- ΒΕΡΟΙΑ
- Posted
- Διαβάστηκε 1042 φορές
Μούργος: "Η ΒΕΡΟΙΑ είναι υγιής ομάδα και έχει στόχο την άνοδο στην Super League"
Μία καριέρα γεμάτη ταξίδια, όνειρα, τραυματισμούς και πάντα ένα… γιατί!
Κάπως έτσι συνοψίζονται τα 23 χρόνια του ταλαντούχου Σάββα Μούργου, ο οποίος άνοιξε και έκλεισε τα μάτια του και βρέθηκε στην Άρσεναλ από τον Πανιώνιο. Αγωνίστηκε στη Νόριτς, πήγε στην Ολλανδία και πλέον βρίσκεται στην Βέροια, με τα σχέδιά του να μην περιορίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ήταν 12 χρονών και μετέβαινε στην προπόνηση του Πανιωνίου, όταν ο τότε προπονητής του τον ενημέρωσε για το ενδιαφέρον της Άρσεναλ. Ο μικρός Σάββας τότε, ενθουσιάστηκε. Δέχθηκε την πρόσκληση, κέρδισε την θέση του και συνδύασε τα ποδοσφαιρικά του χρόνια μέχρι και το στάδιο της ενηλικίωσης με τους «κανονιέρηδες».
Βρέθηκε στην Αγγλία, υπέγραψε συμβόλαιο αλλά η πληρότητα στο ρόστερ της Άρσεναλ δεν προμήνυε πολλές ευκαιρίες. Πήγε στη Νόριτς, πήγε στην Ολλανδία και έχασε… δύο συμβόλαια για ισάριθμους τραυματισμούς.
Η απογοήτευση ήταν μεγάλη αλλά ο Μούργος δεν τα παράτησε. Επέστρεψε στην Ελλάδα, βρίσκεται στην χώρα μας και η Βέροια φιλοξενεί πλέον τα όνειρά του. Μένει να δούμε αν η δεύτερή του απόπειρα θα τον δικαιώσει και αν το ποδόσφαιρο εν γένει, χαρακτηρίζεται ορθολογικά ένα… δίκαιο σπορ.
Να μιλήσουμε λίγο για το ξεκίνημα της καριέρας σου από τον Πανιώνιο. Τι θυμάσαι από τότε και πως προέκυψε η δυνατότητα του εξωτερικού;
«Ξεκίνησα από τον Πανιώνιο, όταν ήμουν έξι χρονών. Είχα σταθερό προπονητή στον Πανιώνιο, τον κ.Μπάμπη Σαϊπά, ο οποίος με βοήθησε πάρα πολύ στην εξέλιξή και την αυτοπεποίθησή μου. Έξι χρόνια μετά, πήγα στην προπόνηση και μου είπε ο coach πως με θέλουν να πάω σε δοκιμαστικά που διοργανώνει η Άρσεναλ στο Λουτράκι. Στην Elite Academy. Δεν ήξερα πολλά, επέλεξα να πάω τα Χριστούγεννα, ήταν κάτι που είχαν κάνει και το καλοκαίρι, έχοντας επιλέξει ήδη οκτώ άτομα. Είχαν φέρει Άγγλο προπονητή και ο δημιουργός της ακαδημίας ήταν Άγγλος, μαζί με τον Αρσέν Βενγκέρ, σε συνεργασία με τον Λάκη Παπαϊωάννου και τον Γιώργο Τόλια».
Ξεκίνησες λοιπόν με δοκιμαστικά στην Ελλάδα. Ξεχώρισες και αυτομάτως ταξίδεψες για την Αγγλία;
«Ξεκίνησα να προπονούμαι, έκανα συχνές προπονήσεις και επέλεξαν δύο άτομα από τους 30. Δεν ήξερα τι γινόταν μετά, αλλά δεν μπορούσα να πάω στην Αγγλία, μιας και δεν είχα κλείσει τα 16 μου χρόνια. Θα έπρεπε να πάω μόνο με τους δικούς μου.
Ωστόσο, η Άρσεναλ δημιούργησε μία ακόμη ακαδημία, που παρείχε διαμονή στο Λουτράκι και ζούσαμε εκεί, εσώκλειστοι. Έκανα τα μαθήματά μου μένοντας κανονικά εκεί, έκανα προπονήσεις με Άγγλο προπονητή και πάλι τακτικά και αυτό κράτησε μέχρι και τα 16 μου. Τέσσερα χρόνια συνολικά.
Μετά πήγαμε στην Θεσσαλονίκη, στο Λόλα, σε ένα καλύτερο προπονητικό κέντρο. Έπειτα άρχισα να πηγαίνω μία φορά στους δύο μήνες στην Αγγλία, το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό και έκανα προπονήσεις με την Κ-20 της Άρσεναλ. Έχω βρεθεί και με τον Έκτορ Μπεγιερίν και με τον Τσούμπα Άκπομ που τώρα είναι στον ΠΑΟΚ.
Δεν έχω βρεθεί πάντως με τον Σάκα μιας και είναι μικρότερος, αλλά έχω παίξει και με τον Γουίλοκ που έφυγε για τη Νιούκαστλ και με τον Ενκέτια! Ήταν εξαιρετικοί».
Πως ήταν η εμπειρία να προπονείσαι με την Άρσεναλ και πως βρέθηκες στη Νόριτς και την Ντόρντρεχτ;
Έμεινα ένα χρόνο στην Άρσεναλ, αλλά είχαμε πάρα πολλούς παίκτες, δεν θα είχα χρόνο συμμετοχής και ήρθε η ευκαιρία της Νόριτς ενώ ήμουν 19 χρονών. Μία πολύ καλή κίνηση στο μυαλό μου, ώστε να παίξω με την Κ-23 και να εξασφαλίσω μία θέση στην πρώτη ομάδα και να μην χαραμίσω την χρονιά μου.
Εκεί όμως ξεκίνησαν οι τραυματισμοί που με κράτησαν αρκετά πίσω. Προσπάθησα, έκανα ένα καλό εξάμηνο, αλλά δεν ήταν εύκολα. Έκανα χειρουργείο στον αστράγαλο, η Νόριτς μου πρότεινε να πάω ως δανεικός στην Ολλανδία στην Ντόρντρεχτ και σαφώς το δέχθηκα, για να κάνω μία γεμάτη σεζόν εκεί, σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.
Ξεκίνησα καλά, έπαιξα 10 παιχνίδια αλλά δυστυχώς έπαθα και άλλο τραυματισμό και έχασα την χρονιά… Γύρισα στη Νόριτς για να κάνω αποκατάσταση και μετά στην νέα σεζόν γύρισα στην Ολλανδία, έπαιξα δύο ματς αλλά το θέμα δεν είχε αποκατασταθεί.
Πριν τον κορονοϊό τα Χριστούγεννα γύρισα, είχαν μείνει 10 ματς στην Ολλανδία και η Νόριτς μου είπε να πάω ώστε να με δουν, μήπως αποφασίσουν να μου ανανεώσουν το συμβόλαιο.
Πήγα, έπαιξα δύο παιχνίδια, αλλά λόγω του covid σταμάτησε το πρωτάθλημα. Κάπως έτσι, δεν κέρδισα το συμβόλαιο με τη Νόριτς!».
Ποιο θεωρείς ότι ήταν το μεγαλύτερο κέρδος από την εμπειρία σου στην Αγγλία και την Ολλανδία;
«Το πολύ υψηλό επίπεδο προπονήσεων στην Αγγλία, σε όλους τους τομείς. Εξελίχθηκα από την ακαδημία κιόλας σε μεγάλο βαθμό, τεχνικά, ποτέ δεν γινόταν να έχεις μία εύκολη προπόνηση. Γρήγορος ρυθμός, τρέξιμο, απίστευτη φυσική κατάσταση και πολύ σκληρές μονομαχίες.
Στην Ολλανδία τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα. Οι προπονήσεις ήταν δυνατές, αλλά δεν είχαν καμία σχέση με την Αγγλία. Το βρήκα πιο εύκολο το πρόγραμμα. Έπαιξα σε αρκετές θέσεις, σε όλες στο κέντρο, μέχρι και αμυντικό χαφ που δεν είναι στο στυλ μου! Πλέον αγωνίζομαι ως δεξί εξτρέμ στην Βέροια!».
Πως πήρες την απόφαση να επιστρέψεις; Ποιο ήταν το κλειδί σε αυτή την επιλογή και γιατί επέλεξες την Βέροια;
«Είχα χάσει αγωνιστικό ρυθμό με τους τραυματισμούς. Έχασα σχεδόν 1,5 χρόνο, οπότε δεν ένιωθα έτοιμος να ξαναδοκιμάσω στην Αγγλία. Αν το ξαναέκανα θα ήθελα να είμαι έτοιμος. Είχα πρόταση από την Ολλανδία, αλλά σε εκείνη την φάση το θεωρούσα λάθος.
Προέκυψε η επιλογή της Βέροιας, είναι μία καλή ομάδα, μία υγιής ομάδα με στόχο την άνοδο στην Super League. Αυτό με έκανε να επιστρέψω στην Ελλάδα.»
Είσαι ευχαριστημένος από την επιλογή σου; Έχετε μόλις μία ήττα όσο αγωνίζεσαι. Έχεις βρει ξανά τα πατήματά σου;
«Είμαι σε καλό επίπεδο, μπορώ να εξελιχθώ και άλλο. Μακάρι να έρθει η άνοδος, θα τα δώσουμε όλα για αυτό».
Πόσο δύσκολο ήταν να προσαρμοστείς στα ελληνικά δεδομένα μετά από τις περιπλανήσεις σε Αγγλία και Ολλανδία;
Να σου πω την αλήθεια, επειδή έφυγα μικρός, δεν έζησα σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, μου αρέσει. Είναι δυνατό ποδόσφαιρο, πιο πολύ από ότι τεχνικό είναι πρωτόγνωρο για εμένα, ακόμα και στην Β Εθνική. Σιγά σιγά μαθαίνω την ροή του παιχνιδιού, αλλά είναι μία χαρά».
Θα δοκίμαζες ξανά το εξωτερικό και τι θα ήθελες να σου φέρει το ποδόσφαιρο;
«Εννοείται! Σίγουρα θα επέστρεφα στο εξωτερικό, όλοι αυτό ονειρεύονται. Όπως και μία κλήση από την Εθνική Ελλάδος. Ένα τεράστιο κίνητρο».
Δημήτρης Μανάκος