ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πόλος έλξης για τη Βέροια...

Η ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η Βέροια και η περιοχή της χάνει ολοένα και περισσότερες πηγές εσόδων προς την τοπική κοινωνία. Η αρχή έγινε με την πανεπιστημιακή σχολή η οποία μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη. Πριν λίγες μέρες διαλύθηκε και επισήμως το Β΄ Σώμα Στρατού και δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να επακολουθήσει σ΄ αυτήν την αβέβαιη εποχή που ζούμε.

Με την παύση αυτών των δύο τομέων δραστηριότητας, η βεροιώτικη οικονομική ζωή έχασε σημαντικό μέρος από έσοδα, καθώς εκατοντάδες «ξένοι», δεν θα ζουν και δεν θα δραστηριοποιούνται, πλέον, στη Βέροια, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος (ή και ολόκληρο) των χρημάτων τους στην τοπική κοινωνία.

Πλέον ο μοναδικός κτύπος της καρδιάς της πρωτεύουσας της Ημαθίας, προέρχεται από έναν χώρο που ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι φέρνει αρκετό «συνάλλαγμα» στην τοπική οικονομική ζωή της Βέροιας. Η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος, που έχει την έδρα του στο Πανόραμα Βέροιας.

Η Σχολή αυτή, λοιπόν, πέρα από το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, φιλοξενεί περί κοντά στους 800 εκπαιδευόμενους που προέρχονται από άλλες πόλεις και συγκεκριμένα από Λάρισα, Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη και φυσικά απ΄ ολόκληρη την Μακεδονία.

«Υπάρχουν σταθερά και εναλλασσόμενα προγράμματα, με διαφορετικές θεματικές ενότητες. Οι εκπαιδευόμενοι αυτοί προέρχονται από άλλες περιοχές και αναγκαστικά για όσο χρονικό διάστημα απαιτεί η εκπαίδευσή τους, μένουν στη Βέροια και δραστηριοποιούνται εδώ», μας λέει ο Διοικητής της Σχολής κ. Διονύσης Κούγκας.

«Κάθε χρόνο από την Σχολή μας περνάνε κοντά στους 800 εκπαιδευόμενους. Όμως οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες και προφανώς κάποια Σαββατοκύριακα, έρχονται και τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους. Όπως γίνεται αντιληπτό η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται».

Η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος, μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα στην τοπική κοινωνία, αν τύχει και της υποστήριξης των τοπικών πολιτικών δυνάμεων. Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος και κάθε φορέας που διαθέτει παρεμβατική δύναμη πρέπει να δραστηριοποιηθούν για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου. Την μεταφορά της CEPOL από την Βρετανία στην Ελλάδα.

Τι ακριβώς συμβαίνει. Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία που τώρα εδρεύει στο Bramshill θα κλείσει τον Μάρτιο του 2014 και θα μετεγκατασταθεί σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Η Ελλάδα υπέβαλε φάκελο υποψηφιότητας και από την στιγμή που θα την αναλάβει, κατόπιν απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα εγκατασταθεί στο Πανόραμα Βέροιας.

«Η CEPOL είναι η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία και κάθε χώρα της Ευρώπης έχει τους αντιπροσώπους της στον τομέα της εκπαίδευσης. Είναι ένας Ευρωπαϊκός οργανισμός. Το διοικητικό συμβούλιο της CEPOL, αποφάσισε να γίνει μεταστέγαση και η Ελλάδα έθεσε υποψηφιότητα με τις εγκαταστάσεις της Βέροιας και όχι της Αθήνας (Σχολές Μετεκπαίδευσης υπάρχουν μόνο στην Αθήνα και στη Βέροια). Με όλους τους προαπαιτούμενους όρους που προβλέπονται, όπως είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις, η ασφάλεια, οι αποστάσεις από νοσοκομεία, αεροδρόμια κ.λ.π.» μας λέει ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Σχολής.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η CEPOL να μεταστεγαστεί στην Ελλάδα και κατά συνέπεια στη Βέροια, τότε τα οφέλη για την πόλη θα είναι εντυπωσιακά. «Με την ανάληψη της CEPOL στη Βέροια, αμέσως θα εγκατασταθούν 40 με 50 άτομα του Διοικητικού Συμβουλίου. Κοντά σ΄ αυτούς θα είναι και οι οικογένειές τους. Η έδρα τους θα είναι εδώ. Ότι κάνουν τώρα από το Λονδίνο, θα γίνεται από τη Βέροια» τονίζει ο κ. Κούγκας και συνεχίζει.

«Τα άτομα αυτά με τις οικογένειές τους θα είναι η διοίκηση, η γραμματεία κ.λ.π. Επιπλέον, λοιπόν, θα είναι αυτοί που θα έρχονται για τα σεμινάρια. Εκτιμούμε ότι θα είναι περί τα 35 άτομα για κάθε βδομάδα σεμιναρίου. Στο σύνολο μιας χρονιάς, οι αριθμός είναι αρκετά μεγάλος.

Οι εγκαταστάσεις που διαθέτουμε στη Βέροια επαρκούν. Αυτήν την στιγμή μπορούν να είναι τοποθετημένα 314 θρανία, που σημαίνει πως μπορούν να υπάρχουν ταυτόχρονα 314 σπουδαστές. Κτηριακά υπάρχει επάρκεια πολλαπλών χώρων. Επίσης γι αυτήν την διαδικασία, έχουμε παραλάβει ένα οπτικοακουστικό σύστημα μεγάλης αξίας, για τις απαιτήσεις της διοργάνωσης των σεμιναρίων. Με ταυτόχρονη μετάφραση σε τρεις γλώσσες (αγγλική, γαλλική, γερμανική). Γενικά σαν Αστυνομία στον τομέα της εκπαίδευσης, νομίζω ότι λειτουργούμε κανονικά».

Σημαντική, λοιπόν, θα είναι η προσπάθεια παρεμβάσεων όλων των τοπικών φορέων προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Εξωτερικών, ώστε μέσα από τις διπλωματικές ενέργειες να αναλάβει η Ελλάδα την CEPOL. Είναι ευκαιρία για τη Βέροια να ανακτήσει οφέλη, σε αντίβαρο των ζημιών που υπέστη τα τελευταία χρόνια. Είναι κι αυτό ένα είδος ανάπτυξης η οποία σήμερα στην Ημαθία δεν υπάρχει.

Αναφερόμενος ο κ. Κούγκας στο αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας σχετικά με την δημιουργία Λέσχης Εστίασης εντός των εγκαταστάσεων της Σχολής μας απάντησε:

«Από πλευράς εγκαταστάσεων και δυνατοτήτων των χώρων εστίασης δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει πληρότητα. Όμως με την δημιουργία ενός τέτοιου, από την μία χάνεται η υφή της Υπηρεσίας και από την άλλη υπάρχει μια πάγια τακτική που λέει ότι όπου υπάρχουν Λέσχες Αξιωματικών του Στρατού και μπορούν να μας εξυπηρετούν, είναι οξύμωρο να λειτουργούν Λέσχες Αστυνομικών. Είναι βέβαια και θέμα κόστους λειτουργίας ενός τέτοιου χώρου. Εκεί που υπάρχουν Λέσχες αστυνομικών, γίνεται απόσβεση γιατί είναι πολλοί οι συνάδελφοι. Άλλωστε οι περισσότεροι είναι τοπικοί και ζουν με τις οικογένειές τους, τους συγγενείς τους».

Αναφερόμενος στην Σχολή που διοικεί σήμερα ο κ. Κούγκας, μας είπε ότι «είναι ότι καλύτερο διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία από θέμα υλοποίησης εκπαίδευσης. Διδάσκουν καθηγητές πανεπιστημίων, εισαγγελείς, διακεκριμένοι εκπαιδευτικοί. Έχουμε άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς και τυγχάνουμε της υποστήριξης από το Αρχηγείο. Δίνει μεγάλη βαρύτητα καθώς το ήδη υπάρχον αστυνομικό προσωπικό εκπαιδεύεται, βελτιώνει τις γνώσεις του. Παράλληλα εκπαιδεύεται και πολιτικό προσωπικό, όπως το προσωπικό ασφαλείας των τραπεζών και των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ενδέχεται να εκπαιδευτούν και οι Δημοτικοί Αστυνομικοί οι οποίοι θα ενταχθούν στο Σώμα

Μεγάλο πλεονέκτημά μας είναι επίσης ο εξομοιωτής βολών. Είναι ένα σύστημα με το οποίο ο αστυνομικός χειρίζεται όπλο και σενάριο, με οθόνη. Λες και είναι σε πραγματικά δεδομένα. Σαν σε μια μάχη με έναν κακοποιό. Έχει πολλές δυνατότητες που καταγράφει ακόμα και τα νομικά λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος αστυνομικός στην διαχείριση μιας υπόθεσης. Έγινε, λοιπόν, μια μεγάλη επένδυση με την προμήθεια αυτού του σύγχρονου εξομοιωτή ο οποίος ήδη εγκαταστάθηκε στην σχολή μας».