- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 1153 φορές
Το μετέωρο... Bήμα των τουριστών
ΤΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ
Στους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς της εποχής μας, η Ημαθία καλείται να καταστεί μια κοινωνία βιώσιμη, σύγχρονη και ανταγωνιστική, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τα χρόνια που έρχονται.
Ως εκ τούτου άμεσα επιβάλλεται, παράλληλα με την αγροτική δραστηριότητα, ο σχεδιασμός μίας πολιτικής για τον τουρισμό, που θα στηρίζεται σ’ έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό με κύριο μέλημα τον επαναπροσδιορισμό της «ταυτότητας» του Ημαθιώτικου τουριστικού προϊόντος.
Σε επίπεδο Βέροιας ο μέχρι τώρα σχεδιασμός για τη τουριστική ανάπτυξη του δεν ήταν κατάλληλα στοχευμένος, αλλά στηρίχθηκε σε αποσπασματικές και εμπειρικές ενέργειες των φορέων του δημόσιου τομέα, παράλληλα με τις φιλότιμες προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα.
Με τη διοικητική μεταρρύθμιση, που επέφερε την αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειών και την κατάργηση των Νομαρχιών, διαμορφώθηκαν πλέον νέοι γεωγραφικοί συσχετισμοί που είναι πιο κοντά στη λογική της τουριστικής αγοράς. Η σκυτάλη στον τομέα της τουριστικής προβολής, πέρασε πλέον από τις Νομαρχίες στις Περιφέρειες. Με την αναβάθμιση του ρόλου τους έπρεπε οι Περιφέρειες να προσέξουν να αποφύγουν το μοντέλο των Νομαρχιακών Επιτροπών Τουριστικής Προβολής.
Οι περισσότερες από τις τουριστικές καμπάνιες των Νομαρχιών είχαν αδυναμίες ως προς τη στρατηγική, προβάλλοντας λάθος προϊόντα σε λάθος αγορές.
Τα θέματα του τουριστικού μάρκετινγκ αποτελούν πλέον δουλειά για επαγγελματίες του μάρκετινγκ και όχι για επιτροπές.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας στηρίζεται κυρίως στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τουρισμού Γιώργο Σαλιάγκα, αλλά πλέον το τουριστικό μάρκετινγκ ασκείται από το αρμόδιο και στελεχωμένο γραφείο της Περιφέρειας, σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας.
Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου
Η Ημαθία είναι μια περιοχή που προσφέρεται για τουρισμό τεσσάρων εποχών. Διαθέτει μοναδικές κλασσικές αρχαιότητες, θρησκευτικά μνημεία, χειμερινό τουρισμό με δύο χιονοδρομικά κέντρα, πανέμορφα και πλούσια σε βλάστηση δάση, ποτάμι (το μεγαλύτερο στην Ελλάδα), όπου μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικές δράσεις.
Στην πόλη της Βέροιας κυρίαρχος πόλος έλξης είναι το Βήμα του Αποστόλου Παύλου το οποίο προκαλεί το παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς όμως ελάχιστοι από αυτούς που άσκησαν εξουσία στην πόλη, μπόρεσαν να αναβαθμίσουν και να αξιοποιήσουν, σε συνεργασία με την Μητρόπολη, το μοναδικό μνημείο.
Δεν έχει καμιά σημασία αν την πλήρη ή μέρος της ευθύνης για την διαχείριση του χώρου την έχει η Μητρόπολη Βέροιας ή ο Δήμος. Μπροστά στην τεράστια αξία που μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης, επιβάλλεται να υπάρχει συνεργασία και κοινός σκοπός.
Δυστυχώς όμως από την εικόνα που «εισπράττει» ένας επισκέπτης του Βήματος του Αποστόλου Παύλου διαπιστώνει εύκολα πως δεν υπάρχει συνεργασία και κυριαρχεί η πλήρη εγκατάλειψη.
Με αφορμή την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας με την οποία έγινε γνωστό πως από τους 2.000 επισκέπτες στα θρησκευτικά μνημεία της Βέροιας και της περιοχής της που είχαμε το 2008, οι τουρίστες αυξήθηκαν στους 20.000 ετησίως, χθες επισκεφθήκαμε το Βήμα για να δούμε και να καταγράψουμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν. Ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που διάφοροι αυτοδιοικητικοί σχηματικοί ζητούν την ψήφο των πολιτών της Βέροιας.
Ένα πρόβλημα είναι η καθαριότητα του χώρου (καθαρίστηκε τη Δευτέρα), ο οποίος, όπως πληροφορηθήκαμε, φροντίζεται κάθε δίμηνο περίπου και όχι σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα θα έπρεπε να υπάρχει κάποιες περίοδοι του χρόνου, μόνιμος υπάλληλος στον χώρο για την φροντίδα του μνημείου και την παροχή εξυπηρέτησης των επισκεπτών. Παράλληλα θα αποφεύγονται προβλήματα από την ασέβεια που δείχνουν και οι πολίτες. Υπάρχουν πολίτες της πόλης που επισκέπτονται τον χώρο μαζί με τα σκυλάκια τους τα οποία ρυπαίνουν. Βέβαια πρόσφατα τοποθετήθηκε μια απαγορευτική ανακοίνωση, αλλά λίγοι είναι αυτοί που από μόνοι τους την σέβονται. Επίσης στον χώρο του Βήματος αφήνουν πολλά έντυπα εκπρόσωποι μιας αίρεσης, με στόχο να προσηλυτίσουν επισκέπτες. Τα έντυπα αυτά τις περισσότερες φορές ο αέρας τα σκορπά στον περιβάλλοντα χώρο.
Έλλειψη υποδομών
Αυτό το οποίο έχει αναφερθεί κατά κόρον, είναι η έλλειψη υποδομών. Κατά την επίσκεψή μας, έτυχε να έρθει ένα μικρό λεωφορείο με επισκέπτες από την Ρωσία, αλλά δεν είχε που να σταθμεύσει. Έτσι προσωρινά σταμάτησε πάνω στον δρόμο για να κατέβουν οι επισκέπτες και απομακρύνθηκε σε …άγνωστο σημείο για να παρκάρει. Ποιος, λοιπόν, οδηγός θα είχε την υπομονή να περιμένει τρεις και τέσσερις ώρες έτσι ώστε οι επισκέπτες που μετέφερε να επισκεφθούν και άλλα μνημεία της περιοχής, να καθίσουν σε ένα κατάστημα να πιούνε ένα καφέ ή ένα αναψυκτικό, να δοκιμάσουν την ντόπια κουζίνα της Βέροιας; Φυσικά κανένας!!!
Στην περιοχή του Βήματος, δημιουργήθηκε παλιότερα ένας χώρος στάθμευσης δύο λεωφορείων, αλλά δυστυχώς ο χώρος αυτός καταργήθηκε με την τοποθέτηση ενός περιπτέρου και μίας πιάτσας ταξί.
Παράλληλα δεν υπάρχει τουαλέτα. Για την σωματική του ανάγκη, ο επισκέπτης φιλοξενείται σε WC καταστήματος που πουλά διάφορα θρησκευτικά είδη ή στις πιο μακρινές καφετερίες και καφενεία. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Δεν θα το συναντήσεις σε καμιά ευρωπαϊκή πόλη. Σε κανένα κράτος που θέλει να λέγεται προηγμένο.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη πληροφοριακού υλικού. Δεν υπάρχει ένα σταντ, μια επιγραφή, μια προθήκη, όπου θα καταγράφεται σε δύο τουλάχιστον γλώσσες, η ιστορική αξία του χώρου. Έτσι από πρωτοβουλία και πάλι κάποιων ιδιωτών και μπράβο τους, μοιράζονται φωτοτυπημένα κάποια πληροφοριακά στοιχεία σε διάφορες γλώσσες.
Επίσης σε συνδυασμό με τον χώρο στάθμευσης, υπάρχει έλλειψη σήμανσης έτσι ώστε οι επισκέπτες να επισκεφτούν πεζοί την συναγωγή, την χάβρα, την παλιά μητρόπολη (σπουδαιότατο μνημείο μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες) και το βυζαντινό μουσείο, με περίπατο από την αναπαλαιωμένη συνοικία της Κυριώτισσας. Να κάνουν στην «καρδιά» της πόλης μια διαδρομή, όλο κι όλο, ακτίνας 500 μέτρων.
Τουρισμός = ανάπτυξη της Βέροιας
Η Βέροια έχει τεράστια πλεονεκτήματα τα οποία δυστυχώς δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει. Οι Δημοτικές αρχές στην πλειοψηφία τους, ποτέ δεν έδωσαν ιδιαίτερη και ουσιαστική σημασία στον τουρισμό που μπορεί να αναπτύξει η Βέροια. Προτιμούσαν σε έργα του θεαθήναι προς άγραν ψήφων και όχι προς το κοινό συμφέρον.
Στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου πρόκειται να δημιουργηθεί και η «Κρύπτη» με διάφορα οπτικοακουστικά συστήματα, η Παλιά Μητρόπολη συντηρείται και θα καταστεί επισκέψιμη, η χάβρα είναι μιας μοναδικής ομορφιάς περιοχή με τα δικά της ιστορικά στοιχεία, το ανάκτορο (θα είναι εντυπωσιακότερο από τον Παρθενώνα) που θα κατασκευαστεί στην Βεργίνα όπως και το Μουσείο των Αιγών, μπορούν να εκτινάξουν τον τουρισμό της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα.
Το θέμα είναι ΠΟΙΟΙ μπορούν να ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ τα τεράστια προνόμια που έχει η περιοχή και να οδηγήσουν τη Βέροια σε αυτοδύναμη ανάπτυξη. Αν αξιοποιηθούν αυτά, τότε και οι ανάγκες της αγοράς θα επιφέρουν επιπλέον κλίνες και …αναπλάσεις και κάθε είδους έργα μπορούν να γίνουν!!!
Επιβεβαιώνει τα όσα γράφει η "Β" ο υπεύθυνος Τουρισμού της Π.Ε.Η. Γιώργος Σαλιάγκας
"Υπάρχουν προβλήματα υποδομής στο Βήμα του Απ. Παύλου. Έχουμε έναν υπέροχο χώρο, ο οποίος εδώ και δεκαετίες είναι φτιαγμένος με τα ψηφιδωτά του, τώρα προστέθηκε και το άγαλμα του Απ. Παύλου.
Το θέμα είναι πως η Βέροια έχει δύο χώρους υποδοχής λεωφορείων, για επισκέπτες. Ο ένας στον χώρο της Ελιάς και ο άλλος στο Βήμα του Απ. Παύλου. Ότι λεωφορείο θα έρθει, θα πάει ή στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση. Το πρώτο, λοιπόν πρόβλημα είναι του πάρκινγκ για να σταματήσουν δύο, τρία …πέντε λεωφορεία για να επισκεφθούν το Βήμα. Το συζητάμε εδώ και δεκαετίες και πρέπει επιτέλους οι τροπικοί φορείς να το δουν πάρα πολύ σοβαρά. Και το πάρκινγκ που πήγε να διαμορφωθεί στο Βήμα του Απ. Παύλου, ξαφνικά μπήκε ένα περίπτερο και η πιάτσα ταξί. Ζήτημα να χωράει ένα λεωφορείο.
Από την εμπειρία μου και την συμμετοχή μου με τη Νομαρχία και την Περιφέρεια σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις, αν δεν υπάρχει πάρκινγκ για τα λεωφορεία, δεν σε βάζουν οι τουριστικοί πράκτορες στον προορισμό τους.
Επίσης σε έναν χώρο όπως το Βήμα, πρέπει να έχεις κάποιες παρεχόμενες υπηρεσίες. Την βρύση για να πιει νερό και να πλυθεί μόλις κατέβει από το λεωφορείο, την τουαλέτα, δυο παγκάκια για να καθίσει να ξεκουραστεί. Η τουαλέτα για την σωματική του ανάγκη.
Ακόμη απαιτούνται και κάποιες παράλληλες υπηρεσίες, όπως καταστήματα , όπως αυτά της λαϊκής τέχνης, για να γίνονται πωλήσεις αναμνηστικών. Είτε σαν ιδιώτες είτε και σαν φορείς (Σύλλογοι γυναικών κ.λ.π.).
Επίσης είναι πρόβλημα και η καθαριότητα του χώρου. Δεν ξέρω ποιος έχει την ευθύνη, αν η Μητρόπολη ή ο Δήμος. Σημασία έχει ότι ο χώρος είναι απαράδεκτος σε ότι έχει να κάνει με την καθαριότητα. Πεταμένα χαρτιά, κουτιά αναψυκτικών, βαψίματα στους τοίχους. Απαράδεκτη εικόνα για ένα τέτοιο μνημείο που θέλουμε να αναδείξουμε.
Σαφέστατα δεν υπάρχει και η σύνδεση με άλλους επισκέψιμους χώρους. Καμιά σήμανση ότι στα 500 μέτρα είναι η Μπαρμπούτα με την χάβρα και την συναγωγή, το Βυζαντινό Μουσείο κ.λ.π. Επιπλέον τα πεζοδρόμια είναι ανεπαρκή για τον σκοπό αυτό.
Στα σχέδια της Μητρόπολης, απ΄ όσο γνωρίζω, είναι η γενικότερη ανάπλαση του Βήματος και πιστεύω ότι θα προβλέπονται αυτές οι στοιχειώδεις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Να ξέρετε ότι για τους καθολικούς, ευαγγελικούς, ο Απόστολος Παύλος είναι ο μεγαλύτερος τη τάξει άγιός τους. Έτσι το Βήμα είναι ένας μοναδικός προορισμός γι αυτούς και σαν Περιφερειακή Ενότητα τον έχουμε σε πρώτη επιλογή πρότασης στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. Έτσι φτάσαμε με την συμμετοχή μας σε εκθέσεις να κατοχυρώσουμε το όνομα, και με την προβολή του Βήματος στην έκθεση της Γερμανίας καταφέραμε να την επισκέπτονται οι ιερείς της Γερμανίας οι οποίοι είναι αυτοί που αποφασίζουνε και τον τόπο προορισμό για τις εκδρομές τους.
Για την αξία του μνημείου οι 20.000 επισκέπτες είναι πάρα πολύ μικρό νούμερο. Απλά είναι ένα καλό θετικό αποτέλεσμα. Όμως πόσο μπορείς να τους κρατάς εδώ και σιγά σιγά να τους αυξάνεις".
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Για την αξιοποίηση του Βήματος του Αποστόλου Παύλου και όχι μόνο, μίλησαν στη "Β" τρεις υποψήφιοι Δήμαρχοι της πόλης μας, των οποίων η θέση και η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο θέμα, έχει τη δική της σημασία.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ:"Τόποι παγκόσμια σύμβολα, σημεία ιστορικής και πολιτισμικής αξίας, όπως το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, όπου άνθρωποι από όλον τον κόσμο ‘επενδύουν’ ευλαβικά σε ευχές τις ζωές και τα όνειρά τους, οφείλουμε να τα αναδείξουμε όπως και όσο τα αξίζει και μας αξίζει. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια συνολική πολιτική, εστιάζοντας στις αξίες που βρήκαμε στον πλούσιο τόπο μας, με σεβασμό στον άνθρωπο, τον επισκέπτη, τον πιστό. Πρώτο μας μέλημα για το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, οι αναγκαίες υποδομές, για να μην θυμίζουμε τριτοκοσμικές εικόνες. Ώστε ο επισκέπτης να φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις, κι όχι να διηγείται περιπέτειες στους φίλους του. Φυσικά, οι σχεδιασμοί μας στον θρησκευτικό τουρισμό συνεχίζονται, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη. Το πεδίο δόξης λαμπρό".
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ:"Η πλατεία Ωρολογίου είναι ένα τοπόσημο το οποίο φέρει τα ίχνη τεσσάρων πολιτισμών. Του πρωτοχριστιανικού με το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, του Βυζαντινού με ό,τι απέμεινε από τον πύργο του Στέφανου Δουσάν, του Οθωμανικού με τα κτίρια του Δικαστηρίου, του Σχολείου και του τζαμιού και του Ιουδαϊκού με την Εβραϊκή συνοικία και την συναγωγή.
Μπορούμε να κάνουμε πολλά πάνω στη λογική της ενοποίησης όλων αυτών των επιρροών. Άμεσα οφείλουμε να ανταποκριθούμε στα στοιχειώδη. Δηλαδή να παρέχουμε μια ελάχιστη κάλυψη των αναγκών των θρησκευτικών τουριστών, να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα της πλατείας και να προστατεύσουμε το κτιριακό απόθεμα της συνοικίας.
Τα άλλα τα μακροπρόθεσμα είναι αντικείμενα μιας ευρύτερης δημιουργικής συζήτησης και φυσικά σκληρής δουλειάς".
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: "Η Βέροια επελέγη από τον Απόστολο Παύλο, μεταξύ ολίγων άλλων οικισμών της εποχής, για τη διδασκαλία και το κήρυγμα του Χριστιανισμού. Δεν ήταν τυχαίο. Εκατομμύρια σύγχρονοι χριστιανοί αλλά ενίοτε και αλλόθρησκοι επισκέπτονται ανά τον κόσμο τα σημεία που τίμησε ο Απόστολος Παύλος με τη φυσική του παρουσία. Στη Βέροια όμως οι τοπικές αρχές ουδέποτε έδωσαν τη δέουσα σπουδή και σημασία στο τεράστιας σημασίας ως άνω γεγονός.
Η σημερινή δημοτική αρχή «έχει ξεφύγει», όπως θα έλεγαν οι νεότεροι συμπολίτες μας. Επί των ημερών της το Βήμα Αποστόλου Παύλου βρίθει μονίμως ακαθαρσιών, μετατράπηκε σε χώρο συγκέντρωσης απορριμμάτων, «φιλοξενίας» αδέσποτων ζώων, οι τοίχοι είναι μονίμως γεμάτοι διαρκώς με κακόγουστα συνθήματα και βωμολοχίες. Το αποτέλεσμα είναι να δίνεται σε Έλληνες και μη επισκέπτες μια απογοητευτική, δυσάρεστη έως κωμικοτραγική εικόνα, χαρακτηριστικά είναι τα περιστατικά έκθαμβων επισκεπτών, να απορούν με το θέαμα, είναι να καταδιώκονται από αδέσποτα, σπεύδοντας ανάμεσα σε σκουπίδια και όντας σε απόγνωση αναζητώντας τουαλέτα, η οποία εξαγγέλθηκε αλλά ποτέ δεν δημιουργήθηκε.
Δεσμεύομαι προσωπικά να σταματήσω αυτό το αίσχος και όνειδος για την τιμή και φήμη της Βέροιας και να καταστήσουμε το Βήμα Αποστόλου Παύλου πόλο έλξης και προβολής της Βέροιας και του πολιτισμού της ανά τους αιώνες".