ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 2161 φορές

Ιστορία του αθλητικού στοιχήματος: Από τους Αρχαίους Έλληνες έως τα Bitcoin και το VR

Το αθλητικό στοίχημα αποτελεί δίχως αμφιβολία τον βασιλιά τον τυχερών παιχνιδιών, καθώς καταλαμβάνει το 40% της σχετικής αγοράς, εντός και εκτός διαδικτύου. Οι άνθρωποι στοιχημάτιζαν μεταξύ τους ήδη από την αρχαιότητα, πριν από χιλιάδες χρόνια.

Στην αρχαία Ελλάδα ήταν συχνά τα στοιχήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ακόμα πιο συνηθισμένη ήταν η συνήθεια αυτή κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχή, με ιδιαίτερα διαδεδομένα και καθημερινά τα στοιχήματα που πραγματοποιούνταν σε μονομάχους και σε άλλους αθλητικούς αγώνες. Φυσικά τότε δεν υπήρχαν στοιχηματικές εταιρίες, τα στοιχήματα συμφωνούνταν και διευθετούνταν απευθείας ανάμεσα στους ίδιους τους τους θεατές.

Το 1790 δημιουργήθηκε ουσιαστικά ο πρώτος bookmaker στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν ήταν κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά ουσιαστικά ένας ιδιώτης, ο William Ogden, ο οποίος άρχισε να δέχεται στοιχήματα σε ιπποδρομίες, υπολογίζοντας μόνος του τις αποδόσεις και τις πιθανότητες κέρδους. Το πρώτο στοιχηματικό γραφείο που λειτούργησε ουσιαστικά ως νόμιμη εταιρία ήταν το 1850, με έδρα το Λονδίνο. Οι ιδιοκτήτες του γραφείου, οι Leviathan Lavis και Fred Swindell, τύπωναν μάλιστα σε φυλλάδια τις αποδόσεις για τους αγώνες της εποχής και τους διένειμαν στον κόσμο, στους πολυπληθείς δρόμους και συνοικίες του Λονδίνου.

Το αθλητικό στοίχημα για πολλούς αιώνες βρισκόταν είτε υπό πλήρη απαγόρευση, είτε υπό περιορισμό στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τον 20ο αιώνα οι κυβερνήσεις άρχισαν να βλέπουν λίγο πιο σοβαρά τα πράγματα. Ουσιαστικά μέχρι τότε οι στοιχηματικές εταιρίες λειτουργούσαν εκμεταλλευόμενες νομικά κενά στη νομοθεσία του κάθε κράτους.

Την δεκαετία του 1990 οι στοιχηματικές εταιρείες άρχισαν να ανθούν στο διαδίκτυο, με την εμφάνιση και τη ραγδαία διάδοση του νέου μέσου και μέχρι το 2001 ο τζίρος συνολικά στο διαδίκτυο για το στοίχημα ξεπερνούσε ήδη τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, με τους ενεργούς παίκτες σε όλο τον κόσμο να φτάνουν τα 8 εκατομμύρια σε αριθμό. Η ανάπτυξη ήταν ραγδαία στον τομέα του διαδικτύου, τόσο όσον αφορά τη χρήση νέων τεχνολογιών, όσο και την αύξηση του περιεχομένου και των στοιχηματικών αγορών που περιλαμβάνουν πλέον από την Γ’ εθνική κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έως και αθλήματα και πρωταθλήματα σε χώρες που αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει καν πως υπάρχουν.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις από τις περισσότερες κυβερνήσεις για την ρύθμιση της αγοράς, με συγκεκριμένους κανόνες και με την αδειοδότηση των στοιχηματικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτόν τα περισσότερα κράτη του κόσμου, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν να προστατέψουν τους παίκτες από απάτες και παράλληλα να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα μέσω της φορολόγησης, της χορήγησης αδειών και άλλων εισφορών. Έτσι από το 2011 έχουμε στοιχηματικές εταιρίες και online casino Ελλάδα υπό ένα νέο καθεστώς αδειοδότησης στο διαδίκτυο, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Ούτως ή άλλως τα νούμερα γενικότερα στον χώρο άρχισαν να εκτοξεύονται σε τεράστια επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς έφτασε το 2017 στα 104 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία, τα 45,8 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν το διαδικτυακό αθλητικό στοίχημα.

Από το 2010 ξεκίνησε παράλληλα η «μόδα» με τα στοιχήματα μέσω κινητών τηλεφώνων και όπως προβλέπεται από εκτιμήσεις ειδικών, έως το 2020 το 40% όλων των παικτών που ασχολούνται με το στοίχημα, θα ποντάρουν από το κινητό τους τηλέφωνο ή από άλλες φορητές συσκευές. Φυσικά, το γεγονός αυτό οφείλεται στην εμφάνιση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων στην παγκόσμια αγορά και γενικότερα των φορητών συσκευών που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όλες οι συσκευές αυτές διαθέτουν πλέον εξαιρετικές υπολογιστικές δυνατότητες που θα ήταν πραγματικά αδύνατο να φανταστούμε πριν από λίγες μόλις δεκαετίες. Μιλάμε ουσιαστικά για μίνι ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην τσέπη μας.

Μία επίσης σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών είναι και το γεγονός πως όλο και περισσότερες στοιχηματικές εταιρείες αρχίζουν να δέχονται κρυπτονομίσματα ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης των λογαριασμών των παικτών. Σύμφωνα με ειδικούς του χώρου, το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα αποτελούν σημαντικό κομμάτι για το μέλλον του αθλητικού στοιχήματος μέσω διαδικτύου, καθώς είναι σε θέση να λύσουν πολλά από τα προβλήματα των παραδοσιακών μεθόδων στοιχήματος και πληρωμών.

Το αθλητικό στοίχημα έχει περάσει από πολλές φάσεις, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τις μέρες μας, που έχουμε φτάσει στο σημείο να ποντάρουμε ακόμα και σε e-sports και σε εικονικά αθλήματα, πέρα από τα δεκάδες άλλα παραδοσιακά αθλήματα σε όλο τον κόσμο.

Οι παίκτες επιζητούν εγγυήσεις όσον αφορά τις πληρωμές τους, οι στοιχηματικές εταιρίες επιδιώκουν μεγαλύτερο αριθμό χρηστών προκειμένου να έχουν αντίστοιχα και μεγαλύτερο και όντως και υπό αυτές τις συνθήκες η χρήση κρυπτονομισμάτων και τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας κάνει το μέλλον του αθλητικού στοιχήματος ακόμα πιο ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια.