ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΒέροιαGAZ: Σε τέσσερα χρόνια Βέροια και Αλεξάνδρεια θα έχουν φυσικό αέριο

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (22/6/20)

ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΕΔΑ – ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το αναπτυξιακό πρόγραμμα για φυσικό αέριο σε Βέροια και Αλεξάνδρεια, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία η ΔΕΔΑ είχε θέσει τα τεύχη δημοπράτησης των πρώτων μεγάλων έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται για το τελευταίο καθοριστικό βήμα πριν βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα που θα φέρουν το φυσικό αέριο στην ελληνική περιφέρεια και εν προκειμένω στη Βέροια και στην Αλεξάνδρεια.

Η παροχή δικτύου φυσικού αερίου προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον για τα νοικοκυριά των δύο πόλεων της Ημαθίας καθώς σήμερα είναι κατά 40% φτηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο μάλιστα είναι πιο επιρρεπές στις αναπροσαρμογές της τιμής λίτρου.

Ξεκινούν οι εργασίες εντός του 2020

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ, οι εργασίες κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους και θα ολοκληρωθούν έως το 2024.  Στις πρώτες τρεις περιφέρειες, θα κατασκευαστούν μέσα στην πενταετία 1.161 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν περί τις 40.091 συνδέσεις, με έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης, σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς), στις παρακάτω 18 πόλεις:

- Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

- Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

- Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά και Χαλκίδα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Τα έργα αυτά σηματοδοτούν την έναρξη υλοποίησης του φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΔΑ για την επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου αρχικά σε 33 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, συνολικών επενδύσεων άνω των 270 εκατ. ευρώ, αποφέροντας σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Τι μας είπαν στελέχη της ΔΕΔΑ

Εκτιμώντας, λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο έργο έχει μεγάλο αναπτυξιακό ενδιαφέρον για την Ημαθία, ήρθαμε σε επαφή με στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για να συλλέξουμε διάφορες πληροφορίες σε ότι έχει σχέση με το δίκτυο σε Βέροια και Αλεξάνδρεια, τα οφέλη, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου:

Τρόπος τροφοδότησης των δύο πόλεων:

Στην Αλεξάνδρεια, η τροφοδότηση των καταναλωτών στον αστικό ιστό της πόλης θα πραγματοποιηθεί μέσω επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου μέσης πίεσης που ήδη λειτουργεί η ΔΕΔΑ στην περιοχή. Ταυτόχρονα, θα αναπτυχθεί δίκτυο διανομής χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση των ενδιαφερόμενων καταναλωτών (νοικοκυριά, επαγγελματίες, δημόσιες και δημοτικές εγκαταστάσεις) με το φυσικό αέριο.

Σε ό, τι αφορά τη Βέροια, σε πρώτη φάση, η πόλη θα τροφοδοτηθεί με συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, θα αναπτυχθεί δίκτυο διανομής χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση των ενδιαφερόμενων καταναλωτών (νοικοκυριά , επαγγελματίες, δημόσιες και δημοτικές εγκαταστάσεις) με το φυσικό αέριο.

Σε επόμενη φάση και ύστερα από τη λειτουργία του σημείου εξόδου από τον αγωγό ΤΑΡ στη θέση Άσπρο, η πόλη θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο μέσω αγωγού που θα διασυνδέσει το σημείο εξόδου από τον αγωγό TAP με το δίκτυο διανομής στον αστικό ιστό της πόλης που θα έχει ήδη κατασκευαστεί.

Χρονοδιάγραμμα έργου

Το έργο της κατασκευής δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Αλεξάνδρειας περιλαμβάνεται στα τεύχη των διαγωνισμών που πρόσφατα τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από τη ΔΕΔΑ. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε και η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο  του Ιουλίου. Στόχος είναι οι εργασίες κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου να ξεκινήσουν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους και θα ολοκληρωθούν έως το 2024.

Το έργο της Βέροιας θα δημοπρατηθεί εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος με τους ίδιους όρους με αυτό της πόλης της Αλεξάνδρειας. Η διαδικασία δεν θα είναι χρονοβόρα, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί εκ νέου δημόσια διαβούλευση αφού οι όροι του διαγωνισμού θα έχουν ήδη οριστικοποιηθεί.

Σταθμοί αποσυμπίεσης

Σταθμός αποσυμπίεσης θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην περίπτωση της Βέροιας η οποία θα τροφοδοτηθεί με συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Από τον Δήμο Βέροιας έχει υποβληθεί πρόταση για την παραχώρηση οικοπέδου, η οποία  ελέγχεται από τις υπηρεσίες της ΔΕΔΑ.

Το οικόπεδο αυτό, σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, βρίσκεται μεταξύ των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και του Χωριού της Αγίας Βαρβάρας.

Κόστος εγκατάστασης καυστήρων στις οικοδομές - δυνατότητα μετατροπής των ήδη υπαρχόντων καυστήρων πετρελαίου.

Το κόστος εγκατάστασης καυστήρων διαφοροποιείται  ανάλογα με διάφορες τεχνικές παραμέτρους, όπως είναι  το μέγεθος της οικοδομής, η ύπαρξη ή μη συστήματος κεντρικής θέρμανσης, η επιθυμία των νοικοκυριών για την εγκατάσταση ατομικών θερμάνσεων κ.ά.. Ως εκ τούτου, είναι παρακινδυνευμένο να δοθεί, έστω και προσεγγιστικά, εκτίμηση του κόστους.

Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα μετατροπής των υφιστάμενων εγκαταστάσεων θέρμανσης, πράγματι υπάρχει η δυνατότητα με την αλλαγή καυστήρα να λειτουργεί η εγκατάσταση, αλλά θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί από κάποιον μηχανικό (ιδιώτη που θα κάνει την μελέτη της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου του ενδιαφερόμενου καταναλωτή)  η συμβατότητα του λέβητα και γενικά των στοιχείων της εγκατάστασης θέρμανσης.

Οφέλη της σύνδεσης φυσικού αερίου με τα νοικοκυριά 

Το φυσικό αέριο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς καλύπτει τις ανάγκες που έχει ένα σπίτι προσφέροντας σημαντικά  πλεονεκτήματα, όπως:

• Εξοικονόμηση: Αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή για τον καταναλωτή καθώς είναι έως και 40% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης

• Βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος: Είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον καθώς οι εκπομπές CO2 που εκπέμπει είναι μειωμένες κατά 25%. 

• Ευελιξία: Εκτός από την θέρμανση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγειρική χρήση, αλλά και για την παροχή ζεστού νερού, με την εγκατάσταση ενός boiler

• Ακρίβεια: Ο καταναλωτής έχει άμεση πληροφόρηση για την ποσότητά καυσίμου που έχει καταναλώσει και η χρέωση αντιστοιχεί ακριβώς στην κατανάλωσή του.

• Ασφάλεια της εγκατάστασης: Για την κατασκευή των εσωτερικών εγκαταστάσεων εφαρμόζονται αυστηρές Ευρωπαϊκές προδιαγραφές οι οποίες έχουν καταγραφεί στον Τεχνικό Κανονισμό Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου

Ταυτόχρονα, μεγάλα είναι τα οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου σε δημόσια και δημοτικά κτίρια, όπως είναι νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, μουσεία κ.ά., καθώς και στον εμπορικό και τον βιομηχανικό τομέα.  Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις επιτυγχάνουν σημαντική μείωση στο ενεργειακό κόστος, ενώ αναβαθμίζουν την παραγωγική διαδικασία και την ποιότητα των προϊόντων τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το φυσικό αέριο επιλέγουν τόσο μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες για ένα μεγάλο εύρος βιομηχανικών εφαρμογών, όπως παραγωγή ζεστού νερού και ατμού, ξήρανση, συμπαραγωγή όσο και ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, καταστήματα, εστιατόρια, φούρνοι κ.ά.

Μάριος Τσάκας: Είναι επένδυση στρατηγικής σημασίας

Τέλος ζητήσαμε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ, Μάριο Τσάκα να μας μιλήσει γι αυτό το σημαντικό έργο:

«Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας κατά το παρελθόν, η διείσδυση του φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια εμφανίζει πλέον ισχυρή δυναμική. Τους τελευταίους μήνες κάναμε έναν αγώνα δρόμου για να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια και αστοχίες του παρελθόντος και να είμαστε, σήμερα, έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του αναπτυξιακού μας προγράμματος συνολικών επενδύσεων άνω των 270 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός μας για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας είναι φιλόδοξος και προβλέπει ότι έως το 2024 θα κατασκευαστούν σε Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες συνολικά 339  χιλιόμετρα δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης και τουλάχιστον 10.735 συνδέσεις σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. Πρόκειται για μια επένδυση στρατηγικής σημασίας που θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων, αλλά και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλη. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να εργαστούμε συντεταγμένα για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας να φθάσει το φυσικό αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας με ασφάλεια και αξιοπιστία».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΕΡΟΙΑ" (22/6/20)