- ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ
- Posted
- Διαβάστηκε 955 φορές
STOP το τσιγάρο σε καφέ - μπάρ στην Ημαθία
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"
Συστηματικοί έλεγχοι για τον έλεγχο του καπνίσματος αλλά και του ατμίσματος σε δημόσιους χώρους ξεκίνησαν στη Βέροια και δη στην Ημαθία. Το Υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στην Ελληνική Αστυνομία να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, ενώ για πρώτη φορά προβλέπονται υψηλά πρόστιμα για όσους καπνίζουν μέσα σε αυτοκίνητο όπου επιβαίνουν παιδιά.
Για το κάπνισμα και το άτμισμα μέσα στο αυτοκίνητο όταν επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 χρονών τα πρόστιμα που προβλέπονται από την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, είναι τσουχτερά..
Ειδικότερα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας επιβάλει πρόστιμα 1500 ευρώ σε όσους οδηγούς καπνίζουν ή ατμίζουν και μεταφέρουν παιδιά, ενώ το πρόστιμο διπλασιάζεται και γίνεται 3000 ευρώ όταν πρόκειται για όχημα δημοσίας χρήσεως.
Πρόστιμα όχι μόνο στους καταστηματάρχες
Για το πρόστιμο κριτήριο αποτελούν ο χώρος εντός του οποίου διαπιστώνεται η παράβαση (πχ νοσοκομείο, σχολείο, κέντρα διασκέδασης), η μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων (ενδεικτικά η μη απομάκρυνση των σταχτοδοχείων), η μη ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος, η μη ανταπόκριση του υπευθύνου λειτουργίας του καταστήματος σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης, η υποτροπή κ.ά.
Σημειώνεται ότι πρόστιμο επιβάλλεται τόσο στους υπευθύνους εφαρμογής των διατάξεων όσο και στον παραβάτη καπνιστή ή χρήστη προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων για κάπνισμα.
Για τους καταστηματάρχες το πρόστιμο ανέρχεται στα 500 ευρώ, ενώ για τον καπνιστή στα 50 ευρώ.
Αστυνομικός Διευθυντής: Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλους…
Για τους εντατικούς ελέγχους που ξεκίνησαν και στην περιοχή της Βέροιας όπου και επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα, μιλήσαμε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας Χρήστο Σιμούλη ο οποίος μας είπε:
«Η θέληση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της τοπικής Διεύθυνσης της Αστυνομίας, είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και στα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όταν υπάρχουν μέσα μικρά παιδιά.
Αυτό θα το προσπαθήσω και εγώ προσωπικά διότι πιστεύω ότι δεν είναι υποχρεωμένο ένα νεαρό άτομο, δηλαδή τα ίδια τα παιδιά μας, να εισπνέουν τον καπνό. Όλοι ξέρουμε πόσο επικίνδυνο είναι.
Αρκεί αυτό το μέτρο, και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω, να εφαρμοστεί από όλους τους καταστηματάρχες και τους πολίτες της Βέροιας».
Κώστας Σαμανίδης: «Ταφόπλακα» για τα μαγαζιά
Την πλήρη αντίθεσή του με τον αντικαπνιστικό νόμο εκφράζει ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας Κώστας Σαμανίδης. Μάλιστα σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας χαρακτηρίζει την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ως «ταφόπλακα» για τα καταστήματα.
«Για εμάς η εφαρμογή του νόμου είναι ταφόπλακα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πέραν του ότι δεν είναι βιώσιμα από τα φορολογικά μέτρα και της κρίσης, ο τζίρος μειώνεται εντυπωσιακά με αυτό το μέτρο. Ο κόσμος αναγκάζεται να βγει έξω να καπνίσει, αλλά κανένας δεν το θέλει και προτιμάει να κάτσει σπίτι του» μας είπε ο Κώστας Σαμανίδης και τόνισε ότι «η Βέροια είναι από τις λίγες πόλεις στην επικράτεια που γίνονται έλεγχοι. Μας το λένε και οι τουρίστες που έρχονται. Στην Αθήνα για παράδειγμα δεν γίνονται έλεγχοι. Θεωρούμε τους ελέγχους ως εισπρακτικούς. Εμείς σαν Σωματείο είμαστε της άποψης το κάπνισμα να είμαι στην ευχέρεια του κάθε καταστηματάρχη. Να αλλάξει ο νόμος και ο κάθε ιδιοκτήτης να το χαρακτηρίσει όπως θέλει. Να υπάρχουν καταστήματα για καπνίζοντες και μη και ο καταναλωτής να επιλέγει που θέλει να πάει».
«Να εφαρμοστεί ο νόμος»
Για το ίδιο θέμα μιλήσαμε και με τον επιχειρηματία της ταβέρνας «Φλαμουριές» Θόδωρο Τζαφερόπουλο ο οποίος ήταν απόλυτος στην άποψη πως πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος. Συγκεκριμένα μας είπε:
«Συμφωνούμε με την εφαρμογή του νόμου και ως επιχείρηση το επιδιώκουμε. Πρέπει να ακολουθήσουμε την Ευρώπη. Θέλει κάποιος να φάει και να περάσει λίγες ώρες σε ένα καθαρό περιβάλλον και τελικά να επιβάλλει το …νόμο του ο καπνιστής. Τουλάχιστον εμείς δημιουργήσαμε έναν ξεχωριστό χώρο για καπνιστές. Έτσι όσοι θέλουν να καπνίσουν, μπορούν να το κάνουν χωρίς να επηρεάζουν τους μη καπνιστές. Ανεπιφύλακτα υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου».
«Να αποφασίσουν αν θα τηρήσουν το νόμο»
Την δική του διάσταση στο θέμα δίνει ο επιχειρηματίας της καφετέριας «Μπρίκι» Μιχάλης Νοταρίδης.
«Πρέπει να πάρουν μια απόφαση αν θα τηρήσουν το νόμο. Όχι να αφήνουν περιθώρια και μετά από δύο μήνες να κάνουν ελέγχους και ξανά το ίδιο. Να αποφασίσουν αν καπνίζουμε ή όχι» δήλωσε στην εφημερίδα μας.
Οι χώροι απαγόρευσης
Η απαγόρευση του καπνίσματος αφορά στη χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα στους παρακάτω χώρους:
α. Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κλπ). Επίσης σε χώρους εργασίας που ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς, καθώς και στους χώρους μακράς αναμονής του κοινού (αίθουσες αναμονής αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, σταθμών λεωφορείων, επιβατικών σταθμών λιμένων κλπ) και στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής καθώς και στα παντός είδους κυλικεία.
β. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως:
1. Νοσοκομεία.
2. Ιδιωτικές Κλινικές.
3. Κέντρα Υγείας.
4. Περιφερειακά Ιατρεία.
5. Δημοτικά Ιατρεία.
6. Ιατρεία Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου (ΙΚΑ, κλπ)
7. Ιδιωτικά Ιατρεία – Οδοντιατρεία.
8. Φαρμακεία.
9. Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
10. Σε κάθε άλλο χώρο που δεν αναφέρεται παραπάνω, όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας.
γ. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως:
1. Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά).
2. Σχολεία Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά).
3. Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
4. Φροντιστήρια.
δ. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
ε. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.
στ. Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημοσίας χρήσης αυτοκινήτων, μετρητή (ταξί) και αγοραίων.
ζ. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) συμπεριλαμβανομένων και των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.
η. Στα αεροδρόμια, εκτός των χώρων καπνιστών.
θ. Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.