- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 4684 φορές
«Μάχη» για μία έδρα
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΜΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΔΡΑ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ. ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΤΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ «ΚΑΠΑΡΩΜΕΝΕΣ» ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (19/6/23)
Η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες που θα στηθούν στις 25 Ιουνίου έχει ξεκινήσει, με τα κόμματα να διαμορφώνουν την στρατηγική τους θέτοντας νέα διλήμματα και επιχειρώντας να προσελκύσουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους αλλά και όσους αμφιταλαντεύονται σχετικά με το τι θα ψηφίσουν.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ, έφερε χαμόγελα σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενώ τουλάχιστον δύο κόμματα, βρέθηκαν στο κατώφλι εισόδου της Βουλής.
Τα κόμματα όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη που έγιναν στις πρώτες κάλπες με το καθένα από αυτά να θέτει διαφορετικούς στόχους.
Η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο να καταφέρει να εξασφαλίσει μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ μάχεται για να ανατρέψει το προηγούμενο κάκιστο αποτέλεσμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει ψηλά τον πήχη διεκδικώντας – όπως λένε κορυφαία στελέχη του κόμματος – να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι εκλογές του Μαΐου με την απλή αναλογική έδειξαν ότι η πρώτη θέση είναι παντού «γαλάζια». Συνυπολογιζομένων δε και των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων αυτής της περιόδου, ο αγώνας στην Ημαθία και την χώρα δίνεται πλέον σε δύο επίπεδα: στο πρώτο, η Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται για να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά της, στην πανελλαδική μάχη για ισχυρή αυτοδυναμία. Στο δεύτερο, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν τα δικά τους ντέρμπι με στόχο την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Στην Ημαθία η Νέα Δημοκρατία διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τα ποσοστά της με το 40.87% που πήρε τον Μάιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακύλησε από το 26,98% τον Ιούλιο του 2019 στο 17,65% τον Μάιο του 2023.
Σε ανοδική πορεία παρουσιάζονται το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ καθώς με τον Νίκο Ανδρουλάκη ανέβηκε στο 11,33% από το 8,24% που είχε το 2019 με αρχηγό την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Άνοδο στα ποσοστά τους είχαν επίσης, τόσο το ΚΚΕ που από 4,68% ανέβηκε στο 5,81% και η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου από το 5,63% στις εκλογές του 2019 εκτινάχθηκε στο 7,81% τον Μάιο του 2023. Φυσικά απαρατήρητη δεν περνά η πρώτη παρουσία της «Νίκης» με το 4,57% που πήρε στην Ημαθία και η βελτίωση του ποσοστού της «Πλεύσης Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2,83%.Έτσι δικαιολογημένα στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής «φλερτάρουν με την είσοδό τους στη Βουλή.
Σίγουρη αυτοδυναμία με 40% της Νέας Δημοκρατίας
Στον βαθμό κατά τον οποίο τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου έχουν διαμορφώσει μια ξεκάθαρη εικόνα των πολιτικών συσχετισμών, οι προκλήσεις των κομμάτων και των αρχηγών τους εν όψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης είναι λίγο πολύ δεδομένες.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο στόχος είναι η αυτοδυναμία και μόνο η αυτοδυναμία, η οποία εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση εφόσον επαναληφθεί μια εκλογική επίδοση πάνω από το 40%. Τα ενδεχόμενα περιπλοκής, ωστόσο, διαφέρουν και εξαρτώνται πάντα από το ποσοστό του πρώτου κόμματος σε συνάρτηση με το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής. Έτσι, μια ασφαλής αυτοδυναμία εδρών θα ήταν υπό προϋποθέσεις εφικτή ακόμη και με 37% ή οριακά ανέφικτη με 38%.
Πολύ διαφορετικές είναι προφανώς οι προκλήσεις και οι όροι επιτυχίας για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.
Στην ουσία η επιδίωξή τους είναι να βελτιώσουν την εκλογική τους επίδοση έστω κατ’ ελάχιστον σε σχέση με την 21η Μαΐου, δίχως όμως κάτι τέτοιο να έχει την ίδια σημασία και για τους δυο.
Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ οι επόμενες εκλογές είναι ένα προσωπικό στοίχημα δίχως εμφανείς προοπτικές οφέλους, ενώ για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ μια δοκιμασία για την αξιοπιστία του και ως προς τις πιθανότητές του να αναδειχθεί ως μείζων αντιπολιτευτικός πόλος.
Με λιγότερα κόμματα οι εκλογές της Κυριακής
Συνολικά 32 κόμματα, τέσσερα λιγότερα σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, προκρίθηκαν για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου από τον Άρειο Πάγο ενώ 12 κομματίδια και σχηματισμοί έμειναν εκτός τελικού γύρου. Μεταξύ των αποκλεισμένων βρίσκεται – με ομόφωνη απόφαση του αρμοδίου τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου – και ο συνδυασμός των ανεξάρτητων συνεργαζόμενων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» του Ηλία Κασιδιάρη.
Υπενθυμίζεται πως το κόμμα Κασιδιάρη είχε αποκλειστεί και από την αναμέτρηση του Μαΐου λόγω της κυβερνητικής τροπολογίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την οποία μορφώματα – εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να μεταμφιέζονται σε πολιτικά κόμματα και να διεκδικούν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.
Αμέσως μετά την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου ο πρωτόδικα καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης έσπευσε να δώσει «γραμμή» υποστήριξης στο ακροδεξιό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» του Βασίλη Στίγκα.
Ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2019 με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη το 2019 λαμβάνοντας πανελλαδικά 752 «σταυρούς» και στην συνέχεια υποψήφιος βουλευτής με το ίδιο κόμμα στην Βοιωτία τερματίζοντας στην τελευταία θέση με 35 «σταυρούς».
Τράμπ, Σπαρτιάτες και UFO
Πάντως, η μακρά λίστα με τα κόμματα που θα μετέχουν στις προσεχείς εκλογές περιλαμβάνει όλα τα είδη του πολιτικού βασιλείου. Εκτός από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, τα κόμματα που διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδό τους στη Βουλή «Πλεύση Ελευθερίας» και «ΝΙΚΗ» αλλά και τις λοιπές εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις όπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ Μ-Λ, Μ-Λ ΚΚΕ κ.α. ο κατάλογος περιλαμβάνει ρεπουμπλικάνους Τραμπιστές, Σπαρτιάτες, Πατριώτες, Φιλελεύθερους οικολόγους και υποψηφίους που υποστηρίζουν ότι είχαν στενές επαφές τρίτου τύπου.
Σημειώνεται δε, πως αυτή τη φορά έλαβαν το Okγια την τελική εκλογική αναμέτρηση η Αφροδίτη Λατινοπούλου υπό νέα κομματική ονομασία «Φωνή Λογικής» και οι Εμφιετζόγλου – Μπογδάνος με τον «Πατριωτικό Συνασπισμό».
Πιο αναλυτικά μεταξύ των υποψήφιων κομμάτων εντοπίζονται και τα:
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ελλάδας – Τ.Ρ.Α.Μ.Π.:
Πρόκειται για ακόμα ένα κομματίδιο που τοποθετείται δεξιότερα της ΝΔ οι ιδρυτές του οποίου ενστερνίζονται τις ρεπουμπλικανικές ιδέες και ιδίως τις απόψεις του Ντοναλτ Τράμπ. Πάντως, το επίσημο παράρτημα του ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Ελλάδα έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τους μιμητές του μιλώντας για σφετερισμό.
Πατριωτικός Συνασπισμός:
Οι Εμφιετζόγλου – Μπογδάνος έφαγαν «πόρτα» από τον Άρειο Πάγο για τις εκλογές του Μαΐου καθώς το κόμμα τους «Πατριωτική Ένωση» καταγγέλθηκε για ονοματοκλοπή αλλά και για οικειοποίηση του «Ήλιου της Βεργίνας». Πήραν όμως την έγκριση για την συμμετοχή τους στις εκλογές του Ιουνίου υπό νέο τίτλο: «Πατριωτικός Συνασπισμός» που συμβολίζει την σύμπραξη διαφόρων δεξιών σχηματισμών. Ανάμεσά τους και τρία κόμματα που μετείχαν στις εκλογές του Μαΐου, το Κίνημα 21 του Ζώη Μπέχλη (34.920 ψήφοι), οι Ελεύθεροι Ξανά του Φαίδωνα Βόβολη (20.429 ψήφοι) και το Τώρα Όλοι Μαζί (ΤΟΛΜΑ) του Αθανάσιου Κολυβά (14.059 ψήφοι).
Φωνή Λογικής:
Αποτελεί την νέα μαρκίζα του κόμματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Υπενθυμίζεται πως η Θεσσαλονικιά πολιτικός είχε επιχειρήσει να κατέβει και στις εκλογές του Μαΐου αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο μετά από καταγγελία που κατέθεσε εις βάρος της ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος για ονοματοκλοπή.
Παναθηναϊκό Κίνημα:
Με σύμβολο το τριφύλλι και σαφείς αναφορές στον ομώνυμο αθλητικό σύλλογο το πράσινο κίνημα κάνει την επανεμφάνισή του μετά από σχεδόν δέκα χρόνια. Είχε λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του 2014 συγκεντρώνοντας 0,74%.
Ευ-Κίνηση:
Το κόμμα των ξύλινων ποδηλάτων του επιχειρηματία Πολ Ευμορφίδη πήρε αυτή την φορά έγκριση από το ανώτατο δικαστήριο. Οι ιδρυτές του «Ευ – Κίνηση» προβάλουν θέματα οικολογίας και τρόπου ζωής.
Σπαρτιάτες:
Επικεφαλής των «Σπαρτιατών» εμφανίζεται ο κ. Βασίλης Στίγκας που στο παρελθόν υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Βοιωτίας με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 35 «σταυρούς». Το κόμμα κινείται στον ακροδεξιό χώρο.
Σπέντζας Πολύκαρπος ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΘΥΤΗ 1978- ΤΡΙΓΩΝΟ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ -UFO- USO EXTRATERRESTIALS- EINSTEIN- ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Πρόκειται για μεμονωμένο υποψήφιο ο οποίος υποστηρίζει ότι έχε επαφή με εξωγήινους το 1978 όταν έπλεε στην περιοχή των Βερμούδων. Ο κ. Σπέντζας δηλώνει συνταξιούχος ναυτικός και πρώην ασυρματιστής του πλοίου «ΠΟΘΥΤΗ»
Πράσινο και Μώβ:
Τα μέλη του κόμματος μιλούν για τον φιλελευθερισμό και την οικολογία. Συνεπικεφαλής είναι η Βασιλική Γραμματικογιάννη και ο Δομίνικος Χρυσίδης ενώ μετέχουν και παλιά στελέχη του χώρου όπως Νίκος Χρυσόγελος κ.α.
Ψηφιακός Ελληνισμός Εν Το Όλον:
Ιδρυτής του κόμματος – matrix ο Εμμανουήλ Μητσοτάκης του Νικολάου, αναλυτής συστημάτων πληροφορικής, οικονομικών συστημάτων και συγγραφέας βιβλίων πληροφορικής. Το κόμμα αν και προωθεί την ιδέα του ψηφιακού ελληνισμού δεν έχει παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από την άλλη πλευρά τα 12 κόμματα που αποκλείστηκαν είναι τα:
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ (ΔΗΚΕΑ)
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ -ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΕΛ.ΛΑ.Σ.)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ –ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
ΕΛΛΗΝΕΣ –ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΑΚΗΣ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΖΟΤΟΣ ΙΑΓΚΟΣ
25 κόμματα και 77 υποψήφιοι στην Ημαθία
Στην εκλογική περιφέρεια Ημαθίας θα συμμετέχουν 25 κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές με λίστα ανέρχονται στους 77 συνολικά.
Συγκεκριμένα:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
1. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Φωτίου
2. ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Στέργιου
3. ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ του Γεωργίου
4. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ (ΣΤΕΛΛΑ) του Ιωάννη
5. ΤΟΥΠΕΚΤΣΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ (ΛΙΝΑ) του Παναγιώτη
6. ΓΟΥΛΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
1. ΤΟΛΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του Χαράλαμπου
2. ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Παντελή
3. ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ (ΦΡΟΣΩ) του Γεωργίου
4. ΓΙΩΤΑΚΗ ΦΑΝΗ του Πελοπίδα
5. ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του Ανδρέα
6. ΣΑΖΑΚΛΙΔΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΗ του Δημητρίου
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
1. ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Κωνσταντίνου
2. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ του Κωνσταντίνου
3. ΓΚΙΟΝΟΓΛΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Ηρακλή
4. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Γεωργίου
5. ΔΕΛΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ) του Ηλία
6. ΠΑΣΧΟΥ ΣΟΦΙΑ-ΘΕΟΔΩΡΑ του Αναστασίου
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
1. ΣΟΦΡΟΝΩΦ – ΤΑΜΠΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ του Ελευθερίου
2. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΟΛΓΑ του Αθανασίου
3. ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Ταξιάρχη
4. ΤΣΑΝΑΞΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αναστασίου
5. ΤΣΙΟΥΛΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΤΑΚΗΣ) του Ιωάννη
6. ΜΑΝΤΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γρηγορίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
1. ΚΟΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Στυλιανού
2. ΤΡΕΜΠΕΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ του Κωνσταντίνου
3. ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ ΘΩΜΑΣ του Στέφανου
4. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑ του Περικλή
5. ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Αναστασίου
6. ΜΠΑΝΤΩΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ- ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Κωνσταντίνου
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ-Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής Κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας
1. ΜΑΤΙΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του Κυρίτση
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
1. ΜΠΑΛΤΖΩΗ ΦΩΤΕΙΝΗ του Λάμπρου
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (μαρξιστικό-λενινιστικό)
1. ΜΩΡΑΪΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του Γεωργίου
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
1. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Χρήστου
ΜΕΡΑ 25 - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
1. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ ΣΤΕΛΛΑ του Ιωάννη
2. ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Ελευθερίου
3. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ του Δημητρίου
4. ΔΟΞΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Παναγιώτη
5. ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αλέξανδρου
6. ΜΠΕΝΑΝΤΙΚΟΒΑ ΛΟΥΤΣΙΕ (ΛΟΥΚΙΑ) του Μίλαν
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ "ΝΙΚΗ"
1. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ του Θεοδώρου
2. ΜΗΤΤΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του Δημητρίου
3. ΠΕΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ του Γεωργίου
4. ΔΗΝΩΡΗΣ ΘΩΜΑΣ του Χρήστου
5. ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΣ ΘΩΜΑΣ του Αντωνίου
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
1. ΤΣΟΥΜΑ ΣΩΤΗΡΙΑ του Βασιλείου
2. ΓΑΛΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ του Αδάμ
3. ΑΚΕΨΩΜΑΪΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Εμμανουήλ
4. ΜΠΑΛΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Στεφάνου
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
1. ΒΕΛΛΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Χαρίτωνος
2. ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Μιχαήλ
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ελλάδας-Τ.Ρ.Α.Μ.Π.
1. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ του Χαραλάμπους
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
1. ΤΑΡΝΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ηλία
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
1. ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Κωνσταντίνου
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ
1. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Παντελή
Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
1. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Πολυχρόνη
ΟΑΚΚΕ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
1. ΣΕΓΚΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ του Ματθαίου
ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ
1. ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Παναγιώτη
2. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του Αλεξίου
3. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Παναγιώτη
4. ΚΟΡΕΛΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ του Παναγιώτη
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ
1. ΑΓΓΕΛΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του Θαλή
2. ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ του Αντωνίου
3. ΠΕΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γεωργίου
4. ΤΑΣΟΥ ΣΟΦΙΑ του Λαυρεντίου
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
1. ΒΑΔΟΛΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Δημητρίου
2. ΣΚΟΥΛΑΡΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ του Παναγιώτη
3. ΚΟΥΡΚΟΥΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑ του Βασιλείου
4. ΜΠΙΤΕΡΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Παναγιώτη
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
1. ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Γεωργίου
2. ΤΣΑΝΤΕΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Σταύρου
3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ανδρέα
4. ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ ΜΑΡΘΑ του Χρήστου
5. ΚΑΡΑΣΑΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ του Νικολάου
6. ΘΩΜΑΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου
ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
1. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ του Χρήστου
ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
1. ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Γεωργίου
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στις βουλευτικές έδρες
Από την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, τις τέσσερις βουλευτικές έδρες της Ημαθίας τις μοιράστηκαν τρία κόμματα. Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Τάσος Μπαρτζώκας από τη Νέα Δημοκρατία, ο Άγγελος Τόλκας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Κοτίδης από την «Ελληνική Λύση».
Όμως από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής που θα γίνουν με το εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις στην κατανομή των βουλευτικών εδρών, καθώς θα προκύψουν «καραμπόλες» με τις μεταφορές υπολοίπων.
Στη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για την κατάκτηση τριών εδρών με τους Απόστολο Βεσυρόπουλο, Τάσο Μπαρτζώκα και Λάζαρο Τσαβδαρίδη, ενώ πιστεύουν πως με βελτίωση του ποσοστού σε Ημαθία και πανελλήνια, μπορεί να παρθεί και η 4η έδρα από την Στέλλα Αραμπατζή.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώνεται στην δια.τήρηση, αν όχι στην βελτίωση του ποσοστού που είχε τον Μάιο για να διατηρηθεί η μία έδρα από τον Άγγελο Τόλκα, ενώ στο ΠΑΣΟΚ γίνεται μεγάλος αγώνας ώστε να εκλεγεί βουλευτής του Κινήματος στην Ημαθία μετά από δέκα χρόνια. Και αυτό, πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί με την βελτίωση των ποσοστών τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο. Δηλαδή από τις λεγόμενες «καραμπόλες» ενδέχεται το ΠΑΣΟΚ να εκλέξει βουλευτή τον Νίκο Τσιαμήτρο, σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκλογολόγων που δημοσιεύτηκαν στον πανελλήνιο τύπο, ενδέχεται το ΠΑΣΟΚ να χάσει την έδρα στην γειτονική Πέλλα και να την κερδίσει στην Ημαθία, πάντα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και το ποσοστό που θα πάρει η «Ελληνική Λύση» στην Ημαθία και πανελλήνια, που μπορεί οι «καραμπόλες» να κάνουν την έκπληξη και να εκλεγεί ο Βασίλης Κοτίδης.
Όμως τα ασφαλή αποτελέσματα μετά το άνοιγμα της κάλπης το βράδυ της Κυριακής 25 Ιουνίου 2023
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (19/6/23)