ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Παρατούν φαγητά... στην «καρδιά» της αγοράς!

Την ευθύνη για τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι, οι οποίοι οφείλουν να δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με τους δήμους φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής για όλους, καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων.

Τι σημαίνει να τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας;

Πρέπει να προτιμάται η ξηρά τροφή και ΟΧΙ αποφάγια καθώς με αυτό τον τρόπο δεν μένουν υπολείμματα που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες οσμές και να γίνουν πόλος έλξης εντόμων ή τρωκτικών. Επιπλέον το σπιτικό φαγητό μπορεί να περιέχει συστατικά που ενδεχομένως να τα οδηγήσουν σε τοξικώσεις.

Έτσι πρέπει να φροντίζουμε να καθαρίζουμε τακτικά τον χώρο σίτισης και να μαζεύουμε τα υπολείμματα τροφής. Μπορούμε να τοποθετήσουμε σε ασφαλές σημείο μία ταΐστρα με ξηρά τροφή και μπολ με καθαρό νερό.

Στην προκειμένη περίπτωση ο φιλόζωος άφησε τα αποφάγια για να σιτιστούν τα αδέσποτα στο κεντρικότατο σημείο της πόλης, στην οδό Ιπποκράτους, σε ώρα που η αγορά είναι σε πλήρη λειτουργία. Φυσικά δεν έμεινε στο σημείο για να αποσύρει τις υπολείμματα και να καθαρίσει τον χώρο, ως όφειλε βάσει Νόμου.

Οι φιλόζωοι δεν έχουν μόνο δικαιώματα προστατεύοντας τα αδέσποτα, αλλά και υποχρεώσεις που αν δεν τις τηρούν μπορούν να τους καταλογιστούν και πρόστιμα.

Τι κάνουν επ΄ αυτού οι ελεγκτικές υπηρεσίες; Είναι εύκολο να εντοπιστούν αυτοί που παρανομούν με την ορθή σίτιση των αδέσποτων… 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΕΡΟΙΑ" (13/11/23)