επισημαίνει:

«Η Cosmote αυτό που έκανε στην συνέχεια ήταν να την επιλέξει ως χώρο μετεγκατάστασης διπλανό οικόπεδο το οποίο νοίκιασε, χωρίς δεν έχει οίκημα εντός ορίων του οικόπεδο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στην εταιρεία είχε υποδειχθεί άλλος χώρος στο λόφο πίσω από τον Προφήτη Ηλία ο οποίος είναι προσβάσιμος και πανοραμικός στο Ξηρολίβαδο. Τελικά η Cosmote προτίμησε να επανατοποθετήσει την κεραία εντός του αστικού ιστού γιατί έτσι την διευκολύνει, αφού είναι πιο κοντά το ρεύμα».

Ο Λάζαρος Κουμπουλίδης θεωρεί ότι η κεραία αυτή είναι επιβαρυντική για τους ανθρώπους καθώς η ένταση του σήματος είναι πιο ισχυρή από τις κεραίες πόλεων.

«Η κεραία είναι μία και μοναδική. Δεν είναι σαν αυτές που βρίσκονται στις πόλεις και η μία δίνει σήμα στην άλλη. Αυτή κεραία για να καλύψει ολόκληρο το χωριό εκπέμπει πιο ισχυρό σήμα»

Πήραν αδειοδότηση εγκατάστασης

Όπως μας είπε ο Λάζαρος Κουμπουλίδης, πριν από ένα περίπου χρόνο έγιναν ενέργειες για να σταματήσουν οι εργασίες εγκατάστασης της κεραίας στον χώρο του νέου οικοπέδου, γιατί δεν υπήρχαν οι σχετικές άδειες. «Περίμεναν να αδειάσει το καλοκαίρι το χωριό από τους κατοίκους, για να την τοποθετήσουν… Θα μαζέψουμε εκ νέου υπογραφές, θα ενημερώσουμε τον Δήμο Βέροιας και θα ζητήσουμε από την Cosmote να την μεταφέρει στο σημείο που υποδείξαμε» κατέληξε ο Βεροιώτης δικηγόρος.

«Αν και αναρμόδιοι, σαν Πολιτιστικός Φορέας και προς αναζήτηση νομιμότητας και λύσης, ζητήσαμε από τον Δήμο να μας ενημερώσει αν υπάρχει άδεια για την συγκεκριμένη κεραία. Μέσα στο καλοκαίρι πήραμε έγγραφη απάντηση από την Πολεοδομία πως δόθηκε άδεια για την εγκατάσταση της κεραίας στο συγκεκριμένο οικόπεδο και είναι σωστή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» μας είπε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηρολιβάδου Βασίλης Χασιώτης και συμπλήρωσε πως «πράγματι υπάρχει μια μερίδα κατοίκων που θίγονται από την κεραία που τους «φύτεψαν» δίπλα τους». 

Σύμφωνα με έρευνες, η ανάγκη των εταιριών να πετύχουν μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη και να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορά δεδομένων (ήχου, εικόνας, βίντεο, ίντερνετ) από τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των κεραιών, πολλές από τις οποίες λειτουργούν παράνομα.

Τα επίπεδα εκπεμπόμενης ακτινοβολίας επίσης αυξάνονται συνεχώς λόγω των αυξημένων αναγκών του δικτύου αλλά και λόγω της χρήσης νέων πιο γρήγορων τεχνολογιών εκπομπής.