ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Λησμονημένο το Δημοτικό στάδιο Βέροιας!

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ. ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ. ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ισορροπημένη ανάπτυξη προσπαθεί να κάνει η Δημοτική Αρχή Βέροιας με σχεδιασμό έργων όλων των κοινωνικών τομέων της καθημερινότητας των πολιτών. Μέσα σ΄ αυτούς τους σχεδιασμούς συγκαταλέγεται και ο αθλητισμός που ενδιαφέρει την πλειοψηφία των δημοτών, αφού άμεσα ή έμμεσα μέλη των νοικοκυριών τους ασχολούνται με τα σπορ.

Έτσι παρατηρούμε ότι σχεδιάστηκαν έργα από τα οποία άλλα υλοποιούνται και άλλα βρίσκονται προς ένταξη για χρηματοδότηση, μέσα από προγράμματα, όπως αρχικά ήταν ο «Φιλόδημος ΙΙ» και μετέπειτα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια μεγάλα και μικρά έργα που υλοποιούνται ή εγκρίθηκαν για υλοποίηση, όπως η Ενεργειακή Αναβάθμιση του «Φιλίππειου» Κλειστού Γυμναστηρίου με 785.000 ευρώ., η ανακατασκευή δαπέδων τένις, ποδοσφαίρου 5χ5 και μπάσκετ στην πόλη και στις τοπικές κοινότητες και κατασκευή κερκίδων στον Άγιο Γεώργιο. Παράλληλα με κάποια από τα έργα που προαναφέραμε, είναι γνωστό πως η Δημοτική Αρχή εξήγγειλε τις προθέσεις της κατασκευής νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή των νέων δικαστηρίων, στην είσοδο της πόλης, προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ περίπου. 

Το «λησμονημένο» Δημοτικό στάδιο

Όλα καλά μέχρι εδώ και παρά τις όποιες αντιρρήσεις μπορεί να έχουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την επάρκεια αθλητικών έργων σε ολόκληρο τον Δήμο Βέροιας.

Για εκείνο που δεν έγινε η παραμικρή κουβέντα είναι ο ιστορικότερος αθλητικός χώρος της Βέροιας. Το Εθνικό στάδιο το οποίο εδώ και κάποια χρόνια παραχωρήθηκε στον Δήμο Βέροιας και ονομάζεται Δημοτικό στάδιο, το γήπεδο που αγωνίζεται κοντά στα 60 χρόνια η ποδοσφαιρική ομάδα της Βέροιας, η «βασίλισσα του βορρά».

Ένα γήπεδο που πρωτοκατασκευάστηκε ένα τμήμα της, η παλιά κερκίδα (Θύρα 4) στις αρχές του 1960 και στην πορεία των χρόνων γκρεμίστηκε και κατασκευάστηκε νέα κερκίδα που εφάπτεται με την οδό σταδίου. Τις τελευταίες δεκαετίες και για να καλυφθούν οι υποχρεωτικές προϋποθέσεις για τέλεση αγώνων Α΄ Εθνικής, μιας και το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, κατασκευάστηκε στέγαστρο στη νέα κερκίδα, τοποθετήθηκαν πλαστικά καθίσματα και τέλος τοποθετήθηκαν πυλώνες φωτισμού για την τέλεση νυχτερινών αγώνων.

Στην υλοποίηση αυτών των βελτιώσεων συνέβαλαν, τόσο η Γενική Γραμματεία μέσω της Νομαρχίας Ημαθίας, όσο και ο Δήμος είτε σε άμεση, είτε σε έμμεση σχέση με την ΠΑΕ Βέροια.

Έτσι ένα απαρχαιωμένο γήπεδο, σταδιακά βελτιώθηκε ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει «αστέρες» όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, καθώς και κάποιες εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις μικρότερων ηλικιών. Ένα γήπεδο που μέσω της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βέροιας, η πόλη έγινε ξακουστή και δικαίως χαρακτηρίστηκε «ποδοσφαιρομάνα», αναδεικνύοντας ποδοσφαιριστές που επάνδρωσαν τις εθνικές ομάδες του «βασιλιά» των σπορ, το ποδόσφαιρο.

Ναυάγησε η προσπάθεια

Πριν από τρία περίπου χρόνια και μετά την κατάρρευση της ΠΑΕ Βέροια, της προηγούμενης εταιρικής σύνθεσης και μορφής, ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια με την είσοδο στην ομάδα επιφανών οικονομικών παραγόντων, όπως είναι η οικογένεια Μπίκα, του Στέφανου Αποστολίδη και άλλων συμπολιτών που ο καθένας συνέδραμε στον βαθμό που μπορούσε.

Από την πρώτη στιγμή της επανασύστασης της νέας Βέροιας, ο μεγάλος στόχος ήταν η επιστροφή της «βασίλισσας του βορρά» στα μεγάλα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και απ΄ ότι φαίνεται με την δυναμική που απέκτησε από την οικονομική στήριξη και την διάθεση της οικογένειας Μπίκα, ο στόχος της επιστροφής στην Superleague1, είναι ορατός, αλλά και δύσκολος.

Έτσι παράλληλα με την αγωνιστική δυναμική που αποκτούσε η Βέροια, οι παράγοντες της ομάδας που την πήραν στα χέρια τους, ξεκίνησαν σχεδιασμούς για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, όπως είναι η βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων.

Με πρωτεργάτες τον τότε πρόεδρο Στέφανο Αποστολίδη, τον σύμβουλο της διοίκησης Νίκο Νούλα και σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο του ΚΑΠΑ (φορέας αθλητισμού) Δήμου Βέροιας Στέργιο Διαμάντη, ξεκίνησαν μια μεγάλη προσπάθεια. Να σχεδιάσουν και να προσπαθήσουν να εντάξουν έργα βελτίωσης και ανακατασκευής διάφορων τμημάτων του δημοτικού σταδίου, όπως η αντικατάσταση του αγωνιστικού χώρου με τοποθέτηση ενός σύγχρονου χορτοτάπητα (όπως του γηπέδου Χαριλάου), αποδυτηρίων και τουαλετών.

Υπάρχουν καταπατημένες εκτάσεις

Η μελέτη αυτή, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, υποβλήθηκε για προέγκριση στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και εφόσον δίνονταν το «πράσινο» φως, τότε θα υποβάλλονταν για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».

Όμως όλοι όσοι συμμετείχαν και γνώριζαν τις προσπάθειες που γινόντουσαν, βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Ένα τμήμα του συνόλου του σταδίου ήταν χωρίς τίτλους κυριότητας. Δηλαδή κατασκευάστηκαν κερκίδες (πέταλο) και κτίριο (κυλικείο) σε έκταση που δεν ανήκε στο δημόσιο ή τον δήμο. Έτσι λοιπόν δεν κατέστη δυνατό να υποβληθεί η μελέτη προς χρηματοδότηση, αφού απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση τίτλων κυριότητας για το σύνολο του Δημοτικού σταδίου.

Έτσι λοιπόν αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ναυάγησε, με την δημοτική αρχή να ξεκινάει άμεσα τις ενέργειες ώστε να νομιμοποιηθούν οι αυθαίρετες εκτάσεις. Το Νομικό Τμήμα του Δήμου Βέροιας προχώρησε σε κτηματολογική αγωγή υποστηρίζοντας ότι «η συνολική (περιγραφόμενη έκταση), χρησιμοποιείται από εμένα (ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας) αποκλειστικά ως ιδιοκτησία μου , ενεργώντας επί του συνόλου αυτής ενέργειες που προσιδιάζουν σε κύριο, ήτοι περίφραξη, διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, φροντίδα και διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, διενέργεια εκδηλώσεων, ενέργειες εκμισθώσεως , διενέργεια διαγωνισμών εντός αυτού και εν γένει κάθε ενέργεια που κρίνεται επωφελής για εμένα (ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας)και το σύνολο των δημοτών του Δήμου Βέροιας.

Άλλωστε, όπως αυτό εμφανίζεται (σε  συνημμένο απόσπασμα της ΕΠΑ έτους 1974 καθώς και στα συνημμένα τοπογραφικά διαγράμματα) πράξεων τακτοποίησης,  προκύπτει ότι η συνολική έκταση, αναφέρεται διαχρονικώς ως ιδιοκτησίας «Εθνικού Σταδίου Βέροιας». Επίσης για την ανακατασκευή των εν λόγω κερκίδων έχουν εκδοθεί και οι υπ’ αριθμ. 358/86 και 66/88 οικοδομικές άδειες, στις οποίες αντιστοίχως αναφέρεται ως αποκλειστικώς ιδιοκτήτης το «Εθνικό Στάδιο Βέροιας».

Τέλος αναφέρει η αγωγή ότι «σε όλες τις ανωτέρω πράξεις το Γήπεδο φαίνεται σαν ενιαίο σύνολο όπως είναι υλοποιημένο σήμερα ,ενώ ουδέποτε υπήρξαν ενστάσεις από όμορους ιδιοκτήτες για το σύνολο της ιδιοκτησίας μου, όπως αυτή περιγράφεται στο συνημμένο ως αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας μου».           

Λεωνίδας Ακριβόπουλος: Σύντομα οι προσπάθειες θα τελεσφορήσουν

Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε πριν από ένα χρόνο περίπου, χωρίς να υπάρχει αντίθετη φωνή, και αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι να ανακοινωθεί η απόφαση με την οποία ο Δήμος Βέροιας θα έχει τίτλους κυριότητας για το σύνολο της έκτασης του Δημοτικού σταδίου της πόλης.

«Τον Ιανουάριο του 2020 έγιναν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες, οι οποίες αναμένεται σύντομα να τελεσφορήσουν, ώστε η εν λόγω εγκατάσταση να δύναται να συμμετέχει σε χρηματοδοτικά προγράμματα και να λάβει την αναγκαία συνδρομή, προκειμένου σταδιακά να εκσυγχρονιστεί και να αποτελεί για πολλά χρόνια ακόμα τη βάση για την αθλητική εξωστρέφεια της πόλης» μας είπε ο Πρόεδρος του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος και πρόσθεσε τονίζοντας ότι «η προσπάθεια αυτή εκκίνησε από την περίοδο του προκατόχου μου, με την αμέριστη συμπαράσταση του νομικού τμήματος του Δήμου. Σημαντικό παράγοντα σε αυτή τη προσπάθεια αποτελεί η ύπαρξη στιβαρών και σοβαρών επιχειρηματιών που οδηγούν αυτή την περίοδο την ιστορική ομάδα ποδοσφαίρου της πόλης μας στη θέση που ιστορικά της ανήκει».

Σκέτο ρημαδιό και επικίνδυνο

Σήμερα κάποιος που έχει την δυνατότητα να εισέλθει στους χώρους κάτω από την παλαιά κερκίδα (Θύρα 4) θα διαπιστώσει μια τραγική κατάσταση, σε βαθμό που προκαλεί ερωτήματα ακόμα και για τα στατικά της. Οι σοβάδες και τα τσιμέντα σε πολλά σημεία έπεσαν και τα σίδερα ξεγυμνώθηκαν. Η υγρασία να δρα μέρα με τη μέρα, όπως ένα σαράκι τρώει το ξύλο, και οι τουαλέτες να είναι παντελώς κατεστραμμένες. Χώροι μήκους περίπου 80 μέτρων δεν μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς τα πάντα μέσα σ΄ αυτούς είναι σε άθλια κατάσταση.

Έτσι μόλις ο Δήμος Βέροιας πάρει τους τίτλους κυριότητας και το Δημοτικό στάδιο θα είναι νόμιμο στο σύνολό του, τότε θα υποβληθεί νέα μελέτη για χρηματοδότηση και μάλιστα με μεγαλύτερο εύρος παρεμβάσεων, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές στάδιο ποδοσφαίρου.     

«Η αθλητική άνθηση στην πόλη μας, σε πληθώρα αθλημάτων (ατομικών - ομαδικών) είναι γεγονός . Η άνθηση αυτή δυστυχώς δεν οφείλεται αλλά και ούτε εδράζεται στην ανάλογη εξέλιξη υφισταμένων ή δημιουργία νέων σύγχρονων αθλητικών χώρων. Οπότε αν αναλογιστούμε τις δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με την ύπαρξη σύγχρονων χώρων άθλησης, θα πρέπει άμεσα να εξασφαλίσουμε ευρεία συμμετοχή όσων φορέων και αρχών απαιτούνται, ώστε στο άμεσο μέλλον να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο από άποψη ύπαρξης αθλητικών χώρων» μας είπε ο Πρόεδρος του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος και πρόσθεσε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση διαχρονικά κινούνταν και κινείται η δημοτική αρχή, επιπρόσθετα όμως απαιτείται και η καίρια συνδρομή της κεντρικής εξουσίας και η αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων που "τρέχουν" τούτη την περίοδο για να έρθουν τα επιθυμητά από όλους αποτελέσματα.

Εν προκειμένω, το Δημοτικό στάδιο Βέροιας με την ιστορία που κομίζει, αποτελεί σημείο αναφοράς για το αθλητισμό της πόλης ενώ έχει ζήσει άπειρες στιγμές δόξας.  Ακριβώς η εξασφάλιση χρηματικών πόρων προϋποθέτει την ξεκάθαρη κατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ήδη υφιστάμενων αθλητικών χώρων, ώστε να μπορούν αυτοί να υπαχθούν σε τέτοιες διαδικασίες».

Άλλες επιλογές και προτάσεις

Το Δημοτικό στάδιο, όπως και όλα τα γήπεδα ποδοσφαίρου, είναι οι πιο μεγάλοι, σε έκταση, αθλητικοί χώροι, με μεγάλες απαιτήσεις σε έμψυχο δυναμικό και κόστος για την συντήρησή τους. Κάτι που φαίνεται ότι οι Δήμοι δεν διαθέτουν αυτές τις δυνατότητες. Για τον λόγο αυτό σε πολλές περιπτώσεις οι δημοτικές αρχές στρέφονται σε άλλες επιλογές, όπως στη μακροχρόνια μίσθωση σε ΠΑΕ, με ένα συμβολικό τίμημα . Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουν την συντήρηση του συνόλου των εγκαταστάσεων, κάτι που έγινε πριν κάποια χρόνια με την παραχώρηση του Δημοτικού σταδίου Βέροιας στον τότε ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Βέροια Γιώργο Αρβανιτίδη.

Όμως με την διάλυση εκείνης της ΠΑΕ, αυτοδίκαια έπαψε πλέον να ισχύει και πάλι η μίσθωση, με το Δημοτικό στάδιο να επιστρέφει και στην ευθύνη του Δήμου. Έτσι με οδηγό εκείνο που έγινε πριν χρόνια, αναπτύσσονται διάφορες προτάσεις όπως η μακροχρόνια παραχώρηση στους μεγαλομετόχους της ΠΑΕ Βέροια, την οικογένεια Μπίκα, η οποία θα αναλάβει να το ανακατασκευάσει και να το αξιοποιήσει, τόσο με ίδια κεφάλαια, όσο και με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. 

«Η οικογένεια Μπίκα μπήκε πολύ δυναμικά στον χώρο του ποδοσφαίρου, και δεν κρύβω την σκέψη μου, πως αν τους παραχωρηθεί το Δημοτικό στάδιο για 50 χρόνια, θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν ποικιλοτρόπως. Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι χρόνο με το χρόνο τα νεκροταφεία θα φύγουν από εκεί που βρίσκονται σήμερα και έτσι η ευρύτερη περιοχή θα αναβαθμιστεί» μας είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ και πρώην πρόεδρος του ΚΑΠΑ Στέργιος Διαμάντης.

Άλλη μία πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας από πολίτη, είναι η κατασκευή νέου σταδίου έξω από την πόλη (φώτο), να κατεδαφιστεί το σημερινό στάδιο και να μετατραπεί σε ένα πολυθεματικό πάρκο (φωτό). 

Δεν είναι άσχημη σαν πρόταση. Όμως ένα τέτοιο έργο απαιτεί πολλές δεκάδες εκατομμυρίων. Παράλληλα σε πολύ μικρή απόσταση υπάρχει πάρκο και το οποίο θα γίνει πολύ μεγαλύτερο όταν θα μετεγκατασταθούν σε άλλο χώρο τα νεκροταφεία.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (24/5/21) - Ρεπορτάζ: Κώστας Τσιμόπουλος