- ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ
- Posted
- Διαβάστηκε 862 φορές
Το φαινόμενο... Νίκος Τουλίκας
Δύο -διάπλατα ανοιχτά- γκριζοπράσινα μάτια, ένα πλατύ λαμπερό χαμόγελο και μια δυνατή καρδιά... μεγάλων αποστάσεων!
Ο Νίκος Τουλίκας συνέτριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 10.000μ. ΑμεΑ χθες (27/5/2017) στο ΟΑΚΑ. Ο 22χρονος αθλητής από το χωριό Νησί της Ημαθίας έκανε κάτι ασύλληπτο, κατεβάζοντας 12 χρόνια μετά -κατά τρεισήμισι λεπτά (!)- το ρεκόρ που κατείχε από τις 5/5/2005 ο συνονόματός του, Νίκος Βαρούχας. Aπό 47.46 σε 44.16! Κι ήταν μόλις η πρώτη φορά που ο Νίκος Τουλίκας συμμετείχε στα 10.000μ. σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΕΟΜΑ ΑμεΑ! Μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή (26/5) είχε αναδειχτεί για δεύτερη διαδοχική χρονιά Πανελληνιονίκης στα 5.000μ. «Είμαι πολύ χαρούμενος για το νέο Πανελλήνιο ρεκόρ. Τα αφιερώνω στην οικογένειά μου, τον προπονητή μου και όσους είναι δίπλα μου και με στηρίζουν! Μου αρέσει πολύ όταν τρέχω. Θέλω να φτάσω ψηλά,» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και το Πρακτορείο Sport ο «χρυσός» Νίκος Τουλίκας. Ποιος είναι ο Νικόλας και πως «σμιλεύεται» η καρδιά ενός πρωταθλητή του στίβου και της ζωής; Τις απαντήσεις δίνουν ο 28χρονος προπονητής του, Νικηφόρος Μπελαγιάννης και η μητέρα του Νίκου Τουλίκα, Έφη Καραγιάννη.
Ο Έλληνας Forrest Gump;
Ο Νίκος Τουλίκας γεννήθηκε το 1995, μόλις ένα χρόνο αφού βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία των 6 Όσκαρ, "Forrest Gump". Τι έχει κοινό με τον Forrest, τον οποίο υποδύεται ο Tom Hanks; Την αγάπη για το τρέξιμο! Και όχι μόνο! Επίσης, όπως ο Forrest, έτσι και ο Νίκος μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη, όπου ζούσε με τη δυναμική μητέρα του, και την οποία αγαπούσε πάρα πολύ. Εκείνη του δίδασκε να μην αισθάνεται διαφορετικός από τα άλλα παιδιά και να μην αφήνει κανέναν να τον υποτιμά. Με τη σειρά του εκείνος τη λατρεύει και τη σέβεται απεριόριστα γιατί του εξηγεί τον κόσμο με τρόπο που να τον καταλαβαίνει και να μην τον φοβίζει. Εχοντας πετύχει τον μεγάλο στόχο του για φέτος, ο Νίκος Τουλίκας στέλνει ένα μήνυμα στα παιδιά με αυτισμό και νοητική υστέρηση όπως εκείνος: «Θέλω να τους πω να κάνουν κι αυτοί αθλητισμό γιατί πάνω απ' όλα είναι υγεία. Εκανα φίλους, ταξίδια και νιώθω χαρά. Εχει ιδρώτα βέβαια, αλλά όχι κούραση... »
Ποιος είναι ο Νίκος Τουλίκας;
«Ο Νίκος είναι ένα παιδί με νοητική υστέρηση και αυτισμό. Έχει πάει σε κανονικό σχολείο (!), με παράλληλη στήριξη, από την πρώτη δημοτικού μέχρι και την τελευταία τάξη του γυμνασίου,» εξηγεί η μητέρα του, Έφη Καραγιάννη. Παράλληλη στήριξη σημαίνει πως ένας δάσκαλος ειδικής αγωγής εκπαιδεύει το παιδί μέσα στην τάξη μαζί με τα άλλα παιδιά, σε συνδιδασκαλία. Ο Νίκος πήγε τρεις χρονιές στο νηπιαγωγείο, αφού δεν μπορούσε να φτάσει το επίπεδο των άλλων παιδιών. Τότε, οι γονείς του απευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας και καθώς υπήρχε οργανική θέση δασκάλας ειδικής αγωγής, τη χρονιά 2002-03 λειτούργησε στο νομό (στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας) το πρώτο τμήμα ένταξης με πρώτο παιδί στο 30 Δημοτικό Αλεξάνδρειας τον Νίκο Τουλίκα. «Διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο, αντί να τον στείλουμε σε ειδικό σχολείο. Μέσα σε ένα μήνα μαζεύτηκαν δέκα παιδιά, που βοηθήθηκαν κι αυτά! Όμως, καθώς από το μεσημέρι και μετά, όταν γυρνούσε από το σχολείο, ήταν μόνος στο σπίτι και αποκομμένος, καταφέραμε με τη βοήθεια της ειδικής συμβούλου της ειδικής αγωγής κας Κουτσοκώστα να λειτουργήσει παράλληλη στήριξη στο Δημοτικό Σχολείο Νησίου, όπου και τελείωσε το δημοτικό. Ο Νικόλας δεν δημιουργούσε θέματα μέσα στην τάξη. Ήταν αγαπητό παιδί. Οι συμμαθητές του προσπαθούσαν όσο μπορούσαν να τον στηρίξουν,» θυμάται η μητέρα του.
Τελειώνοντας το δημοτικό, οι γονείς του επέλεξαν να πάει σε γυμνάσιο με παράλληλη στήριξη στην Καβάσιλα. «Είχαμε αποδεχτεί ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να μάθει να διαβάζει και να γράφει. Με τον πατέρα του, Δημήτρη, θέλαμε να είναι ενταγμένος και κοινωνικοποιημένος, να μπορεί να σταθεί και μέσα στο σχολείο και στο προαύλιο που είναι ο μεγαλύτερος "δάσκαλος". Δεν ήταν εύκολο να κάνει παρέες. Εκείνος προσπαθούσε, αλλά δεν μπορούσε να το καταφέρει. Το ίδιο γινόταν και στα ομαδικά αθλήματα. Ποτέ δεν μπόρεσε να συμμετάσχει σε ομαδικό άθλημα». Αφού αποφοίτησε από το γυμνάσιο, ο Νίκος Τουλίκας φοίτησε στο ΕΕΕΕΚ Αλεξάνδρειας, για παιδιά με αναπηρίες προκειμένου να μην μείνει «κλειδωμένος» στο σπίτι.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΤΑ 17!
Μέσα σε ένα χρόνο, με προπονητή τον Νικηφόρο Μπελαγιάννη, ο Νικόλας κατέβασε κατά δυόμισι λεπτά τον ατομικό χρόνο του: από 23:47 το 2015 στο Λος Άντζελες σε 21:09, στα 5.000μ. Ηδη, στο δρόμο αντοχής «Μέγας Αλέξανδρος» νωρίτερα φέτος είχε καταρρίψει (άτυπα) το πανελλήνιο ρεκόρ στα 10.000 μέτρα. Περίμενε, λοιπόν το πανελλήνιο ρεκόρ ο προπονητής του, αλλά όχι κατά τρεισήμισι λεπτά! «Ήταν προγραμματισμένη η φόρμα του γι΄ αυτούς τους αγώνες. Μας βγήκε απόλυτα. Πέτυχε το φορμάρισμα. Περιμέναμε μία επίδοση κοντά στο 45.50. Ακολούθησε όλες μου τις οδηγίες κατά τη διάρκεια του αγώνα και του βγήκε αυτό το εκπληκτικό ρεκόρ, με το οποίο θα έμπαινε και οκτάδα στα Διασυλλογικά Ομίλων του ΣΕΓΑΣ. Η νίκη αυτή αφιερώνεται στους κόπους μας!» είπε αμέσως μετά την επιτυχία του Τουλίκα.
Πως και πότε ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό ο νέος κάτοχος του Πανελλήνιου ρεκόρ; Σε ηλικία 17 ετών! Το 2012, ο προπονητής των Special Olympics της ομάδας χιονοδρομίας της Ημαθίας, Ανδρέας Γραμματικόπουλος, ενέταξε τον Νίκο Τουλίκα στην ομάδα του σκι αντοχής για να κατακτήσει ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια στην πρώτη διοργάνωση που συμμετείχε, στους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Special Olympics της Κορέας. Εν συνεχεία άρχισε να μετέχει σε αγώνες δρόμου αντοχής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Όταν το 2015, συμμετείχε στους Παγκόσμιους Θερινούς Αγώνες Special Olympics του Λος Άντζελες, διαφάνηκε πως έχει το ταλέντο και τις δυνατότητες για ανταγωνιστικούς χρόνους σε διεθνές επίπεδο! Κι αυτό γιατί κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 5.000μ, με χρόνο 23.48. Με την παρότρυνση Ομοσπονδιακών προπονητών, οι γονείς του έγραψαν τον Νίκο στο αθλητικό σωματείο Αιγές με στόχο να συμμετέχει στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα ΑμεΑ. Υπό την τεχνική καθοδήγηση πλέον του Νικηφόρου Μπελαγιάννη, ο Νίκος Τουλίκας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 5.000μ. με χρόνο 21.55 και το χάλκινο στα 1.500, στην πρώτη συμμετοχή του σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πέρυσι (2016)».
Ο προπονητής του θεωρεί: «Ο Νικόλας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στους δώδεκα καλύτερους αθλητές στον κόσμο. Το θέμα είναι πόσο μπορεί να αντέξει ο ίδιος. Όταν πλησιάζει τη συχνότητα του πρωταθλητισμού, δεν το αντέχει ψυχολογικά. Εγώ μπορώ να τον βοηθήσω να κατεβάσει ακόμη περισσότερο τους χρόνους του. Αν δουλέψει και αντέξει στην ψυχολογική πίεση, τότε θεωρώ πως έχει τις δυνατότητες το 2020 να συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο όμως αν θέλει εκείνος και για όσο το θέλει. Σε καμία περίπτωση δεν θα τον ζορίσω».
Πως είναι για έναν προπονητή να δουλεύει με έναν αθλητή με αυτισμό; «Είναι σημαντικό να κρατήσεις αποστάσεις με τον αθλητή ΑμεΑ που κάνει πρωταθλητισμό. Οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί για να σε υπολογίζει. Επίσης θεωρώ πως ένας επαγγελματίας προπονητής πρέπει να αφήνει τους συναισθηματισμούς εκτός δουλειάς. Είναι δύσκολο να μην λειτουργεί το συναίσθημα, πόσο μάλλον όταν προπονείς ένα παιδί που έχει ιδιαιτερότητες. Όμως, ως προπονητής παίρνεις καλύτερες αποφάσεις για τη βελτίωση του αθλητή, όταν το συναίσθημα είναι μειωμένο».
Ο Νίκος Τουλίκας κατάφερε μέσα σε 5 χρόνια να καταρρίψει το Πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά ο πρωταθλητισμός δεν είναι αυτοσκοπός. Το σημαντικότερο μήνυμα που στέλνει είναι αυτό της ένταξης και της αποδοχής των διαφορετικών παιδιών στην κοινωνία, όπως το αποτυπώνει η μητέρα του: «Οι γονείς θα πρέπει πρώτα να αποδεχτούν το πρόβλημα του παιδιού τους για να μπορέσουν να το βοηθήσουν. Τα παιδιά με νοητική στέρηση και αυτισμό μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα αρκεί να έχουν ανθρώπους δίπλα τους που να μπορούν να στηρίξουν κάθε τους προσπάθεια. Η προτροπή μου είναι να τα βγάλουν από το σπίτι και ο κόσμος να αποδέχεται τα παιδιά. Δεν είναι για λύπηση τα παιδιά μας. Έχουν γίνει πρόοδοι στην Ελλάδα ως προς αυτό, αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμη».
Σχετικά Άρθρα
- Εικοστός πέμπτος σύλλογος ο ΟΚΑ Βικέλας Βέροιας και 9ο επαρχιακό σωματείο στην αξιολόγηση του 2024
- Με 22 αθλητές ο ΕΟΣ Νάουσας στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Θερινού Διάθλου της Δράμας
- Στην 8η θέση το "Εν Σώματι Υγιεί" Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας στον Πίνακα Κατάταξης Αθλητικών Σωματείων ΑμεΑ για το 2024!
- Ξεκινούν τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ) στο Δήμο Νάουσας