- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 3198 φορές
Υπάρχουν ελλείψεις, αλλά όχι φόβος…
ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (17/7/23)
Η αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία και ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους ώστε να φθάσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη, καθώς και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός Υγείας με την ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία και την επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών, είναι οι βασικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα τετραετία της διακυβέρνησής του.
Αυτό σημαίνει ότι είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν με την έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας και φυσικά στα δύο νοσοκομεία (Βέροιας, Νάουσας) και το ένα κέντρο υγείας (Αλεξάνδρειας) της Ημαθίας.
Μέχρι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τουλάχιστον, στον τομέα των προσλήψεων, τα προβλήματα είναι υπαρκτά και διαφορετικών μεγεθών. Άλλα πολύ σημαντικά και άλλα δευτερεύοντα.
Καταγγελία της Ένωσης Γιατρών Ημαθίας
Πριν λίγες μέρες εκδόθηκε μία ανακοίνωση τηςΈνωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας με τηνκαταγγέλλει τις ελλείψεις σε γιατρούς στα νοσοκομεία του νομού μας, αλλά και τις μετακινήσεις που γίνονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και μάλιστα και εκτός Ημαθίας. Κάτι που, όπως τονίζει η Ένωση, δημιουργεί πρόβλημα στην έρρυθμη λειτουργία τους, ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο Βέροιας το οποίο «έμεινε χωρίς αναισθησιολόγους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Θέλουμε να επισημάνουμε την τραγική και επιπροσθέτως επικίνδυνη κατάσταση στα νοσοκομεία του νομού μας όπως και των κέντρων υγείας Ημαθίας. Οι ελλείψεις σε γιατρούς αποκτούν πλέον επικίνδυνο χαρακτήρα, γιατί μετακινούνται από μια μονάδα σε άλλη για να κλείσουν τρύπες οι οποίες δεν μπορούν να κλείσουν καθότι είμαστε σουρωτήρι.
Έτσι, έχουμε μετακινήσεις γιατρών από το νοσοκομείο Νάουσας στην Πτολεμαΐδα και στο νοσοκομείο Βέροιας, από το νοσοκομείο Βέροιας στη Φλώρινα, με αποτέλεσμα εκεί που πάνε να κλείσουν μια τρύπα, ανοίγουν άλλες περισσότερες. Επίσης, δεν λογαριάζονται οι συνάδελφοι αν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν και την επιπλέον επιβάρυνση τους.
Εκεί όμως που πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς, με κίνδυνο να έχουμε «ατυχήματα» τύπου Τεμπών, είναι στον τομέα των αναισθησιολόγων. Οι ελλείψεις έχουν πάρει χαρακτήρα χιονοστιβάδας, με τις παραιτήσεις των γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών των κυβερνήσεων διαχρονικά, υποχρηματοδότησης του τομέα της υγείας και ιδιαίτερα του ΕΣΥ. Πολιτικές που διώχνουν τους γιατρούς από το ΕΣΥ με τους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση (10-15 εφημερίες τον μήνα), εφημερίες σε ειδικότητες άσχετες με την εξειδίκευση των γιατρών.
Αυτή η πολιτική της υποχρηματοδότησης αναγκάζει πολλούς συναδέλφους να φύγουν στο εξωτερικό και απ’ την άλλη μεριά να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας, αναγκάζοντας τον κόσμο να πληρώνει αδρά από την τσέπη του ενώ έχει ήδη πληρώσει μέσω κρατήσεων και φορολόγησης του. Ζητάμε άμεσα αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια δωρεάν υγεία από το ΑΕΠ, μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, γενναία αύξηση των μισθών, αφορολόγητες εφημερίες, εισαγωγή βαρέων και ανθυγιεινών, καμιά ιδιωτική επιχείρηση στα νοσοκομεία και μονιμοποίηση των εργαζομένων στις εργολαβικές εταιρείες.
Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι σήμερα, το νοσοκομείο της Βέροιας έμεινε χωρίς αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χειρουργηθούν οι ασθενείς και να αντιμετωπιστούν επείγοντα περιστατικά. Το νοσοκομείο διαθέτει 5 οργανικές θέσεις Αναισθησιολόγων από τις οποίες είναι κατειλημμένη μόνο 1 θέση δημιουργώντας μεγάλα εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία του χειρουργικού τομέα και των υπολοίπων τομέων».
Ηλίας Νοβάκης: Απροθυμία των γιατρών να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία
Αναζητήσαμε «απαντήσεις» σε όσα καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας. Αντί να συζητήσουμε αυτά τα θέματα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βέροιας Ηλία Πλιόγκα ο οποίος είναι διορισμένος από την σημερινή κυβέρνηση, προτιμήσαμε να απευθυνθούμε σε κάποιον που «ζει» όσο κανένας άλλος όλο των φάσμα των προβλημάτων και των άλλων ζητημάτων που αφορούν το Νοσοκομείο Βέροιας.
Έτσι μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Βέροιας κ. Ηλίας Νοβάκη ο οποίος ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός και με πολύ πάθος για την δουλειά του και τον συνδικαλιστικό του ρόλο, έδωσε τις δικές του απαντήσεις στα όσα καταγγέλλονται, αλλά και στα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν.
«Το ζήτημα της έλλειψης αναισθησιολόγων είναι πραγματικά ένα μεγάλο θέμα για το Νοσοκομείο της Βέροιας. Έχουμε έξι οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, εκ των οποίων μόνο η μία οργανική θέση είναι καλυμμένη και την καταλαμβάνει ο Διευθυντής. Οι άλλες δύο θέσεις που καλύπτονται είναι από μετακινήσεις, η μία από τη Νάουσα και η άλλη από τα Γιαννιτσά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία και ως σωματείο το ψάξαμε πάρα πολύ, οι θέσεις αυτές κατά καιρούς έχουν προκηρυχθεί. Απλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, όπως και για άλλες θέσεις όπως για ΜΕΘίτες. Είχαν κριθεί άγονες. Προφανώς τα χρήματα που βρίσκουν έξω οι γιατροί είναι πιο πολλά από αυτά που παίρνουν από το δημόσιο. Τα χρήματα που παίρνουν από εφημερίες, τα εξωτερικά ιατρεία που έχουν και κλινικές, τα παίρνουν σε μια βδομάδα, ενώ στο νοσοκομείο τα παίρνουν σε ένα μήνα με τις εφημερίες τους μαζί. Άρα προτιμούν να φύγουν. Αυτή είναι η αλήθεια.
Εκείνο που έχει σημασία για το νοσοκομείο της Βέροιας, είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς αναισθησιολόγους, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, στην ΜΕΘ και σε δύο παθολόγους για τις οποίες έγινε προκήρυξη, αλλά κρίθηκαν κι αυτές άγονες. Φυσικά υπάρχουν και άλλα μικρότερα ζητήματα που είναι σε δεύτερη μοίρα…» μας είπε αρχικά ο Ηλίας Νοβάκης και αναφερόμενος στις μετακινήσεις των γιατρών επισήμανε:
«Για το θέμα των μετακινήσεων από το νοσοκομείο της Βέροιας προς την Φλώρινα, πράγματι είναι κάποιες με καρδιολόγους, κάτι που συμβαίνει με όλα τα νοσοκομεία. Πρόκειται για τρεις εφημερίες. Δεν είναι πολλές. Είναι μία πατέντα που ακολουθείτε τώρα τελευταία λόγω της έλλειψης προσωπικού που υπάρχει. Είναι μόνο για κάλυψη εφημεριών. Δεν μπορούμε να αφήσουμε «ακάλυπτα» τα νοσοκομεία. Είμαι ο πρώτος που θα το πω. Κακώς γίνονται, αλλά από την στιγμή που δεν μπορείς να καλύψεις ένα τμήμα γιατί δεν έχεις το δυναμικό, κάπως πρέπει να καλυφθεί αυτό».
Υπερπλήρες σε νοσηλευτικό λοιπό προσωπικό, αλλά….
Ένα άλλο ζήτημα που θίξαμε, με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Βέροιας, ήταν η επάρκεια ή μη σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Ο Ηλίας Νοβάκης μας είπε ότι υπάρχει προσωπικό περισσότερο από αυτό που προβλέπεται, αλλά υπάρχουν και ιδιαιτερότητες σε ότι έχει να κάνει με τις ηλικίες, την εξειδίκευση και τους συμβασιούχους.
«Όσον αφορά τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό (νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, παραϊατρικό προσωπικό μέχρι και τις καθαρίστριες), όπως το χαρακτηρίζουμε, με τα στοιχεία που πήρα, ως σωματείο, από το γραφείο προσωπικού, είχαμε 92 κενές οργανικές θέσεις, από τις οποίες οι 30 ήταν δεσμευμένες με τις προκηρύξεις που γίνανε. Σαν επικουρικό λοιπό προσωπικό έχουμε 136 άτομα. Κάτι που σημαίνει ότι υπερκαλύπτουν τις οργανικές θέσεις. Και αυτό γιατί μετά από ενέργειες του Διοικητή μέσα στην περίοδο της πανδημίας, μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε πολύ περισσότερο προσωπικό. Και αυτός είναι ο λόγος που το νοσοκομείο Βέροιας βραβεύτηκε.
Το πρόβλημα πιο είναι στο νοσοκομείο της Βέροιας. Με τη νέα πτέρυγα των πέντε ορόφων έγινε διπλάσιο από θέμα υποδομών. Έχουμε αναβαθμιστεί πάρα πολύ οι υποδομές και κατά συνέπεια οι παροχές υγείας στους πολίτες με τον τεχνολογικό εξοπλισμό. Όμως υπάρχουν εξειδικευμένα τμήματα, όπως ο τεχνητός νεφρός, όπως το αναισθησιολογικό, όπως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπως η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), που χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό» μας είπε ο Ηλίας Νοβάκης και κατέληξε:
«Επειδή, λοιπόν, το προσωπικό μας είναι μεγάλο σε ηλικία από παλαιές προκηρύξεις, δεν υπάρχει διάθεση να πάνε να εξειδικευτούν ή θέλουν λίγα χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. Έτσι οι επικουρικοί, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να μπουν στην διαδικασία της εξειδίκευσης, γιατί είναι μία σύμβαση δύο ετών και μετά μπορεί να φύγουν. Γι αυτό με την ΠΟΕΔΗΝ ζητήσαμε την μονιμοποίηση όλων αυτών των συμβασιούχων για να μπορέσουμε να τους διαχειριστούμε και καλύτερα σαν ανθρώπινο δυναμικό. Πως ένας με σύμβαση δύο ετών να πάει να εξειδικευτεί για ένα ή δύο χρόνια και μετά να φύγει. Έτσι θέλουμε νέο προσωπικό με νέες προσλήψεις και την μονιμοποίηση των συμβασιούχων».
Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά. Να μην φοβίζουν τον κόσμο…
Κλείνοντας την συζήτησή μας με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Βέροιας Ηλία Νοβάκη, του ζητήσαμε να σχολιάσει την καταγγελία της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας. Μας είπε λοιπόν:
«Σήμερα Παρασκευή τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά. Συνολικά προγραμματίστηκαν οκτώ επεμβάσεις. Και χθες (Πέμπτη) έγιναν χειρουργεία. Δεν έμεινε το νοσοκομείο χωρίς αναισθησιολόγο. Τώρα αν για κάποιους λόγους θέλουν να το παρουσιάσουν διαφορετικά, η πραγματικότητα είναι αυτή που σας λέω. Θέλω να φαίνεται στους πολίτες η πραγματική εικόνα του νοσοκομείου της Βέροιας. Θέλουμε να είναι ένα «κόσμημα». Εντάξει οι γιατροί που μίλησαν μέσω της Ένωσής τους, έδωσαν την ψυχή τους στο νοσοκομείο. Όμως δεν μπορούν να λένε πράγματα και να φοβίζουν τον κόσμο. Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Πριν από ένα εξάμηνο είπαν ότι παραιτήθηκε μία αναισθησιολόγος, αλλά κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά όχι ανακρίβειες και ψέματα».
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (17/7/23)