- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 1176 φορές
Αρνούνται το …ΠΕΔΥ
ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ, ΑΦΟΥ ΜΟΛΙΣ 8 ΥΠΕΒΑΛΛΑΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ. ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ.
* "Καλό το καινούργιο σύστημα υγείας, αρκεί να εφαρμόσει το υπουργείο αυτά που λέει" τονίζει η πρόεδρος των γιατρών ΕΟΠΥΥ Ημαθίας Σοφία Κουπίδου
Στις 20 Μαρτίου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα ιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) με όσους από τους 5.500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δεχθούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, ενώ τα όποια κενά προκύψουν, θα καλυφθούν με επικουρικό προσωπικό, υπογραμμίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Την προσεχή Πέμπτη λήγει η προθεσμία των γιατρών να υποβάλουν αίτηση ένταξης τους στο νέο φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι οποίες επιβεβαιώνονται και από την πρόεδρο των γιατρών ΕΟΠΥΥ στην Ημαθίας Σοφίας Κουπίδου, ο αριθμός των γιατρών που υπέβαλαν αίτηση είναι πολύ μικρός, σε σχέση με τις ανάγκες της εύρυθμης λειτουργίας της πρωτοβάθμιας υγείας στο νομό μας, μέσω των πολυιατρείων.
ΜΟΛΙΣ ΟΚΤΩ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΒΕΡΟΙΑ
Αυτό δείχνει το μεγάλο πρόβλημα που θα προκύψει για την άρτια λειτουργία των πολυιατρείων του νέου φορέα υγείας. Για παράδειγμα στον ΕΟΠΥΥ Βέροιας υπήρχαν 28 γιατροί και στο σύνολο της Ημαθίας ήταν 56, ενώ μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει αιτήσεις μόνο 18 (8 για Βέροια, 5 για Νάουσα, 5 για Αλεξάνδρεια).
Μόλις λήξει η προθεσμία «το σύστημα κλειδώνει» και την επομένη ξεκινάει η διαδικασία των συμβάσεων με όσους δεν κάνουν αίτηση για να συμμετάσχουν στον νέο φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Σύμφωνα με το νέο νόμο για το ΠΕΔΥ, πρώτα απ΄ όλα θα κλείσουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ που είναι σε κτήρια με ενοίκιο, όπως είναι αυτό της Αλεξάνδρειας και στην συνέχεια θα «συμμαζευτούν» τα υπόλοιπα. Έτσι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα κλείσει και το πολυιατρείο του ΕΟΠΥΥ στη Νάουσα το οποίο είναι ιδιόκτητο και θα διατηρηθεί αυτό της Βέροιας (ανήκει στο ΙΚΑ) το οποίο έχει τους απαραίτητους χώρους, είναι στο κέντρο του Νομού και εδρεύει στην πολυπληθέστερη πόλη και πρωτεύουσα της Ημαθίας.
«Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί να ενταχθούν στο νέο φορέα είναι πολλοί λίγοι» μας λέει η πνευμονολόγος Σοφία Κουπίδου. «οι μάχιμοι γιατροί έχουν κάνει τα δικά τους ιδιωτικά ιατρεία και είναι πολύ δύσκολο να προβούν στο κλείσιμο και επιλέγουν την ιδιωτική τους πορεία».
Όμως ο νέος φορέας δίνει την δυνατότητα σε έναν αριθμό γιατρών που θα επιλέξουν τον ιδιωτικό και όχι τον δημόσιο τομέα, να υπογράψουν συμβάσεις με το ΠΕΔΥ για να παράσχουν ιατρικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους από τα ιατρεία τους.
«Είμαι 22 χρόνια στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μου είναι πολύ δύσκολο συναισθηματικά να αποχωριστώ τους ασθενείς μου. Έτσι, πιστεύω, νοιώθουν και οι περισσότεροι συνάδελφοί μου και γι αυτό θα προχωρήσουν στην σύναψη συμβάσεων στα ιδιωτικά τους ιατρεία με το ΠΕΔΥ» τονίζει η κα. Κουπίδου και συμπληρώνει πως «στις 30 Μαρτίου λήγουν οι υπάρχουσες συμβάσεις και θα ανανεωθούν, πόσες δεν γνωρίζουμε ακριβώς, με ευνοϊκούς όρους. Ποιοι είναι οι ευνοϊκοί όροι, επίσης δεν το γνωρίζουμε ακόμα».
Αυτήν την στιγμή στην Ημαθία είναι λίγοι οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Οι 8 είναι στη Βέροια και οι άλλοι 7 σε Νάουσα και Αλεξάνδρεια. Έτσι οι ασφαλισμένοι καταφεύγουν στα εξωτερικά και έκτακτα ιατρεία των νοσοκομείων, στο κέντρο υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία.
Κάτω από τις μνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας, μέσω του νέου φορέα οδήγησε σε αυτοαπόλυση 2.500 γιατρούς. «Εκτιμούμε πως δεν είναι αυτό το μέτρο που μπορεί να δημιουργήσει ένα δυνατό σύστημα υγείας» ξεκαθαρίζει η πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στην Ημαθία και τονίζει ότι «οι 2.500 γιατροί είναι μάχιμοι και γι αυτό επέλεξαν να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία».
"ΚΑΛΟ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ...."
Οι ασφαλισμένοι όμως θα βγουν ωφελημένοι από τη νέα δομή που δημιουργείται από το νέο φορέα υγείας; Είναι ένα ερώτημα που σαφέστατα αιωρείται στην κοινή γνώμη, καθώς άλλα ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία και άλλα ο ιατρικός κόσμος. Κανένας όμως δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια, γιατί δύσκολα στην χώρα μας «χτίζεται» κάτι με τόση οργάνωση και ξεκάθαρο πνεύμα, έτσι ώστε να πει κάποιος με βεβαιότητα αν θα είναι καλύτερα ή χειρότερα.
«Αν αξιοποιηθεί η σχέση με τις συμβάσεις, νομίζω ότι κάπως θα αντισταθμιστούν τα πράγματα» λέει η Σοφία Κουπίδου και ξεκαθαρίζει πως «αν η χρηματοδότηση για την πρωτοβάθμια υγεία, που αυτήν την στιγμή δεν την γνωρίζουμε, είναι στην σωστή βάση, μπορεί να προχωρήσει».
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει πως με την σύναψη συμβάσεων με γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία θα τύχουν καλύτερης φροντίδας. Θα αποφύγουν τις μεγάλες ουρές αναμονής και θα νοιώσουν ότι βρίσκονται σε χώρο προσωπικού γιατρού τους.
«Σίγουρα θα είναι καλύτερα γιατί σήμερα όλα τα ιδιωτικά ιατρεία είναι εξοπλισμένα» λέει η κα Κουπίδου αλλά διευκρινίζει πως «σύμφωνα με το σχέδιο τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, όπως θα χαρακτηρίζονται, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση (για την αρχή δύο βάρδιες και αργότερα με εφημερίες) και θεωρώ πως είναι εξίσου καλό για τους ασθενείς. Επίσης μέσα σ' αυτά θα μπορεί ένας ασθενής να επισκεφθεί γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι».
ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Υπάρχει η εντύπωση πως οι ασθενείς αν επισκεφθούν τα ιδιωτικά ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν ένα ποσό. Όπως μας είπε η κα. Κουπίδου «η επίσκεψη-εξέταση σε συμβεβλημένους γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, θα είναι δωρεάν. Εμείς στα αιτήματά μας ζητήσαμε 5 ευρώ, αλλά το υπουργείο δεν δεσμεύτηκε. Παράλληλα διαφωνούμε και με τα 5 ευρώ που ακούστηκε ότι προτίθεται να επιβάλει το υπουργείο για εξετάσεις στα πολυιατρεία. Οι ασθενείς έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές και πρέπει να απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας».
Λίγες μέρες απέμειναν, λοιπόν, για το «νεογέννητο» ΠΕΔΥ και με την ολοκλήρωση-υλοποίηση του οργανογράμματος, θα φανεί αν μπορεί να «περπατήσει» για μια καλύτερη πρωτοβάθμια υγεία.