- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 8853 φορές
Πού κέρδισαν και πού έχασαν...
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ. ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ.
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (3/7/23)
Λίγες μόλις μέρες μετά το τέλος και του δεύτερου κύκλου των βουλευτικών εκλογών τα πράγματα είναι ακόμα σε κατάσταση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι και ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα με την αυτοδυναμία της ΝΔ, τους τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ και τα επόμενα βήματα, την οκτακομματική Βουλή με τα νεοεισερχόμενα κόμματα.
Οι εκλογές τόσο της 21ης Μαΐου όσο και της 25ης Ιουνίου μπορεί να αποτελούν πλέον παρελθόν, ωστόσο είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Από τη μια φυσικά υπήρχε η αγωνία, η αναμονή και η προσμονή για το εκλογικό αποτέλεσμα και τι αυτό θα σήμαινε για την επόμενη μέρα της χώρας. Από την άλλη, δεν έλειψαν οι εκπλήξεις και τα ευτράπελα που έδωσαν μία άλλη νότα πιο ανάλαφρη στην εκλογική διαδικασία.
Ο εκλογικός θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας, οι χαμηλές πτήσεις που σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η αναμενόμενη παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, η οκτακομματική Βουλή, η είσοδος τριών κομμάτων που κινούνται ιδεολογικά δεξιότερα από την Νέα Δημοκρατία, η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου που τα κατάφερε και μπήκε στη Βουλή αλλά και το νέο ρεκόρ αποχής συνθέτουν τον χάρτη των φετινών εκλογών.
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μιλάει ξεκάθαρα για εκλογικό θρίαμβο, με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερνάει τις 22 μονάδες, σημειώνοντας ρεκόρ διαφοράς ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο κόμμα μετά το 1974. Η αλλαγή σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου είναι η πτώση, μικρής ωστόσο κλίμακας, που σε αριθμούς μεταφράζεται σε 300.000 ψήφους λιγότερες. Βέβαια με ποσοστό άνω του 40% η ΝΔ καταλαμβάνει 158 έδρες στη Βουλή. Ο εκλογικός χάρτης της χώρας λοιπόν ξαναβάφτηκε μπλε με τη Νέα Δημοκρατία να έχει νικήσει σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες εκτός του Νομού Ροδόπης, όπως και τον Μάιο.
Που κυριάρχησαν και που πάτωσαν στην Ημαθία
Κυρίαρχη στο Νομό Ημαθίας αναδείχθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες η Νέα Δημοκρατία. Η περιοχή έχει αρχίσει να αλλάζει χαρακτηριστικά, κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει όλα τα κόμματα.
Η «Βέροια» ανέτρεξε στα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών και κατέγραψε ενδιαφέροντα στατιστικά, για το πού ήταν πιο δυνατό το κάθε κόμμα, πού έκαναν την έκπληξη οι «Σπαρτιάτες» και σημείωσαν υψηλά ποσοστά, ποια κόμματα βρέθηκαν στον πάτο της λίστας, αλλά και για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κάνει το απόλυτο 23/23 στις δημοτικές ενότητες της όλης της Ημαθίας.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κυριάρχησε στον Νομό Ημαθίας όπως σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τη Ροδόπη. Στην Ημαθία, οι μεγαλύτερη νίκη ήρθε στον Δήμο Αλεξάνδρειας με 43,06%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στην ενότητα Μελίκης με 50,67%! Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό της στην Ημαθία η Νέα Δημοκρατία το πήρε στην δημοτική ενότητα Νάουσας με ποσοστό 35,55%.
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είδε τα ποσοστά του να μειώνονται σε όλη την Ημαθία. Ωστόσο, ένας δήμος που κράτησε δυνάμεις αν και είχε απώλειες είναι ο Δήμος Βέροιας, με 15,42%, πιθανότατα λόγω της έδρας του κομματικού μηχανισμού. Τα υψηλότερα ποσοστά στον Νομό τα πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στην δημοτική ενότητα Μακεδονίδος με 20,97%. Να σημειωθεί πως πουθενά στην Ημαθία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε πρώτος. Το μικρότερο ποσοστό του ο ΣΥΡΙΖΑ το πήρε στην ενότητα Μελίκης όπου έπεσε στο 11,47%.
ΠΑΣΟΚ
Το τρίτο κόμμα σε κατάταξη, το ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε να βάψει στα «πράσινα» ξανά μετά από χρόνια μία δημοτική ενότητα της Ημαθίας. Το ΠΑΣΟΚ πήρε το υψηλότερο ποσοστό του στον Δήμο Αλεξάνδρειας με ποσοστό 12,86%, με την δημοτική ενότητα Αντιγονιδών να δίνει το υψηλότερο ποσοστό με 15,63%, έναντι 15,28% της δημοτικής ενότητας Δοβρά. Να σημειώσουμε ότι στις δημοτικές ενότητες, Αντιγονιδών, Δοβρά, Ανθεμίων και Μελίκης, το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα καθώς προσπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά, το μικρότερο ποσοστό του το ΠΑΣΟΚ το πήρε στην ενότητα Νάουσας με 8,59%. Άλλωστε στην δημοτική ενότητα Νάουσας το ΚΚΕ ήταν αυτό που με ποσοστό 11,05% έριξε το ΠΑΣΟΚ στην 4η θέση. Η πόλη της Νάουσας ανέκαθεν ήταν μια κοινωνία με υψηλά ποσοστά του ΚΚΕ.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
Η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου το μεγαλύτερο ποσοστό το κατέγραψε στον Δήμο Αλεξάνδρειας με 8,53%, και από τις δημοτικές ενότητες ο Απ. Παύλος κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό με 10,11%.
Αντίθετα η «Ελληνική Λύση» δεν τα πήγε καλά στον Δήμο Βέροιας με το 8,09% που πήρε, ενώ στην δημοτική ενότητα Μακεδονίδος κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό με 6,03%.
Πάντως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου εκμεταλλευόμενο τις «καραμπόλες» κέρδισε μία βουλευτική έδρα στην Ημαθία με τον Βασίλη Κοτίδη.
ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ
Η έκπληξη των εκλογών του Ιουνίου ακούει στο όνομα «Σπαρτιάτες». Το κόμμα που στηρίχθηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη μπήκε στη Βουλή αλλά δεν εξέλεξε βουλευτή στην Ημαθία. Το μεγαλύτερο ποσοστό στον Νομό Ημαθίας οι «Σπαρτιάτες» το πήραν στον Δήμο Βέροιας με 6,25%, ενώ από τις δημοτικές ενότητες στον Απόστολο Παύλο πήραν το μεγαλύτερο ποσοστό με 9,75%.
Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό στον Νομό οι «Σπαρτιάτες» το πήραν στην δημοτική ενότητα Νάουσας όπου έλαβαν μόλις 4,03%.
Η ΝΙΚΗ
Η άλλη έκπληξη των πρόσφατων εκλογών, το κόμμα «Νίκη», είχε την μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή της Νάουσας. Ο Δήμος Νάουσας κατάγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ημαθία με 7,37% και από τις δημοτικές ενότητες του νομού, η «Νίκη» κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό στα Ανθέμια με 7,98%.
Αντίθετα το μικρότερο ποσοστό το πήρε στην δημοτική ενότητα Μακεδονίδος με 3,44%.
Η ΑΠΟΧΗ
Ένα από τα χαρακτηριστικά των εκλογών του Ιουνίου ήταν τα μεγάλα ποσοστά αποχής. Η μεγαλύτερη αποχή που σημειώθηκε στην Ημαθία ήταν στον Δήμο Αλεξάνδρειας με 45,56%. Στην ενότητα Πλατέως η αποχή έφτασε στο 48,07% των εγγεγραμμένων. Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές καταγράφηκε στον Δήμο Νάουσας όπου ψήφισε το 55,95% των εγγεγραμμένων, με την δημοτική ενότητα Μελίκης να είναι πρώτη σε συμμετοχή με 58,04%.
ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ
Τα κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή, δεν κέρδισαν την προτίμηση ούτε των Ημαθιωτών. Πρώτο εκτός Βουλής κόμμα ήταν το ΜέΡΑ25, που πήρε μόλις 1.334 ψήφους και ακολούθησαν με τριψήφιο αριθμό ψήφων τα: Πατριωτικός Συνασπισμός (564), Κίνημα Φτωχών (431), Φωνή Λογικής (313), Οικολόγοι Πράσινοι (251), Πνοή Δημοκρατίας (234), Ευ Κίνηση (218), Ένωση Κεντρώων (204), Πράσινο και Μωβ (198), ΑΝΤΑΡΣΥΑ (147), ΚΚΕ Μ-Λ (122), Μ-Λ ΚΚΕ (106).
ΟΙ ΟΥΡΑΓΟΙ
Στον Νομό Ημαθίας υπήρξαν έξι κόμματα που δεν πήραν ούτε μία ψήφο, αφού πιθανότατα δεν είχαν ούτε διαθέσιμα ψηφοδέλτια. Τα κόμματα που έμειναν στο «μηδέν» είναι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ελλάδας (ΤΡΑΜΠ), το κόμμα «Δημοσθένης Βεργής – Ελληνες Οικολόγοι», το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα, το Όραμα Αναγέννησης Ελλάδος, Παναθηναϊκό Κίνημα και το κόμμα «Ψηφιακός Ελληνισμός εν το Ολον».
Επιπλέον, κόμματα με μικρή συγκομιδή ψήφων είναι Ελλήνων Συνέλευσις με 72 ψήφους, το Εθνικό Μέτωπο με 45 ψήφους, η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος με 21 ψήφους, η ΟΑΚΚΕ με 9 ψήφους.
Μεγάλη η απουσία του Απόστολου Βεσυρόπουλου
Την προηγούμενη Τρίτη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο.
Από το νέο κυβερνητικό σχήμα απουσιάζει η Ημαθία και ιδιαίτερα ο Απόστολος Βεσυρόπουλος ο οποίος κατά γενική ομολογία, στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, είχε πετυχημένο έργο και μάλιστα από μια σημαντική θέση, όπως αυτήν του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιος για την Φορολογική Πολιτική.
Αυτήν την φορά δεν επιλέχθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και οι υπουργικές θέσεις αυξήθηκαν. Έτσι η απουσία του Απόστολου Βεσυρόπουλου από το νέο κυβερνητικό σχήμα, αποτελεί μεγάλο ντεζαβαντάζ για την Ημαθία. Ο «ψηλός» αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για το νομό μας και στα τέσσερα χρόνια της (υφ)υπουργικής του θητείας δρομολόγησε μεγάλα έργα, βοήθησε σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής του τόπου μας και …ξεμπλόκαρε χρονίζοντα προβλήματα. Πιστεύουμε ότι ο Απόστολος Βεσυρόπουλος αποτελεί μία αξιοσημείωτη εφεδρεία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ελπίζουμε με την πρώτη αναδιάρθρωση θα αποτελέσει και πάλι μία από τις κυβερνητικές επιλογές.
Ωστόσο η Ημαθία μπορεί να προσδοκά στις παρεμβάσεις του Απόστολου Βεσυρόπουλου που δημιούργησε πολλές συμπάθειες μέσα στην κυβέρνηση, στις συνεχείς ενέργειες των άλλων δύο κυβερνητικών βουλευτών, του Τάσου Μπαρτζώκα και του Λάζαρου Τσαβδαρίδη και φυσικά του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος ως Ημαθιώτης δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τον τόπο του.
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (3/7/23)