ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Φως και... ύδωρ

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ;

* Μικρή η συμμετοχή στο κάλεσμα για το κοινωνικό τιμολόγιο

* Οι "πολίτες της Βέροιας" ανέδειξαν το θέμα της επανασύνδεσης του ρεύματος πανελλήνια

* Κοινωνικές υπηρεσίες με ντουντούκες 

Δεκάδες κόσμου καθημερινά στην Ημαθία, σπεύδουν στη ΔΕΗ ώστε να λάβουν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος στα σπίτια τους.

Βέβαια, οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, αφού η ΔΕΗ πετά το μπαλάκι στους δήμους και ο δήμος στη ΔΕΗ και οι πολίτες μένουν να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να κάνουν γιορτές σε σπίτια με ρεύμα.

Έτσι καθημερινά διαμορφώνεται πλέον ουρά συμπολιτών στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα, ενώ οι περισσότεροι καταλήγουν σε διακανονισμούς που και πάλι αδυνατούν να καλύψουν στις περισσότερες των περιπτώσεων. Από την άλλη, και οι υπόλοιποι δήμοι της περιοχής προσπαθούν να καταγράψουν την κατάσταση που επικρατεί και πόσα νοικοκυριά βρίσκονται σε οριακή κατάσταση χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί ακόμη διέξοδος στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα.

Η Βέροια στην πρώτη γραμμή δράσης…

Μια ομάδα αλτρουιστών με τη δράση τους κατάφεραν να φέρουν τη Βέροια στο προσκήνιο για πολλά θέματα τα οποία αφορούσαν την τοπική κοινωνία και άγγιζαν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. «Οι Πολίτες της Βέροιας» είναι αυτοί που πριν δύο χρόνια, όταν άρχισε να γίνεται έντονη η οικονομική κρίση στα αδύνατα νοικοκυριά, άρχισαν με τη σειρά τους να κάνουν επανασυνδέσεις ρεύματος. Βγήκαν σε πρωινές εκπομπές, σε δελτία ειδήσεων και εφημερίδες. Τότε ακούγουνταν ως «κουφό» μια τέτοια αλτρουιστική δράση, που εγκυμονούσε νομικά προβλήματα γι αυτούς που έκαναν –και δεν το έκρυβαν- επανασυνδέσεις ρεύματος.

Ήταν και είναι μια συλλογική προσπάθεια, στην οποία συμμετείχε και η Μαρία Θεοδωρίδου η οποία σήμερα βρίσκεται στην εντατική μετά από τροχαίο που είχε μαζί με την αδελφή της, διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. «Ακόμα και σήμερα η Μαρία με τον τρόπο της, μας δίνει …φως στο έργο που επιτελούμε στα ανήμπορους συμπολίτες μας», μας είπε στέλεχος των «Πολιτών της Βέροιας». Απλά βγήκε μπροστά ο Νίκος Ασλάνογλου (φωτο κάτω), ουτοσώστε σε τυχόν νομικά προβλήματα, την ευθύνη να την πάρει ένας και να μην «καούν» όλοι μαζί. Όμως επαναλαμβάνουμε πως πρόκειται για συλλογική δουλειά στην οποία ο καθένας συμμετέχει με τον τρόπο του. «Άλλος μας προσφέρει ασφάλειες, άλλος βενζίνη, άλλος το αυτοκίνητό του, άλλος πληροφορίες. Επίσης έχουμε και το κοινωνικό παντοπωλείο» μας λένε και προσθέτουν ότι «στέλεχός μας, κοιμήθηκε τρεις φορές στα κρατητήρια από δικαστικές διώξεις».

Κυβερνητική, πλέον, πολιτική…

Πριν από λίγες μέρες έγινε η δίκη της ΔΕΗ σε βάρος του Νίκου Ασλάνογλου. Η απόφαση ήταν  αθωωτική για το στέλεχος των «Πολιτών της Βέροιας» και αυτό πήρε μεγάλη διάσταση σε όλο το πανελλήνιο. Έτσι οι επανασυνδέσεις πήραν μια μορφή νομιμοποίησης σε ολόκληρη την χώρα. Έτσι τώρα όλοι βγαίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τα πρόσωπά τους.

Σ΄ αυτά, ήρθε και το τραγικό γεγονός του θανάτου της 13χρονης στην Θεσσαλονίκη, και του θανάτου του ανάπηρου παππού στην Ξάνθη. Αυτά τα γεγονότα έδειξαν πόσο δραματική είναι η κατάσταση σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

«Σ΄ αυτές τις ακραίες καταστάσεις πρέπει να προστατευτεί ο πληθυσμός, βάσει του Ελληνικού Συντάγματος. Αυτό κάναμε κι εμείς» μας λένε οι «Πολίτες της Βέροιας». Η έκταση λοιπόν που πήρε το θέμα, οδήγησε σε μια κυβερνητική απόφαση, κυβερνητική πολιτική, να επανασυνδεθούν τα ρεύματα, να μην κόβονται ρεύματα, με την έννοια της ευπαθούς ομάδας.

Μετά από τρία χρόνια αντιλήφθηκαν πως ο κόσμος «ζορίζεται» από την ανεργία, τα περιορισμένα εισοδήματα, τα χαράτσια.

Κοινωνικές υπηρεσίες με ντουντούκες 

Τώρα που το θέμα των επανασυνδέσεων πήρε τόσο μεγάλη έκταση, με κυβερνητικές αποφάσεις, εμφανίστηκαν «άρχοντες» της Τοπικής Αυτοδοίκησης, όπως και η Δήμαρχος της Βέροιας κα Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, ως «επαναστάτες» που μπαίνουν μπροστά για να προστατέψουν τον λαό.

Ακούσαμε την Κυριακή στο «Mega Σαββατοκύριακο» την Δήμαρχο Βέροιας να λέει για «κοινωνικές δομές του Δήμου, κοινωνικές υπηρεσίες» και άλλα. Ποιες κοινωνικές υπηρεσίες προσφέρονται όταν ο Δήμος Βέροιας (ΔΕΥΑΒ) κόβει το νερό σ΄ αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν; Και δεν πληρώνουν γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ και όχι από …χόμπι. Δεν μπορείς, λοιπόν, να κατηγορείς την ΔΕΗ και εσύ να κόβεις το νερό των ανήμπορων να πληρώσουν την ΔΕΥΑΒ.

Για ποιες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες μιλάει η Δημοτική αρχή; Δεν έπρεπε να γνωρίζει από καιρό ποια νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα, να είναι καταγεγραμμένοι όλοι και να είναι πανέτοιμη η ίδια να δώσει άμεσα λύσεις; Κοινωνικές δομές και υπηρεσίες είναι τα καλέσματα με τις ντουντούκες;

Μετά από 15 μέρες που πάρθηκε αυτή η απόφαση από την Κυβέρνηση, μόλις χθες ο Δήμος Βέροιας κατέθεσε τα ονόματα των συμπολιτών μας που «δικαιούνται» επανασύνδεσης του ρεύματος.

Σίγουρα την ευθύνη την φέρει η ΔΕΗ και κατ' επέκταση η Κυβέρνηση. Όμως οι Δήμοι (όπως και της Βέροιας) μιλάνε για κοινωνική πολιτική που, τελικά, δεν έχουν. Τρία χρόνια κρίση, τρία χρόνια δεν έκαναν τίποτα. Όλα είναι «φούσκα».

Μικρός ο αριθμός των αιτήσεων στη Βέροια

Οπως ενημερωθήκαμε απο το Δήμο Βέροιας, μόνον 26 στο σύνολο είναι οι συμπολίτες μας που υπέβαλλαν αίτημα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο. Απ' αυτούς τους 26, μόνον ένας χρειάστηκε επανασύνδεση, ενώ οι υπολοιποι προέβησαν σε απευθείας διακανονισμό με τη ΔΕΗ, παρακάμπτοντας το Δήμο Βέροιας.

Τι συμβαίνει

Οι διακοπές να σημειωθεί ότι γίνονται πλέον από «εργολάβο» ο οποίος αμείβεται με το «κομμάτι». Ζητήσαμε από την τοπική ΔΕΗ να μας δώσει κάποια στοιχεία για τον αριθμό των διακοπών ηλεκτροδότησης. Ωστόσο, ο αριθμός των διακοπών σε τοπικό επίπεδο φέρεται να είναι απόρρητος.

Σε ότι αφορά το κοινωνικό τιμολόγιο, η ένταξη σε αυτό δεν διασφαλίζει ότι δεν θα γίνει διακοπή ρεύματος απλά εξασφαλίζει μειώσεις στις χρεώσεις.

Το μόνο βήμα προστασίας των καταναλωτών που έχει γίνει μέχρι στιγμής, είναι ότι δόθηκε εντολή να μην γίνουν διακοπές ρεύματος μέχρι τέλος του έτους, λόγω εορτών. Από εκεί και πέρα παραμένει η σύγχυση τόσο στους καταναλωτές όσο και στις ίδιες τις υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών που τους έχουν κόψει το ρεύμα, «γυρίζουν» ξανά το ρολόι σε θέση λειτουργίας. Το συνεργείο αναλαμβάνει να «επιβάλει» τη διακοπή ενώ φτάνουν ακόμη και στην αφαίρεση του ρολογιού σε περιπτώσεις μη «συμμόρφωσης».