ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Να εξέλθει της απομόνωσης…

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ»

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΜΠΟΥΝΗΣ μιλάει για τις δυνατότητες ανάπτυξης με βάση τον τουρσιμό – ΤΙ ΛΕΕΙ για το «Imathia Quality», τη Βεργίνα, το Βήμα Απ. Παύλου, τον αείμνηστο Βαρλάμη.

Τον αποκαλούν «Ο μαίτρ του Lifestyle» και όχι άδικα. Διδάσκει μέσα από το βιβλίο του, το «savoir vivre» τρόπους συμπεριφοράς για μια ωραία ζωή. Τρόπους που απεκόμισε μέσα από τις κοινωνικές του συναναστροφές, από «πρωτόκολλα», αλλά και από την δική του επιθυμία για μια διαφορετική αντιμετώπιση της ζωής και της καθημερινότητάς της.

Ο λόγος για τον Βεροιώτη δημοσιογράφο και συγγραφέα Χρήστο Ζαμπούνη που εκπροσωπεί επάξια τη Βέροια σε στο δημοσιογραφικό και συγγραφικό status της πατρίδας μας και όχι μόνο.

Με τον Χρήστο Ζαμπούνη είχαμε την χαρά να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις και να μας καταθέσει την γνώμη του για το σημερινό status της Βέροιας, αλλά και για τις προοπτικές που μπορεί δημιουργήσει. Και το ζητήσαμε (ακόμα και με υποθετική ερώτηση) από τον Χρήστο Ζαμπούνη, γιατί είναι ένας άνθρωπος με πολλές παραστάσεις και αναζητήσεις, μέσα από τον διπλό επαγγελματικό ρόλο που υπηρετεί.

Ήσουν παρουσιαστής της εκδήλωσης Imathia Quality που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο. Πόσο θεωρείς ότι εκδηλώσεις σαν κι αυτές βοηθούν στην προβολή ενός τόπου και κατά πόσο εκτιμάς ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα με τον τρόπο που διοργανώθηκε. Ήταν ένα απλό show ή μια εκδήλωση που θα φέρει αποτελέσματα;

  Χ.Ζ.: Πριν από τρεις μήνες μου τηλεφώνησε ο Δημήτρης Ταχματζίδης, υπό την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Γευσιγνωσίας Γαστρονομίας «Κάρανος» και μου ζήτησε να συναντηθούμε στην Αθήνα, όπερ και εγένετο. Το ραντεβού μας δόθηκε στο εστιατόριο του Άρη Τσανακλίδη «Κουζίνα», επί της οδού Αδριανού. Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Δημήτρη Τσαγκαλίδη, γενικό διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Αναπτύξεως και τον νομαρχιακό σύμβουλο Θεόφιλο Τελληγιαννίδη. Τη συντροφιά συνεπλήρωνε ο σύμβουλος επισιτισμού Γιώργος Παλησίδης, ο καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Μπόσκος καθώς και ο σεφ Βησσαρίων Παρθένης.

Η ιδέα που συζητήσαμε εκείνο το βράδυ ήταν της οργανώσεως μίας εκθέσεως που θα παρουσιάσει τα προϊόντα της Ημαθίας στο Ζάππειο Μέγαρο. Ακολούθησε η τιμητική πρόταση να παρουσιάσω την εναρκτήριο επίσημη εκδήλωση, πρόταση που έγινε ασμένως αποδεκτή.

Επειδή ενδέχεται να εμφιλοχωρήσει στον νου ορισμένων αναγνωστών η σκέψη της αντιμισθίας, σπεύδω να διευκρινίσω ότι η συμμετοχή μου ήταν αφιλοκερδής, στη μνήμη του πατέρα μου.

Ας μου επιτραπούν στο σημείο αυτό ορισμένες παρατηρήσεις.

Η πρώτη είναι θετική και αναφέρεται στην εξωστρέφεια, που για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό επιδεικνύει η «ερατεινή» κατά τον Όμηρο, Ημαθία. Ένιωσα υπερήφανος που ο τόπος καταγωγής μου επί τρεις ημέρες βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων, δημοσιευμάτων, επαγγελματικών συμφωνιών και διεργασιών, εκτός των συνόρων του νομού. Καμάρωσα, ακούγοντας εγνωσμένης αξίας ειδικούς, όπως η συγγραφέας και τηλεοπτική σεφ Ελένη Ψυχούλη να διαφημίζει από τηλοψίας «μία από τις καλύτερες κουζίνες της χώρας, την Ημαθιώτικη». Επίσης, μου έκανε ευχάριστη εντύπωση η ενότης, ανεξαρτήτως πολιτικής προελεύσεως, των θεσμικών παραγόντων που παρέστησαν τη βραδιά των εγκαινίων στο Ζάππειο. Ήσαν όλοι εκεί, από τον Απόστολο Τζιτζικώστα μέχρι τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, και από την πανταχού παρούσα Νίκη Καρατζιούλα μέχρι τον δήμαρχο Βεροίας Κώστα Βοργιαζίδη. Οι επικείμενες εκλογές στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ημαθίας δημιούργησαν ορισμένες παρασκηνιακές τριβές, αλλά κατά βάσιν, φανήκαμε προς τα έξω ενωμένοι.   

Είναι φυσικό σε μια πρώτη προσπάθεια να υπάρχουν αβλεψίες ή οργανωτικές παραλείψεις, πολλώ δε μάλλον, όταν ο προϋπολογισμός της εκδηλώσεως ήταν περιορισμένος. Είμαι όμως πεπεισμένος, ότι την επόμενη φορά η αποκτηθείσα πείρα θα αποτελέσει εφαλτήριο για καλύτερη παρουσία της Ημαθίας στην Αθήνα.

Αν ήσουν σήμερα Δήμαρχος της Βέροιας (που υπήρξε ο πατέρας σου), ποιες θα ήταν οι πρώτες πέντε προτεραιότητες που θα έδινες και ποια τα τρία έργα που θα προσπαθούσες να υλοποιήσεις για την πρόοδο, ανάπτυξη και ανάδειξη της πόλης;

Χ.Ζ.: Αποφεύγω γενικώς και ειδικώς να απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Έμαθα βεβαίως πολλά από την εποχή που ο πατέρας μου ήταν δήμαρχος και ασχολήθηκε κυρίως με έργα υποδομής, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση της πόλεως. Πριν από αυτόν, ο Γιώργος Τσαλέρας είχε επιτελέσει σπουδαίο έργο, όπως και μετά τον πατέρα μου, οι επόμενοι δήμαρχοι άφησαν ο καθένας τη σφραγίδα του.

Επί του προκειμένου τώρα. Χωρίς να θέλω να υπεισέλθω σε τεχνικής φύσεως λεπτομέρειες, εκείνο που χρειάζεται η Βέροια είναι να εξέλθει της απομονώσεως και να επικοινωνήσει τις δυνατότητές της στον έξω κόσμο. Μια πολύ ωραία ιδέα ήταν του πρόωρα χαμένου και πολυτάλαντου Ευθύμιου Βαρλάμη, για την ανάδειξη του μνημείου του Αποστόλου Παύλου, μέσω εκδηλώσεων διεθνούς εμβελείας. Έτερη ιδέα, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη που το έχει αναπτύξει, είναι ο προσκυνηματικός τουρισμός των Εβραίων. Θα σταματήσω εδώ, διότι δεν θέλω να πάρω τη δουλειά άλλων.

Ως δημοσιογράφος και όχι μόνο, έχεις επισκεφθεί πολλές χώρες και πόλεις ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Έχεις εικόνες σύγκρισης. Θεωρείς ότι η Βέροια έχει σοβαρά πολιτιστικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα; Πιστεύεις πως είναι ένας τόπος, μια περιοχή, που μπορεί να αναδειχθεί σημαντικότερα;

Το Νο 1 ατού της Βέροιας είναι η Βεργίνα. Από το 1977 που ανεκαλύφθησαν οι βασιλικοί τάφοι, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες αναδείξεως του χώρου και συνεχίζονται υπό την επίβλεψη της δραστήριας εφόρου αρχαιοτήτων Αγγελικής Κοτταρίδη. Παγκοσμίως, δεν υπάρχει άλλο τέτοιο μνημείο και τούτο δεν αποτελεί τοπικιστική υπερβολή. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε, εάν θέλουμε να απογειωθούμε.

ΠΑΟΚ Αφού. Βέροια Αφού;;;

Χ.Ζ.: Ο πατέρας μου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλάθλων Βεροίας το 1965, με μέλος, αν θυμάμαι καλά, τον πατέρα του εκδότη της Βέροιας, Γιώργο Γαλανομάτη. Ως παλαιός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, στην εφηβική ομάδα, ο Κωνσταντίνος Ζαμπούνης είχε και μία δεύτερη αγάπη, που μου κληρονόμησε. Η «Βασίλισσα του Βορρά» και ο «Δικέφαλος Αετός» του Βορρά είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου. Φευ, φέτος δεν θα είμαι διχασμένος διότι δεν θα παίξουν μεταξύ τους.

Πέστε μας για το συγγραφικό σας έργο και ποιο από αυτά θεωρείται μέχρι στιγμής πως είναι το σημαντικότερο.

Χ.Ζ.: Για κάθε άνθρωπο που γράφει, νομίζω ότι το σημαντικότερο βιβλίο είναι το επόμενο. Μετά χαράς λοιπόν, μπορώ να μοιρασθώ το θέμα του νέου μου πονήματος που είναι ένας οδηγός για το τάβλι. Δίνω ραντεβού τα Χριστούγεννα που θα έρθω στη Βέροια, στους φίλους ταβλαδόρους Γιάννη Ασλανίδη, Μπίλυ Γκέκα, Γιώργο Χατζόγλου και Λάζαρο Τσοβδαρίδη, για αξέχαστες παρτίδες στην Παλαιά Πυροσβεστική.

Θύμησες από τον τόπο που μεγάλωσες. Την οικογένειά σου, τους φίλους σου, τους συμμαθητές σου, την γειτονιά σου.

Χ.Ζ.: Λόγω ελλείψεως χώρου, θα παρακαλέσω όσους αναγνώστες τής ανά χείρας εφημερίδος ενδιαφέρονται, να προστρέξουν στο βιβλίο μου «Ιστορίες ενός Παιδήλικα», όπου οι αναμνήσεις από τη Βέροια έχουν την τιμητική τους. Επίσης, για όσους θέλουν να παρακολουθούν την αρθογραφία μου, δύνανται να το πράξουν μέσω της ιστοσελίδας talkofthetown.gr

Ο γιος του Κώστα και της Ευτέρπης

Ο Χρήστος Ζαμπούνης γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1960 στη Θεσσαλονίκη. Γονείς του είναι ο Κωνσταντίνος Ζαμπούνης και η Ευτέρπη Ζαμπούνη-Καραγεωργίου. Ο πατέρας του ήταν γνωστός αριστερός γιατρός (καρδιολόγος) στη Βέροια και διετέλεσε Δήμαρχος Βέροιας στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80, ως επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτερικού) ενώ ο παππούς του αλλά και ο προπάππος του ήταν Δήμαρχοι Πολύγυρου Χαλκιδικής. Από πλευρά της μητέρας του είναι απόγονος του Ρήγα Φεραίου.

Το 1978 τελείωσε το Α’ Λύκειο Βέροιας. Το 1980 αποφοίτησε από τη Σχολή Ξεναγών της Αθήνας και το 1984 από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Είναι επίσης κάτοχος DEA Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Paris II, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ.

Από το 1980 έως το 1993 εργάστηκε ως ξεναγός. Το 1986 ξεκίνησε να δημοσιογραφεί ως ανταποκριτής ελληνικών περιοδικών στη Γαλλία, όπως «Τα Πρόσωπα», «ΈΝΑ», «Γυναίκα», «Κλικ», «Ταχυδρόμος», «Εικόνες». Στη συνέχεια υπήρξε ανταποκριτής της Γραμμής Α.Ε. και του «Ελεύθερου Τύπου» στο Παρίσι.

Το 1991 ξεκίνησε η συνεργασία του με γαλλικά έντυπα όπως τα "Point de Vue”, “Figaro”, “Magazine” και “Paris Match”. Επίσης συνεργάστηκε με φωτοειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το “Gamma Press”, “Sigma Press” και το “GLMR”. Έπειτα από 15 χρόνια παραμονής στη Γαλλία, επέστρεψε το 1999 στην Ελλάδα και για δύο περίπου χρόνια ανέλαβε την παρουσίαση της εκπομπής “PRIVE” στο τηλεοπτικό κανάλι Mega Channel.

Το 1997 ίδρυσε σε συνεργασία με την αδερφή του, Αυγή Ζαμπούνη, τον εκδοτικό οίκο «Φερενίκη[1]», ο οποίος έχει εκδώσει πάνω από 100 τίτλους. Το 2000 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του περιοδικού “Life & Style” έως το 2010. Από το 2005 έως το 2010 διετέλεσε σύμβουλος εκδόσεως του “Hello”, ενώ από το 2005 έως το 2012 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Από το 2012 έως το 2016 αρθρογραφούσε στα «Παραπολιτικά» και τη «Freddo». Από τις αρχές του 2017 συνεργάζεται με την εφημερίδα «Εστία».

Έχει συγγράψει 15 βιβλία: «Βασιλική Οικογένεια της Ελλάδος», «Πούρα Αβάνας», «Love», «Savoir Vivre», «Ο Γάμος», «Ματαιότητες», «Έλληνας Τζέντλεμαν», «Ωραίες Φράσεις», «Savoir Vivre Για Παιδιά» και το αγγλόφωνο «Watch your manners in Greece», «Ιστορίες ενός Παιδήλικα», «Το Savoir Vivre του καπνιστή...και άλλες ιστορίες ενήλικου πάθους», «Το Savoir Vivre του καλού μαθητή», «Τάμα στη Μύκονο» και «ΠΑΟΚ αφού».

Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά κι έχει μία κόρη, τη Φερενίκη.