ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Βέροια: 1.8 εκ. για «Έξυπνη Πόλη»

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ». ΠΟΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (25/7/22)

Με ποσό 1.800.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Βέροιας για να περάσει σε μια …άλλη εποχή!!! Την εποχή της «έξυπνης πόλης» δημιουργώντας δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού.

Από 1η Ιουλίου ξεκίνησε το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε αυτή τη φάση δικαίωμα συμμετοχής και χρηματοδότησης έχουν δήμοι με πληθυσμό κάτω των 100 χιλιάδων κατοίκων.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δράσεις που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων όπως η βιώσιμη μετακίνηση, η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση εξυπηρέτησης του πολίτη.

Ο προϋπολογισμούς του προγράμματος φτάνει τα 230 εκατ. και καθένας από τους 315 δήμους μπορεί να χρηματοδοτηθεί με κονδύλι που κυμαίνεται από 210 χιλιάδες έως 2,8 εκατ. ευρώ.

Η υποβολή των σχεδίων θα πραγματοποιείται ψηφιακά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΣΠΑ (ΟΠΣ ΕΣΠΑ), μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2022. Για τον σκοπό αυτό, ο μηχανισμός του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι στη διάθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αλλά και κάθε δήμου ξεχωριστά, για οποιαδήποτε πληροφορία ή συνδρομή χρειαστεί αναφορικά με την κατάρτιση και την υποβολή των σχεδίων αξιοποίησης του προγράμματος.

Επτά κατηγορίες για την αναβάθμιση της καθημερινότητας

Πριν σας αναφέρουμε ποιες δράσεις σχεδιάζει ο Δήμος Βέροιας, να σας δώσουμε κάποιες πληροφορίες για το πρόγραμμα χρηματοδότησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με το πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων» δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους δήμους να ευθυγραμμιστούν με την κεντρική διοίκηση αναφορικά στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών και των τοπικών κοινωνιών, με την επιλογή εκείνων των ψηφιακών έργων που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προτεραιότητες κάθε δήμου, μέσα από έναν κατάλογο έργων που διαρθρώνονται σε επτά κατηγορίες:

- Βιώσιμη Μετακίνηση

- Εξοικονόμηση Ενέργειας

- Μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων

- Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης

- Βελτίωση Ποιότητας Ζωής

- Ενίσχυση τοπικής Δημοκρατίας, Διαβούλευσης και Διαφάνειας

- Προστασία από Κυβερνοεπιθέσεις και ενίσχυση Ψηφιακών Υποδομών

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα είναι ήδη σε εξέλιξη για τους 16 δήμους άνω των 100.000 κατοίκων συν τα Τρίκαλα, λόγω της σημαντικής ψηφιακής υποδομής που έχουν ήδη αναπτύξει. Η χρηματοδότηση του πρώτου σταδίου, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, γίνεται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

38 δράσεις για «Έξυπνες Πόλεις»

Αναλυτικά, οι 38 δράσεις, ανάμεσα στις οποίες κάθε δήμος καλείται να επιλέξει εκείνες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, είναι οι ακόλουθες:

- Έξυπνο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ)

- Έξυπνες στάσεις ΜΜΜ

- Έξυπνο σύστημα διασφάλισης προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα

- Έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑΜΕΑ

- Συστήματα ενημέρωσης για την κυκλοφορία

- Έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων

- Διασύνδεση λαμπτήρων σε κεντρικό υπολογιστικό κέντρο διαχείρισης

- Οργάνωση Γραφείου Κίνησης και Διαχείριση Δημοτικού στόλου οχημάτων.

- Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων

- Έξυπνα συστήματα ηλεκτροφωτισμού εντός δημοτικών κτιρίων

- Έξυπνος Οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων και ανάδειξη προσφορών

- Σύστημα διαχείρισης δημοτικών κοιμητηρίων και ψηφιοποίηση φακέλων

- Πλατφόρμα διαχείρισης παιδικών σταθμών, ενημέρωσης γονέων με smart εφαρμογή

- Ψηφιακή Πλατφόρμα διαχείρισης ευπαθών ομάδων

- Διαχείριση κλειστών και ανοικτών χώρων άθλησης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας (προγραμματισμός μαθημάτων, ενημέρωση γονέων, αγώνες, μαζικός αθλητισμός κλπ)

- Ψηφιακή Πλατφόρμα Διαχείρισης Λαϊκών Αγορών

- Σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακών υπογραφών

- Σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών

- Παροχή συστημάτων τηλεϊατρικής σε ευπαθείς ομάδες για απομακρυσμένη διάγνωση

- Πολιτιστικές – Αθλητικές εκδηλώσεις – Διαχείριση ηλεκτρονικού εισιτηρίου

- Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας αέρα στην επικράτεια του δήμου

- Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας υδάτων (πόσιμου, ποταμών, λ λιμνών και θαλασσών σε βιομηχανικές εφαρμογές κλπ)

- Ψηφιοποίησης και σύστημα διαχείρισης φακέλων ΔΕΥΑ

- Έξυπνο σύστημα προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς , σεισμού κλπ.) εντός των ορίων του δήμου και σύμφωνα με τις α αρμοδιότητες τους.

- Σύστημα έξυπνης άρδευσης

- Σύστημα διαχείρισης αστικού πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων.

- Ψηφιοποίηση καταλόγων δημοτικών βιβλιοθηκών – Δημιουργία έξυπνης δημοτικής βιβλιοθήκης

- Ψηφιοποίηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς

- Ανάπτυξη ψηφιακού διδύμου (digitaltwin) πόλης

- Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαβούλευσης Προϋπολογισμού, Τεχνικού Προγράμματος

- Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαβούλευσης Κανονιστικών Αποφάσεων

- Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και οργάνωσης της Διοίκησης και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ.

- Υλοποίηση δημόσιων δεικτών μέτρησης απόδοσης σύμφωνα με ISO 37122, προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνθήκες

- Ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από Κυβερνοεπιθέσεις (NetworkFirewall, EndpointSecurity κλπ) και παροχή συστήματος τηλεργασίας.

- Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ.

- Ψηφιακή Πλατφόρμα συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων και επιτροπών

- Δημιουργία διασύνδεσης με δίκτυα υψηλής ταχύτητας μεταξύ δημοτικών κτιρίων – υποδομών

- Ηλεκτρονική Τιμολόγηση

Καλλίστρατος Γρηγοριάδης: Στόχος ο Δήμος Βέροιας να να ανταποκριθεί στην πρόκληση του 21ου αιώνα

Ο Δήμος Βέροιας ετοιμάζεται να υποβάλει το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τα σχέδιά του για την ένταξη χρηματοδότησης από το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας Δήμου Βέροιας, Καλλίστρατο Γρηγοριάδη, ο Δήμος Βέροιας θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό του 1.800.000 ευρώ.

«Με μεθοδικότητα και στρατηγική προετοιμάζουμε την πρόταση χρηματοδότησης που θα καταθέσει ο Δήμος Βέροιας για τις «Έξυπνες Πόλεις», στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο προβλέπει κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιακή ανάπτυξη των δήμων» μας είπε ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης και πρόσθεσε:

«Ο Δήμος Βέροιας θα χρηματοδοτηθεί με 1.800.000€ για έργα που αφορούν στη βιώσιμη μετακίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση του Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη και της επιχείρησης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, τη διαβούλευση και διαφάνεια, την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις και την ενίσχυση ψηφιακών υποδομών.

Στόχος μας είναι ο Δήμος Βέροιας να ανταποκριθεί στην πρόκληση του 21ου αιώνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκληση η οποία περιλαμβάνει μία πιο διαδραστική – και με μεγαλύτερη απόκριση διοίκηση της πόλης».

Αυτές είναι οι δράσεις που θα αλλάξουν την πόλη

Ο Δήμος Βέροιας από την πρώτη μέρα που ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις», ξεκίνησε τον σχεδιασμό των δράσεων που θα υποβάλλει και μάλιστα έφτασε στο 80% με 90% των προτάσεων.

«Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει, με σχέδιο και στρατηγική, να προσφέρουμε στους δημότες και τους επαγγελματίες ψηφιακά εργαλεία, ώστε μέσω της τεχνολογίας να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητά τους, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζουμε συνεχώς τις υποδομές των υπηρεσιών του δήμου» τονίζει στην εφημερίδα μας ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας Καλλίστρατος Γρηγοριάδης και μας αποκαλύπτει τους πυλώνες και τις προτάσεις που ο Δήμος Βέροιας θα υλοποιήσει ώστε να μετατραπεί σε μια «Έξυπνη Πόλη».

«Υπάρχουν δύο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η δημοτική αρχή για τη μετατροπή της Βέροιας σε μια «Έξυπνη Πόλη»:

Α) Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει έργα που υλοποιούνται με πόρους από τον προϋπολογισμό του δήμου και περικλείει όλες τις εφαρμογές και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την καθημερινή εξυπηρέτηση δημοτών, επιχειρήσεων, σχολικών επιτροπών και διευθυντών σχολικών μονάδων. 

Β) Ο δεύτερος άξονας δράσεων αφορά στην έντονη προετοιμασία με τα αρμόδια τμήματα του Δήμου Βέροιας ώστε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τις δυνατότητες που μας δίνονται από το πρόγραμμα για τις «Έξυπνες Πόλεις», μας είπε και ανέφερε τις δράσεις που θα κατατεθούν:

«Μεταξύ των δράσεων που θα εντάξει στην πρόταση του ο Δήμος Βέροιας είναι οι εξής:

• Έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης Στάθμευσης.

• Έξυπνο σύστημα διασφάλισης προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα.

• Έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑΜΕΑ.

• Πλατφόρμα διαχείρισης παιδικών σταθμών, ενημέρωσης γονέων με smart εφαρμογή.

• Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτηρίων.

• Ψηφιακή Πλατφόρμα διαχείρισης ευπαθών ομάδων.

• Ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από Κυβερνοεπιθέσεις (Network Firewall, Endpoint Security κλπ) και παροχή συστήματος τηλεργασίας.

• Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων, ευφυών πόλεων.

• Πολιτιστικές - Αθλητικές εκδηλώσεις - Διαχείριση ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας

Σύμφωνα με τους «ειδικούς», τυποποιημένος, κοινά αποδεκτός ορισμός για τον όρο «έξυπνη πόλη» δεν υπάρχει, αντίθετα υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τρόποι για να περιγράψουμε τι είναι μια έξυπνη, βιώσιμη πόλη. Προσεγγίζοντας γενικότερα την έννοια έξυπνη πόλη είναι μια αστική περιοχή, που χρησιμοποιεί ένα πλήθος καινοτόμων τεχνολογιών (πχ διάφορους τύπους οργάνων και αισθητήρων) για τη συλλογή δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά επεξεργάζονται από λογισμικά με απώτερο στόχο την αποτελεσματική  διαχείριση των πόρων και των υπηρεσιών της πόλης. Η έξυπνη τεχνολογία επιτρέπει στους διαχειριστές της πόλης, έχοντας εικόνα των νευραλγικών υποδομών της, να αλληλοεπιδρούν άμεσα με αυτές, και να βελτιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών και των υπηρεσιών της, σε ταυτόχρονη διασύνδεση με τους πολίτες της. Η σχέση των πολιτών με τους φορείς της πόλης γίνεται αμφίδρομη και διαδραστική μέσω καινοτόμων επικοινωνιακών διαύλων.

Τα δεδομένα που συλλέγονται αξιοποιούνται αφενός αυξάνοντας τον αριθμό των υπηρεσιών προς τους πολίτες, αφετέρου βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών αυτών, μειώνοντας ταυτόχρονα το λειτουργικό κόστος. 

«Απώτερος σκοπός μιας «Έξυπνης Πόλης» και βασική επιδίωξή μας για την πόλη της Βέροιας, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μία «έξυπνη πόλη» που θα αποτελέσει μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικότερα της τοπικής οικονομίας και των επαγγελματικών κλάδων -που διατηρούν ένα πολύ σημαντικό μέγεθος της οικονομικής ζωής στην περιοχή μας- αλλά και στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των δημοτών και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του δήμου» κατέληξε ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (25/7/22)