ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ικανοποίηση για σήμερα… με αβέβαιο το μέλλον

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΕΛΛΟΧΕΥΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΔΥΟΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (6/11/23)

Μπορεί να είναι πρωτάκουστο στον τομέα υγείας, αλλά ΣΗΜΕΡΑ το Νοσοκομείο Βέροιας και το Κέντρο Υγείας της πόλης, δεν έχουν πλέον σημαντικά κενά από ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Απεναντίας υπάρχει επάρκεια σε κάποιες ειδικότητες που «δανείζουν» γιατρούς για εφημερίες σε άλλα Νοσοκομεία όμορων Νομών και Κέντρα Υγείας της Ημαθίας.

Η μόνη «επικίνδυνη» ειδικότητα που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου Βέροιας, είναι αυτή των αναισθησιολόγων. Μπορεί σήμερα να υπάρχουν τρεις αναισθησιολόγοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας εξ αυτών πρόκειται να αποσυρθεί καθώς είναι συνταξιούχος και εργάζεται με «μπλοκάκι» και ο δεύτερος πρόκειται να μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Γρεβενών. Έτσι θα υπάρχει μόνο μία αναισθησιολόγος η οποία μπορεί να επιστρέψει στο Νοσοκομείο Νάουσας, όπου είναι η οργανική της θέση, στην περίπτωση που ο εκεί αναισθησιολόγος μετακινηθεί σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.  

Από την αρχή του ρεπορτάζ τονίσαμε ότι ΣΗΜΕΡΑ η λειτουργία του Νοσοκομείου Βέροιας και του Κέντρου Υγείας της πόλης είναι ικανοποιητική. Όμως κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εικόνα μετά από έξι μήνες καθώς κάποιοι εργάζονται με δίμηνες συμβάσεις που είχαν ξεκινήσει την περίοδο της πανδημίας, κάποιοι ιδιώτες που προσφέρουν υπηρεσίες με «μπλοκάκι», κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μην ανανεώσουν την συνεργασία τους, οπότε θα δημιουργηθούν κενά.

Επτά αιτήματα στο Υπουργείο Υγείας

Σήμερα, λοιπόν, το Νοσοκομείο Βέροιας καλύπτει τις υγειονομικές και νοσηλευτικές ανάγκες που απαιτούνται. Όμως η Διοίκηση του Νοσοκομείου και προσωπικά ο Διοικητής του Ηλίας Πλιόγκας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη κάθε ανάγκης που μπορεί να προκύψει.

Μάλιστα υπέβαλε αιτήματα για την κάλυψη μόνιμων θέσεων γιατρών επτά ειδικοτήτων και υπάρχει αισιοδοξία πως θα γίνουν δεκτά από τον Υπουργό Υγείας, τον συντοπίτη μας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Πάντως μία ειδικότητα, αυτή του Δερματολόγου, που δεν υπήρχε εδώ και δεκατρία χρόνια (τελευταίος ήταν ο κ. Παπακωνσταντίνου), έχει εγκριθεί και θα προκηρυχθεί η θέση τις επόμενες μέρες. Μια ειδικότητα που προφανώς δεν ήταν της πρώτης αναγκαιότητας, καθώς θα μπορούσε να διατεθεί για κάποια άλλη ειδικότητα, όπως γυναικολόγου ή και παθολόγου μιας και οσονούπω θα αποχωρήσουν κάποιοι που είναι έτοιμοι για συνταξιοδότηση.

Έγιναν βήματα μπροστά

Ένα πρόβλημα που αναζητείται τρόπος να λυθεί είναι με τους αναισθησιολόγους. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι και αυτό είναι μεγάλο θέμα στα Νοσοκομεία όλης της Ελλάδας. Όσοι νέοι αναισθησιολόγοι βγαίνουν, προτιμούν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, προφανώς γιατί οι αμοιβές είναι πολύ καλύτερες από αυτές στα δημόσια Νοσοκομεία.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κενά, έχουν έρθει ένας ουρολόγος, ένας παθολόγος για τα ΤΕΠ, έρχεται καινούργιος συντονιστής χειρουργικής. Μάλιστα παθολόγοι υπάρχουν σε επάρκεια που από το Νοσοκομείο Βέροιας «δανείζεται» και στο Νοσοκομείο της  Έδεσσας. Γενικά αυτήν την περίοδο οι εφημερίες βγαίνουν κανονικά και τα χειρουργεία λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

Το Νοσοκομείο Βέροιας έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά με την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας, τον σύγχρονο εξοπλισμό και διάφορες παρεμβάσεις για την διευκόλυνση των πολιτών. Επίσης υπάρχει και άμεση εξυπηρέτηση και ενημέρωση των ασθενών με ηλεκτρονικές εφαρμογές καθώς λαμβάνουν με μηνύματα sms τα ραντεβού τους και email τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στο Νοσοκομείο να τις παραλάβουν. Ψηφιακός φάκελος κ.λ.π. Όπως μας σχολίασαν εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «έγιναν τέτοιες καινοτομίες που κάποια μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν τα έχουν».

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου: Σήμερα είναι ικανοποιητικά. Αύριο;

Για την εικόνα που επικρατεί στις υγειονομικές δομές της Βέροιας, μιλήσαμε και με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Πρόδρομο Ισαακίδη, ο οποίος λόγο της θέσης του γίνεται αποδέκτης των προβλημάτων που υπάρχουν στον ιατρικό κόσμο.

«Αυτή την στιγμή η εικόνα και στις δύο μονάδες υγείας είναι καλή. Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα στα μέσα Αυγούστου υπάρχει γιατρός που έκανε 22 εφημερίες σε έναν μήνα. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Όμως επειδή υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται με δίμηνες συμβάσεις covid και με «μπλοκάκι», δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα συνεχίσουν να εργάζονται στο Νοσοκομείο και μετά από λίγους μήνες. Γι αυτό και μένω στο σήμερα με την γενική καλή εικόνα που υπάρχει» μας είπε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Βέροιας, ο Πρόδρομος Ισαακίδης μας είπε ότι «άρχισε να στελεχώνεται πλέον και το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) όπου έχει πλέον Διευθυντή και πρόκειται να προσληφθεί ένας Επιμελητής Α΄, προκειμένου να λειτουργήσει αυτόνομα  το τμήμα. Η εικόνα είναι ικανοποιητική. Στους  γυναικολόγους υπάρχει ένα θεματάκι, καθώς ο ένας εκ των δύο είναι μετακινούμενος από τη Νάουσα, ο οποίος επέστρεψε στο Νοσοκομείο Νάουσας, όπου εφημερεύει, αν και εκεί δεν υπάρχει μαιευτική γυναικολογική κλινική. Δηλαδή αν υπάρξει τοκετός, θα τον στείλει αλλού» και κατέληξε:

«Γενικά αν εξαιρέσουμε το θέμα των αναισθησιολόγων, η ιατρική κάλυψη είναι ικανοποιητική. Αυτήν την στιγμή βγαίνουν οι εφημερίες, άρα είμαστε καλά. Όσον αφορά το Κέντρο Υγείας Βέροιας, από πληροφόρηση που έχω, δεν υπάρχουν προβλήματα. Μάλιστα «δανείζει» και γιατρούς σε άλλα Κέντρα Υγείας της Ημαθίας».

Χωρίς ακτινολόγο εδώ και δυόμιση χρόνια

Γενικά ικανοποιητική είναι και η εικόνα στο Κέντρο Υγείας Βέροιας. Αναζητήσαμε την Παρασκευή να μιλήσουμε με την Διευθύντρια κα. Χριστίνα Αθανασιάδου, αλλά μας ενημέρωσαν ότι βρίσκονταν σε άδεια.

Έτσι στραφήκαμε στην άντληση πληροφοριών από εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας Βέροιας οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν όλες οι βασικές ειδικότητες και μάλιστα στο σύνολό τους οι γιατροί είναι εξαιρετικοί. Εκεί που χωλαίνει είναι η έλλειψη Ακτινολόγου. Από την παραίτηση πριν δυόμιση χρόνια (Μάρτιος 2021) της Ακτινολόγου κας Βασιλικής Καραδήμου, δεν αναπληρώθηκε η θέση της. Παρ΄ όλα αυτά το Τμήμα λειτουργεί κανονικά. Γίνονται λήψεις ακτινογραφιών, αλλά για γνωματεύσεις από ακτινολόγο, αποστέλλονται στο Νοσοκομείο Βέροιας. Το μόνο Τμήμα που δεν λειτουργεί, είναι του Μαστογράφου.

Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Βέροιας «δεν υπάρχει περίπτωση ένας πολίτης να επισκεφθεί το Κέντρο και να μην εξυπηρετηθεί».

Ξέχωρα από την παροχή ιατρικής φροντίδας, το Κέντρο Υγείας Βέροιας διοργανώνει και συμμετέχει σε διάφορες δράσεις, όπως πρόσφατα για του Ρομά, για τον εμβολιασμό έναντι του ιού της γρίπης, για το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και πολλές άλλες.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (6/11/23)