ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας Ι. Σαφαρίκα – Ι. Μπαρμπαρούση τίμησαν στις 30 Ιανουαρίου την γιορτή των Τριών Ιεραρχών, τους προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων.

 Πέρασαν τόσα χρόνια από τότε που έζησαν οι τρεις Ιεράρχες και η προσφορά τους στην ανθρωπότητα είναι μοναδική. Αγωνίστηκαν ασταμάτητα, προσευχήθηκαν αδιάκοπα και ασκήθηκαν στον αγώνα της αρετής. Έτσι έγιναν οι πρωταθλητές της ευσέβειας, της αρετής, της αγιότητας αλλά και των γραμμάτων και της σοφίας. Αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Έγιναν μεγάλοι  δάσκαλοι αλλά και σπουδαίοι ρήτορες.

Χωρίς αμφιβολία η εποχή μας έχει πολλά κοινά  με την εποχή των Τριών Ιεραρχών. Συγκρούσεις, κοινωνικά αδιέξοδα, άλυτα οικονομικά προβλήματα, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, κοινωνικές διακρίσεις, θρησκευτικές διαμάχες, εξεγέρσεις. Το μήνυμα των Τριών Πατέρων της Εκκλησίας μας είναι πάντα επίκαιρο και μας γεμίζει  ελπίδα. Οι Τρεις Ιεράρχες άφησαν παρακαταθήκες με αιώνια αξία.

Οι μαθητές της α΄γυμνασίου παρουσίασαν την εργασία τους με θέμα τη ζωή και το πολύπλευρο έργο των Τριών φωτισμένων Πατέρων, διδασκαλίες και αποφθέγματα τους. Αναφέρθηκαν στο βίο και στη διδασκαλία του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγόριου Θεολόγου και του Ιωάννη Χρυσοστόμου που με το τεράστιο συγγραφικό έργο τους και κυρίως, με την αξιοθαύμαστη κοινωνική τους δράση, πέτυχαν απόλυτα, ως δάσκαλοι, ως κληρικοί, και ως άνθρωποι. Με το έργο και τη διδασκαλία τους οι τρεις φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος  γεφύρωσαν τους δυο κόσμους, τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και το Χριστιανικό πνεύμα, ώστε δίκαια θεωρούνται ο χρυσός κρίκος που μας ενώνει, με το ένδοξο παρελθόν της Εκκλησίας μας και αποτελούν τη γέφυρα που συνδέει το Σχολείο με την Εκκλησία.

Οι μαθητές της Α΄Λυκείου διάβασαν αποσπάσματα από τα συγγράμματα του Μέγα Βασιλείου, με τίτλο, «προς τους νέους όπως αν εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγων»,  του αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, με τίτλο, «περί κενοδοξίας και όπως δει τους γονέας ανατρέφειν τα τέκνα»,  και του Γρηγόριου Θεολόγου ο οποίος ως άριστος μελετητής καί γνώστης των ελληνικής φιλοσοφίας,συμβούλευε τους χριστιανούς πού απέρριπταν την κλασσική ελληνική παιδεία.  Διατύπωσαν τις  παιδαγωγικές αρχές τους, που αποτελούν τη βάση της σημερινής παιδαγωγικής επιστήμης.
Οι μαθητές γνωρίσαν  τις πτυχές της ζωής και της διδασκαλίας  του καθενός και άντλησαν  διδάγματα, που θα τους οδηγήσουν σε προβληματισμό, σε σκέψεις και αποφάσεις για τον σκοπό και τον χαρακτήρα της σύγχρονης εκπαίδευσης και θα καθοδηγήσουν τις απόψεις των γονέων, των μαθητών και των φορέων της αγωγής για το ρόλο της παιδείας σήμερα.

Τη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι τρεις μεγάλοι δάσκαλοι που τιμούμε, μας διδάσκουν ως αξίες ζωής την αγάπη για τα γράμματα και την προσφορά στον συνάνθρωπο, που δυστυχώς εκλείπουν στις μέρες μας.