ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Βέροια: 3 παραδοσιακές συνοικίες μιας άλλης εποχής

Η Βέροια μας εξέπληξε ευχάριστα. Τι και αν ο λόγος της επίσκεψής μας δεν ήταν ταξιδιωτικός; Η ζωντάνια της πόλης, η πλούσια ιστορία της και οι παλιές παραδοσιακές συνοικίες της θα λέγαμε ότι μας εντυπωσίασαν. 

Η Βέροια με τα 2.500 χρόνια ιστορία, τις 48 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και την αρχαιότερη εβραϊκή συναγωγή στη Βόρεια Ελλάδα προσφέρει στον επισκέπτη αρκετές και σημαντικές εικόνες.

Βέροια, μια πόλη με επιλογές

Η Βέροια είναι μια οργανωμένη και δυναμική πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας που αριθμεί περίπου 45.000 χιλιάδες κατοίκους. Στο κέντρο της πόλης συναντήσαμε περιποιημένους δρόμους αλλά και πεζόδρομους, γεμάτους γουστόζικα εμπορικά μαγαζιά για ψώνια.

Τις βραδινές ώρες η Βέροια, παρά το μικρό πληθυσμό της, είναι αρκετά ζωντανή με πολλά καφέ, όμορφα μπαράκια και μεζεδοπωλεία.

Εκτός από την τοπική κουζίνα θα δοκιμάσεις το ξακουστό τοπικό ρεβανί (δυστυχώς δεν προλάβαμε) και τα ζουμερά σιροπιαστά γλυκά.

Η Βέροια ενδείκνυται και για κοντινές εξορμήσεις. Βρίσκεται μόλις 55 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη, 25 λεπτά από τη Νάουσα και 50 λεπτά από την Έδεσσα.

Βέροια σημαντικά αξιοθέατα

Η πόλη της Βέροιας υπήρξε ένα από σημαντικότερα βυζαντινά κέντρα της Μακεδονίας. Ο μεγάλος αριθμός βυζαντινών εκκλησιών, σε σχέση με την έκταση της πόλης, της χάρισε το προσωνύμιο “Μικρή Ιερουσαλήμ”.

Η Παλαιά Μητρόπολη είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές βυζαντινές εκκλησίες της πόλης που μπορείς να δεις.

Κοντά στη Βέροια βρίσκεται και ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας. Η Βεργίνα υπήρξε η πρώτη πόλη των Μακεδόνων. Επιπροσθέτως, ήταν η πόλη που στέφθηκε βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος. Δυστυχώς, ο χρόνος που είχαμε στη διάθεση μας δεν μας επέτρεψε να δούμε από κοντά τη σημαντική αρχαία πόλη.

Σημαντικό, επίσης, μνημείο της πόλης που δεν μπορείς να παραλείψεις, είναι το Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Ο χώρος όπου 2000 χρόνια πριν ο απόστολος Παύλος μετέφερε το μήνυμα του Χριστού στους κατοίκους της Βέροιας.

Βέροια - Παλαιά Μητρόπολη
Παλαιά Μητρόπολη – Βέροια
Βήμα Αποστόλου Παύλου - Βέροια
Βέροια – Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου

Οι παλιές παραδοσιακές συνοικίες της Βέροιας

Η Βέροια, με τη μεγάλη ιστορία της, υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμού και θρησκειών. Στα μέσα του 19ου αιώνα η πόλη είχε 16 γειτονιές- “μαχαλάδες”, που συνέθεταν τον αστικό ιστό εκείνης της εποχής. Σήμερα από αυτές τις 16 παραδοσιακές γειτονιές διασώζονται 3 συνοικίες.

Στις συνοικίες αυτές που στο παρελθόν ζούσαν Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι στέκονται πανέμορφα αρχοντικά και χαρακτηριστικά σπίτια της εποχής.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα στενά της Κυριώτισσας και της Μπαρμπούτας γυρίστηκαν το 2019 σκηνές από την ιστορική τηλεοπτική σειρά “Το κόκκινο ποτάμι”.

Η Βέροια είναι μια σχετικά μικρή πόλη που μπορείς να την περπατήσεις. Έτσι, αν μένεις στο κέντρο, μπορείς να προσεγγίσεις και τις 3 παραδοσιακές συνοικίες της Βέροιας με τα πόδια.

Κυριώτισσα – Παραδοσιακή Συνοικία

Η πρώτη παραδοσιακή συνοικία που εντοπίσαμε στην πρώτη μας βόλτα στην πόλη, ήταν η συνοικία της Κυριώτισσας. Η παραδοσιακή αυτή γειτονιά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Το όνομά της το πήρε (πιθανόν) από το βυζαντινό ναό Αγίου Σάββα Κυριώτισσας. Ο Άγιος Σάββας της Κυριώτισσας είναι από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Βέροιας.

Όπως και οι περισσότεροι παραδοσιακοί “μαχαλάδες” της εποχής εκείνης, έτσι και η Κυριώτισσα έχει στενά, πλακόστρωτα καλντερίμια.

Η ξαφνική μπόρα που μας βρήκε εκείνο το Σάββατο απόγευμα δεν μας πτόησε. Συνεχίσαμε να περπατάμε χωρίς προσανατολισμό στα λαβυρινθώδη στενά και φωτογραφίσαμε αρκετά παραδοσιακά αρχοντικά και σπίτια της συνοικίας. Ένα από τα σημαντικά αρχοντικά της Κυριώτισσας είναι το Αρχοντικό Σαράφογλου.

Τα αρχοντικά αυτά ξεχωρίζουν από τα χαρακτηριστικά “σαχνισιά”. Τις έντονες προεξοχές δηλαδή με τα πολλά παράθυρα και τους φεγγίτες στους πάνω ορόφους.

Βέροια Κυριώτισσα
Συνοικία – Κυριώτισσα
Κυριώτισσα Βέροια
Συνοικία – Κυριώτισσα
Κυριώτισσα συνοικία Βέροια
Συνοικία – Κυριώτισσα

Πώς να πας: Πάρε τον κεντρικό δρόμο Μητροπόλεως. Όταν συναντήσεις τα Γραφεία Ιερής Μητρόπολης Βέροιας κάνε αριστερά. Πίσω από τα γραφεία της Μητρόπολης εκτείνεται η παραδοσιακή συνοικία της Κυριώτισσας.

Παναγία Δεξιά – Παραδοσιακή Συνοικία

Η δεύτερη παραδοσιακή συνοικία της Βέροιας που βρεθήκαμε ήταν της Παναγίας Δεξιά.

Η παραδοσιακή συνοικία Παναγία Δεξιά είναι μια μικρή γειτονιά που αναπτύσσεται κατά μήκος του ποταμού Τριπόταμου. Στην ουσία συνορεύει με την Εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας και βρίσκεται δίπλα από την κεντρική αγορά της Βέροιας.

Στην καρδιά της συνοικίας υπάρχει ο ενοριακός ναός της Παναγίας Δεξιάς. Ο ναός αυτός χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα.

Σημαντική στάση στην περιοχή είναι και η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας. Η Παλαιά Μητρόπολη, χτισμένη τον 11ο αιώνα, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μεσοβυζαντινούς ναούς των Βαλκανίων.

Βέροια Παναγία Δεξιά
Συνοικία – Παναγία Δεξιά
Βέροια - Παναγία Δεξιά
Συνοικία – Παναγία Δεξιά
Συνοικία – Παναγία Δεξιά

Πώς να πας: Ακολούθησε την οδό Μητροπόλεως. Στο κάθετο στενό Περικλέους κάνε δεξιά. Στο δεξί σου χέρι θα συναντήσεις την Παλαιά Μητρόπολη. Συνέχισε ευθεία και θα βρεθείς στην καρδιά της παραδοσιακής συνοικίας Παναγία Δεξιά.

Μπαρμπούτα – Παραδοσιακή Συνοικία

Η τρίτη παραδοσιακή συνοικία της Βέροιας λέγεται Μπαρμπούτα. Το όνομά της οφείλεται σε μια βρύση της περιοχής η οποία υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Η γειτονιά αυτή -που δυσκολευτήκαμε να την βρούμε αρχικά- στο παρελθόν φιλοξενούσε τους Εβραίους της περιοχής. Εκεί βρίσκεται και το κτίριο της Εβραϊκής συναγωγής. Η Εβραϊκή συναγωγή της Μπαρμπούτας αποτελεί την παλαιότερη συναγωγή στη Βόρεια Ελλάδα και μια από τις παλαιότερες στην Ευρώπη.

Στην Μπαρμπούτα συναντήσαμε τα πιο καλοδιατηρημένα και εντυπωσιακά αρχοντικά της Βέροιας. Χτισμένα και αυτά στη βορειοδυτική άκρη, πλάι στον ποταμό Τριπόταμο. Εδώ ο περίπατος αποτελεί απόλαυση.

Συνοικία – Μπαρμπούτα
Βέροια Μπαρμπούτα
Μπαρμπούτα – Βέροια
Βέροια Μπαρμπούτα
Μπαρμπούτα – Η Εβραϊκή Συναγωγή

Πώς να πας: Στην πλατεία Ωρολογίου πάρκαρε το αμάξι σου στο δημόσιο πάρκινγκ. Κινήσου προς στη Λέσχη αξιωματικών της Βέροιας με κατεύθυνση τον Τριπόταμο. Στην πρώτη στοά που θα συναντήσεις στο αριστερό σου χέρι κάνε αριστερά. Θα βρεθείς σε μια μικρή πλατεία δίπλα στο κτίριο της Εβραϊκής συναγωγής.

Μια πόλη που αξίζει να επισκεφτείς

Η Βέροια είναι μια πόλη με ιστορίαπαραδοσιακό χρώμα και αρκετά σημεία ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να προσελκύσει επισκέπτες και να αναπτυχθεί τουριστικά.

Η θέση της ευνοεί τις ημερήσιες εξορμήσεις σε κοντινές πόλεις όπως η Νάουσα και Έδεσσα. Επίσης, είναι επιβεβλημένες οι κοντινές εκδρομές σε Βεργίνα και Παναγία Σουμελά.

Βέροια παραδοσιακές συνοικίες – Φωτογραφίες

Βέροια - Παναγία Δεξιά
Βέροια – Παναγία Δεξιά
Βέροια - Παναγία Δεξιά
Βέροια – Παναγία Δεξιά
Βέροια - Κυριώτισσα
Βέροια – Κυριώτισσα
Παναγία Δεξιά
O ναός της Παναγίας Δεξιάς.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Βέροια: http://discoververia.gr/

ΠΗΓΗ