ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Στο… ακουστικό της η δημοτική αρχή Βέροιας για την παραχώρηση του παλαιού δικαστικού μεγάρου

ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗ ΑΛΛΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όση «θεωρία» μπορεί να αναπτυχθεί, το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο της Βέροιας, παραμένει ένα «καυτό» ζήτημα. Κι αυτό γιατί αποτελεί ένα εμβληματικό και ιστορικό κτίριο το οποίο εδώ και μια δεκαετία περίπου φθείρεται από την εγκατάλειψη και παραμένει αναξιοποίητο προς κοινή ωφέλεια των κατοίκων της Βέροιας.

Το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο που κοσμεί με την νεοκλασική του αρχιτεκτονική την Πλατεία Ωρολογίου, κτίστηκε από τους Τούρκους τα τελευταία χρόνια της κατοχής της πόλης και χρησίμευε σαν Διοικητήριο. Βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο, την πλατεία Ωρολογίου και στην συνέχεια μετονομάσθηκε σε Πλατεία Ρακτιβάν, έγινε η παράδοση της πόλης από τον Τούρκο διοικητή στον ελληνικό στρατό στις 16 Οκτωβρίου 1912. Η ημέρα αυτή είναι η εθνική Γιορτή της πόλης και τιμάται με καταθέσεις στεφάνων, παρελάσεις, ομιλίες, με το Ηρώο της να βρίσκεται πλάι στο παλαιό Δικαστικό Μέγαρο. Έτσι για τους βεροιώτες το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο και η πλατεία που βρίσκεται μπροστά του, είναι ένα σημείο αναφοράς, ένα τοπόσημο της πόλης.

Η Δημοτική Αρχή αναμένει στο …ακουστικό της!!!

Με την αρχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων που ακολούθησαν, πολλά κτίρια που ανήκαν στο Δημόσιο, εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προς εκποίηση. Σύμφωνα με λίστα που κυκλοφόρησε εκείνα τα χρόνια, σ΄ αυτήν την λίστα συμπεριλαμβάνονταν και το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο της Βέροιας.

Τελικά το συγκεκριμένο ακίνητο το διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. («ΕΤΑΔ ΑΕ») η οποία είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και αποτελεί 100% θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) μετά και τη θέσπιση του Ν.4389/2016. Η ΕΤΑΔ λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Όλα αυτά προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία τόσο στους ταγούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και στους ίδιους τους πολίτες. Δεν μπορούσαν να φανταστούν πως ένα τέτοιο εμβληματικό κτίριο της πόλης, να …εκποιηθεί. Έτσι το 2015 το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας πήρε απόφαση να αιτηθεί την παραχώρηση του κτιρίου από το Δημόσιο στον Δήμο Βέροιας, για κοινωφελείς σκοπούς.

Από τότε όμως και μέχρι σήμερα η κατάσταση παραμένει ως έχει… Η Δημοτική Αρχή Βέροιας αναμένει στο …ακουστικό της μια απόφαση παραχώρησης, ώστε στην συνέχεια να το αξιοποιήσει.

Ζήτημα πολιτικής βούλησης η παραχώρηση

«Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης….» λένε οι τοπικοί παράγοντες της πόλης, και έτσι είναι. Μια απόφαση είναι, αλλά ποιος θα την πάρει. Λογικό, λοιπόν, είναι με την παρουσία του Βουλευτή Ημαθίας Απόστολου Βεσυρόπουλου στο Υπουργείο Οικονομικών, ως αρμόδιος Υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, οι ελπίδες μιας θετικής απόφασης να αυξάνονται. «Να η ευκαιρία….» λένε και λέμε όλοι.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, περί το τέλος Μαΐου, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα πως ο Υφυπουργός «με διαβεβαίωσε στις εκδηλώσεις για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού που έγιναν στην Παναγία Σουμελά, ότι η παραχώρηση προχωρά».

Ήταν ένα αισιόδοξο μήνυμα, αλλά σχεδόν δύο μήνες μετά, δεν υπήρξε τίποτα το επίσημο, καμιά άλλη διαβεβαίωση. Με αφορμή, λοιπόν, την τότε αναφορά του Δημάρχου Βέροιας για όσα του ανέφερε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο για να συνομιλήσουμε με τον Υφυπουργό, χωρίς αυτό να καταστεί δυνατό καθώς υπήρχαν διαδοχικές τηλεδιασκέψεις για σημαντικά θέματα του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο απ΄ όσα εκμαιεύσαμε από το περιβάλλον του Απόστολου Βεσυρόπουλου, το θέμα της παραχώρησης του κτιρίου των παλαιών Δικαστηρίων στον Δήμο Βέροιας, βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται στο προσεχές μέλλον να υπάρξουν και αποτελέσματα.

«Το ενδιαφέρον του Υφυπουργού είναι αμείωτο και εργάζεται πάνω σ΄ αυτό…» μας είπαν από το περιβάλλον του Υπουργείου.

Θα αξιοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς

Η απόφαση που πάρθηκε το 2015 από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, σε περίπτωση που το κτίριο του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου παραχωρούνταν ή όταν παραχωρηθεί, να αξιοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς του Δήμου Βέροιας, κυρίως τουριστικής φύσης, καθώς μπορεί να συμβάλλει αμφίδρομα με το Βήμα Αποστόλου Παύλου, την Εβραϊκή Συνοικία και την Συναγωγή της, το φυσικό κάλλος του ποταμού Τριπόταμος στην περιοχή «Μπαρμπούτα», την παλαιά πόλη και την παλαιά Μητρόπολη.

Η απόφαση εκείνη μεταξύ άλλων ανέφερε πως τα παλαιά δικαστήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έδρα της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, να γίνει Μουσείο Εκπαίδευσης με το αρχείο του αείμνηστου Χρήστου Τσολάκη και να δημιουργηθεί έκθεση αρχιτεκτονημάτων του Καθηγητή Μοτσιόπουλου. Μια απόφαση, όμως, η οποία δεν είναι δεσμευτική ως προς την χρήση του νεοκλασικού κτιρίου.  

«Το κτίριο των παλαιών Δικαστηρίων αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων τουριστικής φύσης. Το κτίριο αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης και μας απαρίθμησε μια σειρά λειτουργιών που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην περίπτωση που ανατεθεί η χρήση στον Δήμο Βέροιας.

Επιγραμματικά μας ανέφερε:

- Έδρα της Αντιδημαρχίας Τουρισμού και έδρα του Οργανισμού Διοίκησης Προορισμού (DMO-Destination Management Organization), όταν αυτός ιδρυθεί.

- Γραφείο παροχής τουριστικών πληροφοριών,

- Χώρος προβολών και εκθεσιακός χώρος-πολιτιστικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,

- Δημιουργία θερμοκοιτίδας (incubator) νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στον e-tourism αλλά και στις ειδικές μορφές τουρισμού. Λαμβάνοντας υπόψη:

• Την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με το Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τομέας Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Φιλοξενίας (πλέον Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος)

• Τη δημιουργία τουριστικών ειδικοτήτων στο Δημόσιο ΙΕΚ Βέροιας

• Τη συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ημαθίας για τη συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που αφορούν την τουριστική συνείδηση των μαθητών,

• Τη γειτνίαση με πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης,

«Η δημιουργία μιας τέτοιας θερμοκοιτίδας θα προσέθετε τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα στη δημιουργία νέων αλλά και στην ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων τουριστικών επιχειρήσεων. Μέσω της έρευνας, τόσο πρωτογενούς όσο και δευτερογενούς, θα παρήγαγε γνώση χρήσιμη για τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση» μας επισήμανε ο Βασίλης Λυκοστράτης.

Υπάρχουν και άλλες απόψεις

Μετά το αίτημα που υπέβαλε ο Δήμος Βέροιας για την παραχώρηση του κτιρίου των παλαιών Δικαστηρίων και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2015, αναπτύχθηκαν διάφορες απόψεις όσον αφορά την καλύτερη και χρηστικότερη αξιοποίηση του.

Όπως για παράδειγμα αυτή του συνταξιούχου γιατρού, πρώην Προέδρου του ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας και μέλους της διοίκησης του Πανελληνίου Συλλόγου, Τάσου Βασιάδη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της στέγασης στο νεοκλασικό μέγαρο της πλατείας Ωρολογίου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Βέροιας.

«Οι οργανωμένες πινακοθήκες κάθε πόλης αποτελούσαν πάντα, κιβωτούς διαφύλαξης, ανάδειξης και προβολής της ιστορικής, εικαστικής και πνευματικής παράδοσης του τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάσος Βασιάδης.

Την δική του διάσταση δίνει και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Φώτης Καραβασίλης. Άλλωστε πως μπορεί, τόσο ίδιος, όσο και εκατοντάδες συνάδελφοί του να λησμονήσουν τις ατέλειωτες ώρες που έζησαν μέσα στο νεοκλασικό κτίριο της πλατείας Ωρολογίου.

«Το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο της Βέροιας. Έχει μια σημαντική διαδρομή στους χρόνους καθώς μέσα σ΄αυτό λειτούργησε ο θεσμός της δικαιοσύνης. Για τον νομικό κόσμο της περιοχής μας, αποτέλεσε μια διαδρομή ζωής και γι αυτό υπάρχουν ιδιαίτερα συναισθήματα, αλλά πλέον και ανησυχίες. Πρέπει το συντομότερο να αξιοποιηθεί και να βρίσκεται σε συνεχή συντήρηση για να μην καταστραφεί ένα τόσο όμορφο και ιστορικό κτίριο, σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο της πόλης. Άποψή μου είναι ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί όταν μέσα στο κτίριο υπάρχει συνεχή παρουσία κόσμου (π.χ. ΚΕΠ)» μας είπε ο Φώτης Καραβασίλης.

Στην τελική ευθεία η αγορά του «Τσαλέρα»

Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε το κτίριο του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου να παραχωρηθεί στον Δήμο Βέροιας για κοινωφελείς σκοπούς. Προφανώς υπάρχουν και κάποια τεχνικά ζητήματα για μια τέτοια απόφαση τα οποία θέλουν τον χρόνο τους. Ωστόσο μια θετική απόφαση μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον της πόλης και αυτοί που θα έχουν την πολιτική βούληση θα έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο.  

Είναι γνωστό ότι στις σκέψεις όλων όσων ενδιαφέρονται για τα κοινά η περιοχή της πλατείας Ωρολογίου μπορεί να αποτελέσει κομβικό τουριστικό σημείο. Ήδη Δήμος και Τοπική Εκκλησία ξεκίνησαν μια συνέργεια η οποία φαίνεται ότι θα αποδώσει.

Ο Δήμος Βέροιας θα παραχωρήσει στην Ιερά Μητρόπολη το κτίριο όπου στεγάζεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο (δίπλα στο Βήμα Αποστόλου Παύλου και το τζαμί), σε ανταλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Δημαρχιακού Μεγάρου το οποίο αυτήν την στιγμή είναι της τοπικής εκκλησίας.

Η Ιερά Μητρόπολη μόλις πάρει στην ιδιοκτησία της το κτίριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου, θα δημιουργήσει εκθεσιακούς χώρους για τον Απόστολο Παύλο και θα το «συνδέσει» με το Βήμα Απόστολου Παύλου και το Πνευματικό Κέντρο στο Μενδρεσέ Τζαμί, καθώς το ένα με το άλλο γειτνιάζουν. Έτσι θα λυθεί και ένα τεράστιο πρόβλημα με δημόσιες τουαλέτες για τις ανάγκες των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται απ΄ όλο τον κόσμο το Βήμα του Απόστολου Παύλου. 

Από την άλλη ο Δήμος Βέροιας αποφάσισε να αγοράσει τις εγκαταστάσεις του παλαιού Ιδιωτικού Σχολικού Συγκροτήματος «Τσαλέρα» όπου, μετά από ανακαίνιση, θα μεταστεγαστεί το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας στην επόμενη ή στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα τεθεί προς ψήφιση η οριστική απόφαση αγοράς του κτιρίου «Τσαλέρα» με το ποσό των 455.000 ευρώ. 

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (12/7/21) - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κ. ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ