ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ξεμπλοκάρει!!!

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΔΑΚ «ΔΗΜ. ΒΙΚΕΛΑΣ». ΣΤΟ… ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ.ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΕΣ. Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΑΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (29/1/24)

Σημαντικές παρεμβάσεις βελτίωσης των εγκαταστάσεων στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Δημ. Βικέλας» βρίσκονται αυτήν την στιγμή «μπλοκαρισμένες». Έτσι με την δημιουργία της Αντιδημαρχίας Αθλητισμού η οποία ανατέθηκε σε έναν άνθρωπο του αθλητισμού, τον Μιχάλη Τζαφερόπουλο, ξεκινάει μια νέα προσπάθεια να επιλυθούν άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τα προβλήματα που υπάρχουν και χρονίζουν.

Κυρίως τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με τον στίβο του γηπέδου ποδοσφαίρου και κατά δεύτερο και μεγαλόπνοος στόχος το ξεμπλοκάρισμα του κολυμβητηρίου «φάντασμα» το οποίο θεωρείται ακόμα ως ένα έργο εν ενεργεία!!!

Με τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Μιχάλη Τζαφερόπουλο, είχαμε μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση σχετικά με την καταγραφή προβλημάτων που έκανε μόλις ανέλαβε την διοικητική θέση στον Δήμο Βέροιας και παράλληλα να εκμαιεύσουμε τις προθέσεις που έχει η δημοτική αρχή στην επίλυση τεχνικών και λειτουργικών ζητημάτων.

Μιχάλης Τζαφερόπουλος: Θα λυθούν σύντομα προβλήματα στο «Δημ. Βικέλας»

Σήμερα στο ΔΑΚ «Δημήτριος Βικέλας» και στο κυρίως κτίριο όπου γίνονται αγώνες μπάσκετ και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Ή για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα στις υποδομές τα οποία θα λυθούν άμεσα. Για το κλειστό γυμναστήριο υπάρχει μερικές ελλείψεις σε όργανα τα οποία πρέπει είτε να συμπληρωθούν, είτε να αντικατασταθούν λόγω παλαιότητας.

«Πράγματι επισκέφθηκα και κατέγραψα όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και θεωρώ ότι το κλειστό γυμναστήριο είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Κάποιες ελλείψεις που υπάρχουν σε όργανα γυμναστικής, εκτιμώ ότι σύντομα θα τακτοποιηθούν» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και συμπλήρωσε πως «επειδή η Αντιδημαρχία Αθλητισμού που συστήθηκε είναι ολίγων ημερών, ζητώ από τους φίλους του αθλητισμού να δείξουν την κατανόησή τους μέχρι να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες και μία μία να τις υλοποιούμε».  

Σε συζήτηση που είχαμε με ανθρώπους που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων και γυμνάζονται καθημερινά, διαπιστώσαμε ότι μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν την στιγμή, είναι η αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα του στίβου. Παράλληλα μας είπαν πως στο κεντρικό γήπεδο όπου καθημερινά προπονούνται εκατοντάδες παιδιά, δεν υπάρχουν κάποιες υποδομές, όπως τουαλέτες, αποδυτήρια και μια μικρή αίθουσα που σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών οι αθλητές να μπορούν να κάνουν μιας ήπιας μορφής προπόνηση.

«Για τις σωματικές ανάγκες οι αθλητικές και οι προπονητές, αλλά ακόμα και οι απλοί συμπολίτες που περπατούν καθημερινά στον στίβο του γηπέδου, αναγκάζονται να «κρύβονται» πίσω από τους θάμνους και τα δένδρα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Μπορεί να υπάρχουν τουαλέτες στο κλειστό γυμναστήριο, αλλά η απόσταση είναι μεγάλη και ο χρόνος διακοπής από την προπόνηση υπερβολικός» δήλωσαν στην εφημερίδα μας.

900.000 για τον ελαστικό τάπητα του στίβου

Ένα από τα έργα τα οποία έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, αλλά «μπλοκαρίστηκαν» υπαιτιότητα του αναδόχου, είναι η αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα του στίβου του κεντρικού γηπέδου στο ΔΑΚ «Δημήτριος Βικέλας». Το έργο είχε προκηρυχθεί με το ποσό των 900.000 ευρώ, βγήκε ανάδοχος , και αντί να ξεκινήσει τις εργασίες, αρχικά καθυστέρησε και μετέπειτα αποχώρησε γιατί, προφανώς, έκρινε ότι ήταν ασύμφορο ή επιδίωκε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός.

Τελικά ο Δήμος Βέροιας θα προκηρύξει εκ νέου το έργο το αργότερο σε δύο μήνες και με την ανάδειξη αναδόχου αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες μέσα στο καλοκαίρι, αν δεν προκύψουν άλλα απρόοπτα εμπόδια.

«Άργησε να μπει ο εργολάβος στο έργο και πήγε πίσω η υλοποίησή του. Εκεί που ήταν έτοιμος να το ξηλώσει και να αρχίσει την τοποθέτηση νέου τάπητα, τελικά το ακύρωσε. Μέσα στη άνοιξη θα γίνει ξανά δημοπρασία και μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει το έργο» μας τόνισε ο Μιχάλης Τζαφερόπουλος.

Το Δημοτικό στάδιο στους …πολίτες

Αλλαγή διαχείρισης αναμένεται να γίνει σύντομα και στο κεντρικό Δημοτικό στάδιο της πόλης, όπου δίνει τους ποδοσφαιρικούς αγώνες η ομάδα της Βέροιας. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού θα γίνουν κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις στον στίβο, ώστε για τρεις, τέσσερις ώρες να διατίθεται στους πολίτες για τον περίπατό τους και την γυμναστική τους.

«Θα υπάρχει μόνιμα ένας υπάλληλος στο γήπεδο όπου θα έχει την ευθύνη λειτουργία τους γηπέδου και παράλληλα θα φροντίζει για τα μικροπροβλήματα που θα προκύπτουν» μας είπε ο Μιχάλης Τζαφερόπουλος και πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση στον γήπεδο του ΔΑΚ «Δημήτριος Βικέλας» και θα δημιουργηθεί μια δεύτερη επιλογή για τους πολίτες, μέσα στην πόλη».

Για το Δημοτικό στάδιο ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού μας είπε επίσης ότι αυτήν την στιγμή το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη άδειας στατικότητας του σκεπάστρου (άδεια δόμησης) «αλλά πιστεύω ότι θα λυθεί και αυτό καθώς ήδη ξεκίνησε μελετητικό γραφείο τις απαραίτητες ενέργειες για να εκδοθεί άδεια. Έτσι η ποδοσφαιρική ομάδα της Βέροιας θα μπορεί να δίνει τους αγώνες της με την παρουσία των φιλάθλων της από την συγκεκριμένη κερκίδα. Όσον αφορά την ανατολική κερκίδα, εκεί το πρόβλημα είναι σοβαρότερο και βρισκόμαστε σε αναζήτηση της καλύτερης λύσης η οποία δεν μπορεί να βρεθεί άμεσα. Μετά την υπόθεση του στεγάστρου «Καλατράβα» στο ΟΑΚΑ της Αθήνας, ανάλογα προβλήματα με αυτά του γηπέδου της Βέροιας, υπάρχουν σε πολλά στην χώρα μας» κατέληξε ο Μιχάλης Τζαφερόπουλος.

Το κολυμβητήριο στο ….προσκήνιο!!!

Είναι γνωστό ότι η Βέροια, η πρωτεύουσα της Ημαθίας είναι από τις λίγες πόλεις στην βόρεια Ελλάδα και η μοναδική στην Ημαθία που δεν διαθέτει δημοτικό κολυμβητήριο. Η κατασκευή κολυμβητηρίου στη Βέροια είναι μια «πονεμένη» ιστορία. Στους σχεδιασμούς της πολιτείας μετά την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα το 2004, οι εγκαταστάσεις του ΔΑΚ «Δημήτριος Βικέλας» προορίζονταν για προπονητήριο με την βελτίωση των υπαρχόντων, ακόμη και σήμερα εγκαταστάσεων, την κατασκευή κερκίδας στο γήπεδο ποδοσφαίρου και …κολυμβητήριο!!!

Έτσι με την υλοποίησή τους θα ικανοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα με το κολυμβητήριο θα άλλαζε ακόμα και το αθλητικό status, αφού θα δημιουργούνταν κολυμβητικοί σύλλογοι, ομάδες πόλο, θα διοργανώνονταν αγώνες και γενικά τα νέα παιδιά θα έρχονταν πιο κοντά στον υγρό στίβο.

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, η σύμβαση για την «Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Βέροιας» υπογράφηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2009 με ανάδοχο την εταιρεία «Καρατζιούνης ΑΤΕΒΕ» με έδρα τα Τρίκαλα, συνολικού προϋπολογισμού 6.200.000 ευρώ.

Το έργο θα κατασκευάζονταν δίπλα από το γήπεδο ποδοσφαίρου στο «Δημήτριος Βικέλας» και περιλάμβανε ένα νέο κτίριο που αναπτύσσεται σε δυο κύρια επίπεδα με συνολικό εμβαδόν 9.383 τ.μ. (κάλυψη 5.760,29 τ.μ.). Σε αυτό θα περιλαμβάνονται δύο (2) κολυμβητικές δεξαμενές, μια ολυμπιακών διαστάσεων 50Χ25μ., μια παιδική 10Χ12,50μ. και κερκίδες χωρητικότητας 1.000 θέσεων. Στον εξωτερικό χώρο έχουν προβλεφθεί θέσεις για 105 οχήματα. 

Με τα πρώτα χρήματα που εκταμιεύτηκαν είχαν γίνει εκσκαφές στην προβλεπόμενη έκταση, «έπεσαν» κάποια «μπετά» στις θεμελιώσεις, αλλά μέχρι εκεί. Από 29 Ιουνίου 2010 και μέχρι σήμερα το έργο διακόπηκε γιατί σταμάτησε η χρηματοδότησή του. Ήρθε η οικονομική κρίση και λόγω της έλλειψης ρευστότητας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και της μη πληρωμής των εγκεκριμένων Λογαριασμών, ο ρυθμός των εργασιών ήταν αργός και βρίσκονται σε αναστολή λόγω της δήλωσης διακοπής εργασιών από τον ανάδοχο του έργου από 29-06-2010.

Το έργο «Κολυμβητήριο Βέροιας» παραμένει «ανοιχτό». Το μόνο που χρειάζεται είναι η εκ νέου έγκριση χρηματοδότησης για να επαναπροκηρυχθεί και να …υλοποιηθεί!!!

Πριν λίγες μέρες το θέμα έφτασε, όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, αλλά και στην Ελληνική Βουλή.  Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεόφιλος Κορωνάς πρότεινε να λυθεί η σύμβαση αν δεν υλοποιηθεί το έργο και στην θέση του να κατασκευαστεί ένα ανοιχτό κολυμβητήριο. «Θα συμφωνήσω για το κολυμβητήριο. Θα δούμε το νέο Γραμματέα Αθλητισμού για να μάθουμε τι σκοπεύει να κάνει με την εργολαβία. Δεν ξέρω γιατί η πολιτεία δεν λύνει την σύμβαση» απάντησε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης για να συμπληρώσει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης πως «η εργολαβία είναι ενεργή αλλά η πολιτεία δεν δίνει χρήματα αλλά δεν λύνει και την σύμβαση».

Ανάλογη ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τον Υπουργό Ανάπτυξης κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκο Βελόπουλο και τον Βουλευτή Ημαθίας Βασίλης Κοτίδη, οι οποίοι αφού εξιστορούν την κατάσταση που υπάρχει μέχρι και σήμερα, ρωτούν «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής για την κατασκευή κλειστού δημοτικού κολυμβητηρίου, ένα αίτημα που η υλοποίησή του εκκρεμεί τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια;».

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (29/1/24)