ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΡΕΤΡΟ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 2531 φορές

Έντονο το "Βεροιώτικο" άρωμα στο Μουντιάλ του 1994! (φωτο - βίντεο)

Πριν από σχεδόν 30 χρόνια, η Εθνική Ελλάδας κατάφερε να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου!

Ήταν το Μουντιάλ του 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου μπορεί η "γαλανόλευκη" να μην τα πήγε καλά, κάνοντας τρεις ήττες στην φάση των ομίλων από Αργεντινή, Βουλγαρία και Νιγηρία (δείτε παρακάτω τους αγώνες), ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για τον αείμνηστο Αλκέτα Παναγούλια και τους ποδοσφαιριστές του!


©panini

Η επιτυχία εκείνη της "παρθενικής" συμμετοχής στη μεγαλύτερη γιορτή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, είχε έντονο "Βεροιώτικο" άρωμα, αφού στην αποστολή για την Αμερική συμμετείχαν τέσσερις παίκτες που αγωνίστηκαν στην "Βασίλισσα του βορρά".

Ο λόγος για τους Γιώτη Τσαλουχίδη και Αλέκο Αλεξανδρή, που ξεκίνησαν την καριέρα τους από τους "κυανέρυθους" στα μέσα της δεκαετίας του '80 (ο πρώτος επέστρεψε στη Βέροια το 1996 για να κλείσει την καριέρα του ενώ κάθισε και στον πάγκο της), τον Τάσο Μητρόπουλο που έπαιξε στη "Βασίλισσα" από τον Δεκέμβριου του 1996 έως το καλοκαίρι του 1997 και τον Μηνά Χατζίδη που φόρεσε τα "κυανέρυθρα" την σεζόν 1998-99.

Επίσης, στην αποστολή μετείχε και ένας παίκτης που πέρασε από την ΑΕΠ Βέροιας (1989-1992), ο τερματοφύλακας Ηλίας Ατματσίδης, ενώ στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής ως άμεσος συνεργάτης του Αλκέτα Παναγούλια, βρισκόταν ο Βεροιώτης (γεννημένος στη Ν. Νικομήδεια) παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της "Βασίλισσας" Μίμης Παπαϊωάννου, ο οποίος ανακηρύχτηκε από τον IFFHS ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα και ως γνωστόν έφυγε από την ζωή πριν από ένα χρόνο.

Να σημειωθεί ότι η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας για το Μουντιάλ του 1994 είχε γίνει επί Ημαθιώτικου εδάφους και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο της Νάουσας (δείτε εδώ και εδώ).

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1994

1η Αγωνιστική Φάσης Ομίλων Μουντιάλ 1994

Αργεντινή-Ελλάδα 4-0 (21 Ιουνίου 1994)

Γήπεδο: Foxboro Stadium, Βοστώνη

Τα γκολ: 2', 45', 89' πεν. Μπατιστούτα, 60' Μαραντόνα

ΕΛΛΑΔΑ: Μήνου, Αποστολάκης, Κολιτσιδάκης, Μανωλάς, Καλιτζάκης, Τσαλουχίδης, Σαραβάκος, Νιόπλιας, Μαχλάς (59' Μητρόπουλος), Τσιαντάκης (46' Μαραγκός), Κωφίδης.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ίσλας, Τσαμότ, Σενσίνι, Ρεντόντο, Ρουτζέρι, Κανίγια, Μπατιστούτα, Μαραντόνα (83' Ορτέγα), Κάσερες, Σιμεόνε, Μπάλμπο (80' Μανκούσο).

2η Αγωνιστική Φάσης Ομίλων Μουντιάλ 1994

Βουλγαρία-Ελλάδα: 4-0 (26 Ιουνίου 1994)

Γήπεδο: Soldier Field, Σικάγο

Τα γκολ: 5' Στόιτσκοφ, 55' Στόιτσκοφ, 65' Λέτσκοφ, 90'+ Μπορίμιροφ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Μιχαΐλοφ, Κρεμενλίεφ, Ιβάνοφ, Χούμπτσεφ, Τσβετάνοφ (77′ Κιριάκοφ), Γιάνκοφ, Λέτσκοφ, Σίρακοφ, Μπάλακοφ, Κοσταντίνοφ (82′ Μπορίμιροφ), Στόιτσκοφ.

ΕΛΛΑΔΑ: Ατματσίδης, Αποστολάκης, Καραταΐδης, Καραγιάννης, Καλιτζάκης, Μαραγκός, Χατζίδης (46′ Μητρόπουλος), Νιόπλιας, Κωφίδης, Μαχλάς, Αλεξούδης (58′ Δημητριάδης).

3η Αγωνιστική Φάσης Ομίλων Μουντιάλ 1994

Ελλάδα – Νιγηρία: 0-2 (30 Ιουνίου 1994)

Τα γκολ: 45+2' Τζορτζ, 90+5' Αμοκάτσι.

Γήπεδο: Foxboro Stadium, Βοστώνη

ΕΛΛΑΔΑ: Καρκαμάνης, Καλιτζάκης, Αλεξίου, Καραγιάννης, Χατζίδης, Τσαλουχίδης, Μητρόπουλος (72′ Τσιαντάκης), Αλεξανδρής, Νιόπλιας, Κωφίδης, Μαχλάς (80′ Δημητριάδης).

ΝΙΓΗΡΙΑ: Ρουφάι, Νουάνου, Κεσί, Οκετσούκου, Εμενάλο, Τζορτζ (84′ Αντεπόγιου), Σιάσια, Ολίσε, Αμουνίκε, Γεκινί (69′ Οκότσα), Αμοκάτσι.