ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Θύμιζε... κανονικότητα!!!

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ. «ΖΗΜΙΑ» ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΤΜ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (24/4/23)

Ικανοποίηση υπάρχει στην αγορά της Βέροιας κατά την περίοδο του Πάσχα. Σε σχέση με πέρσι που υπήρχαν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, αλλά και με την συνολική κίνηση των προηγουμένων μηνών, η φετινή πασχαλινή κίνηση «ανέστησε» την αγορά της Βέροιας.

Η πασχαλινή εορταστική περίοδος, παρά τη μικρή της διάρκεια και τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα, σε πρώτη εκτίμηση φαίνεται πως ξεπέρασε την αγοραστική κίνηση των προηγούμενων ετών.

Στην αρχή οι έμποροι είχαν επιφυλάξεις για το μέγεθος της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών λόγω της ακρίβειας που επικρατεί σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα, όμως τελικά οι πωλήσεις ήταν βελτιωμένες στην αγορά της Βέροιας και ο μέσος όρος επισκεψιμότητας στα μαγαζιά αισθητά αυξημένος.

Τον πρώτο λόγο είχαν τα καταστήματα με παιδική είδη και παραδοσιακά πασχαλινά δώρα καθώς το «καλάθι των νονών» ήταν αυτό που αποτελούσε την πρώτη προτεραιότητα. Πέραν τούτου και οι γονείς με κάθε τρόπο προσπάθησαν να ανταποκριθούν αξιοπρεπώς στις οικογενειακές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις.

Νανά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου: Πρώτη επιλογή τα παιδιά!!!

Η κίνηση στην τοπική αγορά, τα γεμάτα καλάθια του νοικοκυριού αλλά και η εντυπωσιακή ζήτηση για βοήθεια συμπολιτών μας μέσω των κοινωνικών δομών και των φιλανθρωπικών συλλόγων, ήταν τα χαρακτηριστικά της φετινής πασχαλινής περιόδου, της πρώτης που θύμιζε κανονικότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Βέροιας μοίρασε τρόφιμα σε 194 ωφελούμενες οικογένειες την Μεγάλη Βδομάδα. 

Σε ότι αφορά στα σούπερ μάρκετ, όσα καταστήματα είχαν ειδικές τιμές και προσφορές δούλεψαν αρκετά καλά. Υπήρξε επάρκεια, οι τιμές ήταν ανταγωνιστικές και οι καταναλωτές είχαν πολλές επιλογές και σε είδη και σε τιμές για το πασχαλινό τραπέζι.

Οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, τα οικογενειακά τραπέζια, η μαζική προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες, τα παραδοσιακά πανηγύρια με χορούς και τραγούδια και η αυξημένη κίνηση στους δρόμους από πεζούς και αυτοκίνητα, δεν θύμιζαν σε τίποτα τα τρία προηγούμενα χρόνια της επιρροής του covid.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την κίνηση που παρουσιάστηκε τις μέρες του Πάσχα. Πάντα με το κριτήριο της προηγούμενης χρονιάς που υπήρχαν ακόμη κάποια περιοριστικά μέτρα για την πανδημία» μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κα. Νανά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου και πρόσθεσε πως «η δουλειά μας ξεκίνησε πριν τη Μεγάλη Βδομάδα και μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη έγινε η κορύφωση. Ξεκινήσαμε με τα παιδικά είδη και τα πασχαλινά δώρα, στην συνέχεια στα γυναικεία και στο τέλος τα ανδρικά είδη».

Κώστας Σαμανίδης: Η εστίαση δούλεψε καλά…

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στα πολλά μαγαζιά του κλάδου της εστίασης στην πόλη της Βέροιας και στα χωριά της, καθώς οι πολλές οικογένειες επέλεξαν να περάσουν πιο χαλαρά στις εξόδους τους, χωρίς να υποχρεώσουν τις εργαζόμενες νοικοκυρές, μετά από την εξαντλητική τους εργασία, να αναλάβουν και τη μαγειρική για όλους τους υπόλοιπους. Από την εντυπωσιακή κίνηση που καταγράφηκε στα καταστήματα καφέ και εστίασης φάνηκε ότι ο κόσμος ένοιωθε την ανάγκη να βγει να πιεί έναν καφέ και μετά να καταλήξει σε μια καλή ταβέρνα για φαγητό.

Έτσι στο ίδιο μήκος κύματος με την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, κυμάνθηκαν και οι εκτιμήσεις του Προέδρου του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας κ. Κώστα Σαμανίδη.

«Θεωρείται ικανοποιητική η κίνηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο καιρός δεν βοήθησε για να υπάρχει ακόμα περισσότερο κόσμος στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.  Παλαιότερα τέτοια εποχή ο κόσμος καθόταν έξω, αλλά φέτος με τις βροχές περιορίστηκαν στους εσωτερικούς χώρους» μας είπε ο Κώστας Σαμανίδης και πρόσθεσε ότι «Και οι καφετέριες, και οι ταβέρνες και τα κέντρα διασκέδασης δούλεψαν καλά. Ιδιαίτερα οι ταβέρνες γιατί δούλεψαν όλη τη βδομάδα. Ο κόσμος ήταν από Δευτέρα μέχρι Κυριακή ασταμάτητα».

Πήραν λεφτά, αλλά…

Οι συνθήκες θα ήταν ακόμα καλύτερες για να σημειωθούν μεγαλύτεροι τζίροι. Να μην ξεχνάμε ότι μισθοί και δώρα του Πάσχα διατέθηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος σε οικονομικές υποχρεώσεις και λογαριασμούς, όπως επίσης και στις υποχρεώσεις των νονών!

Τα βασικά έξοδα έχουν τριπλασιαστεί λόγω και των ανατιμήσεων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, οι ανάγκες των οικογενειών έχουν αναπροσαρμοστεί και ενώ καταστήματα και επιχειρήσεις βλέπουν τα λειτουργικά έξοδα να εκτοξεύονται στα ύψη χωρίς να μπορούν να τα περιορίσουν.

Θετικό ήταν το γεγονός ότι τη Μεγάλη Βδομάδα τα μέσο αγροτικά νοικοκυριά που είναι η πλειονότητα στην Ημαθία γενικότερα, έχουν εισπράξει χρήματα είτε από αποζημιώσεις, είτε από τα deminimis. «Πήραμε κάποια χρήμα, αν και δεν ανταποκρίνονται στις απώλειες εισοδήματος που έχουμε, αλλά οι κινήσεις μας ήταν περιορισμένες. Στα βασικά…» μας είπε αγρότης του Μακροχωρίου και μας εξηγεί: «Είναι δεδομένο ότι ο αγροτικός κόσμος είχε πάρα πολλές ανοικτές υποχρεώσεις που με το αγροτικό χρήμα που πήρε τις μέρες αυτές, προσπαθεί να τις καλύψει και να μην περισσεύει τίποτα για αγορές καταναλωτικών αγαθών. Έτσι κινήθηκε πολύ συντηρητικά».

«Εισαγόμενος» κόσμος στην αγορά. Οπωσδήποτε ΑΤΜ.

Τις μέρες του Πάσχα υπήρξαν στην αγορά της Βέροιας και δύο αξιοσημείωτα γεγονότα, τα οποία αναδεικνύουν δύο προτεραιότητες για το αύριο. Το Σάββατο του Λαζάρου λόγω πτώσης του internet, δεν λειτούργησαν τα μηχανήματα (pos) για συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Έτσι πολλές αγοροπωλησίες ακυρώθηκαν καθώς οι πελάτες δεν είχαν μετρητά για να πληρώσουν. Και επειδή η μεγαλύτερη, προφανώς, συστημική τράπεζα, η Πειραιώς, έκλεισε το κατάστημα που έχει στην οδό Βενιζέλου, οι καταναλωτές βρέθηκαν σε αδιέξοδη θέση. Εδώ λοιπόν, τίθεται το ζήτημα της αναγκαιότητας τοποθέτησης ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς στο κέντρο της αγοράς της Βέροιας και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει το Επιμελητήριο, ο Δήμος Βέροιας, ο Εμπορικός Σύλλογος και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος, να πιέσουν την διοίκηση και τα αρμόδια στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς να τοποθετήσει ΑΤΜ στην αγορά της πόλης.

Ένα άλλο θετικό γεγονός ήταν η παρουσία στην αγορά της Βέροιας και γενικότερα στην πόλη επισκεπτών όχι μόνο από τους όμορους νομούς, αλλά και από τα Βαλκάνια. «Είδα και άκουσα ανθρώπους που κυκλοφορούσαν μέσα στην αγορά της Βέροιας οι οποίοι μιλούσαν σε γλώσσες που ανήκουν σε βαλκανικές χώρες. Δεν μπορώ να πω ότι η παρουσία τους είχε σκοπό τα ψώνια, αλλά θεωρώ ότι τις μέρες αυτές η παρουσία τους στη Βέροια, είναι ένα θετικό γεγονός» μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νανά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου και πρόσθεσε πως «μεταξύ των καταναλωτών στην αγορά μας υπήρξαν και πελάτες από τις γειτονικές πόλεις και νομούς, όπως είναι η Έδεσσα και η Κοζάνη».

Να λοιπόν, ένα ακόμη θετικό γεγονός το οποίο η Βέροια, ως κοινωνία, πρέπει να το εκμεταλλευτεί.  Είναι μια ποιοτική πόλη, με πολύ καλή αγορά και …βιτρίνα, με πολλές δυνατότητες να αναπτύξει το shopping.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (24/4/23)