- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 1051 φορές
«Μπλόκο» στην ανάπτυξη
ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ'
Ο Νομός Ημαθίας είναι ένας Νομός με καταπληκτικές δυνατότητες ανάπτυξης. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Νομούς της Ελλάδας σε ποσότητα αγροτικής παραγωγής και ο πρώτος σε παραγωγή ροδάκινων, τόσο ως φρέσκο προϊόν, όσο και με τις διάφορες μορφές κονσέρβας.
Λογικά θα περίμενε κανείς να έχει και περισσότερα εργοστάσια μεταποίησης, κάτι που είχε πριν δύο δεκαετίες αλλά και σχολές σχετικές με τα γεωπονικά αντικείμενα είτε ΑΕΙ είτε ΤΕΙ. Ούτε το πρώτο συμβαίνει ούτε το δεύτερο.
Η κρίση στην αγροτική οικονομία της Ημαθίας εντάσσεται στην γενικότερη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στην χώρα μας. Ωστόσο ο αγροτικός τομέας για το Νομό μας είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και της ανάπτυξης. Πολύ σωστά οι οικονομολόγοι πιστεύουν πως η αγροτική οικονομία μπορεί να εκτινάξει την Ελλάδα.
Όταν όμως πλήττεται ο βασικός πρωτογενής τομέας της Ημαθίας, τότε το πρόβλημα μεταφέρεται και στα υπόλοιπα επαγγέλματα και εμπορικούς τομείς. Ένα χαρακτηριστικό είναι τα εμπορικά καταστήματα. Τα τελευταία χρόνια οι τζίροι των καταστημάτων έχουν κατωφερή πορεία, με αποτέλεσμα άλλα να βάλουν λουκέτο και άλλα να «αναπνέουν» με δυσκολία.
Γι αυτό και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έκαναν οι αγρότες τη Δευτέρα στη Βέροια, έτυχαν της μεγάλης συμπαράστασης από όλους τους κλάδους της ευρύτερης περιοχής.
Τσιλογιάννης: Τεράστια απώλεια εισοδήματος
«Ο φορέας μας συμπαρίσταται στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου που κύρια είναι φορολογικά και οικονομικά. Είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν ελαφρύνσεις» μας είπε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Τσιλογιάννης και συμπλήρωσε πως «καταδικάζουμε απερίφραστα την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που πλήττει κύρια αγρότες και φτωχούς ανθρώπους. Μόνη διέξοδος όλων μας, η πάλη για τα δίκαια αιτήματα αγροτών μικρομεσαίων και φτωχών».
Όταν οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους, ως μία ισχυρή μορφή πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση, ταυτόχρονα προκαλούν αρνητικότητα στην υπόλοιπη κοινωνία. Είτε γιατί ταλαιπωρείται να πάει στην δουλειά του, είτε γιατί περιορίζεται η πρόσβαση σε διάφορους εμπορικούς τομείς, όπως είναι τα καταστήματα.
«Δεν συμφωνούμε με το κλείσιμο των δρόμων. Οι κινητοποιήσεις να έχουν οποιαδήποτε άλλη μορφή, όπως και σωστά αποφάσισαν τα στελέχη του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου ο οποίος καταλήγοντας τόνισε:
«Κάθε οικονομία και κάθε τοπική κοινωνία έχει και θα έχει τεράστια απώλεια εισοδήματος σαν αποτέλεσμα της μείωσης εσόδων και άρα καταναλωτικής δύναμης πολλών νοικοκυριών της περιοχής μας. Χωρίς άνοδο ή διεύρυνση της κάθε τοπικής αγροτικής οικονομίας, μοιραία θα φέρει σημαντικές απώλειες σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο».
Στο …ίδιο μήκος κύματος και η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου. «Όταν έχουν χρήματα οι αγρότες, είναι εμφανής και η αύξηση της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας. Είναι το μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό για την αγορά της περιοχής μας γενικότερα. Γι αυτό και ο εμπορικός κόσμος της Βέροιας είναι στο πλευρό των αγροτών όχι μόνο από στάση αλληλεγγύης, αλλά και για αντικειμενικούς λόγους καθώς με το μέγεθος των επιβαρύνσεων που υφίστανται και αυτών που ακολουθούν, τους οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο που φτάνει στην εξαθλίωση».
Ουσουλτζόγλου: Έπρεπε να κλείσει η αγορά…
Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας σύσσωμη και πλαισιωμένη από κάποιους καταστηματάρχες έδωσε το παρών της στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών στην πλατεία Δημαρχείου, σε ένδειξη συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Όμως τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά, αν και υπάρχουν κι άλλες απόψεις για την στάση αυτή.
«Έχουν δίκαιο οι άνθρωποι και κακώς την Δευτέρα δεν έκλεισε όλη η αγορά της Βέροιας» μας είπε ο Βιομήχανος Νίκος Ουσουλτζόγλου και τόνισε ότι «το 80% της αγοράς στηρίζεται από τους αγρότες. Δυστυχώς οι έμποροι της Βέροιας δεν καταλαβαίνουν τι τους περιμένει».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Με πορεία από το κέντρο της Βέροιας προς τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, αποχώρησαν με τα τρακτέρ οι αγρότες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Δημαρχείου, όπου βρέθηκαν και πολίτες από άλλες επαγγελματικές ομάδες. Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 και η αποχώρηση έγινε στη 13.30.
«Σήμερα (Δευτέρα) ξεκινάμε να στήνουμε το μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να δώσουν δυναμικό "παρών" κατά των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και οδηγεί στον αφανισμό του μικρομεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου.
Το μπλόκο της Κουλούρας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.
Ούτε μία σχολή με την αγροτική ανάπτυξη
Οι χώρες που πέρασαν κρίση παρόμοια με της Ελλάδος, φρόντισαν να χτίσουν σχολές που είχαν σχέση με το περιφερειακό ΑΕΠ κάθε περιοχής, έτσι ώστε οι τοπικές εταιρείες να εκμεταλλεύονται την παραγόμενη γνώση, αλλά και τα παιδιά που θα σπούδαζαν να έβρισκαν δουλειά στον τόπο τους και να βοηθούσαν έτσι την ανάπτυξη.
Έτσι θα περίμενε κανείς η Βέροια και δη η Ημαθία να έχει σχολές σχετικές με την αγροτική ανάπτυξη. Αντί αυτού δεν έχει όχι μόνο σχολή σχετικές με την αγροτική οικονομία και ζωή, αλλά ούτε σχολές άλλων κλάδων σπουδών.
«Επιβάλλεται η ύπαρξη μιας σχολής που θα έχει ως αντικείμενο σπουδών την αγροτική δραστηριότητα. Παράλληλα και τα Ινστιτούτα που ήδη υπάρχουν στην Ημαθία, όπως το ΚΕΓΕ και το Φυλλοβόλων Δένδρων, θα πρέπει να κάνουν τακτά σεμινάρια επιμόρφωσης των αγροτών» τονίζει ο Νίκος Ουσουλτζόγλου.
Δυστυχώς κανείς δεν πείραξε τόσα χρόνια το παρασιτικό μοντέλο ανάπτυξης. Κανείς. Ακόμα και όταν η Βέροια διέθετε μία σχολή (Χωροταξίας), μέσα σε τέσσερα χρόνια την έχασε. Ελπίζουμε τώρα με την κρίση να αλλάξουν.