- ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ
- Posted
- Διαβάστηκε 775 φορές
Οι μεγάλοι αθλητές που επένδυσαν στα eSports
Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Μήπως τένις ή πινγκ πονγκ; Όλοι γνωρίζουμε ποιο θεωρείται πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, αλλά όλοι ξέρουμε επίσης ότι το πιο αγαπημένο είναι εντελώς υποκειμενική υπόθεση.
Υπάρχουν, όμως, κάποιες συνθήκες που αντικειμενικά καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν. Και από αυτές τις συνθήκες προκύπτει το ερώτημα της εποχής μας: ποιο είναι το άθλημα του μέλλοντος; Εκεί δεν υπάρχουν αμφιβολίες ή αντιρρήσεις, τουλάχιστον στη δεδομένη χρονική στιγμή. Η απάντηση είναι δεδομένη και έχει εδραιωθεί παγκοσμίως: τα eSports.
Στην Ελλάδα τα βήματα που κάνουν τα eSports είναι ακόμη δειλά, όμως κι εδώ έχει αρχίσει να ανοίγει ο δρόμος για τη γνωριμία του κόσμου με τα ψηφιακά σπορ. Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για «βιντεοπαιχνίδια», όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και πιθανώς να σας εκπλήξει. Τα eSports αποτελούν ένα φαινόμενο για όλον τον κόσμο, με αθλητές που έχουν εξίσου μεγάλα έσοδα και δημοτικότητα όπως οι ποδοσφαιριστές ή οι μπασκετμπολίστες. Παράλληλα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη παρακολουθούν με αγωνία τις προσπάθειες των ομάδων στα μεγάλα τουρνουά που διεξάγονται σε κάθε άκρη της Γης, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα παραδοσιακά σπορ.
Εννοείται φυσικά ότι μεγάλο ενδιαφέρον για τα eSportsδεν δείχνουν μόνο οι φανατικοί του αθλήματος, αλλά και όλοι όσοι βλέπουν μακριά και έχουν διάθεση να επενδύσουν. Ανάμεσά τους και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλητισμού, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βλέπουν στη βιομηχανία των eSports μεγάλες ευκαιρίες για κέρδη. Ίσως ένας από τους πρώτους αθλητές που κατάλαβαν πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτό να ήταν ο Αντρέ Ακάρι, ο πρώην ποδοσφαιριστής που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπορ έπειτα από συνεχείς τραυματισμούς, αλλά δεν άφησε τον αθλητισμό.
Επέλεξε για τον εαυτό του να γίνει επαγγελματίας παίκτης των παιχνιδιών με τράπουλα, όπου θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους αθλητές του κόσμου στο πόκερ. Αυτό ήταν, όμως, μόνο η αρχή αφού ο Βραζιλιάνος αποφάσισε να επενδύσει και στην ομάδα eSportsτης πατρίδας του, τη FURIA. Για να πετύχει τον στόχο του, συνεργάστηκε με τον διάσημο Ζεράρ Πικέ, με τον οποίο απέκτησαν τον έλεγχο της FURIA. Οι δύο συνεργάτες μπορεί να μην έπαιξαν ποτέ στο ίδιο γήπεδο, ως συμπαίκτες ή αντίπαλοι, βρέθηκαν όμως στο γήπεδο των ηλεκτρονικών σπορ ως συνεργάτες.
Φυσικά, πολλοί είναι εκείνοι που είδαν πρόσφορο έδαφος στα ψηφιακά σπορ. Ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν ένας από αυτούς, όταν το 2018 αποφάσισε να επενδύσει 26 εκατομμύρια δολάρια σε μία startupεταιρεία με το όνομα aXiomatic Gaming. Η aXiomatic Gamingδεν ήταν κάτι άγνωστο στην αγορά των eSports, αφού ήδη ήταν ιδιοκτήτρια εταιρείας της παγκοσμίου φήμης ομάδας Team Liquid, η οποία αποτιμάται σαν αξία με το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. Στην ίδια εταιρεία αποφάσισε λίγο αργότερα να επενδύσει και ο Μάτζικ Τζόνσον.
Το αμερικάνικο μπάσκετ δεν εκπροσωπήθηκε μόνο από τους δύο θρύλους του ΝΒΑ, αλλά και από τους Στεφ Κάρι, Σακίλ Ο’Νιλ και Κέβιν Ντουράντ. Ο πρώτος ηγήθηκε ενός γκρουπ επενδυτών για μία επένδυση 37 εκατομμυρίων δολαρίων στην ομάδα TSM, με τον ΝΒΑer Αντρέ Ιγκουαντάλα και τον quarterbackτων 49ersΣτιβ Γιανγκ να είναι στο πλευρό του. Ο «Σακ» συνεργάστηκε με τον Τιέστο και την Τζένιφερ Λόπεζ για να επενδύσουν στον οργανισμό eSportsμε το όνομα NRGEsports, που διαθέτει διαφορετικές ομάδες για παιχνίδια όπως το ApexLegends, το CallofDuty, το Fortniteκαι το Overwatch. Ο Ντουράντ ένωσε δυνάμεις με τον παίκτη του NFL, Οντέλ Μπέκαμ Τζούνιορ, για μία επένδυση 38 εκατομμυρίων δολαρίων στη VisionEsports, βασική μέτοχο της ομάδας EchoFox, με περισσότερους από 40 παίκτες σε 12 διαφορετικά πρωταθλήματα.
Ένας άλλος Μπέκαμ εκπροσώπησε το «άλλο» ποδόσφαιρο, αυτό της Αγγλίας. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ το 2020 έγινε συνιδιοκτήτης της Guild Esports και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία του πλανήτη δεν σταμάτησαν να ασχολούνται με αυτό το θέμα. Απόλυτα φυσιολογικά, ακολούθησαν εταιρείες που επένδυσαν στη Guild Esports εξαιτίας του Άγγλου σούπερ σταρ. Σε άλλη ποδοσφαιρική περίπτωση, ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς έβαλε το ποσό των 12 εκατομμυρίων δολαρίων στην πλατφόρμα Challenger mode, που έχει σαν στόχο να συνδέει τις εταιρείες, τις ομάδες και τους δημιουργούς περιεχομένου για μεγαλύτερη αποδοτικότητα.
Τέλος, ο Μάικ Τάισον υποστήριξε έμπρακτα τα eSportsόταν το 2019 επένδυσε στην επαγγελματική ομάδα Fade2 Karma, αφού πρώτα ο γιος του τον έβαλε στον μαγικό κόσμο του αθλήματος. Ο διάσημος πρώην πυγμάχος ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που πήρε μέρος και σε αγώνες επίδειξης με τα μέλη της Fade2 Karma.