- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 954 φορές
«Βαθύ λάθος το... βαθύ κόκκινο»
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
(ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜ. "ΒΕΡΟΙΑ" - 29/3/21)
Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο», βρίσκεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Δήμος Βέροιας. Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, αύξηση 116,2% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οδήγησε την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων σ΄ αυτήν την απόφαση.
Όμως πράγματι ο Δήμος Βέροιας έχει τόσα κρούσματα για να ενταχθεί στο «βαθύ κόκκινο» ή μήπως έγινε κάποιο «βαθύ κόκκινο λάθος;». Σύμφωνα με τους πίνακες που παραθέτει ο ΕΟΔΥ, τις τελευταίες 7 μέρες, μέχρι την Παρασκευή και πριν, ο μέσος όρος των κρουσμάτων σ΄ ολόκληρη την Ημαθία ήταν 15,14, με κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό 8,53. Αν, σε αυτά τα νούμερα που παραθέτει επίσημα ο ΕΟΔΥ, γίνεται αντιληπτό πως στον Δήμο Βέροιας που εντάχθηκε στο «βαθύ κόκκινο», τα κρούσματα που του αναλογούν είναι αρκετά χαμηλά (βλέπε πίνακα).
Σίγουρα υπήρξε μια σχετική αύξηση τις τελευταίες μέρες, ωστόσο όμως ο Δήμος Βέροιας και η Ημαθία γενικότερα διανύει πολύ πιο ήπια το τρίτο κύμα πανδημίας, αν αναλογιστούμε ότι στο δεύτερο κύμα το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, τα ημερήσια κρούσματα ήταν διπλάσια και τριπλάσια από αυτά του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου.
Πιθανόν λάθος εκτίμηση
Την Παρασκευή το βράδυ, μετά την ανακοίνωση της ένταξης του Δήμου Βέροιας στο «βαθύ κόκκινο», επικοινωνήσαμε με τον Συντονιστή Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Χρήστο Κούτρα και συζητήσαμε για την δεδομένη εικόνα που υπάρχει στο Νοσοκομείο Βέροιας και στην Ημαθία.
Ο Χρήστος Κούτρας εξέφρασε την απορία του γιατί ο Δήμος Βέροιας εντάχθηκε στις περιοχής πολύ αυξημένου κινδύνου, ενώ τα περισσότερα κρούσματα στο Νοσοκομείο της Βέροιας προέρχονται από τον Δήμος Αλεξάνδρειας. Μας άφησε να εννοεί πως μπορεί να έγινε λάθος εκτίμηση, γιατί μπορεί το Νοσοκομείο Βέροιας να θεωρείται ως Νοσοκομείο μόνο του Δήμου Βέροιας.
«Δεν κατάλαβα γιατί εντάχθηκε τόσο πολύ, γιατί ο Δήμος Αλεξάνδρειας έχει περισσότερα κρούσματα και λιγότερα ο Δήμος Βέροιας. Καμιά φορά τα μπερδεύουν γιατί νομίζουν ότι το Νοσοκομείο είναι Βέροιας, ενώ είναι Δήμος Βέροιας, Δήμος Αλεξάνδρειας και το μισό Δήμος Νάουσας» μας είπε ο Συντονιστής Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Χρήστος Κούτρας και συμπλήρωσε:
«Όμως μπορεί να υπάρχει αύξηση όπως την παρουσιάζουν γιατί όλα τα στοιχεία συγκεντρώνονται στον ΕΟΔΥ. Στο Νοσοκομείο Βέροιας «τσιμπάνε» τα κρούσματα. Υπάρχει μια αύξηση τις τελευταίες μέρες και ελπίζουμε να μην γίνει μεγαλύτερη, κυρίως από την Αλεξάνδρεια και λιγότερο από τη Βέροια. Έχει μια μικρή υπεροχή η Αλεξάνδρεια».
Χρήστος Κούτρας: Καμιά ανησυχία μέχρι στιγμής…
Στο Νοσοκομείο Βέροιας αυτήν την στιγμή δεν είναι «πιεστική» η κλινική κατάσταση. Υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid, όπως επίσης και επιλογές για επιπλέον κλίνες παρακολούθησης νοσούντων με κορωνοϊό.
Αναφερόμενος ο Χρήστος Κούτρας για την κλινική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Νοσοκομείο Βέροιας μας είπε ότι «αυτήν τη στιγμή (Παρασκευή βράδυ) έχουμε τρεις διασωληνωμένους στο Νοσοκομείο Βέροιας, ενώ έχουμε συνολικά έξι κρεβάτια ΜΕΘ για covid. Μπορούν να αυξηθούν αν πούμε ότι κλείνουμε τα χειρουργεία. Δεν έχουμε ιδιαίτερα πολλούς διασωληνωμένους. Το τελευταίο διάστημα διασωληνώθηκαν δύο άτομα» και πρόσθεσε τονίζοντας ότι «στην κλινική covid αυτήν την στιγμή έχουν 23 ασθενείς, ενώ η δυναμικότητα είναι 19 άτομα. Αναγκαστήκαμε και ανοίξαμε κι άλλο τμήμα covid και βάλαμε άλλους τέσσερις στο νέο τμήμα. Αν υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη, έχουμε τις επιλογές για να περιθάλψουμε περισσότερα άτομα.
Πάντως μέχρις στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία. Θα δούμε πως θα κυλήσει αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς και η επόμενη εβδομάδα. Θα είναι καθοριστική» κατέληξε.
Δεν νοσηλεύονται ασθενείς που εμβολιάστηκαν…
Η βδομάδα που διανύουμε είναι καθοριστική. Θα φανεί αν υπάρχει περαιτέρω αύξηση ή σταθεροποίηση ή μείωση των κρουσμάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια καλή πορεία είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας και οι εμβολιασμοί για τους οποίους υπάρχουν αισιόδοξα μηνυματα.
«Όπως σας είπα, άρχισαν λίγο να αυξάνονται τα κρούσματα και γι αυτό να τηρήσουμε ότι μπορούμε από τα προληπτικά μέτρα. Βασικότερο μέτρο η αποφυγή των κοινωνικών επαφών αυτό το διάστημα. Εκεί γίνονται και οι μεταδόσεις της νόσου του κορωνοϊού. Σαφώς και τα Μέσα Μεταφοράς (Αστικά-Λεωφορείαα) παίζουν τον ρόλο τους γιατί είναι κλειστοί χώροι. Οι πολίτες θα πρέπει να φορούν σε κλειστούς χώρους, όπως και στα Μέσα Μεταφοράς μάσκες υψηλής αποδοτικότητας, υψηλής προστασίας, όπως είναι οι μάσκες ΚΝ95» μας είπε ο Χρήστος Κούτρας, ενώ αναφερόμενος στους εμβολιασμούς και τις πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν τόνισε τα εξής:
«Το καλό είναι ότι δεν νοσηλεύουμε αρρώστους που έχουν κάνει το εμβόλιο. Δεν έχουμε νόσο. Επίσης κανένας δεν μας ανέφερε ότι είχε κάποια σοβαρή παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό του. Αυτούς που νοσηλεύουμε σε ηλικίες πάνω από 75 και 80 ετών είναι αυτοί που δεν έχουν κάνει εμβόλια. Το ίδιο ισχύει και γι αυτούς που νοσηλεύονται ηλικίας 60 με 65 ετών. Δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Όσοι έχουν κάνει τα εμβόλια, δεν νοσηλεύονται με πνευμονία από τον covid».
«Να πάρουμε εμβόλια από Ρωσία και Κίνα…»
Ο Συντονιστής Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα μας λόγω της ερχόμενης τουριστικής περιόδου, θα πρέπει να προμηθευτεί εμβόλια και από την Ρωσία και από την Κίνα, για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί.
«Στα δύο εμβολιαστικά κέντρα του Νοσοκομείου κάνουμε καθημερινά 140 εμβολιασμούς, ξέχωρα από αυτά που γίνονται σε άλλες δομές της Ημαθίας. Θεωρώ δεδομένο ότι με τους εμβολιασμούς θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα» μας είπε και κατέληξε τονίζοντας ότι:
«Είμαι της άποψης να πάρουμε εμβόλια από την Ρωσία, το Sputnik, όπως πήρε και η Ουγγαρία. Να πάρουμε για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί και να αφήσουμε τις πολιτικές διαφορές και με την Ρωσία. Όπως πήραν οι Τούρκοι εμβόλια από τη μεγάλη κινέζικη εταιρεία, από τις πιο αξιόπιστες και κάνουν εμβολιασμούς όλο τον τουρκικό πληθυσμό, το ίδιο να κάνουμε και εμείς. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα μας ενδιαφέρει πολύ ο τουρισμός. Νομίζω ότι έχουμε την δυνατότητα αυτή, αλλά προφανώς για κάποιους λόγους κωλυόμαστε σαν κυβέρνηση και δεν παίρνουμε αυτά τα εμβόλια. Σαν χώρα μας ενδιαφέρει να εμβολιάσουμε πολύ γρήγορα τον πληθυσμό. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα και πραγματικά μας απελευθερώνει. Μας δίνει ελευθερία».
Κώστας Βοργιαζίδης: Δεν έχει νόημα το κλείσιμο του λιανεμπορίου
Η ένταξη στο «βαθύ κόκκινο» του Δήμου Βέροιας και της πόλης με την μεγαλύτερη αγορά στην Ημαθία, σίγουρα αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην ήδη οικονομικά επιβαρυμένη αγορά της πόλης. Κι αυτό μπορεί να είναι ένα ακόμη «βαθύ κόκκινο …λάθος». Το λιανεμπόριο έστω και με ραντεβού παρουσίαζε μία μικρή κίνηση που αποτελούσε μια ανάσα και μια νότα αισιοδοξίας και επιβίωσης για τα καταστήματα.
«Δεν έχει νόημα το κλείσιμο του λιανεμπορίου, γιατί το λιανεμπόριο είναι ελεγχόμενο και δεν είναι αυτό που παράγει τα κρούσματα» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και συμπλήρωσε ότι «αντίθετα το κλείσιμο του λιανεμπορίου θα οδηγήσει σε ανθρώπους που θέλουν να βγουν σε supermarket τα οποία θα γεμίσουν και θα έχουμε εικόνες συνωστισμού. Το λιανεμπόριο δεν είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα».
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Για τις Περιφερειακές Ενότητες και τους Δήμους που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:
Κλείνουν όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου και θα πραγματοποιούνται πιο αυστηροί έλεγχοι για να διαπιστωθεί ο έλεγχος της τήρησης των υγειονομικών μέτρων.
Παρόλα αυτά, ανοιχτά μένουν τα κομμωτήρια με τα κέντρα περιποίησης και τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, στα οποία η προσέλευση του κόσμου, γίνεται κατόπιν ραντεβού.
Επίσης, ανοιχτοί παραμένουν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι με μη διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ενώ υποδέχονται στην είσοδο έως 3 επισκέπτες ανά παρέα, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, ώστε να μην δημιουργείται συγχρωτισμός. Οι επισκέπτες θα πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.
Σημειώνεται, ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα έχει το ίδιο ωράριο τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα, ενώ είναι μεταξύ 21:00 και 05:00.
Υπενθυμίζεται, ότι η μετακίνηση κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας επιτρέπεται για τους εξής λόγους:
- Μετακίνηση για λόγους εργασίας
- Μετακίνηση με SMS που έχει τον κωδικό ένα (1) στο 13033 για λόγους υγείας
- Μετακίνηση με SMS που έχει τον κωδικό έξι (6) στο 13033 για βόλτα με κατοικίδιο σε κοντινή απόσταση από το σπίτι
(ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜ. "ΒΕΡΟΙΑ" - 29/3/21)