ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Άλυτο πρόβλημα τα αδέσποτα σκυλιά στη Βέροια!

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 2.000 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ. 600.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ. ΤΙ ΛΕΝΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΪΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ.

Τριτοκοσμική είναι η εικόνα που συναντά κανείς στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, με εκατοντάδες αδέσποτα ζώα, κυρίως σκυλιά, να περιφέρονται χωρίς καμιά φροντίδα. Παρόμοια είναι και η εικόνα στην πόλη της Βέροιας. Αγέλες αδέσποτων σκυλιών περιφέρονται στα κεντρικότερα σημεία της πόλης, όπως είναι η εμπορική αγορά, τα πάρκα και άλλοι δημόσιοι υπαίθριοι χώροι αναψυχής των πολιτών. 

Ένας απ΄ τους κυριότερους λόγους αύξησης των αδέσποτων είναι η εγκατάλειψη τους από τους ανθρώπους και επειδή κυρίως τα αδέσποτα που περιφέρονται στην πόλη είναι μεγάλου μεγέθους, προφανώς αυτά προέρχονται από στάνες, όχι απαραίτητα από την περιοχή του Δήμου Βέροιας, αλλά και εκτός των ορίων της Ημαθίας.

Το πρόβλημα της εγκατάλειψης των αδέσποτων ζώων είναι μια θλιβερή πραγματικότητα με μεγάλες διαστάσεις τόσο στα αστικά κέντρα όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Τα ανεπαρκή προγράμματα εμβολιασμού και στείρωσης αδέσποτων ζώων, το ασύμβατο, εν μέρει, νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και η γενικότερη έλλειψη αμφίδρομης συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Φιλοζωϊκών Σωματείων, η έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο ζήτημα των αδέσποτων, συντελούν στην ανακύκλωση του προβλήματος, αλλά και στη δυσφήμιση μιας όμορφης πόλης όπως είναι η Βέροια.

Η εφαρμογή αυστηρής νομοθεσίας, όχι η μονόπλευρη, είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτής της απαίσιας συμπεριφοράς. Ο πιο κατάλληλος τρόπος είναι η συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των ανθρώπων από τη σχολική ηλικία.

Περιστατικά επιθετικότητας και ρύπανση πάρκων

Οι Δήμοι που έχουν εν τέλει τις αρμοδιότητες για αυτά τα ζητήματα, θα ήταν καλό να βάλουν αυτό το θέμα ψηλά στις προτεραιότητές τους. Πολλοί από εμάς τα αγαπάμε, αλλά η μόνη αλήθεια είναι ότι αυτά δε πρέπει να βρίσκονται έξω ελεύθερα, σε ένα αστικό κέντρο.

Επίσης κατά διαστήματα καταγγέλλονται από πολίτες πως δέχθηκαν επίθεση από αδέσποτα σκυλιά. Και δεν είναι ψέματα καθώς ο καθένας μας μπορεί να έτυχε σε τέτοιο περιστατικό ή να του το αφηγήθηκε φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο.

Μπορεί να υποστηρίζουμε ότι δε σε πειράζουν αν δε τα πειράξεις ή δε φοβηθείς, αλλά εκεί ακριβώς είναι και το πρόβλημα. Μπορεί να περάσουν 100 άτομα από εκεί, και να μη γίνει τίποτα. Και να περάσει ένα βράδυ πχ, ένα παιδάκι με τη μαμά του ή μόνο του, ή ακόμη και κάποιος ενήλικας, και ενστικτωδώς, χωρίς να θέλει να τα πειράξει, να φοβηθεί. Τότε αυτά τα 10 μαζεμένα σκυλιά, λανθασμένα θα αισθανθούν κίνδυνο ή ότι άλλο ένστικτο τους βγει, και μπορεί να έχουμε σοβαρό πρόβλημα επίθεσης, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Παράλληλα οι φιλόζωοι σε καθημερινή βάση φροντίζουν να ταΐζουν τα αδέσποτα σκυλιά, ωστόσο δεν φροντίζουν να καθαρίζουν στα σημεία όπου ρυπαίνουν με τα περιττώματά τους. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για πάρκα στα οποία συγκεντρώνεται πολύ κόσμος και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά που παίζουν στια πρασιές.

Σύμφωνα με το νόμο, την ευθύνη για τα αδέσποτα έχουν οι κατά τόπους δήμοι που υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Όμως τα αδέσποτα δεν είναι πληθυσμός ενός δήμου. Ο κάθε δήμος από την πλευρά του, έχει το δικό του σχέδιο αντιμετώπισης αδέσποτων ζώων, αλλά αυτό δεν αποτελεί λύση. Γι αυτό απαιτείται διαδημοτική συνεργασία για την επίλυση ενός άλυτου προβλήματος μιας εικοσαετίας περίπου.

Περισσότερα από 2.000 αδέσποτα στη Βέροια

Ο Δήμος Βέροιας είναι από τους πρωτοπόρους που πριν από 15χρόνια περίπου απέκτησε Κυνοκομείο, το οποίο στην συνέχεια, βάσει νέας νομοθεσίας μετονομάστηκε σε Καταφύγιο Φροντίδας  Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Εκεί υλοποιούνται προγράμματα εθελοντικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως η προ δύο μηνών σε συνεργασία του Δημοτικού Κτηνιατρείου Δήμου Βέροιας με τη γερμανική φιλοζωική οργάνωση Tierinsel Umut Evie.V. και τα συνεργαζόμενα τοπικά φιλοζωικά σωματεία.

Έτσι επιχειρείται ο έλεγχος και η σταδιακή μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και στη μείωση της επιθετικότητάς  τους, ενώ παράλληλα με τον απαραίτητο αντιλυσσικό εμβολιασμό διασφαλίζεται στο έπακρο η δημόσια υγεία.

Κατά το προηγούμενο έτος (2020) στο Δημοτικό Κτηνιατρείο έγιναν 155 στειρώσεις, όμως το 2021, αν και βρισκόμαστε στο μέσον της χρονιάς οι στειρώσεις ξεπέρασαν ήδη τις 160. Παράλληλα βάσει μαθηματικής λογικής, εκτιμάται πως στον Δήμο Βέροιας κυκλοφορούν 2.000 με2.500 αδέσποτα σκυλιά.

«Η σωστή και πολιτισμένη διαχείριση και προπάντων η ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με πρώτο μέλημα βέβαια την ασφάλεια των δημοτών μας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για τη σημερινή δημοτική αρχή» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και πρόσθεσε τονίζοντας ότι «η σημερινή διοίκηση υπενθυμίζει πως θέτει σε προτεραιότητα την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ο φαύλος κύκλος της παραμέλησης δυστυχώς δεν μειώνει το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων στους δρόμους της πόλης ωστόσο απαιτείται ευαισθητοποίηση σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα και το μεγάλο πρόβλημα της εγκατάλειψής τους».

Κώστας Βοργιαζίδης: Πλήρη διαχείριση των αδέσποτων…

Ο Δήμος Βέροιας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του απέναντι στην ευζωία και την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γάτων) λειτουργεί Δημοτικό κτηνιατρείο και καταφύγιο όπου τμηματικά γίνεται η περισυλλογή, ο εμβολιασμός, η στείρωση, η καταγραφή και το τσιπάρισμα με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους από τον υπεύθυνο κτηνίατρο.

«Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς σημαίνονται, αποπαρασιτώνονται, θεραπεύονται κι έπειτα επανεντάσσονται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στο οικείο περιβάλλον τους εφόσον δεν υιοθετηθούν. Εντός του 2020 τα αδέσποτα ζώα που περισυνελέχθησαν και διαχειρίστηκαν ήταν 155» μας επισημαίνει ο Δήμαρχος Βέροιας και καταλήγει:.

«Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο της πλήρους διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από υπάλληλους του δήμου και μέσω προγραμμάτων με εθελοντές ξένους κτηνιάτρους τα οποία υλοποιούνται έως δύο φορές τον χρόνο, από το 2014. Ενταγμένο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι το έργο «Επισκευή, Συντήρηση παλιών και Ανέγερση νέων κλωβών Φιλοξενίας στο Καταφύγιο Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Βέροιας» στο πρόγραμμα Φιλόδημος ύψους 593.333,00 € που περιλαμβάνει στην επέκταση των εγκαταστάσεων του καταφυγίου.

Πρόσφατα στο πρόγραμμα των υιοθεσιών από πολίτες ήρθε να προστεθεί και η δυνατότητα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Βέροιας http://peritas.veria.gr όπου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό».

Έργα 600.000 ευρώ για το Κυνοκομείο

Πριν λίγους μήνες, όπως προανέφερε και ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» με το ποσό των 593.333 ευρώ η «Επισκευή, Συντήρηση παλιών και Ανέγερση νέων κλωβών Φιλοξενίας στο Καταφύγιο Ζώων Συντροφιάς».

Θα γίνουν εργασίες συντήρησης των υφισταμένων κλωβών που αποσκοπούν στην αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων ζώων καθώς και στην διευκόλυνση των εργαζομένων που είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα τους. Σήμερα οι κλωβοί έχουν δάπεδο από σκυρόδεμα το οποίο είναι πολύ ολισθηρό και πορώδες. Είναι επικίνδυνο για τους καθαριστές και δεν καθαρίζει καλά. Επίσης κρατά υγρασία που είναι ανθυγιεινό και για τα ζώα  που ζουν πάνω σε αυτό. Η μελέτη προβλέπει αντικατάσταση του με ανθεκτικό βιομηχανικό δάπεδο βαριάς χρήσης, αντιολισθηρό και στεγανό. Το νέο δάπεδο θα καθαρίζεται με λιγότερο νερό και δεν θα κρατά υγρασία.

Για την βελτίωση επίσης των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων κατασκευάζονται δύο στέγαστρα στην πρόσοψη του υφιστάμενου κτηνιατρείου. Καθώς και φυτεύσεις, φυτικός φράχτης από λεμονοκυπάρισσα στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου για να προστατεύουν τους νέους κλωβούς από βορινούς ανέμους και μουριές εντός του οικοπέδου για σκίαση.

Τέλος προβλέπεται εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού για τα λύματα, για να δοθεί λύση στην ανεπάρκεια του υπάρχοντος βόθρου, ο οποίος θα καταργηθεί, καθώς και σύνδεση των εγκαταστάσεων με το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΑΥ Βέροιας, για την εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού που χρειάζονται εργαζόμενοι και φιλοξενούμενα ζώα.

Ναι μεν, αλλά από τον Φιλοζωϊκό Όμιλο

Αντίθετα με τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, ο Φιλοζωϊκός Όμιλος Ημαθίας κρατάει και πάλι αποστάσεις. Μάλιστα επανέρχεται σε μια παλαιότερη δημόσια πρόσκληση να γίνουν καταμετρήσεις των κλωβών που υπάρχουν παρουσία δημοσιογράφων, γιατί θεωρούν ότι είναι υπεράριθμοι και τα σκυλιά …στοιβάζονται!!!  

«Σύμφωνα με την 5615/14-3-2016 άδεια που χορηγήθηκε  -μετά από 15 χρόνια παράνομης λειτουργίας- στο Δήμο Βέροιας μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 17 σκυλιά σε ατομικούς κλωβούς.

Το ερώτημα που έχουμε απευθύνει δημόσια δια του τύπου και εγγράφως -χωρίς φυσικά να λάβουμε απάντηση – είναι:  Πως είναι δυνατόν να λειτουργεί νόμιμα το Κυνοκομείο του Δήμου μας, όταν φιλοξενούνται σε αυτό -ανάλογα με τη χρονική περίοδο- από 150 έως 200 σκύλοι;» μας είπε η Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Ομίλου Ημαθίας Αιμιλία Καλπάκη.

Αναφερόμενη στις εργασίες που εγκρίθηκαν να γίνουν με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος» η Αιμιλία Καλπάκη μας είπε ότι «γνωρίζουμε ότι έχει εγκριθεί η ένταξη του Δήμου Βέροιας στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2 για τη χρηματοδότηση μεταξύ άλλων και ανέγερση νέου κτιρίου με στόχο την αύξηση των κλωβών από 17 στους 50. Το νέο ερώτημα που απευθύνουμε και πάλι δημόσια προς το Δήμαρχο και αρμόδιο Αντιδήμαρχο Βέροιας κ. Τσιφλίδη είναι: Πώς θα αυξήσετε τους κλωβούς σε 50, όταν ήδη οι υφιστάμενοι στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι 100; Γιατί δεν προχωράτε σε βελτίωση των υφιστάμενων, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, αλλά εξαγγέλλονται δημοσίως και νέες επεκτάσεις; Πόσα σκυλιά εν τέλει νόμιμα και παράνομα θα στοιβαχτούν στο Κυνοκομείο; Ποιος θα πληρώσει κάθε χρόνο την αύξηση των πάγιων εξόδων;».

Καταλήγοντας η Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Ομίλου Ημαθίας τόνισε:

«Προφανώς όπως όλοι οι δημότες είμαστε σύμφωνοι με χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, αγορά εξοπλισμού, βιολογικός καθαρισμός και σύνδεση του Κυνοκομείου με το δίκτυο ύδρευσης. Δεν είναι δυνατό όμως να δεχτούμε «αμάσητο» τον ισχυρισμό ότι θα αυξηθούν οι κλωβοί στους 50, όταν ήδη ανέρχονται στους 100!!!

Στα πλαίσια λοιπόν της διαφάνειας και της λογοδοσίας της δημοτικής αρχής μια και ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 590.000€ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ το δήμαρχο Βέροιας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Βέροιας για επιτόπια αυτοψία για καταμέτρηση των υφιστάμενων κλωβών, προς ανάδειξη της αλήθειας, παρουσία των δημοτικών παρατάξεων και δημοσιογράφων για την καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στο Κυνοκομείο, για να πληροφορηθούν οι δημότες την αληθινή κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις».

Πρωτοποριακή πρωτοβουλία η ιστοσελίδα «Περίτας»

Πάντως δεν μπορεί να πει κανείς ότι το άλυτο πρόβλημα των αδέσποτων στη Βέροια δεν απασχολεί την Δημοτική Αρχή και δεν αναζητεί λύσεις που θα προστατεύει τους πολίτες και τα αδέσποτα ζώα.

Στην προσπάθεια αυτή μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων συντροφιάς στην περιοχή μας, είναι η δημιουργία μιας πρωτότυπης ιστοσελίδας αποκλειστικά για την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων την οποία δημιούργησε η Αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής & Καινοτομίας του Δήμου Βέροιας.

Η ιστοσελίδα υπό το συμβολικό όνομα «Περίτας», εμπνευσμένο από το αγαπημένο και πιστό σκυλί του Μέγα Αλέξανδρου ο οποίος όπως φημολογείται ήταν ο πρώτος που θέσπισε ειδικό νόμο για την προστασία των ζώων, δημιουργήθηκε ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να υιοθετήσουν κάποιο από τα σκυλάκια που φιλοξενούνται προσωρινά στο Δημοτικό Κυνοκομείο, μειώνοντας, αφενός, σταδιακά τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων στους δρόμους της πόλης και προσφέροντας, αφετέρου, καλύτερες προοπτικές διαβίωσης στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μέσα από την ασφάλεια μιας μόνιμης στέγης.  

Ως εκ τούτου, μέσα από τον ιστότοπο https://peritas.veria.gr μπορεί κάποιος να γίνει ανάδοχος, υιοθετώντας μόνιμα ένα σκύλο, εθελοντής, φροντίζοντας εθελοντικά συγκεκριμένο ζώο ή και χορηγός, διαθέτοντας τροφή και φάρμακα για την άμεση φροντίδα των αδέσποτων ζώων της πόλης.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (19/7/21) - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κ. ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ