- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 1442 φορές
Ελλείψεις και απροθυμία σε γιατρούς στην Ημαθία - ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ»
ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑΟΥΣΑ – ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ – ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό στα δύο νοσοκομεία της Ημαθίας και στο Κέντρο Υγείας της Βέροιας, που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς, βασιζόμενα κυρίως στο φιλότιμο και την επαγγελματική ευσυνειδησία του ανθρώπινου δυναμικού. Κι όλα αυτά, γιατί είναι «πετσοκομμένες» οι αποδοχές λόγω της κρίσης που διανύσαμε και είναι σε εξέλιξη, έστω και αν θεωρητικά η χώρα μας βγήκε από το μνημόνιο. Παράλληλα υπάρχει απροθυμία γιατρών, βασικά νέων, οι οποίοι επιλέγουν να εργαστούν σε μονάδες υγείας του εξωτερικού, όπου πέρα από τις πολύ μεγαλύτερες οικονομικές αποδοχές, εργάζονται κάτω από πιο λογικές συνθήκες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε, σε τρεις βασικές μονάδες υγείας, του Νοσοκομείου Βέροιας, της Νάουσας και του Κέντρου Υγείας Βέροιας, υπάρχουν κενά περί τους 30, τουλάχιστον, μόνιμους γιατρούς ειδικότητας και μόνο το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας φέρεται να έχει άρτια λειτουργία. Όμως αντίθετη άποψη έχει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος ο οποίος επισημαίνει πως στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας η λειτουργία του υφίσταται λόγω της προσωρινής απορρόφησης γιατρών από τα Περιφερειακά ιατρεία της περιοχής.
Ουρολογική και Μαιευτική το μεγαλύτερο πρόβλημα
Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ημαθίας που εδρεύει στη Βέροια, λόγω των υποδομών και του «χαρακτήρα» που έχει για την παροχή υπηρεσιών υγείας όχι μόνο στο σύνολο των κατοίκων της Ημαθίας, αλλά και λόγω της μικρής απόστασης από την Εγνατία Οδού όπου προκύπτουν διάφορα σοβαρά περιστατικά με διερχόμενους πολίτες, υπάρχουν κενά σε γιατρούς ειδικότητας, με την Ουρολογική και την Μαιευτική Κλινική να έχουν τον …πρώτο λόγο.
«Σε κάθε κλινική μας λείπει ένας ή δύο γιατροί. Και μιλάμε πάντοτε για γιατρούς μόνιμης πλήρωσης, γιατί οι επικουρικοί είναι για δύο χρόνια και για διάφορους λόγους μπορούν να αποχωρήσουν όποτε θέλουν. Είτε να διοριστούν σε άλλο νοσοκομείο, είτε να πάνε στο εξωτερικό, είτε να ιδιωτεύσουν. Είναι ένα ζήτημα το οποίο δημιουργεί ανασφάλεια» μας είπε ο Διοικητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ημαθίας Δημήτρης Μαυρογιώργος.
«Συνολικά μας λείπουν 12 γιατροί μόνιμης πλήρωσης για να πούμε πως είμαστε καλυμμένοι. Η Ουρολογική και η Μαιευτική Κλινική της Μονάδας της Βέροιας έχουν το πιο μεγάλο πρόβλημα» επισήμανε.
Όπως μας ενημέρωσε ο Δημήτρης Μαυρογιώργος για να είναι σύμφωνη με το οργανόγραμμα η λειτουργία του Νοσοκομείο Νάουσας, θα πρέπει να προσληφθούν άλλοι επτά (7) γιατροί μόνιμης πλήρωσης και συγκεκριμένα νευρολόγος, πνευμονολόγος, χειρουργός, ορθοπεδικός, παθολόγος και δύο αναισθησιολόγους, ενώ σήμερα εργάζονται 24 γιατροί.
Διαμαντόπουλος: Αποδυναμώθηκαν τα Περιφερειακά Ιατρεία
Στην παροχή υπηρεσίας υγείας είναι ενταγμένα και τα Περιφερειακά Ιατρεία που βρίσκονται στα μεγάλα, χωριά της Ημαθίας. Και εκεί απασχολούνται γιατροί, αλλά όπως προκύπτει από την συζήτησή μας με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλη Διαμαντόπουλου, λόγω έλλειψης γιατρών σε άλλες βασικότερες μονάδες, αποδυναμώνονται τα Περιφερειακά Ιατρεία.
«Αυτήν την στιγμή δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Βέβαια είναι «μπαλώματα» με επικουρικούς γιατρούς που είναι με διετή σύμβαση. Όταν τελειώνει η σύμβαση είναι το πρόβλημα και πόσο καιρό θα κρατήσει η γραφειοκρατία» μας είπε ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ανέδειξε το θέμα του προβλήματος στα Περιφερειακά Ιατρεία τονίζοντας:
«Μεγάλο πρόβλημα είναι στη Νάουσα. Εκεί υπάρχει μόνο μία παθολόγος που το προηγούμενο διάστημα ήταν σε αναρρωτική άδεια και με έναν αποσπασμένο παθολόγο από το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας. Δηλαδή πριν από λίγο καιρό δεν εφημέρευε η κλινική της Νάουσας. Από τον Γενάρη ήρθαν αποσπασμένοι γιατροί από άλλα νοσοκομεία και καλύφθηκε αυτό το κενό. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας το οποίο ανήκει στην εποπτεία της 3ης ΥΠΕ και όχι στην διοίκηση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ημαθίας. Υπάρχουν πολλές οργανικές θέσεις γιατρών Και για να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας, μετακινούνται γιατροί από τα Περιφερειακά Ιατρεία. Έτσι στενάζουν τα χωριά. Αυτά είναι μπαλώματα… Ακόμη και τώρα με τα ΤΟ.Μ.Υ. για τους οικογενειακούς γιατρούς, αποδυναμώθηκαν οι γιατροί στα χωριά. Τα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν μία, δύο φορές τη βδομάδα, μία στις δέκα μέρες».
Αιχμές για αδικαιολόγητες αιτιάσεις από Νάουσα
Ο Δημήτρης Μαυρογιώργος, αν και είναι από τη Νάουσα, στέκεται «απέναντι» στους συμπατριώτες του που τον κατηγορούν για έλλειψη γυναικολόγων στη Μονάδα της Νάουσας.
« Κάποιοι νομίζουν ότι είναι εύκολο να στηθεί μια κλινική στο Νοσοκομείο της Νάουσας και εν προκειμένω η γυναικολογική η οποία καταργήθηκε το 2012. Φυσικά ούτε και ασφαλές είναι να λειτουργήσει χωρίς να έχεις δύο μόνιμους γιατρούς και έναν επικουρικό που θα τους αναπληρώσει σε άδειες κ.λ.π. και να μπορείς να βγάλεις από δέκα μέρες εφημερίες τον καθένα. Δεν μπορείς να λες ότι έχεις κλινική και να μην έχεις γιατρούς να τους περιθάλψεις» μας απάντησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας Τάκης Μαυρογιώργος και επισήμανε:
«Η λογική που προβάλουν να λειτουργήσει δέκα μέρες η μία κλινική και άλλες δέκα η άλλη, δεν είναι σωστή. Τώρα έχουμε συνολικά πέντε γιατρούς για Βέροια και Νάουσα. Τρεις στη Βέροια και δύο στη Νάουσα. Έτσι μπορούμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια την κλινική της Βέροιας και να λειτουργήσει το εξωτερικό ιατρείο της Νάουσας και ότι περιστατικά προκύπτουν από εκεί να τα προγραμματίζουν οι γιατροί και να τα κάνουν στη Μονάδα της Βέροιας. Είναι μια λογική και ασφαλής απόφαση».
Πάντως παρακολουθώντας αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώσαμε πως πολίτες της Νάουσας έχουν ακόμη εμμονές του παρελθόντος που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την συνοχή της περιοχής μας.
Συγκεκριμένα διαβάσαμε πως ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αντώνης Μαρκούλης ζήτησε από τη Βουλευτή Φρόσω Καρασαρλίδου να πείσει τους Ναουσαίους να επισκέπτονται ένα πλήρες νοσοκομείο (της Βέροιας). Κι όμως υπήρξαν αναρτήσεις επώνυμων και μη Ναουσαίων πολιτών οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη, «οι Βεροιώτες να επισκέπτονται το Νοσοκομείο της Νάουσας»!!!
Οκτώ κενές θέσεις στο Κέντρο Υγείας Βέροιας
Στη Βέροια δημιουργήθηκαν δύο Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και ένα Κέντρο Υγείας που στεγάζεται στο κτήριο του πρώην ΙΚΑ.
Στο Κέντρο Υγείας Βέροιας αυτήν την στιγμή εργάζονται έντεκα (11) γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά υπάρχουν οκτώ (8) κενές θέσεις για να είναι πλήρης η σύνθεση, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας και δεύτερης, απογευματινής βάρδιας, κάτι που θα εξυπηρετήσει αρτιότερα τους πολίτες.
«Για το Κέντρο Υγείας Βέροιας, έχει λήξει τέλος Γενάρη η προκήρυξη για θέσεις ειδικοτήτων. Αν έρθουν οκτώ γιατροί που θέλουμε, θα πάμε και σε απογευματινή βάρδια» μας είπε η Διευθύντρια Μαρία Χατζή και συμπλήρωσε:
«Αυτή την στιγμή έχουμε έντεκα γιατρούς, αλλά για καλυφθεί όλο το φάσμα των ειδικοτήτων πρέπει να έρθουν άλλοι οκτώ, όπως καρδιολόγος, δερματολόγος, ΟΡΛ, γυναικολόγος, ακτινοδιαγνώστης κ.λ.π. Πάντως υπάρχει και πρόβλημα με την επικοινωνία με τον κόσμο. Δεν μπορεί να κατανοήσει αυτό το μεταβατικό στάδιο. Εμείς είμαστε εδώ, εξηγούμε όσο είναι δυνατόν και ελπίζουμε στο καλύτερο, γιατί είναι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν».
Υπάρχει απροθυμία των γιατρών και ελάχιστες ειδικότητες
Διαστάσεις μαζικής φυγής για το επιστημονικό προσωπικό της Ελλάδας καταδεικνύουν τα στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη μετανάστευση των γιατρών τα χρόνια της κρίσης προκειμένου να έχουν σε …άλλους τόπους καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στην Ημαθία, καθώς υπάρχουν αρκετοί γιατροί, σύμφωνα με τον πληθυσμό της Ημαθίας που επιθυμούν να εργαστούν στο εξωτερικό.
«Είναι πολλοί περισσότεροι από δέκα (10) οι συνάδελφοι που ζήτησαν από τον Ιατρικό Σύλλογο πιστοποιητικό εργασίας για το εξωτερικό. Άλλοι ήδη έφυγαν, άλλοι προφανώς προβληματίζονται για να λάβουν την τελική τους απόφαση» μας είπε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος.
Την ίδια άποψη εκφράζει και η Μαρία Χατζή η οποία επισήμαανε πως :
«Και πριν την προκήρυξη που έληξε τον Γενάρη, είχαμε οκτώ θέσεις για γενικούς γιατρούς και μία επικουρικού γενικού γιατρού ή παθολόγου για δύο χρόνια και δεν ήρθε κανείς. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη ειδικοτήτων γιατί πολλά παιδιά έφυγαν στο εξωτερικό» μας επισήμανε η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βέροιας Μαρία Χατζή.