- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 1312 φορές
96 προσλήψεις στην δομή προσφύγων Αγίας Βαρβάρας Βέροιας!
Μία ανάρτηση την προηγούμενη βδομάδα στην προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο του Διοικητή της Δομής Προσφύγων και Αιτούντων Ασύλου, στην Αγίας Βαρβάρα Βέροιας, αποτέλεσε την αφορμή για το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας.
Η ανάρτηση του Διοικητή της δομής Λευτέρη Αβραμόπουλου ανέφερε την έγκριση και την ήδη σταδιακή πρόσληψη 96 εργαζομένων. Μετά από αυτήν την ανάρτηση, αναζητήσαμε στα τοπικά Μέσα μαζικής Ενημέρωσης, στο διαδίκτυο και στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αν υπάρχει η συγκεκριμένη προκήρυξη με την οποία θα γίνονται οι συγκεκριμένες προσλήψεις και μάλιστα με το κριτήριο της εντοπιότητας που τόσο πανηγυρικά γνωστοποίησε ο Διοικητής της δομής.
Τελικά τίποτα δεν μπορέσαμε να «αλιεύσουμε», γιατί προφανώς δεν υπάρχει αναρτημένη σχετική προκήρυξη. Έτσι, λοιπόν, απευθυνθήκαμε στον Λευτέρη Αβραμόπουλο ώστε να πάρουμε απαντήσεις για το «ερωτηματικό» μας.
Οι ιδιωτικές εταιρείες κάνουν τις προσλήψεις
Ο Διοικητής της δομής στην Αγία Βαρβάρα από την πρώτη στιγμή της επικοινωνίας μας ήταν πολύ πρόθυμος να μας απαντήσει σε κάθε ερώτημα. Και φυσικά το πρώτο που του θέσαμε ήταν για τις 96 προσλήψεις που ήδη ξεκίνησαν να γίνονται, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δημοσιοποίηση.
«Οι προσλήψεις ξεκίνησαν από την προηγούμενη Τετάρτη» μας είπε ο Λευτέρης Αβραμόπουλος και τόνισε ότι «αρχές καλοκαιριού έγινε μία προκήρυξη από το Υπουργείο Μετανάστευσης για τις εταιρείες που βγήκαν ανάδοχες μέσα από τις οποίες γίνονται οι προσλήψεις και όχι από το Υπουργείο».
Σε παρότρυνσή μας να γίνει πιο συγκεκριμένος, ο Διοικητής της δομής μας ενημέρωσε για τις αλλαγές που έγιναν στην διαχείριση των χρημάτων που στέλνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην χώρα μας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Οι εταιρείες αυτές, πλέον, αντικαθιστούν τις ΜΚΟ από τις οποίες έφυγαν όλες οι αρμοδιότητες. Οι προσλήψεις γίνονται με χρηματικά κονδύλια που έρχονται στην Ελλάδα από τον διεθνή οργανισμό (Ύπατη Αρμοστεία) που έκανε την διαχείριση και τα έδινε στις ΜΚΟ. Τώρα τα χρήματα τα παίρνει το Υπουργείο, βγάζει τον διαγωνισμό, ο οποίος έγινε και τρεις μεγάλες εταιρείες πήραν την φύλαξη, τα τεχνικά έργα και καθαριότητα και μέσω των αυτών των εταιριών ξεκίνησαν οι άνθρωποι, με βασικό κριτήριο στην πρόσληψη όλων, την εντοπιότητα. Στην προϋπόθεση αυτή υπήρξε και η δική μας παρέμβαση στον Υπουργό γιατί δεν μπορούν να δουλεύουν για παράδειγμα στην δομή της Βέροιας να εργάζονται πενήντα Θεσσαλονικείς, δέκα Δανέζοι, τρεις Ιταλοί και από τη Βέροια να είναι δεκαπέντε άνθρωποι. Έτσι τώρα θα εργαστούν άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή της Βέροιας».
Σε ερώτησή μας για τον τρόπο που γίνονται οι προσλήψεις, ο Λευτέρης Αβραμόπουλος μας απάντησε ότι «δεν γνωρίζω την διαδικασία των προσλήψεων από τις εταιρείες, αν έγινε δημοσίευση ή όχι. Εμείς ως διοίκηση της δομής, δεν έχουμε καμιά εμπλοκή στο θέμα αυτό. Επαναλαμβάνω ότι αυτό το οποίο απαιτήσαμε ήταν στην σύμβαση να υπάρχει το κριτήριο της εντοπιότητας».
Δεν θα κλείσει η δομή τα επόμενα χρόνια
Η πρόσληψη 96 εργαζομένων για μία δομή του μεγέθους της Αγίας Βαρβάρας, φαντάζουν υπερβολικές. Σχεδόν δύο εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε κάθε μία οικογένεια, σε αντίθεση με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ όπου οι ανάγκες προσωπικού είναι πολύ μεγαλύτερες.
Ο Διοικητής της δομής Λευτέρης Αβραμόπουλος δίνει τις δικές του ερμηνείες και εξηγήσεις. «Ήδη έχουν ξεκινήσει να εργάζονται κάποια από τα 96 άτομα. Αυτές οι προσλήψεις γίνονται μέσω των μεγάλων κονδυλίων που ερχόταν όλα τα χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε την λογική να τα δίνει στις ΜΚΟ. Με την σημερινή Κυβέρνηση διορθώθηκε αυτό και τα χρήματα αυτά για το management, την καθαριότητα, τεχνικά και όλα αυτά, αποφάσισε να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο ώστε να μην χαθούν. Γιατί αν δεν τα απορροφούσαμε, τα χρήματα αυτά θα χανόντουσαν και θα πήγαιναν σε άλλες χώρες. Δεν είναι προτιμότερο να δώσεις θέσεις εργασίας παρά να χαθούν τα κονδύλια και να πάνε σε Ισπανία, σε Ιταλία και οπουδήποτε αλλού;» επισήμανε και τόνισε ότι:
«Υπάρχουν δουλειές για να κάνουν μέσα στην δομή. Πιο πριν δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Τώρα θα είναι πολύ καλύτερα. Άλλωστε σας είπαν ότι θα κλείσουν άμεσα άλλες τρεις δομές και έτσι στην δομή της Βέροιας θα έχουμε περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες».
Η τελευταία τοποθέτησή του μας έδωσε την αφορμή να τον ρωτήσουμε για το μέλλον της δομής στην Αγία Βαρβάρα και αν αυτή έχει …ημερομηνία λήξεως.
«Σήμερα η αίσθησή μου είναι ότι η δομή της Βέροιας δεν θα κλείσει. Μετά από έξι μήνες δεν το γνωρίζω» μας είπε ο Λευτέρης Αβραμόπουλος και διευκρίνισε ότι «η σύμβαση που υπάρχει με τις ανάδοχες εταιρείες είναι για τέσσερα συν τέσσερα χρόνια (4+4). Άλλωστε είναι μια ήσυχη δομή, δεν καταβάλλεται ενοίκιο και δεν βλέπω τον λόγο να κλείσει άμεσα. Αυτό είναι προσωπική μου άποψη».
Μισοί, μισοί Σύριοι και αφρικανοί
Αφού μας λύθηκαν οι όποιες απορίες για το θέμα των προσλήψεων, άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τον τρόπο τον οποίο γίνονται, γιατί θα μπορούσε να μπει και ως προϋπόθεση στις ανάδοχες ιδιωτικές εταιρείες να δημοσιοποιήσουν τις προκηρύξεις στα τοπικά ΜΜΕ, η συνέχεια της συζήτησής μας στράφηκε στα …ενδότερα της δομής της Αγίας Βαρβάρας.
«Στην δομή όταν ανέλαβα πριν από ενάμιση χρόνο, υπήρχαν 508 άτομα πρόσφυγες και μετανάστες που αιτούνταν άσυλο. Στο διάστημα αυτό και μέχρι σήμερα έχουμε κάνει 1200 exit δηλαδή αξιολογήθηκαν, πήραν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και έφυγαν. Σήμερα διαμένοντες μέσα στην δομή είναι 248 άτομα, εκ των οποίων οι 130 θα φύγουν. Σήμερα στην δομή μας οι μισοί είναι Σύριοι και οι άλλοι μισοί είναι αφρικανικής καταγωγής και όλοι τους κατά κύριο λόγο οικογένειες» μας είπε ο Λευτέρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε καταθέτοντας τον συλλογισμό του αλλά και την ενημέρωση που έχει:
«Το Υπουργείο λέει: Παραλάβαμε μία χώρα με 170.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Σήμερα στην Ελλάδα είναι 34.700. Κλείνουμε δομές, για τις οποίες πληρώνονταν ενοίκια, όπως τα ξενοδοχεία. Έτσι από τις 33 δομές και 58 ξενοδοχεία, τώρα οι δομές έχουν γίνει 26, σύντομα θα γίνουν 22. Δηλαδή βάζουμε τον κόσμο σε λίγες δομές και οι πόρτες κλείνουν».
Εργατικά χέρια για εργοστάσια, αγρότες και …κομμωτήρια
Ένα άλλο ζήτημα το οποίο θέσαμε στον Διοικητή της δομής στην Αγία Βαρβάρα ήταν τα κατά καιρούς καταγγελλόμενα από κατοίκους για κλοπές φρούτων και καταστροφές κλαδιών οπορωφόρων δένδρων στην περιοχή.
«Δεν είχαμε ή δεν έπεσαν στην αντίληψή μου περιστατικά με καταστροφές σε δενδρώδεις καλλιέργειες κατά την περσινή περίοδο. Από το προηγούμενο καλοκαίρι είμαστε σε συνεργασία με πάρα πολλούς αγρότες και παραγωγούς που απασχολούν κόσμο από την δομή. Σε μια κοινωνία ανθρώπων μπορεί να υπάρχουν και κάποια μεμονωμένα περιστατικά.» και μας ενημέρωσε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες βγήκαν στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα είπε ότι «πέρσι στείλαμε 40 περίπου άτομα και εργάστηκαν σε μεγάλα εργοστάσια και διαλογητήρια, όπως η Venus. Κυρίως πάνε για δουλειά σχεδόν όλοι οι άνδρες. Επίσης υπάρχουν και τρεις αφρικανές οι οποίες εργάζονται σε κομμωτήρια στη Βέροια και κάνουν τα μαλλιά πλεξούδες. Είναι δηλωμένες κανονικά με ΑΦΜ και όλες τις καλύψεις που έχει κάποιος εργαζόμενος στην χώρα μας».
Τους κόβουν το ΚΑΣ και βγαίνουν για δουλειά
Ολοκληρώνοντας την συζήτησή μας με τον Λευτέρη Αβραμόπουλο, ζητήσαμε να μας λύσει και μερικές απορίες τις οποίες αφουγκραστήκαμε από τους πολίτες με βασικό ερώτημα το ύψος του βοηθήματος που λαμβάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
«Οι δικαιούχοι παίρνουν ένα μικρό ποσό, το λεγόμενο ΚΑΣ, ανάλογα την οικογένεια. Μια οικογένεια με τρία παιδιά παίρνει περίπου 300 με 350 ευρώ συνολικά τον μήνα. Μάλιστα τους τελευταίους δύο μήνες τους είχε κοπεί το ΚΑΣ και είχαμε σίτιση μέσα στην δομή. Από τους 250 που είναι στην δομή, μόνο οι 75 παίρνουν το ΚΑΣ. Οι άλλοι δεν είναι δικαιούχοι, γιατί το ΚΑΣ το παίρνουν κατά το πρώτο εξάμηνο που έρχονται στην χώρα μας και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα χαρτιά τους. Μόλις αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, αμέσως κόβεται. Γι αυτό και πηγαίνουν για δουλειά» μας είπε ο Διοικητής της δομής και κατέληξε:
«Η σίτιση ξεκίνησε εδώ και ενάμιση μήνα που κόπηκε το ΚΑΣ τελείως. Η σίτιση υπάρχει μόνο για τους δικαιούχους και η τροφοδοσία γίνεται από ιδιωτική εταιρεία που αναδείχθηκε από διεθνή διαγωνισμό. Εμείς ως διοίκηση της δομής, δεν έχουμε καμία σχέση με διαχείριση κονδυλίων. Εμείς κάνουμε μόνο τον έλεγχο.
Το 90% φεύγουν για Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία με μία τρίμηνη κάρτα που παίρνουν, αλλά δεν ξέρω αν γυρίζουν πίσω».
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΕΡΟΙΑ" (24/1/22)