- ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ
- Posted
- Διαβάστηκε 1327 φορές
Τραγωδία (το ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΒΕΡΟΙΑ")
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 4ΧΡΟΝΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
Ένα τραγικό περιστατικό το οποίο συγκλόνισε την κοινωνία της Βέροιας και όχι μόνο, συνέβη το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο πρωί. Ένα 4χρονο αγόρι νεαρού ζευγαριού που δραστηριοποιείται στον φαρμακευτικό χώρο, έχασε ξαφνικά την ζωή του με ένα ασυνήθιστο τρόπο.
Με τον θάνατο του άτυχου παιδιού αναπτύχθηκαν διάφορα σενάρια τα οποία προκάλεσαν διάφορες ανησυχίες στους πολίτες οι οποίοι κάτω από την οικονομική λαίλαπα που βιώνουν καθημερινά, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει και από πού να φυλαχθούν.
Σε ότι έχει να κάνει με τον θάνατο του μικρού παιδιού και τους γονείς του, είναι πραγματικά μια τραγική μέρα που η πορεία θα δείξει άλλη μια φορά το μέγεθος του προβλήματος εθνικού συστήματος υγείας, το τι υγεία θέλουμε και ποιος θα την πληρώσει.
Το τραγικό περιστατικό
Το 4χρονο αγοράκι το βράδυ της Παρασκευής , μετά τα μεσάνυχτα, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, του έγιναν εξετάσεις και μετά από λίγες ώρες εξέπνευσε μόλις έφτασε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης για περεταίρω εξετάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 4χρονο αγοράκι έπαιζε μέχρι τις 11 περίπου το βράδυ στην αυλή του σπιτιού που βρίσκεται στα Ασώματα Βέροιας. Μετά κοιμήθηκε, αλλά περί τις 1 μετά τα μεσάνυχτα ξύπνησε γιατί ένοιωθε πόνους στην κοιλιά. Οι γονείς του το μετέφεραν αμέσως στο Νοσοκομείο Βέροιας όπου αρχικά μια ειδικευόμενη γιατρός το έκανε ψηλάφηση στην κοιλιακή χώρα και στην συνέχεια ένας έμπειρος γιατρός παιδιατρικής ειδικότητας. Παράλληλα έγιναν και κάποιες εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις.
Από την εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς πως δεν «βλέπουν» κάτι και τους συνέστησαν να το μεταφέρουν στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στην Θεσσαλονίκη το οποίο είναι περισσότερο οργανωμένο και εφημέρευε η παιδιατρική κλινική.
Έτσι οι γονείς πήραν το 4χρονο παιδάκι τους και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα (περί της μισής ώρας) έφτασαν στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Μόλις έβαλαν το παιδάκι στο φορείο παρουσίασε υποθερμία, το νοσηλευτικό προσωπικό το έβαλαν οξυγόνο, αλλά δυστυχώς δεν άντεξε και «έφυγε». Η πρώτη εκτίμηση των γιατρών έκανε λόγο για συστροφή λεπτού εντέρου (μια μορφή ειλεού), αλλά πολύ σπάνιο να έχει αυτό το τραγικό αποτέλεσμα μέσα δεν δύο ώρες από την ώρα που παρουσιάστηκε το πρόβλημα.
Τι λέει το Νοσοκομείο Βέροιας
Όπως προαναφέραμε, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό του θανάτου του μικρού παιδιού, αναπτύχθηκαν διάφορα σενάρια τα οποία καλείται η αρμόδια υπηρεσία του Νοσοκομείου Βέροιας να τα διερευνήσει για να διαπιστωθεί μέχρι που υπάρχουν πραγματικές ευθύνες των γιατρών, αλλά και του …συστήματος.
Μιλήσαμε με τον Διοικητή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ημαθίας Τάκη Μαυρογιώργο ο οποίος μας απάντησε σε κάθε ερώτημα που του θέσαμε για όλες τις πτυχές του θέματος.
«Το παιδάκι ήρθε στο Νοσοκομείο περί τις 1 μετά τα μεσάνυχτα από τον πατέρα του και εξετάστηκε αρχικά από ειδικευόμενη παιδίατρο. Στην συνέχεια το είδε ειδικός παιδίατρος και έγιναν κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις. Από τις εξετάσεις αυτές και την ψηλάφηση που έγινε, δεν φάνηκε κάτι το ανησυχητικό, αλλά έπρεπε να αξιολογηθεί το περιστατικό και από έναν παιδοχειρουργό. Σε συνεννόηση με τους γονείς το πήγαν στο εφημερεύον Νοσοκομείο Παιδιατρικής, στο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, για να το εξετάσει παιδοχειρουργός που εφημέρευε».
Δεν ζητήθηκε ασθενοφόρο
Γράφτηκαν πολλά πως για την μεταφορά του άτυχου αγοριού δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Όπως μας είπε ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ Σταμάτης Ιωάννου, «δεν ζητήθηκε ασθενοφόρο για την διακομιδή του παιδιού, ούτε από το σπίτι του, ούτε από το Νοσοκομείο Βέροιας προς το Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης», ενώ το ίδιο τονίζει και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Τάκης Μαυρογιώργος.
«Από την στιγμή που τα μικρά παιδιά είναι σταθερά αιμοδυναμικά, δεν έχουν λόγο να πάνε με ασθενοφόρο. Ακόμα και για λόγους επιτάχυνσης και διαδικασιών. Αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος, τότε το διασωληνώνουν, το αναισθητοποιούν και συνοδεία αναισθησιολόγου ή ειδικού γιατρού το συνοδεύουν μέχρι το επόμενο νοσοκομείο. Δεν έδειχνε τέτοια σημάδια» μας είπε ο Τάκης Μαυρογιώργος και ξεκαθάρισε πως «δεν ζητήθηκε ασθενοφόρο και ήταν συναπόφαση των γονέων με τον θεράποντα γιατρό για να διακομισθεί το παιδί με αυτοκίνητο πιο γρήγορα».
Μία ώρα οι εξετάσεις στο Νοσοκομείο και …ΕΔΕ
Ένα άλλο θέμα που χρήζει έρευνας, είναι αυτό που αναφέρθηκε από τον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο. Πως υπήρξε καθυστέρηση στην εξέταση του άτυχου 4χρονου αγοριού. Σοβαρός παράγοντας κι αυτός στην εξέλιξη και το ρωτήσαμε στον Διοικητή του Νοσοκομείου Βέροιας ο οποίος μας απάντησε πως «ούτε μία ώρα δεν διήρκησαν όλες οι εξετάσεις που έγιναν».
Όλα αυτά είναι οι απαντήσεις που πήρε ο Διοικητής του Νοσοκομείου όταν ζήτησε να ενημερωθεί, μετά την γνωστοποίηση του τραγικού περιστατικού. Και φυσικά μια τόσο σοβαρή υπόθεση δεν μπορεί να περάσει στο ντούκου. Πρέπει να διαλευκανθεί κάθε παράμετρος που μπορεί να κρύβει το λάθος.
«Θα γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκε ακριβώς το πρωτόκολλο και ποια ήταν τα πραγματικά περιστατικά. Δεν έχει να κάνει με την απόδοση ευθυνών. Απλά επειδή υπήρξε θάνατος και δεν ξέρουμε τι θα γίνει στην πορεία, θα πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα. Πάντως για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ήταν μια δυστυχισμένη μέρα για τους γονείς και το παιδί που έφυγε» μας είπε ο Τάκης Μαυρογιώργος.
Συστροφή λεπτού εντέρου
Οι εκτιμήσεις των γιατρών αναφέρουν ότι πρόκειται για συστροφή λεπτού εντέρου. Όμως υπάρχει και ο προβληματισμός αν είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε εκείνη την βραδιά ή ήταν κάτι που υπήρχε μέρες ως πρόβλημα στο παιδί; Βασικό ερώτημα το οποίο θα φανεί από την νεκροψία που έγινε στο άτυχο 4χρονο αγόρι και η οποία αναμένεται να γίνει γνωστή σήμερα Τετάρτη.
«Πρόκειται για συστροφή του λεπτού εντέρου. Πρέπει να δούμε αν ήταν πρόβλημα εκείνης της νύχτας ή προηγούμενων ημερών. Πολλά ακούστηκαν. Όπως για νέκρωση λεπτού εντέρου που να προκάλεσε μια μικρή σηψαιμία και αυτό να αποτελεί αιτία θανάτου. Περιμένω τα αποτελέσματα της νεκροψίας η οποία δεν μου κοινοποιήθηκε ακόμα από το «Παπαγεωργίου». Ελπίζω να την έχω στα χέρια μου σήμερα, αύριο για να γνωρίζουμε» μας είπε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας.
Καταλήγοντας την συζήτησή μας με τον Τάκη Μαυρογιώργο του θέσαμε τον προβληματισμό κατά πόσο τα νοσοκομεία της χώρας μας έχουν την τεχνολογική υποδομή για την διάγνωση τέτοιων περιστατικών.
«Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο κλινικός γιατρός είτε είναι χειρουργός, είτε παθολόγος, είτε παιδίατρος, με την ψηλάφηση, την ακρόαση και την εμπειρία του μπορεί να αξιολογήσει και να διαγνώσει τέτοια περιστατικά. Τα μηχανήματα επικουρούν στον γιατρό για την διάγνωση, αλλά πρώτα απ΄ όλα η γνώση και η εμπειρία».