ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Θωμάς Παπαδόπουλος: Σκέψεις αντί βιογραφικού ενός υποψήφιου Δημοτικού Σύμβουλου

Η απόφαση να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για Δημοτικός Σύμβουλος δεν είναι κάτι που γίνεται ελαφρά τη καρδία. 

Είναι φυσικά ένα θέμα που συζητάω με τους ανθρώπους που συναντώ το τελευταίο διάστημα και μου τίθενται συχνά οι ερωτήσεις: «γιατί, γιατί τώρα, γιατί με τον συγκεκριμένο συνδυασμό και γιατί εσάς και όχι κάποιον άλλον, δεν είστε όλοι ίδιοι;», πολλές φορές μάλιστα συνοδεύονται και από το «τι έχεις να κερδίσεις;». Δυστυχώς για πολλούς οι θέσεις διοίκησης ενός Δήμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες είτε με αναγνωρισιμότητα, είτε με αύξηση πελατείας για τους επαγγελματίες, είτε πολύ απλά με την «καρέκλα» και την «εξουσία». Οι απαντήσεις όμως σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι πραγματικά πολύ απλές.

Μετά από 25 έτη μαχόμενης Δικηγορίας ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, αλλά και την ενεργή συμμετοχή μου σε πολλές συλλογικές οργανώσεις, δεν χρειάζομαι ούτε αναγνωρισιμότητα, ούτε προσέλκυση πελατείας. Επίσης, την κάθε θέση ευθύνης που κατείχα και κατέχω, με την όποια «εξουσία» τη συνοδεύει, υπηρέτησα και συνεχίζω να υπηρετώ χωρίς ιδιοτέλεια, πάντα με στόχο την προσφορά και τη βελτίωση των εκάστοτε συνθηκών. Ούτε η «καρέκλα» με ελκύει λοιπόν, ούτε η «εξουσία». Αυτά είναι έννοιες για ανθρώπους που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η οποιαδήποτε θέση ευθύνης είναι δεσμώτης για αυτόν που την κατέχει, ο οποίος, αφού την κατέλαβε οφείλει να την υπηρετήσει πιστά. Εν ολίγοις, είναι αυτός που πρέπει να υπηρετεί την «καρέκλα» και όχι το αντίθετο. Αλλιώς οφείλει να την παραδώσει και να παραιτηθεί.

Γιατί τώρα; Γιατί πλέον έχω και γνώση και εμπειρία. Είμαι στην «πιάτσα» από μικρός, εργαζόμενος αφ’ ενός στα «ψυγεία» του πατέρα μου Χρήστου από 8-9 ετών και βοηθώντας στα χωράφια μας με τα ροδάκινα, αφ’ ετέρου δε ως ελεύθερος επαγγελματίας εδώ και δεκαετίες στην πόλη μου. Η εργασία μου με έφερε κοντά στα προβλήματα του κόσμου, απλά και σύνθετα, καθημερινά και μη, που ήθελαν λύση. Και εν τέλει, αυτή είναι η δουλειά μου ως Δικηγόρος: να εντοπίζω προβλήματα και να δίνω λύσεις, νομικά ορθές και με αντοχή στον χρόνο. Από την άλλη, η δουλειά αυτή απαιτεί συνεχή και αγαστή συνεργασία με όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, καθιστώντας τον Δικηγόρο τόσο εκ προοιμίου, όσο και εκ του αποτελέσματος, γνώστη των διαδικασιών με τις οποίες λειτουργεί το Δημόσιο. Τέλος, είναι γνωστή στους «παροικούντες εν Ιερουσαλήμ» η ιδιαίτερη σχέση που έχω με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βέροιας, αλλά και η γνώση μου της εσωτερικής λειτουργίας του ίδιου του Δήμου. Έχω λοιπόν άριστη γνώση, όχι μόνο του Δήμου σαν του τόπου που ζούμε και της ανθρωπογεωγραφίας του, αλλά και του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ονομάζουμε «Δήμο Βέροιας» και μπορώ να πω μετά λόγου γνώσεως ότι μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα. Όλα αυτά που γνωρίζω, μπορώ να τα εφαρμόσω προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να γίνουν τα πράγματα καλύτερα και να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Πιστεύω ειλικρινά ότι δεν δικαιούμαι πλέον, έχοντας τη γνώση και την εμπειρία, να γκρινιάζω για τα κακώς κείμενα βολεμένος στον καναπέ μου, χωρίς να κάνω κάτι για να βελτιωθούν. Αντίθετα, νοιώθω την υποχρέωση να θέσω τις γνώσεις μου στην υπηρεσία των ανθρώπων του τόπου μου και αυτό πρέπει να γίνει σήμερα, ούτε μια μέρα αργότερα.

Γιατί εμένα; Σίγουρα όχι γιατί μιλάω κάποιες ξένες γλώσσες, γιατί υπήρξα αθλητής ή γιατί σπούδασα μουσική και χορό, προσόντα που χτίζουν μεν χαρακτήρα, αλλά δεν τον καθιστούν απαραίτητα και ικανό Δημοτικό Σύμβουλο. Σίγουρα όμως γιατί ήμουν ανέκαθεν ενεργός πολίτης, προσπαθώντας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και ιδιότητες να συμβάλλω στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων μας, είτε σαν Δικηγόρος, είτε σαν Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, είτε σαν Πρόεδρος του Πανημαθιακού Αθλητικού Συλλόγου Καράτε Βέροιας, είτε σαν Πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Δήμου Βέροιας της Νέας Δημοκρατίας, είτε σαν ιδρυτικό ή και απλό μέλος διαφόρων συλλόγων και οργανώσεων του τόπου μας. Σίγουρα γιατί είμαι επαγγελματίας που ενδιαφέρεται για την ευημερία του Δήμου μας. Και σίγουρα γιατί είμαι οικογενειάρχης, που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του. Γιατί το μέλλον αυτό δεν θέλω τα παιδιά μου, όπως τόσα άλλα παιδιά πριν από αυτά, να ψάξουν να το βρουν αλλού. Γιατί θέλω αυτό, το βιώσιμο και ελκυστικό γι’ αυτά μέλλον, να υπάρχει εδώ στον Δήμο Βέροιας, με τα τόσα αναξιοποίητα προτερήματα και πλεονεκτήματά του. Και γιατί η ευθύνη γι’ αυτό πέφτει βαριά επάνω μου. Γιατί βαραίνει στη συνείδησή μου η ρήση του αείμνηστου Καζαντζάκη: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη· να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω».

Γιατί με τον Κώστα Παλουκίδη; Γιατί την ίδια αίσθηση ευθύνης και το ίδιο όραμα για ένα καλύτερο αύριο στον Δήμο Βέροιας είδα και αναγνώρισα στον Κώστα Παλουκίδη. Γι’ αυτό εντάχθηκα στον συνδυασμό του. Γιατί ο Κώστας δεν είναι σαν τους άλλους. Γιατί θέλει πραγματικά την αλλαγή προς το καλύτερο και γιατί δεν το κάνει από ιδιοτέλεια. Πιθανόν να είναι ο μόνος Αντιδήμαρχος που αρνήθηκε την αμοιβή που συνόδευε τη θέση αυτή, γιατί η πρόθεσή του ήταν και είναι να προσφέρει και όχι να αμείβεται. Αυτήν τη βασική αξία μετέφερε και στον συνδυασμό μας και βρήκε απόλυτη ανταπόκριση από τους συνυποψηφίους μου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μέσα σε δεκαοκτώ μόλις ημέρες συνταχθήκαμε μαζί του εκατόν εικοσιτέσσερα άτομα και δημιουργήσαμε τον συνδυασμό «Ισχυρός Δήμος». Αυτό δεν γίνεται ούτε με υποσχέσεις, ούτε με απειλές. Γίνεται μόνον όταν ο επικεφαλής έχει όραμα, επιχειρήματα, θέληση για πρόοδο και λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν και μπορεί να εμπνεύσει τους άλλους να τον ακολουθήσουν. Και όσοι τον γνωρίζουν από κοντά την ίδια άποψη μόνο μπορεί να έχουν. Ισχυρός Δήμος Βέροιας λοιπόν. Είναι όραμα, μπορεί όμως να γίνει πράξη. Για όλους όσους θέλουν πραγματικά ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας στον Δήμο Βέροιας, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 η επιλογή είναι μονόδρομος.