ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Top 4 ταινίες για όσους τους αρέσει να παίζουν στο Casinia

Δύο θέματα που δεν θα πάψουν ποτέ να απασχολούν τους κινηματογραφιστές συμπίπτουν με τα δύο κύρια αίτια του εγκλήματος: έρωτας και χρήμα. Τα χρήματα είναι πιο ενδιαφέροντα. 

Οι γκάνγκστερ που διακινούν, οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι που λαμβάνουν μίζες, οι κυνηγοί θησαυρών που βρίσκουν χρυσό... όλα αυτά είναι καλά, αλλά δεν είναι τόσο θεαματικά στην οθόνη όσο η νίκη σε ένα τυχερό παιχνίδι, όπως αυτό που μπορείτε να δοκιμάσετε στο Casinia. Εδώ είναι οι καλύτερες ταινίες που πρέπει να παρακολουθήσετε αν αγαπάτε τα τυχερά παιχνίδια.

Η λέσχη της απάτης

Μια επιτυχημένη ψυχίατρος, η Μάργκαρετ (Λίντσεϊ Κρουζ), δέχεται επίσκεψη από έναν ασθενή που ισχυρίζεται ότι χρωστάει σε έναν μαφιόζο ονόματι Μάικ και απειλεί να αυτοκτονήσει. Τον πείθει να μην αυτοκτονήσει και υπόσχεται να τον βοηθήσει. Σε μια συνάντηση σε μια χαρτοπαικτική λέσχη με τον απατεώνα Μάικ (Τζο Μαντένια), η Μάργκαρετ κάθεται για πρώτη φορά στη ζωή της σε ένα τραπέζι με χαρτιά και σύντομα δεν αντιλαμβάνεται πώς ζούσε χωρίς τα τυχερά παιχνίδια. Γυρισμένο σε λιτό θεατρικό ύφος, που θυμίζει περισσότερο τον μινιμαλισμό των αρχών της δεκαετίας του '90 παρά την υπερβολή της δεκαετίας του '80 με τους τεράστιους ώμους και τα χτενίσματα, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ντέιβιντ Μάμετ διαδραματίζεται πάνω στην αρχή της απάτης στα χαρτιά: «Αν δεν ξέρεις ποιος στο τραπέζι είναι κορόιδο, είσαι εσύ». Το κύριο κορόιδο αποδεικνύεται ότι είναι ο θεατής, και αυτό είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα: με όλη την ποικιλία των ταινιών για το πώς ένας κλέφτης έκλεψε κάτι από έναν κλέφτη, υπάρχουν λίγες τέτοιες τολμηρές ανατροπές πλοκής στον κόσμο. Όμως η τελική ανατροπή χτυπάει ακόμα και το πιο έμπειρο μέλος του Casinia, καθιστώντας σαφές ότι κανείς δεν μας διασκέδαζε εδώ. Αυτή ήταν μια ιστορία για μια γυναίκα που ξύπνησε.

Οι παίκτες

Ο Μάικ (Ματ Ντέιμον), ένας τζογαδόρος που εγκατέλειψε το πόκερ για την αρραβωνιαστικιά του, συναντά έναν φίλο (Έντουαρντ Νόρτον) που έχει αποφυλακιστεί. Ο φίλος έχει το παρατσούκλι Σκουλήκι, ένα ηλίθιο κούρεμα και ένα μεγάλο χρέος σε έναν Ρώσο μαφιόζο με κόκκινο πουλόβερ (Τζον Μάλκοβιτς). Για να βρει τα χρήματα που χρειάζεται, ο Μάικ κάθεται ξανά στο τραπέζι.

Όσοι επισκέπτες του Casinia, όμως, αναζητούν το πόκερ σε ταινίες πόκερ δεν χρειάζονται μια ταινία μεγάλου μήκους, αλλά τη σειρά Tilt με τον Μάικλ Μάντσεν, η οποία θα ικανοποιήσει ακόμη και τους συντελεστές του World Series. Οι υπόλοιποι θα απολαύσουμε το σοβαρό ύφος και το αγορίστικο χαμόγελο του Ντέιμον, που μεταφέρθηκε στους παίκτες από το Good Will Hunting, την ηλιόλουστη συμπεριφορά του Νόρτον και τον τρόπο με τον οποίο ο χαρακτήρας του Μάλκοβιτς, ο Τέντι KGB, τρώει απειλητικά μπισκότα.

Tο κεντρί

Στο Σικάγο της δεκαετίας του 1930, όπου τα πάντα είναι τόσο μαφιόζικα που οι γκάνγκστερς συστήνονται με παρατσούκλια, ένας επίδοξος τζογαδόρος (Ρόμπερτ Ρέντφορντ) συνεργάζεται με έναν σκληροτράχηλο απατεώνα (Πολ Νιούμαν) για να εκδικηθούν τον θάνατο ενός κοινού φίλου τους σε ένα τοπικό αφεντικό της μαφίας με μεγάλο μουστάκι (Ρόμπερτ Σο). Ο Μπουτς Κάσιντι και ο Σαντάνς Κιντ, που από καιρό ρομαντικοποίησαν τον γκανγκστερισμό, επιστρέφουν τέσσερα χρόνια αργότερα από το ηλιοβασίλεμα της Βολιβίας για να ρομαντικοποιήσουν για πάντα τους απατεώνες. Κανένας μεγάλος κοινωνικός σκηνοθέτης δεν έχει αναλάβει ακόμη το έργο της αποκάλυψης αυτών των νεαρών ανδρών. Και γιατί θα έπρεπε; Δύο χολιγουντιανά είδωλα αρρενωπότητας λάμπουν με κατάλευκα χαμόγελα, φιγουράρουν με ριγέ κοστούμια σχεδιασμένα από τη θρυλική ενδυματολόγο Εντιθ Χεντ, παίζει ο Σκοτ Τζόπλιν ραγκτάιμ και οι καρδιές των μελών της Καζίνια τραγουδούν όταν οι καλοί απατεώνες παίρνουν λεφτά από τους κακούς.

Δύο καπνισμένες κάνες

Τέσσερις φίλοι μαζεύουν χρήματα για να μπορέσει ένας από αυτούς, ο Έντι (Νικ Μοράν), να παίξει πόκερ με τον Χάρι το τσεκούρι. Το αποτέλεσμα είναι μείον μισό εκατομμύριο λίρες και υπάρχει μια εβδομάδα για να τα πάρουν πίσω. Ο Έντι, ο Χοντρός Τομ (Τζέισον Φλέμινγκ), ο Μπέικον (Τζέισον Στέιθαμ) και ο Σαπούνι (Ντέξτερ Φλέτσερ) καβαλούν τα κύματα του Λονδρέζικου εγκλήματος. Κάποια μέρα κάποιος έξυπνος θα γράψει ένα βιβλίο για το γιατί κάποια τολμηρά εγχειρήματα αποτυγχάνουν και άλλα κάνουν τους δημιουργούς τους εκατομμυριούχους. Από την αρχή, οι κριτικοί επέκριναν τον Ρίτσι για δευτερεύοντα χαρακτήρα και απομίμηση του Ταραντίνο, και εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι είναι αφόρητο να παρακολουθείς το σπασμωδικό τρεμόπαιγμα ενός εκατομμυρίου χαρακτήρων.

Φωτογραφία από David Gallie από το Pixabay