ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΠΑΓΓΑΙΟ: Περπατώντας στις κορφές τις μυθολογίας και του Ορφέα

Το Παγγαίο όρος επισκέφτηκαν τρείς ορειβάτες , μέλη του Ε.Ο.Σ. Νάουσας το Σάββατο 4 Μαΐου.  Οι : Γιώργος Καισαρίδης , Κώστας Μάινος και Θωμάς Μητσκόπουλος  ανέβηκαν σε 3 χαρακτηριστικές κορυφές του βουνού. 

 Το «Τρίκορφο» με υψόμετρο 1942 μέτρα , το «Μάτι» που είναι η ψηλότερη κορυφή στα 1956 μέτρα και το «Αυγό» ή «Πιλάφ Τεπέ» στα 1835 μέτρα. Στο Παγγαίο σύμφωνα με την μυθολογία έζησε ο ποιητής Ορφέας , ενώ ήταν το αγαπημένο βουνό του Διόνυσου και στην αρχαιότητα υπήρχε στην κορυφή του φημισμένο ιερό και μαντείο του Θεού.  Το χρυσοφόρο Παγγαίο ήταν πόλος έλξης  για πολλούς λαούς ανά τους αιώνες, λόγω των πλούσιων μεταλλείων Χρυσού αλλά και Αργύρου. Σε πολλά σημεία του υπάρχουν ακόμα στοές  μεταλλείων.

Για τους ορειβάτες όμως που το επισκέπτονται  ο Θησαυρός του  είναι τα πυκνά δάση  , το ανάγλυφο του ,που στις κορυφές θυμίζει αλπικά και ψηλά βουνά με απότομες κόψεις και βάραθρα,  τα ρυάκια του και η πλούσια πανίδα του . Η θέα είναι επίσης ένα από τα ατού του , αφού από ψηλά βλέπεις το Αιγαίο Πέλαγος μπροστά σου , την Θάσο , το Άγιο Όρος και τον Άθωνα να διαγράφεται πεντακάθαρα , το Φαλακρό , τον Όρβηλο και τα Πιρίν στην Βουλγαρία ( Ο Όρβηλος είναι η απόληξη των Πιρίν στην Ελλάδα).

Την εποχή αυτήν το βουνό είναι ακόμα γεμάτο με μεγάλους όγκους χιονιού που το κάνουν ακόμα πιο γοητευτικό, και με το πλούσιο πράσινο χρώμα των δασών του χαμηλότερα ,κάνουν μία υπέροχη αντίθεση που δεν βλέπεις ούτε στους πίνακες των πιο ταλαντούχων ζωγράφων . Ότι και να γράψεις σαν περιγραφή , ωχριά μπροστά σε αυτό που εισπράττουν τα μάτια αλλά και η ψυχή του κάθε τυχερού ,που θα το περπατήσει και θα έχει τη ψευδαίσθηση ότι το κατέκτησε.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι τα βουνά δεν κατακτούνται, είναι αιώνιοι παρατηρητές μας , μνημεία της φύσης και αδάμαστοι  γίγαντες  που δίνουν ερεθίσματα για όνειρα στους ανθρώπους  .