- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 1416 φορές
Το αδιαχώρητο στα κοιμητήρια
ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΧΩΡΟΥ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΥ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΛΟΠΕΣ
* Το 2013 υπήρχαν 443 θάνατοι, εκ των οποίων οι 365 ενταφιάστηκαν στα Κοιμητήρια της πόλης
* Ν. Τσαμήτρος: «Αν δεν υπήρχαν οι οικογενειακοί τάφοι, τότε δεν θα υπήρχε αυτήν την στιγμή πρόβλημα χώρου»
* Πρόβλημα υπάρχει και στο Μακροχώρι
Ένας χώρος ιερός και σεβάσμιος είναι εκείνος των Κοιμητηρίων, όπου αναπαύονται τα σώματα των προσφιλών μας προσώπων μέχρι τη μέρα της κοινής αναστάσεως.
Άλλοτε τα κοιμητήρια βρισκόντουσαν στο κέντρο των κοινοτήτων, στον περίβολο των ναών. Σήμερα τα Κοιμητήρια μεταφέρθηκαν έξω από τις πόλεις, αλλά δεν έχασαν ούτε την Ιερότητα ούτε τη σημασία τους.
Στη Βέροια βρίσκονται ακόμα μέσα στην πόλη και, δυστυχώς, αποτελεί ένα από τα μεγάλα αστικά προβλήματά της. Χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα διογκώνεται και ήδη σήμερα φτάσαμε στο σημείο τα Κοιμητήρια της πόλης να κινδυνεύουν εμφανώς να δεχτούν πλέον άλλους ενταφιασμούς λόγω έλλειψης χώρου.
Με μια επίσκεψη εύκολα διαπιστώνει κάποιος πως πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα στην βεροιώτικη κοινωνία, να ενταφιάζει με ευλάβεια τους νεκρούς της σε τόπους «αξιοπρεπείς» και «παραδείσιους» κι όχι αναγκαστικά σε απομεινάρια χώρων. Χωρίς τον προσήκοντα σεβασμό και τις ιερές παραδόσεις των Ελλήνων.
Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήσαμε από την ΕΛΣΤΑΤ, στον Δήμο Βέροιας το 2013 υπήρχαν 443 θάνατοι, εκ των οποίων οι 365 ενταφιάστηκαν στα Κοιμητήρια της πόλης. Παράλληλα την ίδια χρονιά από τα Κοιμητήρια της Βέροιας έγιναν σχεδόν οι ίδιες εκταφές. Ως εδώ όμως όλα καλά.
Το πρόβλημα έλλειψης χώρου ξεκίνησε από χρόνια πριν, όταν ο Δήμος της Βέροιας πωλούσε χώρους για οικογενειακούς τάφους. Μάλιστα δεκαετίες πριν οι χώροι αυτοί που πωλούνταν, ήταν διπλάσιοι των τωρινών σε έκταση. Έτσι μπροστά στην εισπρακτική λογική του Δήμου και την έλλειψη άρτιας πρόβλεψης για το μέλλον, ο εναπομείνας χώρος ταφής να είναι οριακός με τις εκταφές.
Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Βέροιας σταμάτησε να πουλά χώρους οικογενειακών τάφων. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2013 πουλήθηκε μόνο ένας, λόγω ιδιαιτερότητας που υπήρχε με την οικογένεια του θανόντος. «Αν δεν υπήρχαν οι οικογενειακοί τάφοι, τότε δεν θα υπήρχε αυτήν την στιγμή πρόβλημα χώρου» μας είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βέροιας Νίκος Τσαμήτρος.
Αναζητείται λύση…
Άμεση λύση που μπορεί να δοθεί είναι η χρήση χημικών, έως ότου αγοραστεί χώρος για την δημιουργία νέων Κοιμητηρίων. Πρόκειται για ένα χημικό ένζυμο το οποίο βοηθά στην αποσύνθεση των νεκρών οργανισμών του νεκρού. Με την χρήση αυτή επιτυγχάνεται η εκταφή στα τρία (3) χρόνια, αντί των πέντε (5) ή έξη (6) κατά περίπτωση που απαιτούνται σήμερα.
Ο μεγάλος όμως στόχος είναι η εξεύρεση προς αγορά μιας κατάλληλης έκτασης στρέμματα για την δημιουργία ενός νέου σύγχρονου Κοιμητηρίου, ικανού να καλύψει για τα πολλά επόμενα χρόνια τις ανάγκες του τόπου.
«Δεν υπάρχουν χρήματα. Παράλληλα δεν βρέθηκε και ο κατάλληλος χώρος έξω από την πόλη. Απαιτείται συγκεκριμένη απόσταση από κατοικημένη περιοχή και το υπέδαφος κατάλληλο για αυτήν την χρήση» μας λέει ο κ. Τσαμήτρος και συμπληρώνει τονίζοντας πως «υπάρχει μελέτη και έγινε πρόταση για ένταξή του στο ΕΣΠΑ, χωρίς ακόμα να εγκριθεί».
Πάντως η συζήτηση γίνεται για την δημιουργία δεύτερου Κοιμητηρίου και όχι την κατάργηση του υπάρχοντος στη Βέροια. Μάλιστα για την ορθόδοξη εκκλησία μας, τα Κοιμητήρια είναι σημείο μνήμης για τους ανθρώπους.
Και επειδή πρόβλημα υπάρχει και στο Μακροχώρι, το οποίο ως Δήμος Απ. Παύλου ενέκρινε ποσό 30.000 ευρώ για την αγορά έκτασης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο Περιφερειακό Κοιμητήριο, κάπου ανάμεσα στη Βέροια και το Μακροχώρι.
Ιεροσυλία του χώρου…
Παράλληλα με την έλλειψη χώρων και την αναγκαιότητα νέου Κοιμητηρίου, παρατηρείται και η απίστευτη ιεροσυλία του χώρου. Σχεδόν σε καθημερινή βάση υπάρχει σύληση τάφων. Από δεκάδες τάφους κλέβονται τα μπρούτζινα καντήλια με σκοπό την χρησιμοποίηση του ακριβού αυτού μετάλλου. Δράστες φέρονται να είναι μέλη γνωστών “ευπαθών” κοινωνικών ομάδων (Αθίγγανοι) με έφεση στην κλοπή και συλλογή μετάλλων από διάφορους δημόσιους χώρους.
Πολλές φορές οι εικόνες που δημιουργούνται, σοκάρουν τους συγγενείς των νεκρών που έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το θέαμα, ιδιαίτερα όταν αφαιρούνται οι σταυροί από τους τάφους.
Όμως οι κλοπές δεν σταματούν μόνο στα μνημεία. Πολλές φορές γίνονται κλοπές και στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται εντός των Κοιμητηρίων της Βέροιας, απ' όπου αφαιρούνται χρήματα και κάθε τι χρήσιμο κρίνουν οι κλέφτες.
Για την εξάλειψη του προβλήματος απαιτείται αστυνόμευση του χώρου, καθώς αποφεύγεται το κλείδωμα των καγκελόπορτων, για την ελεύθερη πρόσβαση των συγγενών των νεκρών.
Μάλιστα πριν λίγα χρόνια ο Δήμος Βέροιας χρησιμοποίησε εταιρεία security για την φύλαξη των χώρων, αλλά επειδή δεν εγκρίνονταν η δαπάνη από την Επίτροπο, σταμάτησε την συνεργασία αυτή. Άρα, το βάρος πέφτει στην Αστυνομία, η οποία λόγω έλλειψης προσωπικού, προφανώς δεν μπορεί να έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στο έργο της, στον συγκεκριμένο χώρο.