ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Βάρος στον τουρισμό

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ

Να εκμεταλλευτεί την απήχηση που έχει η ευρύτερη περιοχή της Βέροιας ως τουριστικός προορισμός φιλοδοξεί η Δημοτική αρχή, προσβλέποντας σε ανάκαμψη του αριθμού των διανυκτερεύσεων από Ελλάδα και εξωτερικό. Έτσι με τον τρόπο αυτό θα τονωθεί η αγορά, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η περιοχή της Βέροιας σε συνδυασμό με γειτονικά ιστορικά μνημεία, μπορεί να είναι ένας πολύ αναγνωρίσιμος και αρκετά δημοφιλής προορισμός «τεσσάρων εποχών». Έτσι ο Δήμος Βέροιας προσπαθεί να υλοποιήσει και να στηρίξει προτάσεις που θα μπορούν να κάνουν ακόμα καλύτερη την προβολή και την προώθηση των μνημείων της, ως τουριστικών προορισμών. Έτσι δίνοντας βάρος στην τουριστική ανάπτυξη ξεκίνησε τις παρεμβάσεις του από τα «απλά» θέματα, έτσι ώστε να διευκολύνει τον επισκέπτη να αναζητήσει και να βρει με ευκολία αυτά που πρέπει και θα ήθελε να δει κατά την επίσκεψή του στη Βέροια και την περιοχή της. Σίγουρα το θέμα «τουρισμός» δεν στήνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτείται διάρκεια προσπαθειών και ελκυστικών ιδεών για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τουρισμό αναψυχής, θρησκευτικό τουρισμό, shopping, πολιτισμό, γαστρονομία και διασκέδαση.

Ξεκίνησε με τα απλά

Τα τελευταία χρόνια οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονταν, ήταν κυρίως η συμμετοχή σε κάποιες εκθέσεις, οι πληρωμένες καταχωρίσεις και η έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων. Όμως καμιά προσπάθεια δεν είχε γίνει σε απλά θέματα.

Έτσι ένα πρώτο βήμα έγινε την προηγούμενη βδομάδα με την τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων και κομβικά σημεία οι οποίες κατευθύνουν τον επισκέπτη στα μνημεία της πόλης. Πινακίδες όπου αναγράφεται το μνημείο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, η απόσταση και ο χρόνος που απαιτείται πεζοπορώντας. 

Τη Δευτέρα, επίσης τοποθετήθηκαν σε τέσσερα κεντρικά σημεία της πόλης (πλατεία Δημαρχείου, πάρκο Ελιάς, πλατεία Αγ. Αντωνίου και πλατεία Ωρολογίου), σταντ όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει τα σημεία όπου βρίσκονται τα μνημεία και οι τουριστικού ενδιαφέροντος προορισμοί. Με οδούς και μικροφωτογραφίες των επιλέξιμων σημείων.

…αλλά και πρωτοποριακά

Μετά τις ενημερωτικές και κατευθυντήριες τουριστικές πινακίδες, ο Δήμος Βέροιας θα προχωρήσει στην τοποθέτηση ενός πρωτοποριακού, για την περιοχή μας, συστήματος ενημέρωσης των επισκεπτών.

Θα τοποθετηθούν πινακίδες QrCode (γραμμωτός κώδικας) σε τουριστικού ενδιαφέροντος σημεία. Ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα με το κινητό του ή με το tablet του να σαρώσει (φωτογραφίσει) την πινακίδα αυτή και αμέσως θα ανοίξει στην συσκευή του η ιστοσελίδα του μνημείου όπου θα υπάρχουν πληροφορίες γι αυτό που βλέπουν, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Τα QrCodesθα τοποθετηθούν σε τουριστικού ενδιαφέροντος σημεία που ανήκουν στον Δήμο Βέροιας και όχι σε μνημεία που ανήκουν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας η οποία δεν επιτρέπει την τοποθέτηση τέτοιων μηχανημάτων. Εκεί που θα τοποθετηθούν είναι στο Δημαρχείο, τις συνοικίες της Κυριώτισσας και της Μπαρμπούτας, αρχοντικά κ.λ.π. 

Στήριξη εκδηλώσεων …

Πέραν της έκδοσης εντύπων, όπως αυτό των 24 σελίδων που εξέδωσε ο Δήμος πριν από ένα χρόνο περίπου, για την προσέλκυση επισκεπτών γίνονται επαφές με ταξιδιωτικούς πράκτορες και δημοσιογράφους από διάφορες χώρες. Κοντά σ΄ αυτά ο Δήμος συμμετέχει κατά καιρούς και σε κάποιες διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις για την προβολή των μνημείων αλλά και γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Προσπάθειες οι οποίες αποδίδουν οφέλη που δεν «φαίνονται».

Εκείνο όμως που έχει άμεσο αποτέλεσμα, είναι ο αθλητικός, ο συνεδριακός και ο πολιτιστικός τουρισμός. Για παράδειγμα ο «Φιλίππειος Δρόμος» που γίνεται μία φορά τον χρόνο, προσελκύει επισκέπτες-αθλητές από ολόκληρη την Ελλάδα με συμμετοχές που φτάνουν τα 1.000 άτομα. Ανάλογες αθλητικές συναντήσεις στη Βέροια, διοργανώνουν και αθλητικοί σύλλογοι της πόλης.

Επίσης από πέρσι ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας διοργανώνει το Φεστιβάλ Ροδακίνου, το οποίο για την ώρα μπορεί να μην προσελκύει επισκέπτες, ωστόσο προβάλλει την πόλη και την περιοχή αφού προκαλεί το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας. Παράλληλα ο Τουριστικός Όμιλος εκδίδει θεματικά έντυπα, όπως για τον Απόστολο Παύλο.

Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις ο Δήμος Βέροιας συμμετέχει προσφέροντας υλική και οικονομική στήριξη, κάτι που κάνει και με την διοργάνωση συνεδρίων.

…και εθελοντισμός

Βέβαια είναι αξιοσημείωτος ο εθελοντισμός. Ναι μεν ο Δήμος Βέροιας στηρίζει εκδηλώσεις, στο μέτρο του δυνατού όπως λένε οι υπεύθυνοι, αλλά καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει ο εθελοντισμός. Για παράδειγμα ο Τουριστικός Όμιλος με το Φεστιβάλ Ροδακίνου και άλλες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ο Σύλλογος Δρομέων Βέροιας με την διοργάνωση αθλητικών δράσεων με αιχμή τον «Φιλίππειο Δρόμο», οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησαν με την Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων κ.λ.π.

Τελευταίο παράδειγμα εθελοντισμού και ιδιαίτερα σημαντικού, είναι από τους εκπαιδευόμενους του Δημοσίου ΙΕΚ Βέροιας και συγκεκριμένα από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες καθαρίζουν και συντηρούν τα πολυάριθμα αγάλματα της πόλης.

Έρχονται έργα για τον τουρισμό

Όπως καταγράψαμε με παλιότερο ρεπορτάζ, ο Δήμος Βέροιας διεκδίκησε το ποσό των 7 εκατομμυρίων από το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις Βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πλην Θεσσαλονίκης». Κατέθεσε την πρότασή του, αλλά εγκρίθηκε το ποσό των 4.250.000 ευρώ, καθώς η Περιφέρεια θέλει να μοιράσει τα χρήματα των 21 εκ. σε περισσότερους Δήμους και όχι σε τρεις όπως αρχικά ανακοίνωσε.

Τα χρήματα αυτά ο Δήμος Βέροιας θα τα «επενδύσει» κυρίως στον τουρισμό. Έργα που πρόκειται να γίνουν, αλλά και άλλες υποστηρικτικές πρωτοβουλίες, που έχουν σχέση με τον τουρισμό είναι:

- Βιοκλιματιστικό - πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην Παλαιά Πόλη (1.703.000 ευρώ)

- Βιοκλιματιστική αναβάθμιση Πλατείας Δίδυμων Λουτρώνων (180.000)

- Παρέμβαση στα τείχη της Βέροιας (348.000)

- Δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στο Εμπορικό Κέντρο (90.000)

- Ενισχύσεις τοπικών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού (102.000)

- Δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακού περιεχομένου για τον θρησκευτικό τουρισμό από την Μητρόπολη (44.000)

- Ψηφιακή προβολή της πόλης (46.000)

- Εξειδικευμένη τεχνική κατάρτιση σε θέματα σωστικών εργασιών συντήρησης και προστασίας μνημείων και αρχαιολογικών τόπων (67.000)

- Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προώθησης καινοτόμου επιχειρηματικότητας με έμφαση τον τουρισμό και τον πολιτισμό (50.000)