ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΒΟΛΕΪ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 738 φορές

Ο Κώστας Προύσαλης στη συνέντευξη της ζωής του

Ο Κώστας Προύσαλης ξετυλίγει στο SDNA το κουβάρι της αθλητικής του καριέρας και μιλάει για όλους και για όλα σε μία συνέντευξη-σταθμό για την πορεία του 40χρονου πασαδόρου του Φίλιππου Βεροίας.

Επιστροφή στον τόπο του (κατάγεται από τη Νάουσα του Νομού Ημαθίας) μετά από 22 χρόνια για τον Κώστα Προύσαλη καθώς μετά από οκτώ σταθμούς στην αθλητική του πορεία, ενισχύει με την εμπειρία του, τον πρωτάρη της Volley League, Φίλιππο Βέροιας.

Η ομάδα της Βέροιας θα συστηθεί πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Volley League, αλλά όχι και ο αρχηγός της, Κώστας Προύσαλης, που έχει «φάει με το κουτάλι» τα παρκέ της μεγάλης κατηγορίας.

Με έντονο το νεαρό στοιχείο, ο Φίλιππος ετοιμάζεται -έχοντας δώσει δυνατά δείγματα στα πρώτα του φιλικά- για την παρθενική του συμμετοχή στο πρωτάθλημα, με όρεξη να διεκδικήσει το καλύτερο για το μέλλον. Αυτό ήταν που έκανε και τον 40χρονο πασαδόρο, να πει το ναι το περασμένο καλοκαίρι στην πρόταση που του έγινε και να συνεχίσει να παίζει βόλεϊ. Είναι αυτή η τρέλα που όμως μας λέει, τον κρατάει ακόμη ενεργό και τόσα χρόνια σε σταθερό επίπεδο.

Ποια η γνώμη του για την αναβολή του πρωταθλήματος, πως αποφάσισε να ενισχύσει το Φίλιππο Βέροιας, ποιοι οι στόχοι του για τη νέα χρονιά, αν θα σταματήσει το βόλεϊ, ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά του πρωταθλήματος… για όλα αυτά ο Κώστας Προύσαλης, παρά το ότι δε μιλάει συχνά στα μέσα ενημέρωσης, ανοίγει την καρδιά του στο SDNA.

«Αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία με την επιλογή μου να έρθω στο Φίλιππο, σαν πρωτάρης μπορώ να πω. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, το να αφήσω τον Ηρακλή αλλά μέτρησα ότι θα πάω στον τόπο μου, είναι μία καινούρια ομάδα, οι άνθρωποι είναι νεαροί, υπάρχει όρεξη για να διεκδικήσουμε κάτι καλό για το μέλλον. Πήρα αυτήν την απόφαση και δικαιώνομαι».

- Κάθε φορά που αποφασίζεις για κάποια ομάδα, τι είναι αυτό που μετράς περισσότερο;

«Πολλά είναι αυτά. Για μένα είναι οι στόχοι που θα βάλει μια ομάδα, είναι το που θέλει να φτάσει η ομάδα και όχι μόνο για μία-δύο χρονιές, αλλά οι μελλοντικοί στόχοι. Για μένα είναι το Α και το Ω αυτό».

- Κάνατε δυνατή προετοιμασία, με πολύ καλούς αντιπάλους στα φιλικά. Πως κύλησε αυτό το διάστημα και τι συμπεράσματα βγάλατε όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι...

«Θετικά είναι τα συμπεράσματα, δεν ενδιαφέρει τόσο το σκορ. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα που να είναι ανταγωνιστική. Τα φιλικά μας βοήθησαν να δούμε που είμαστε καλοί και που υστερούμε, να δούμε το βίντεο και να δουλέψουμε στα όποια μειονεκτήματα, έχουμε σαν ομάδα. Βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα και θα ξεκινήσουμε από το μηδέν, εκτός απροόπτου από το League Cup. Να μη μείνουμε στο τι έγινε στα φιλικά, αλλά να συγκεντρωθούμε σε πρωτάθλημα και σε League Cup, γιατί θα είναι δύσκολο το φετινό πρωτάθλημα.

Είναι ευχάριστο το ότι δεν τραυματίστηκε κανένα παιδί και από αυτήν την άποψη πήγε άριστα η προετοιμασία. Θεωρώ ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια, μία ομάδα επένδυσε στην προετοιμασία, πήγαμε στο Σέλι μια βδομάδα στο ξεκίνημα, κάτι που είχα να το ζήσω από τις Εθνικές ομάδες, επένδυσε σε 7-8 μέρες έξω από την πόλη, επίσης οικονομικά, αλλά και σε δυνατά φιλικά, όπως με τη Σύρο, τον Παναθηναϊκό. Πήγαν όλα καλά».

- Ακόμη μια χρονιά στα παρκέ της Volley League. Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι;

«Να μπορέσω να δώσω ότι έχω πάρει από το βόλεϊ, γιατί έχω πάρει πάρα πολλά και σιγά σιγά πρέπει να αρχίσω να τα δίνω και στο αγωνιστικό κομμάτι να είμαι από τους καλύτερους πασαδόρους του πρωταθλήματος».

- Μετράς πάνω από 22 χρόνια στο επαγγελματικό βόλεϊ. Ποιο είναι το μυστικό της σταθερότητας σου όλα αυτά τα χρόνια και πως ξεκίνησες να ασχολείσαι;

«Μυστικό, η καλή ζωή, η όρεξη και η τρέλα που έχω για το βόλεϊ. Ήμουν τετάρτη δημοτικού και τότε ο Ζαφειράκης Νάουσας έπαιζε στην Α2, που ήταν πολύ ανταγωνιστική, και με στόχο να ανέβει στην Α1. Το θυμάμαι πολύ έντονα... είχε έρθει ο προπονητής με τον έφορο της ομάδας και μας μίλησαν για το ότι θέλουν να δημιουργήσουν ακαδημίες. Μαζί με την παρέα είπαμε να το δοκιμάσουμε και έμεινα. Προφανώς με κράτησε το ταλέντο. Όλοι αυτό μου έλεγαν, για το ταλέντο μου και την όρεξη μου και το επόμενο βήμα ήταν να το κάνω επαγγελματικά. Μετά το Ζαφειράκη, ήρθε η πρόταση από τον ΠΑΟΚ, είδα ότι μπορούσε να μου δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ζωής».

- Η χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες, όπως και αυτή που ξεκινάει. Με υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς κόσμο στα γήπεδα. Πως σου φαίνεται όλο αυτό;

«Για όλους ήταν πρωτόγνωρο, αλλά θεωρώ ότι την περσινή χρονιά τη χειρίστηκαν αρκετά καλά οι διοικούντες της ΕΣΑΠ, αλλά το πως τελείωσε με το πως ξεκίνησε είναι τελείως διαφορετικό. Έχοντας ζήσει κάποια χρόνια στο εξωτερικό καλό είναι για την οργάνωση του πρωταθλήματος, των ομάδων, τον προγραμματισμό των παικτών, κάποιες αποφάσεις να παίρνονται νωρίς, κάτι που ίσως δε συμφέρει τις ομάδες, γιατί θα πρέπει από νωρίς να είναι οικονομικά τακτοποιημένες, να μπούνε σε άλλες διαδικασίες. Για να έχουμε καλύτερη προβολή του αθλήματος και οι αθλητές να αποδίδουν τα μέγιστα, θα πρέπει να ξέρουμε από νωρίς τι γίνεται με τις ομάδες. Ποιες είναι καλές, τι συνθήκες θα αντιμετωπίσουμε. Την περασμένη Παρασκευή παίζαμε (σ.σ. κανονικά στις 9/10 θα ξεκινούσε το League Cup) και δεν ξέραμε αν θα παίξουμε ή όχι, κάτι που για παράδειγμα στη Γαλλία, δε γίνεται. Υπάρχει προγραμματισμός, πότε και που θα παίξεις, και τι προπόνηση θα κάνουμε το καλοκαίρι, πολύ σημαντική περίοδος και για αποκατάσταση για τραυματισμούς και ενδυνάμωση για το σώμα. Εμείς οι αθλητές αυτή την περίοδο φορτώνουμε μπαταρίες για το χειμώνα. Ένα από τα μείον και το μεγαλύτερο είναι αυτό».

- Μετά από την τελευταία εξέλιξη με τον Ηρακλή, το πρωτάθλημα αναβλήθηκε κατά μια εβδομάδα, όπως και το League Cup...

«Τραγικό... με την έννοια ότι πάλι μέχρι τελευταία στιγμή δεν ξέραμε πότε θα παίξουμε. Έτσι δε λογαριάζουν τον προγραμματισμό των ομάδων και δε σέβονται τους αθλητές».

- Κάποιο άλλο αρνητικό στοιχείο στο πρωτάθλημα κατά τη γνώμη σου;

«Το ότι ένας 40χρονος είναι ακόμη στο πρωτάθλημα και είναι από τους διακριθέντες, αυτό λέει πολλά για το πρωτάθλημα. Δεν βλέπω να βγαίνουν παιδιά από πίσω, κάτι γίνεται, δεν φταίνε μόνο οι ακαδημίες. Πρέπει να επενδύσουμε στις ακαδημίες, να επενδύσουν οι ομάδες και στους προπονητές των ακαδημιών για να παράγουμε έργο.

Επίσης αρνητικό θα έλεγα και κατά μία έννοια «ντροπή» ότι καμία ομάδα δεν κατεβαίνει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Είναι μεγάλο μειονέκτημα. Φυσικά καταλαβαίνω το οικονομικό κομμάτι αλλά υπάρχουν διοργανώσεις, που δεν χρειάζεται παράβολο και με ένα σωστό προγραμματισμό. Κατεβαίνουν ομάδες από τόσος χώρες και δεν μπορεί μία ελληνική;

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτής της χρονιάς είναι ότι όλες οι ομάδες έχουν δημιουργήσει αξιόμαχα ρόστερ. Εκτός από τις μεγάλες τέσσερις, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Φοίνικα και ΠΑΟΚ που έχουν δυνατά ρόστερ και που πιστεύω ότι και το χειμώνα θα πάρουν παίκτες και δε θα τελειώσουν τη χρονιά με το υπάρχον. Οι άλλες ομάδες, Φίλιππος, Μίλων, Ηρακλής, Κηφισιά και ΟΦΗ θα έχουν πολύ ανταγωνιστικές ομάδες φέτος. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί η λίγκα και σε συνεννόηση με την τηλεοπτική στέγη να δείξει όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται».

- Την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της ΕΣΑΠ και του ΠΑΣΑΠ και τη μεσολάβηση της ΕΟΠΕ, πως τη σχολιάζεις;

«Είναι πολύ αργά αρχές Οκτωβρίου να συζητάνε πράγματα. Όλα αυτά κανονικά θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί, πριν τελειώσει το προηγούμενο πρωτάθλημα, αν θέλουμε να μιλάμε για πρωτάθλημα ευρωπαϊκό.

Μεμονωμένες κινήσεις και από τον ΠΑΣΑΠ και από τη λίγκα δεν πρέπει να γίνονται. Με συζήτηση και καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, να τα βρούνε γιατί δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Να υπάρχουν στη λίγκα και τεχνοκράτες να το κυνηγήσουν και πιο επαγγελματικά αυτοί που είναι στη λίγκα».

- Η εκτίμησή σου για το φετινό πρωτάθλημα;

«Θα είναι πολύ ενδιαφέρον πρωτάθλημα, αν ξεκινήσει και πως θα ξεκινήσει, γι' αυτό όμως εύχομαι και να ξεκινήσει. Θα είναι δύο ταχυτήτων, οι τέσσερις μεγάλες και οι υπόλοιπες πέντε. Θα είναι όμως ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Το γκρουπ των τεσσάρων αν υποτιμήσει είτε την έδρα μας, είτε των άλλων θα έχει πρόβλημα. Πρώτος στόχος για μας είναι η παραμονή. Πιστεύω όμως ότι όλες οι ομάδες θα κάνουν προσθαφαιρέσεις τον Δεκέμβριο. Για τον Φίλιππο, όσο πιο γρήγορα να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας και κοιτάμε προς τα πάνω, θεωρώ ότι η ομάδα έχει βλέψεις γι’ αυτό. Όλη η ομάδα να έχουμε την υγεία μας και θεωρώ ότι ταβάνι δεν υπάρχει για φέτος.

Καμία ομάδα που είδαμε στα φιλικά δε θα είναι έτσι στις επίσημες διοργανώσεις. Για το League Cup, είμαστε στον δύσκολο όμιλο, και θα είναι πολύ ενδιαφέρον, ανοιχτός όμιλος, με ένα προβάδισμα ο ΠΑΟΚ αλλά αν υποτιμήσει κάποια ομάδα, θα έχει πρόβλημα».

«Θέλω να είμαι ανταγωνιστικός και όταν θα πάψω, εκεί θεωρώ ότι θα είναι το τέλος»


Από το 1991, και τις υποδομές του Ζαφειράκη Νάουσας, ο Κώστας Προύσαλης είναι σταθερά παρών στα τάραφλεξ, με σταθμούς σε ΠΑΟΚ, ΕΑ Πατρών, Παναθηναϊκό, Άρη, ΠΑΟΚ, Ηρακλή, Ναρμπόν, Ολυμπιακό, Ναρμπόν, Ηρακλή. Τι τον κρατάει ενεργό και ανταγωνιστικό; «Η μούρλα στο κεφάλι», όπως λέει...

- Έχεις βάλει κάποιο χρονικό όριο για το πότε θα σταματήσεις;

«Είμαι υγιής, το σώμα μου ακούει αυτά που θέλω να κάνω. Το σέβομαι και έχω μια μούρλα στο κεφάλι μου, που θέλω να περάσω και στους νέους. Δηλαδή το προσπάθησε, κάνε αυτό που είναι να καταφέρεις, κάνε αυτό που θέλεις». Δεν υπάρχει όριο ηλικιακό. Μ' αρέσει να είμαι στο γήπεδο και να παίρνω ενέργεια από νέα παιδιά.

Κάθε χρόνος που τελειώνει, κάνεις μια αποτίμηση αν ακούει το σώμα σου ή όχι αλλά δεν έχω πει σε ένα 1-2 χρόνια να σταματήσω, το έχω αφήσει ανοιχτό. Κάθε τέλος σεζόν κάνεις αυτοκριτική και βλέπεις. Δεν μπορώ να είμαι ένας πασαδόρος που απλά θα κυκλοφορεί, θέλω να είμαι ανταγωνιστικός και όταν θα πάψω, εκεί θεωρώ ότι θα είναι το τέλος.

Η θέση του πασαδόρου είναι τέτοια που μία από τις τρεις μπαλιές θα περάσει από αυτόν, ίσως είναι αυτό που με κρατάει ακόμη ενεργό, ότι δηλαδή έχω ενεργό ρόλο στο παιχνίδι και είμαι ένας μικρός προπονητής μέσα στο γήπεδο, είναι ιδιαίτερη η θέση. Ίσως αυτή η ίντριγκα με κρατάει ενεργό.

Θέλω να είμαι στο χώρο του αθλητισμού και στο χώρο του βόλεϊ, έχω κάνει κάποια πράγματα, με το δίπλωμα προπονητή Α' κατηγορίας, αλλά ακόμη είναι νωρίς».

- Τα χρόνια που παίζεις έχεις αγωνιστεί σε πολύ μεγάλες ομάδες. Τι κρατάς;

«Από κάθε ομάδα, κάθε προπονητή, παράγοντα, φίλαθλο, πήρα κάτι. Είμαι ευλογημένος σχεδόν που πέρασα από όλες τις μεγάλες ομάδες, και που έχω ζήσει σε ομάδες όπως η Πάτρα, ο Φίλιππος και η Ναρμπόν στη Γαλλία, γιατί σε αυτές είδα τη δίψα τους να φτάσουν τις θεωρητικά μεγάλες ομάδες.

Καλύτερη στιγμή;

«Η στιγμή που μπαίνω στο Ολυμπιακό στάδιο και από νύχτα γίνεται μέρα. Αγωνιστικά δεν μπορώ να πω ένα παιχνίδι, από νίκη και ήττα παίρνεις μαθήματα. Σίγουρα ωραίες στιγμές είναι μετά από νίκη αλλά και η συζήτηση που γίνεται μετά από ήττα, στα αποδυτήρια με σκυμμένα κεφάλια, βγαίνεις κερδισμένος».

- Σημαντικό κομμάτι για σένα και η Εθνική ομάδα...

«Δεν θεωρώ ότι έχει κλείσει ο κύκλος. Δεν έχω δηλώσει ότι σταματάω. Με προϋποθέσεις με ενδιαφέρει η Εθνική ομάδα. Αν ο προπονητής και το τιμ κρίνουν ότι μπορώ να βοηθήσω σε μία σημαντική διοργάνωση, γιατί όχι. Γενικά υπάρχει μία φουρνιά ταλαντούχα, 2-3 παιδιά που μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο και η Ομοσπονδία θα πρέπει να τα αγκαλιάσει, όπως όλα βέβαια, να ξέρει τι κάνουν προπονητικά και αγωνιστικά. Να τα έχει με προγράμματα και φυσιοθεραπευτές, υπό τη σκέπη της».

- Πως ήταν η εμπειρία στο εξωτερικό με τη Ναρμπόν; Πριν από αυτήν την πρόταση σου είχε γίνει κάποια άλλη;

«Μου είχε γίνει πρόταση και στο παρελθόν αλλά είχα καλές απολαβές και ήμουν σε ομάδα που διεκδικούσε το πρωτάθλημα, οπότε δύσκολα να έφευγα. Τώρα όμως, με τα μυαλά που έχω αυτή τη στιγμή, λέω ότι ίσως θα έπρεπε να το κάνω νωρίτερα.

Μακάρι να είχα τα μυαλά να φύγω νωρίτερα, να γινόμουν πιο επαγγελματίας και θα άλλαζε ο τρόπος σκέψης σε πολλά πράγματα. Η Ναρμπόν είναι πολύ οργανωμένη ομάδα , έξω αν δείξεις ότι ανταποκρίνεσαι για το σκοπό που σε πήραν, μετά όλα τα θέματα είναι λυμένα. Πολύ ωραία εμπειρία. Έφυγε ο Τζούριτς, ο Πετρέας, εγώ στο εξωτερικό και μετά άρχισαν να φεύγουν προς τα έξω και σε αυτό βοήθησε και η οικονομική κρίση να βγαίνουν οι αθλητές του βόλεϊ προς τα έξω. Κάθε παιδί που θα το επιλέξει , θα βγει κερδισμένο».

- Τέλος η ευχή σου για το Φίλιππο;

«Να δυναμώνει και να ανεβαίνει επίπεδο και να κρατήσουν τα παιδιά στην ομάδα αυτήν την όρεξη που έχουν. Σίγουρα θα έρθουν προβλήματα και στεναχώριες μέσα στη χρονιά, αλλά με την όρεξη που έχουν και την εμπειρία θα τα ξεπεράσουμε.

Να είναι το τελευταίο πρωτάθλημα που ξεκινάει χωρίς να ξέρουμε ποιοι θα είμαστε, ποιες ομάδες θα είναι».

Πηγή: sdna.gr