- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 1142 φορές
Σκοτάδι με τα 127 ακίνητα του Δήμου Βέροιας που είναι στη λίστα του Υπερταμείου
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"
ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ, ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Κυριολεκτικά σκοτάδι επικρατεί στις τοπικές υπηρεσίες του Δήμου Βέροιας και δη της Ημαθίας με τα ακίνητα που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ). Οι τοπικές κοινωνίες βράζουν. Οι αποκαλύψεις έρχονται σαν χιονοστιβάδα και πραγματικά, όλα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας συγκλονίζουν. Ήδη στον Δήμο Βέροιας έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι αναζητήσεων κατά τόπους, για τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στα χωρικά του.
Σύμφωνα με τη λίστα, 127 «φιλέτα» στον Δήμο Βέροιας, ανάμεσά τους και κτίρια, περνούν στην κυριότητα του Υπερταμείου, με το οποίο και θα πρέπει να συνομιλούν οι τοπικοί φορείς για το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσουν για να τα μισθώσουν και να τα χρησιμοποιήσουν και εν προκειμένω ο Δήμος Βέροιας για αυτά που ανήκουν εντός των ορίων του.
Μεταξύ αυτών των ακινήτων είναι το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, αρχαιολογικοί και στρατιωτικοί χώροι και εκκλησία!!! Ναι ακόμα και χριστιανική εκκλησία είναι μέσα στην λίστα που εντάχθηκε στο Υπερταμείο, ενώ το παλαιό δικαστικό μέγαρο στην πλατεία Ωρολογίου για το οποίο ζήτησε ο Δήμος Βέροιας να του παραχωρηθεί, δεν είναι στην συγκεκριμένη λίστα καθώς είχε ήδη ενταχθεί νωρίτερα στο ΤΑΙΠΕΔ.
Οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις της ίδιας μέρας (ΦΕΚ Β΄2320 & Β΄2317 – 19/6/2018), τα ακίνητα αυτά οδεύουν ολοταχώς για «εγγύηση» επί του δημόσιου χρέους και για εκποίησή τους για την αποπληρωμή του, ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Βέβαια από την Κυβέρνηση, μετά τον σάλο που ξέσπασε, υπήρξαν διευκρινήσεις πως δεν μεταβιβάζονται, ούτε και θα μπορούσαν άλλωστε να μεταβιβαστούν, αρχαιολογικά μνημεία ή ακίνητα όπως αιγιαλοί, παραλίες, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις και λοιπές κατηγορίες εκτός συναλλαγής, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Ο νόμος 4389/2016 εξαιρεί ρητά και ανεπιφύλακτα τα ακίνητα αυτά.
Που βρίσκονται αυτά τα ακίνητα
Όπως αναφέραμε, στην λίστα του Υπερταμείου βρίσκονται 127 ακίνητα τα οποία ανήκουν εντός των ορίων του Δήμου Βέροιας. Συγκεκριμένα στη Βέροια υπάρχουν 34, στην Βεργίνα 62, στην Αγία Βαρβάρα 25, στα Παλατίστια 5 και στον Τριπόταμο 1. Όπως γίνεται αντιληπτό, στο αγρόκτημα της Βεργίνας υπάρχουν τα περισσότερα ακίνητα και το αριθμητικό μέγεθος δείχνει πως υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να είναι και αρχαιολογικοί χώροι, ενώ στα Παλατίτσια ένα εκ των πέντε ακινήτων, είναι η εκκλησία που βρίσκεται εντός του χωριού.
«Έχουμε πληροφορηθεί πως στις λίστες υπάρχουν και κωδικοί που αφορούν την περιοχή της Βεργίνας και των Παλατιτσίων. Δυστυχώς είναι αριθμοί ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Kτηματολογίου) και δεν δείχνουν ποια είναι αυτά τα ακίνητα. Έτσι το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε συνολικά να εξετάσει τι αφορά ο κάθε κωδικός, σε σχέση με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Για τον λόγο αυτό δεν μπορώ, ως Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και πω κάτι συγκεκριμένο, από τη στιγμή που δεν μπορώ να γνωρίζω» μας είπε η Αγγελική Κοτταρίδη.
Βεσυρόπουλος: Η Κυβέρνηση να είναι πιο προσεκτική…
Όπως προαναφέραμε, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η Κυβέρνηση επανέκαμψε και επισήμανε πως θα γίνουν οι σχετικές διορθώσεις κυρίως σε ότι αφορά ακίνητα που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Ωστόσο η «ζημιά» έγινε και οι αρνητικές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη.
«Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις, κυρίως όμως οφείλει να πει ποια είναι τα δημόσια ακίνητα της Ημαθίας που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο. Για ποιο λόγο όμως δεν το κάνει;
Είναι ξεκάθαρο, ότι η κυβέρνηση ενέταξε και δημόσια ακίνητα στη λίστα της παραχώρησης, που δεν μπορούν να παραχωρηθούν, όπως αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, γήπεδα αλλά και νοσοκομεία. Αυτό και μόνο δείχνει έλλειψη προετοιμασίας αλλά και σοβαρότητας» μα είπε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε:.
«Το Σύνταγμα προστατεύει αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία και αυτό υποχρεώνει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να είναι πιο προσεκτική όταν νομοθετεί ή όταν εκδίδει ΦΕΚ.
Πρέπει όμως όλοι να θυμόμαστε ότι η παραχώρηση όλης της δημόσιας ακίνητης και κινητής περιουσίας στο Υπερταμείο και για 99 χρόνια, έχει την υπογραφή του κ. Τσίπρα.
Το Υπερταμείο το ζητούσαν οι δανειστές και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κανείς όμως δεν διανοήθηκε να παραχωρήσει ολόκληρη τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, εκτός από τον κ. Τσίπρα που υπογράφει ότι του βάζουν μπροστά του: από το Υπερταμείο έως τη Συμφωνία των Πρεσπών παραχωρώντας στο κράτος των Σκοπίων την αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας».
Ουρσουζίδης: Εξαιρούνται από το νόμο οι αρχαιολογικοί χώροι…
Όπως είναι λογικό απευθυνθήκαμε και στον κυβερνητικό βουλευτή της Ημαθίας με το ερώτημα:
Της τελευταίες ημέρες έχουν γραφτεί πολλά γύρω από το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, για τον λόγο αυτό, είναι σκόπιμο να ξαναθυμηθούμε τα πράγματα, κ. Ουρσουζίδη τι έχετε να δηλώσετε για το ζήτημα;
« Στο Ν.4389/2016, τον γνωστό εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου, ορίζεται ρητά και κατηγορηματικά:
- Η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» ιδρύθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και ελέγχεται πλήρως από αυτό, αφού οι μετοχές της εταιρείας ανήκουν σ΄ αυτό 100% και δεν είναι μεταβιβάσιμες.
- Εξυπηρετεί ειδικό δημόσιο σκοπό για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής και συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας – όχι όπως το ΤΑΙΠΕΔ, τα έσοδά του οποίου στοχεύουν μόνο στην αποπληρωμή του χρέους.
Στην ΕΤΑΔ παραχωρείται προς διαχείριση και αξιοποίηση η περιουσία του Δημοσίου με τις κατωτέρω εξαιρέσεις:
α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,
β. Περιοχές Ramsar,
γ. Περιοχές Natura,
δ. Αρχαιολογικοί χώροι,
ε. Αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής»
μας είπε ο Γιώργος Ουρσουζίδης και επισήμανε ότι:
«- Τα 4 τελευταία χρόνια που κυβερνά αυτή η κυβέρνηση ποια ήταν άραγε η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου που εκποιήθηκε; Απολύτως καμία !
- Ό,τι μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ή στην ΕΤΑΔ και εμπίπτει στις εξαιρέσεις του Ν.4393/2016-μεταβιβάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση-προφανώς πριν την ψήφιση του.
Τέλος πρέπει να τονιστεί, ότι στην παρ.6 του Ν.4389/2016, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 73 του Ν.4472/2017 - ΦΕΚ Α 74/19.5.2017, προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά:
«Καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν μπορεί να λάβει χώρα, εφόσον είναι αντίθετη στην ελληνική νομοθεσία».
Βοργιαζίδης: Οι χώροι των δημοτών να παραμείνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση…
Ο κύκλος της ενημέρωσης έκλεισε με τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη. Όμως και ο πρώτος πολίτης του Δήμου δεν ήταν σε θέσει να μας δώσει λεπτομέρειες, καθώς είναι χρονοβόρα η αντιστοιχία των Κωδικών (ΚΑΕΚ) με τα ακίνητα, τα οποία πρέπει να γίνουν με το Κτηματολόγιο. Ωστόσο ο Κώστας Βοργιαζίδης πιστεύει πως χώροι που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες, πρέπει να ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Θα μπορούσα να μιλήσω για τους αρχαιολογικούς χώρους, να αναφερθώ σε διάφορα πράγματα. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε εικόνα αυτήν την στιγμή. Αν αφορούν χωράφια, τότε λίγο το πρόβλημα. Αν όμως συμπεριλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι, τότε είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα.
Πάντως δεν μπορεί ούτε αρχαιολογικοί χώροι, ούτε και ακίνητα που χρησιμοποιεί καθημερινά ο κόσμος να ενταχθούν στο ΕΤΑΔ. Είναι χώροι του λαού, των δημοτών, Πρέπει να παραμείνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση για να χρησιμοποιούνται από τους δημότες και τίποτα άλλο. Κανένα Υπερταμείο, καμία ΕΤΑΔ. Πάντως δεν αποκρυπτογραφήσαμε ακόμη τους Κωδικούς ΚΑΕΚ» κατέληξε ο Δήμαρχος Βέροιας.