ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Αδέσποτη η κατάσταση...

ΜΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ. ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ. «ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ» ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (8/5/23)

«Πληγή» αποτελεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα αδέσποτα σκυλιά στην πόλη της Βέροιας, αλλά και σε ολόκληρο τον Δήμο, όπου συγκεντρώνονται σε αγέλες με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρός κίνδυνος ασφάλειας γιατί γίνονται επιθετικά.

Το τελευταίες μέρες είχαμε τέσσερα γνωστά περιστατικά επιθετικότητας αδέσποτων σκύλων, οι τρεις σε γυναίκες (η μία εγκυμονούσα)στη Βέροια και η άλλη με παιδί στην Κουλούρα.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι και το ότι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βέροια διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καθώς αδέσποτα ξαπλώνουν ακόμα και στις εισόδους των καταστημάτων τους. 

Πολλές φορές όταν στο κέντρο της Βέροιας κινούνται κατά αγέλες τα αδέσποτα σκυλιά, δημιουργείται τριτοκοσμική εικόνα, με δεκάδες συμπαθή τετράποδα να περιφέρονται χωρίς καμιά φροντίδα.

Η ισχύουσα νομοθεσία, η έλλειψη επαρκών υποδομών σε Καταφύγια Φιλοξενίας Αδέσποτων Ζώων όπως στη Βέροια και ανεπαρκή σε άλλες τις πόλεις, όπως στη Νάουσα και στην Αλεξάνδρεια, με ελάχιστα προγράμματα εμβολιασμού και στείρωσης, χωρίς ικανό και επαρκή προσωπικό καθώς και η γενικότερη έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο ζήτημα των αδέσποτων, συντελούν στην ανακύκλωση του προβλήματος, αλλά και στη δυσφήμιση της Βέροιας. Δεν αρκεί μόνο να αυτοχαρακτηριζόμαστε φιλόζωοι, αλλά και να τα διαχειριζόμαστε κατάλληλα, με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία των συναθρώπων μας, αλλά και των ίδιων των ζώων. Προς αυτόν τον σκοπό απαιτείται συνεργασία, αλληλοκατανόηση και καθαρές σκέψεις για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα.

Χρόνιο και …άλυτο το πρόβλημα

Οι καταγγελίες από πολίτες για επιθέσεις από αδέσποτα σκυλιά μέσα στην πόλη και όχι μόνο, δεν είναι κάτι το σπάνιο και ευτυχώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν σε ελαφρείς τραυματισμούς που μετά τις Πρώτες Βοήθειες δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Όμως το πρόβλημα είναι τεράστιο και επιτείνεται όσο προστίθενται και νέα αδέσποτα τα οποία περιφέρονται πεινασμένα και εκτεθειμένα σε κινδύνους και αρρώστιες, εκδηλώνοντας κάποια από αυτά επιθετική συμπεριφορά προς τους ανυποψίαστους περαστικούς.   

Το χρόνιο και… άλυτο πρόβλημα της διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς σύμφωνα με το νόμο είναι ευθύνη των δήμων, που υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης για τα αδέσποτα, το οποίο να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον α) την περισυλλογή, β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), δ) τη στείρωση και ε) την υιοθεσία τους.

«Είναι πράγματι μεγάλο πρόβλημα και δύσκολα μπορεί να επιλυθεί με την ισχύουσα νομοθεσία» μας είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βέροιας Ηλίας Τσιφλίδης και πρόσθεσε πως «για να βελτιωθεί το πρόβλημα απαιτείται και η συνεργασία όλων. Από την πολιτεία μέχρι και το καθένα μας. Υποχρέωσή μας είναι να περισυλλέγουμε τα αδέσποτα που καθίστανται επικίνδυνα και αφού στειρώνονται και τα αποπαρασιτώνονται από τον κτηνιάτρό μας, μετά από δύο μήνες τα επιστρέφουμε στο σημείο που τα περισυλλέξαμε, γιατί έτσι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Όμως θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος πως άλλες πόλεις έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, από ότι εμείς στον Δήμο Βέροιας. Αυτό δεν το αναφέρω ως δικαιολογία, αλλά ως ένα γενικότερο πρόβλημα».

Θα συμπληρώσουμε πως η νομοθεσία προβλέπει την υποχρέωση ο εκάστοτε Δήμος να επιστρέφει στειρωμένα αδέσποτα σκυλιά εκεί που τα περισυνέλεξε. Όμως υπάρχει και το οξύμωρο του νόμου που αναφέρει ότι δεν πρέπει να αφήνουν τα σκυλιά κοντά σε εκκλησίες και σχολεία. Και στη Βέροια υπάρχουν πολλά σχολεία και εκκλησίες…

Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις…

Στις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς περισυλλέγονται από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Για τον σκοπό αυτό, κάθε δήμος οφείλει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα περισυλλογής.

Τα ζώα που περισυλλέγονται επειδή περιφέρονται σε δημόσιους χώρους ελέγχονται για ηλεκτρονική σήμανση και αν δεν έχουν θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα και: α) Οδηγούνται στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε συνεργαζόμενα με τον δήμο κτηνιατρεία, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση και καταγράφονται στο Ειδικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) ως αδέσποτα με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. β) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. γ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

«Υπάρχει μια δαιδαλώδης κατάσταση. Ο νόμος λέει για εργαζόμενους κυνοκόμους, αλλά δεν εγκρίνεται θέση ή θέσεις. Έτσι χρησιμοποιούμε εργαζόμενους από άλλες υπηρεσίες. Φέραμε σκοπευτή από τον Αρκτούρο γιατί οι εργαζόμενοι του Κυνοκομείου δεν μπορούσαν να τα πιάσουν είτε γιατί έφευγαν, είτε γιατί τα έδιωχναν άλλοι και σε συνεργασία με την Εισαγγελία και την ΔΙΑΣ κάναμε περισυλλογή. Όμως δεχθήκαμε τηλέφωνα από ανώτατη διοικητική υπηρεσία η οποία μας είπε να τα αφήσουμε ελεύθερα» μας είπε ο Ηλίας Τσιφλίδης και τόνισε:

«Τα σκυλιά που περιφέρονται αδέσποτα στη Βέροια, προέρχονται και από άλλα μέρη. Εντοπίσαμε αδέσποτα να κυκλοφορούν στη Βέροια τα οποία ήταν «τσιπαρισμένα» από Κοζάνη, Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Νάουσα κ.λ.π. Τα φέρνουν εδώ και τα εγκαταλείπουν. Πριν λίγες μέρες είδα, αλλά δεν πρόλαβα να πάρω τα στοιχεία του αυτοκινήτου του κάποιον ο οποίο πέταξε, κυριολεκτικά, ένα κυνηγόσκυλο μέσα στην πόλη. Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες συμπολιτών μας που βρίσκουν κουτάβια μέσα σε κουτιά, γιατί προφανώς κάποιος τα έφερε και τα άφησε εδώ. Και βάση της νομοθεσίας τα κουτάβια δεν μπορούν να μεταφερθούν στο κυνοκομείο. Τέλος θα πω πως υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν στειρώνουν τα σκυλιά τους γιατί θέλουν να τα αναπαράγουν και γι αυτό τον λόγο παρατηρούμε να κυκλοφορούν αδέσποτα τα οποία είναι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους».       

Να γίνει διαδημοτική συνεργασία

Η αναφορά του Αντιδημάρχου σε αδέσποτα που προέρχονται από Αλεξάνδρεια και Νάουσα, δημιουργεί το ερώτημα αφενός γιατί οι Δήμοι αυτοί δεν δημιουργούν Κέντρα Φιλοξενίας Αδέσποτων Ζώων και αφετέρου γιατί δεν γίνεται διαδημοτική συνεργασία καθώς το προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Τέλος στο ίδιο θέμα, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ένα δήμος μπορεί να συνάψει έγγραφη συμφωνία με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις. Γιατί δεν υλοποιείται μια τέτοια συνεργασία στη Βέροια; Προφανώς γιατί κανένα τοπικό φιλοζωϊκό σωματείο δεν θα θέλει να αναλάβει αυτήν την διαχείριση.

Είναι αλήθεια πως ούτε η σημερινή, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχείρησαν να αγγίξουν το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων σκυλιών. Φοβούνται το κομματικό κόστος μιας και υπάρχει στην κοινωνία και η «δήθεν» ευαισθητοποίηση για την προστασία των ζώων.

Πριν λίγες μέρες ήμασταν μάρτυρες ενός περιστατικού που δείχνει πόσο δύσκολη και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι για την περισυλλογή των αδέσποτων. Ένα μαύρο αδέσποτο σκυλί επιτέθηκε σε μία ηλικιωμένη κυρία, στην οδό Μητροπόλεως, σχεδόν μπροστά στο «Lido». Αμέσως καταγγέλθηκε το περιστατικό στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και σε λίγη ώρα κατέφθασε το αυτοκίνητο του Κυνοκομείου με δύο εργαζόμενους για να περισυλλέξουν το αδέσποτο σκυλί που συνέχισε να κυκλοφορεί στην περιοχή. Όταν, λοιπόν, το έπιασαν για να το βάλουν στον κλωβό ώστε να το μεταφέρουν στο Κυνοκομείο, οι δύο εργαζόμενοι δέχθηκαν φραστικό υβριστικό προπηλακισμό από πολίτες που αξίωναν να αφεθεί ελεύθερο το συγκεκριμένο σκυλί το οποίο λίγη ώρα πριν επιτέθηκε στην ηλικιωμένη γυναίκα.   

Η εγκατάλειψη από τον ιδιοκτήτη αποτελεί μια μορφή υποκουλτούρας πια. Είτε στην απόπειρα ικανοποίησης της ματαιοδοξίας μας, είτε πάνω στην παρόρμηση μας, θα αγοράσουμε ένα σκυλί ράτσας ή ένα οποιοδήποτε σκυλί, χωρίς να αναλογιστούμε την ευθύνη που αναλαμβάνουμε εκείνη την στιγμή. Η έλλειψη παιδείας που μας χαρακτηρίζει, δεν μας αφήνει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν αγοράζουμε ένα λούτρινο παιχνίδι ή ένα ακριβό αντικείμενο, αλλά ένα ζωντανό πλάσμα με συναισθήματα και ανάγκη για περίθαλψη. Γι αυτό δεν το εγκαταλείπουμε!!!

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (8/5/23)