ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Απαγόρευση συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε γυναίκες αθλήτριες από τους Ταλιμπάν

Τρεις Αφγανές αθλήτριες δεν επιτρέπεται από το καθεστώς των Ταλιμπάν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε καλέσει έξι Αφγανούς αθλητές, τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, με την έγκριση της Αφγανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μέλη της οποίας ζουν εξόριστοι. Ωστόσο, η ΔΟΕ παραδέχτηκε ότι δεν συμβουλεύτηκε τους Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν έχουν προσκληθεί στους Αγώνες.

Ο αθλητικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε:

«Μόνο τρεις άνδρες αθλητές εκπροσωπούν το Αφγανιστάν. O γυναικείος αθλητισμός έχει απαγορευτεί. Επομένως, πώς μπορούν οι γυναίκες να συμμετέχουν στην εθνική ομάδα;». Από τις έξι αθλήτριες, οι τρεις γυναίκες και δύο άνδρες ποδηλάτες και κολυμβητές, ζουν στο εξωτερικό. Ο μοναδικός αθλητής που ζει στο Αφγανιστάν είναι τζουντόκα.

Οι Αφγανοί αθλητές θα αγωνιστούν στους Αγώνες του Παρισιού (26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου) με τα χρώματα του προηγούμενου καθεστώτος, μαύρο, πράσινο και κόκκινο, το οποίο ανατράπηκε από τους Ταλιμπάν το καλοκαίρι του 2021 μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία έχει επιβάλει πολλούς και αυστηρούς περιορισμούς στις Αφγανές γυναίκες, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό.

metrosport.gr