ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Παιδική χαρά!!!

ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ. ΑΠΟ ΤΙΣ 75 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΜΟΝΟ 19 ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (10/4/23)

Χρειάζεται μόνο μία άτυχη στιγμή για να μετατραπεί μια όμορφη βόλτα στην παιδική χαρά της γειτονιάς σε σοβαρό ατύχημα. Κανείς δεν φανταζόταν πως μια τσουλήθρα θα ήταν η αιτία να χάσει τον αντίχειρά του το πεντάχρονο αγοράκι ή να σπάσει κάποιο άκρο του σώματος του. Περιστατικά σαν κι αυτά έχουν καταγραφεί αρκετά στην χώρα μας. Ευτυχώς στον Δήμο Βέροιας απειροελάχιστα. 

Στις δεκάδες παιδικές χαρές του Δήμου Βέροιας, η δημοτική αρχή έχει κλειδώσει τις πόρτες των παιδικών χαρών και κατά περίπτωση έχει τοποθετήσει και απαγορευτική πινακίδα, γιατί ο χώρος δεν είναι πιστοποιημένος. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί γονείς, μη έχοντας άλλη επιλογή, επιλέγουν να το ρισκάρουν. Πάντως, τον κάθε νέο γονέα που αρχίζει να κυκλοφορεί στο πάρκο που υπάρχει παιδική χαρά, συνήθως αναλαμβάνει να τον ενημερώσει για την επικινδυνότητα της εγκατάστασης η άτυπη κοινότητα των γονιών που συχνάζουν στην εκάστοτε παιδική χαρά.

«Τα ατυχήματα που συμβαίνουν στις παιδικές χαρές, ευτυχώς στον Δήμο Βέροιας είναι πάρα πολύ λίγα, οι οποίες φέρουν την ένδειξη ακαταλληλότητας, βαραίνουν κυρίως τους γονείς», λέει στη «Β» ο Βασίλης Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας. «Ωστόσο και εμείς ως δημοτική αρχή οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες προκειμένου οι δημότες να έχουν ασφαλή πρόσβαση στις παιδικές χαρές. Γι αυτό, σχεδόν, σε καθημερινή βάση φροντίζουμε να τις επιθεωρούμε και κάποια απλές παρεμβάσεις τις αποκαθιστούμε. Πάντοτε στόχος είναι ο εξοπλισμός των Παιδικών Χαρών με παιχνίδια ασφαλή και κατάλληλα, ώστε να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που ορίζουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και οι προδιαγραφές που έχει ορίσει το υπουργείο Εσωτερικών».

Από τις 75 μόνο 19 πιστοποιημένες παιδικές χαρές

Από τις 75 παιδικές χαρές του Δήμου Βέροιας, αυτήν την στιγμή είναι πιστοποιημένες μόλις 19. Οι υπόλοιπες είναι κλειστές είτε γιατί ο φάκελος πιστοποίησης βρίσκεται προς έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία του Εσωτερικών, είτε γιατί για άλλες ετοιμάζεται τώρα ο φάκελος καθώς πρόσφατα έληξε η πιστοποίησή τους.  Σήμερα προς πιστοποίηση είναι άλλες 18 από τις οποίες οι 14 έχουν ήδη ελεγχθεί και οι άλλες 4 έχει προγραμματιστεί θα ελεγχθούν σήμερα Δευτέρα από το Διαπιστευμένο φορέα Πιστοποίησης.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν με τις υπηρεσίες μας ώστε οι δημότες του Δήμου μας να μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια τις παιδικές χαρές» μας είπε ο Βασίλης Παπαδόπουλος και επισημαίνει ότι «ρόλο-κλειδί για τις πιστοποιήσεις των παιδικών χαρών στους Δήμους παίζει η αρμόδια επιτροπή της αποκεντρωμένης διοίκησης, η οποία βάσει των προδιαγραφών που θέτει το υπουργείο Εσωτερικών δίνει τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας».

Βασίλης Παπαδόπουλος: Βανδαλισμοί και προδιαγραφές

Ο αριθμός των 75 παιδικών χαρών σε 40 οικισμούς του Δήμου Βέροιας, φαντάζει μεγάλος, αν κρίνουμε πως σε πρόσφατη δήλωση εκπροσώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης, η συμπρωτεύουσα διαθέτει μόλις 64. Φυσικά γίνεται αυτονόητο πως η πληθυσμιακή διαφορά μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και Δήμου Βέροιας είναι δυσανάλογη με τον αριθμό των παιδικών χαρών που διαθέτουν.  Αυτό από την μία αποτελεί ευχάριστο δεδομένο για τους γονείς και τα παιδιά τους, αλλά από την άλλη δημιουργεί και σοβαρά ζητήματα ελέγχου και συντήρησης.

Ιδιαίτερα τα προβλήματα που δημιουργούνται προέρχονται από βανδαλισμούς. «Μπορεί να πάρει μια παιδική χαρά πιστοποίηση και σε λίγες μέρες να τεθεί και πάλι σε απαγόρευση χρήσης καθώς κάποιοι προβαίνουν σε βανδαλισμούς, καταστρέφοντας όργανα και υποδομές» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Βέροιας και συμπλήρωσε:

«Είναι γνωστό ότι οι προμήθειες οργάνων και ανταλλακτικών γίνονται με την νόμιμη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Όμως ότι αγοράσεις πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζει το Υπουργείο. Δεν μπορείς να αγοράσεις κάτι στο …περίπου. Αυτό σημαίνει πως απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα. Έτσι θα πρέπει να ξαναπεράσει η επιτροπή, να αποτυπώσει την κατάσταση που υπάρχει στην παιδική χαρά και στην συνέχεια ο Δήμος να υποβάλλει νέο φάκελο στο Υπουργείο Εσωτερικών για να δοθεί εκ νέου το σήμα της πιστοποίησης» κατέληξε.

Χρονοβόρες διαδικασίες

Μπορεί η πιστοποίηση μια παιδικής χαράς να φαίνεται απλή, όμως φαίνεται ότι δεν είναι έτσι. Υπάρχει μια γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά περισσότερο πρόβλημα αποτελεί η διάρκεια μιας πιστοποίησης. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Βασίλης Παπαδόπουλος ο οποίος μας είπε ότι «μία παράμετρος που συμβάλλει στην καθυστέρηση και την δυσχέρεια της πιστοποίησης των παιδικών χαρών, είναι οι πολλές μικρές, μικρές αλλαγές που γίνονται στη νομοθεσία ή στις πιστοποιήσεις οργάνων με τις αλλαγές προδιαγραφών. Υπήρχαν καινούργια όργανα σε παιδικές χαρές που είχαν πιστοποιητικό εγκεκριμένου οργάνου, και σήμερα με κάποιες αλλαγές που έγιναν, τα όργανα αυτά θα πρέπει να μετατραπούν».  

Η διαδικασία ελέγχου για την ολοκλήρωση του φακέλου που θα υποβληθεί προς έγκριση στην αποκεντρωμένη του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν είναι απλή υπόθεση. Και μας εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος:

«Ένας φορέας πιστοποίησης και ελέγχου πρέπει να παραδώσει μια έκθεση ελέγχου ειδικά αν υπάρχουν παρατηρήσεις πάνω στα όργανα, τα υλικά ή το χώρο και αυτός να τεκμηριώνεται με κάποιο φωτογραφικό υλικό έτσι να μπορεί και ο υπεύθυνος υπάλληλος του Δήμου να δει ποια είναι τα κακώς κείμενα στην παιδική χαρά για να μπορέσει να τα διορθώσει. Στην συνέχεια γίνεται μια επαναξιολόγηση και αν πληρούνται οι προϋποθέσεις ο φορέας ελέγχου δίνει το πιστοποιητικό καταλληλότητας για να μπει στον φάκελο προς αποστολή και έγκριση.

Το θέμα είναι πως, όπως μας λένε, υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο Υπουργείο ώστε να εξεταστούν οι φάκελοι και μια διαδικασία ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών, αντί να διαρκέσει 20 μέρες, αυτή διαρκεί πολύ περισσότερο χρόνο. Πιστεύω ότι η διάρκεια πιστοποίησης ενός και μόνο χρόνου, είναι τροχοπέδη. Νομίζω ότι το σήμα καταλληλότητας των παιδικών χαρών θα πρέπει να είναι διετής, πάντα φυσικά με την συνεχή επίβλεψή τους από τις υπηρεσίες του εκάστοτε Δήμου».

 Κλείνοντας την συζήτησή μας με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαδόπουλο, μας είπε πως «κατανοούμε ότι υπάρχει δυσανασχέτηση από γονείς μικρών παιδιών που κατοικούν κοντά σε κλειδωμένες παιδικές χαρές που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν, όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα αφήσουμε ανοιχτές χωρίς να είναι ασφαλείς για τα μικρά παιδιά, χωρίς να είναι πιστοποιημένες. Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η εναρμόνιση με τη Νομοθεσία και η τελική πιστοποίησή τους με τη λήψη σήματος καταλληλότητας λειτουργίας παιδικών χαρών του».

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (10/4/23)