ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τα αγκάθια της νέας κανονικότητας: Ολες οι αλλαγές στη ζωή μας από την Δευτέρα

Την δεύτερη φάση περνά την Δευτέρα 11 Μαΐου η άρση των μέτρων με το άνοιγμα των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Κλειστά θα παραμείνουν και την επόμενη βδομάδα τα εμπορικά καταστήματα (malls), οι σχολές οδηγών και οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών. Εκτός από την  επαναλειτουργία του μεγαλύτερου μέρους του λιανεμπορίου, στα θρανία θα επανέλθει η Γ Λυκείου, εν όψει των Πανελλαδικών εξετάσεων στις 15 Ιουνίου.

Με τα νέα δεδομένα, πλέον, η καθημερινή ενημέρωση, για την εξέλιξη του κορονοϊού στην χώρα μας θα γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα και όποτε κριθεί φυσικά απαραίτητο Στο μεταξύ από την κυβέρνηση παραπέμπουν προς το Σαββατοκύριακο στις 16 – 17 Μαΐου, όταν και θα υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς θα έχει συνεκτιμηθεί το υγειονομικό αποτύπωμα των δύο πρώτων εβδομάδων του σχεδίου εξόδου από την κρίση, προκειμένου να γίνει η πρώτη σοβαρή επαναξιολόγηση της πρώτης φάσης και να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την δεύτερη.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό στις 18 Μαΐου επανέρχονται στα θρανία οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, ενώ είναι προγραμματισμένο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από περιφερειακή ενότητα σε ενότητα. Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν πως η επιδημιολογική καμπύλη του ιού στα τέλη της επόμενης εβδομάδος αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το εύρος της απελευθέρωσης της κίνησης από νομό σε νομό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκδηλώνεται προβληματισμός για περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Ξάνθη και εξετάζονται σενάρια εξαίρεσης τους από το πρώτο χρονικό διάστημα της απελευθέρωσης. Βάσει των δεδομένων των πρώτων 14 ημερών του σχεδίου άρσης των περιορισμών, αναμένεται να ληφθεί και η απόφαση για το πότε θα τερματιστεί η απαγόρευση της μετάβασης στα νησιά και το πόσο κοντά αυτή θα είναι με την αντίστοιχη για την ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αποκατάσταση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων προς τα νησιά πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν από τις αρχές Ιουνίου.  Μολονότι, υπάρχει ισχυρή πίεση από τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και από τα συναρμόδια Υπουργεία, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν δείχνουν να βιάζονται και εξακολουθούν να προσδιορίζουν την επαναλειτουργία της εστίασης την 1η Ιουνίου, μολονότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τις 20 Μαΐου και πάντα σε ευθεία συνάρτηση με τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού.

Μετακίνηση εκτός νομού: Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορείτε να ταξιδέψετε

Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό στην ηπειρωτική χώρα έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.  Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομών ο υφυπουργός επανέλαβε ότι αυτές επιτρέπονται μόνο για λόγους τροφοδοσίας, υγείας και επαγγελματικής απασχόλησης και εφόσον αποδεικνύονται από τα αντίστοιχα έγγραφα. 

Επισήμανε δε ότι η άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα θα γίνει στις 18 Μαΐου, ενώ προς τα νησιά θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα για το πότε θα αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης.  «Η προσπάθεια να σπάσει η αλυσίδα εξάπλωσης του κορονοϊού συνεχίζεται, ο ιός είναι ακόμα εδώ και όλα μπορεί να αλλάξουν για το λόγο αυτό η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά με αξιολόγηση και διορθωτικές κινήσεις», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας Covid- 19 στην Ελλάδα.  

Όπως είπε, στόχος μας είναι να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω και να γίνει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων με βάση το χρονοδιάγραμμα.

Εσωτερικές πτήσεις από 18 Μαΐου

Αύξηση των εσωτερικών πτήσεων από τις 18 Μαΐου –παράλληλα δηλαδή με το «άνοιγμα» της μετακίνησης σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα– είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Παρά τις τελευταίες αρρυθμίες με όσα συμβαίνουν τοπικά σε γειτονιές και πλατείες, η χαμηλή και ελεγχόμενη εξάπλωση της νόσου επιτρέπει στην κυβέρνηση να εξετάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα και να μη φεύγει από το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη τεθεί.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται σοβαρά και η παραπάνω ημερομηνία ώστε να μπουν νέες πτήσεις που θα εξυπηρετούν το κοινό πολύ ευρύτερα και όχι μόνο για συγκεκριμένους λόγους όπως συμβαίνει σήμερα – για παράδειγμα ο αυστηρά επαγγελματικός. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία της 18ης Μαΐου ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, βάζοντας στο τραπέζι και την εναλλακτική ημερομηνία της 25ης Μαΐου.

Η απόσταση μιας εβδομάδας, είτε πιο νωρίς είτε πιο αργά, είναι κάτι που στη φάση που βρισκόμαστε δεν μπορεί να αποφευχθεί, καθώς όλα είναι ρευστά και εξαρτώνται από την εξέλιξη της νόσου.

Τέλος η καθημερινή απογευματινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Αλλαγές στην καθιερωμένη ενημέρωση στις έξι, από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά φέρνει η υποχώρηση της πανδημίας του κορονοϊού. Λόγω και της άρσης των μέτρων που από την Δευτέρα (11/5) επεκτείνεται περαιτέρω, η καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας αναμένεται να σταματήσει. Με τα νέα δεδομένα, πλέον, η καθημερινή ενημέρωση, για την εξέλιξη του κορονοϊού στην χώρα μας θα γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα και όποτε κριθεί φυσικά απαραίτητο, λόγω έκτακτων καταστάσεων. Επισημαίνεται ότι η ενημέρωση θα πραγματοποιείται και γραπτώς, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα κατά τις Κυριακές.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις μαθητών δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων

Σε ότι αφορά τα μέτρα τήρησης αποστάσεων κατά τις μετακινήσεις των μαθητών δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων προβλέπεται ελεγχόμενη επιβίβαση και αποβίβαση στα σχολικά με χρονοκαθυστέρηση, απολύμανση καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά και αερισμός των οχημάτων, ενώ κάθε δυάδα θέσεων σχολικού λεωφορείου θα αντιστοιχεί σε έναν μαθητή.

Αναλυτικά η Κοινή υπουργική απόφαση ορίζει τα εξής:

«α. Κατά τη μετακίνηση των μαθητών λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση και αποβίβαση με τάξη και χρονοκαθυστέρηση, προς αποφυγή συνωστισμού.
- Κάθε δυάδα θέσεων σχολικού λεωφορείου αντιστοιχεί σε έναν μαθητή, ώστε συνολικά να επιτυγχάνεται το ήμισυ της πληρότητας του οχήματος.
- Τα οχήματα μεταφοράς μαθητών απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, αναλόγως των επιφανειών, είτε με τη χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος είτε με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 0,1% (διάλυμα χλωρίνης 10:1, ήτοι 9 μέρη νερό και 1 μέρος χλωρίνης), ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των χρήσεων.
- Οδηγοί οχημάτων δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών, συνοδοί, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
- Ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία, είναι δυνατή η μεταφορά μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχολικά λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης που έχουν καθίσματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τηρουμένων αναλόγως των μέτρων της παρ. 1.
- Οι περιορισμοί του άρθρου 4 της υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.27815/3.5.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικοομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών (Β’ 1647), όπως αυτό τροποποιείται με την παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας, δεν έχουν εφαρμογή κατά τη μεταφορά των μαθητών.
-. Το παρόν ισχύει έως τις 17.5.2020».

Τι θα ισχύει για καταστήματα λιανικού εμπορίου επιφάνειας
•Έως 20 τ.μ. θα επιτρέπεται να βρίσκονται έως 4 άτομα
•Από 20 έως 100τ.μ. - 4 άτομα και 1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τ.μ.
•Άνω των 100 τ.μ. - 12 άτομα και 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τ.μ.
 Άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.
•Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Πηγή: Ethnos.gr