- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 1120 φορές
Φάκελος: Πανεπιστήμιο στη Βέροια! (Μέρος Β')
ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ «ΦΡΕΣΚΕΣ» ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (12/2/24)
Στο Α' μέρος του «Φακέλου: Πανεπιστήμιο στη Βέροια» που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αναφερθήκαμε στην οικονομική διαδρομή της πόλης της Βέροιας και γενικότερα στην περιοχή της, με αιτίες της κατωφερούς πορείας της το εμπάργκο στην Σερβία από την εμπόλεμη κατάσταση στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 στις πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, την κακή διαχείριση της διεκδίκησης μιας πανεπιστημιακής σχολής και τον κακό χειρισμό αυτής των Μηχανικών Χωροταξίας που λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια στο παλαιό στρατόπεδο της Αγίας Βαρβάρας. Παράλληλα σημαντικό ρόλο, όπως αναφέραμε, έπαιξε και η σημαντική μείωση του προσωπικού (έφεδρου και μόνιμου) μετά την κατάργηση του Β΄ Σώματος Στρατού, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης που ταλαιπώρησε για μια δεκαετία της κοινωνίας της χώρας μας.
Έτσι λοιπόν το μεγάλο πλήγμα που υπέστη ο πρωτογενής τομέας της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα, επέφερε συν τοις άλλοις και τον οικονομικό μαρασμό, σε σχέση με άλλες πόλεις οι οποίες κρατούνται «ζωντανές» γιατί διαθέτουν κάποια ή κάποιες πανεπιστημιακές σχολές οι οποίες φέρουν χρήματα από άλλες περιοχές στις τοπικές αγορές τους.
Στο ρεπορτάζ της προηγούμενης βδομάδας φιλοξενήσαμε απόψεις από τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ισχυρός Δήμος» Κώστα Παλουκίδη, τον Θόδωρο Θεοδωρίδη ως εκπρόσωπος του συνδυασμού «Νέα Εποχή-ΑλλάΖουμε» του Θεόφιλου Κορωνά ο οποίος, επαναλαμβάνουμε, δεν απάντησε στα σχετικά ερωτήματά μας και του Παναγιώτη Χατζησάββα επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση για τον Δήμο Βέροιας».
Από τις δηλώσεις τους είναι ξεκάθαρο ότι άπαντες κρίνουν πως η διεκδίκηση μια πανεπιστημιακής σχολής στη Βέροια αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αλλά για να επιτευχθεί αποτελεσματικά χρειάζεται συσπείρωση όλων των τοπικών δυνάμεων της αυτοδιοίκησης, του εμπορικού κόσμου και του πνευματικού δυναμικού της περιοχής. Μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες να ξεκινήσει ένας δυναμικός αγώνας ώστε η Βέροια να αποκτήσει μια πανεπιστημιακή σχολή που θα αποφέρει οικονομικά, εκπαιδευτικά, πολιτισμικά και κοινωνικά οφέλη στην κοινωνία της.
Όπως σας είχαμε προαναγγείλει από την προηγούμενη βδομάδα, στο σημερινό δεύτερο μέρος του «Φακέλου: Πανεπιστήμιο στη Βέροια» θα φιλοξενήσουμε απόψεις νέων προσώπων στην αυτοδιοίκηση της Βέροιας και συγκεκριμένα των δημοτικών συμβούλων Γιώργου Τσιλογιάννη και Άρη Βενιόπουλου και του τοπικού συμβούλου Τοπικής Κοινότητας Βέροιας Κώστα Γεωργιάδη.
Και οι τρείς νεαροί θεωρούν ότι η Βέροια πρέπει να διεκδικήσει μία πανεπιστημιακή σχολή με αντικείμενο είτε Σχολή Ελληνικών Σπουδών που ήταν μια ιδέα του Βεροιώτη, πρώην Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Φωτιάδη, είτε μια Σχολή Αρχαιολογίας, Γεωπονίας, Περιβάλλοντος, Βυζαντινολογίας, Τουρισμού ή Αρχιτεκτονικής.
Όσον αφορά τον χώρο όπου μπορεί να στεγαστεί μία Πανεπιστημιακή Σχολή, πέραν της παλαιάς σκέψης να κτιστεί μέσα στο Άλσος του φράγματος του Αλιάκμονα έξω από την Αγίας Βαρβάρα, υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως στις εγκαταστάσεις της πρώην σχολής Μηχανικών Χωροταξίας στο παλιό στρατόπεδο της Αγίας Βαρβάρας, είτε να διεκδικηθεί ένα μέρος από το στρατόπεδο, απέναντι από την έδρα της Ταξιαρχίας.
Τσιλογιάννης Γεώργιος (Δημοτικός Σύμβουλος / Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος): Θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα σχέδιο δράσης
«Η Ημαθία την τελευταία δεκαετία έχει πληγεί έντονα από την οικονομική κρίση και την κλιματική αλλαγή. Οι βασικοί τομείς της οικονομίας της πόλης μας είναι καταρχάς, ο παραγωγικός αγροτικός τομέας και οι διοικητικές υπηρεσίες και κατά δεύτερον ο τουρισμός. Ωστόσο ο τόπος μας έχει ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και έχει τη δυνατότητα με συντονισμένη προσπάθεια όλων, σε κοινωνικό, δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο να αναδείξει τα πλεονεκτήματα και να προβάλλει μια ξεχωριστή ταυτότητα προσέλκυσης στο σημερινό περιβάλλον.
Ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα-Σχολή στη Βέροια θα μπορούσε να βοηθήσει στην ταυτότητά της πόλης μας, στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της.
Τα οφέλη σε οικονομικό επίπεδο μίας Σχολής Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχουν ευρύ φάσμα και συντελούν στην ολική αναβάθμιση μιας πόλης. Αρχικά στηρίζει την τοπική οικονομία καθώς οι σπουδαστές κατά βάση θα κατοικούν, θα ψωνίζουν και θα διασκεδάζουν στην πόλη. Έτσι θα μπορούσαμε να έχουμε αύξηση στις ενοικιαζόμενες κατοικίες, ενίσχυση των χώρων εστίασης, αύξηση της επισκεψιμότητας και ενίσχυση του CityBranding. Επιπλέον δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας τόσο για την στελέχωση του τμήματος όσο και για φοιτητές που θα ψάχνουν για εργασία παράλληλα με την φοίτηση. Όμως μακροπρόθεσμα, καθώς οι σχολές παρέχουν ένα σύνολο γνώσεων, δεξιοτήτων και εξειδικεύσεων στους σπουδαστές αυτό μπορεί δυνητικά να αξιοποιηθεί από την περιοχή για την οικονομική ανάπτυξη της, με νέες τεχνολογίες, γνώσεις και πρακτικές που θα παρέχουν οι απόφοιτοι στην αγορά εργασίας.
Τα κοινωνικά οφέλη πέρα από κοινωνικό γόητρο, δημιουργούνται από τη συνεργασία και τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας (Περιφέρεια, Δήμοι, επιμελητήρια, άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς) καθώς προωθούν την συμμετοχή πολιτών σε κοινωνικά δρώμενα, στον εθελοντισμό, στην οικοδόμηση διεθνών σχέσεων, στην αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων και στην διακίνηση νέων ιδεών και εμπειριών από τους φοιτητές.
Η πολιτισμική ανάπτυξη επέρχεται με τη διεύρυνση της πολυπολιτισμικότητας, κάτι το οποίο συμβαίνει αυτούσια καθώς θα έρχονται φοιτητές από όλες τις περιοχές της Ελλάδας αλλά και από προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών όπως το πρόγραμμα Erasmus και την οικοδόμηση διεθνών σχέσεων.
Ωστόσο δε πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2004 στη Βέροια, εγκαταστάθηκε το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2013 επέστρεψε στο Α.Π.Θ. Αυτό πρέπει να μας κάνει να αναλογιστούμε τους λόγους μεταφοράς και τα λάθη που ενδεχομένως έγιναν. Οι επίσημοι λόγοι της Κοσμητείας του Τμήματος για τη μεταφορά του ήταν οι δαπάνες για τη σίτιση των φοιτητών στη Βέροια (γύρω στις 70.000€) και την «ακαδημαϊκή μοναξιά» που βίωναν οι φοιτητές της Βέροιας δεδομένου ότι ήταν αποκομμένοι από το υπόλοιπη πανεπιστημιούπολη.
Τα αδιέξοδα και οι αστοχίες επιβεβαιώνουν την ανάγκη υιοθέτησης νέων εργαλείων και μεθόδων. Έτσι πριν εισηγηθούμε τη διεκδίκηση ενός τμήματος-σχολής στην πόλη της Βέροιας, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα σχέδιο δράσης, ένας στρατηγικός σχεδιασμός με κατευθυντήριες γραμμές και στόχους πάνω στην ταυτότητα της πόλης μας και στις υποδομές (κτιριακές, τεχνολογικές, οδικές) προσβλέποντας στην τεκμηρίωση και στην εφαρμογή των σχεδίων που θα αποφέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα στη Βέροια.
Τα δυνατά σημεία, η ταυτότητα του τόπου μας κατά την προσωπική μου άποψη είναι ο πολιτιστικός πλούτος, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που διαθέτει η Βέροια, ο κάμπος της Βέροιας και τα δάση μας. Η Βεργίνα, το Μουσείο των Αιγών, το Ανάκτορο των Αιγών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα Οθωμανικά μνημεία της πόλης, η Βεροιώτικη αρχιτεκτονική στη Μπαρμπούτα και Κυριώτισσα, τα δάση του Βερμίου και των Πιέριων συνθέτουν ένα ξεχωριστό ανθρωπογενές περιβάλλον. Σε αυτά τα πλεονεκτικά σημεία θα πρέπει να βασίζεται και η πρόταση- εισήγηση αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Τμημάτων-Σχολών όπως Αρχαιολογίας, Γεωπονίας, Περιβάλλοντος, Βυζαντινολογίας, Τουρισμού ή Αρχιτεκτονικής».
Άρης Βενιόπουλος (Δημοτικός Σύμβουλος): Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας…
«Η ύπαρξη ενός πανεπιστημιακού τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας μπορεί να ενισχύσει την οικονομική δυναμική, να εμπλουτίσει την πολιτιστική ζωή και να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας πιο δυναμικής και πολυδιάστατης κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη διότι θα αυξηθεί ο τουρισμός της πόλης αφού θα προσελκύσει τουρίστες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, πχ για την ιστορία της Βεργίνας, την Βυζαντινή ιστορία αλλά και την Αρχαία ιστορία της πόλης, για τα οποία υπάρχουν και αντίστοιχα μουσεία εντός της πόλεως. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, αφού λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας θα αυξηθεί η δουλειά στα εμπορικά καταστήματα και την εστίαση, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον τομέα της φιλοξενίας και του πολιτισμού, και γενικότερα στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα της πόλης. Επίσης το τμήμα θα μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση και την προστασία της Πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, διερευνώντας, ανασκαφώντας και διατηρώντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά μνημεία. Ακόμη το πανεπιστημιακό τμήμα μπορεί να ενθαρρύνει την έρευνα σχετικά με την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής, παρέχοντας έτσι νέες γνώσεις και προοπτικές για την ανάπτυξη της κοινότητας. Επιπλέον, παρέχει ευκαιρίες για εκπαίδευση σε αυτούς τους τομείς, προσελκύοντας φοιτητές από άλλες περιοχές και συμβάλλοντας στη διάδοση της γνώσης. Τέλος οι παραπάνω παράγοντες συνήθως οδηγούν σε μια βελτίωση της εικόνας της πόλης, της πολιτιστικής ζωής της και των ευκαιριών για τους κατοίκους της, ενισχύοντας έτσι την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική της ανάπτυξη».
Γεωργιάδης Κώστας (Μέλος Τοπικής Κοινότητας Βέροιας): Campus Μακεδονικών-Ελληνικών Σπουδών στις όχθες του Αλιάκμονα
«Η λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος στη Βέροια σαφώς θα είχε θετική επιρροή σε πολλαπλά επίπεδα. Την καθιστά δύσκολη όμως η γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη, κάτι που διαπιστώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν.
Για αυτό, βασιζόμενοι και στην πρότερη εμπειρία μας, θα πρέπει οι προτάσεις να είναι εναλλακτικές και να έχουν ως βασικό στοιχείο τη μοναδικότητα. Να "ακουμπούν" στα χαρακτηριστικά της περιοχής και -γιατί όχι;- να αναζητήσουν την προσέλκυση του οικουμενικού Ελληνισμού. Μια καινοτόμα πρόταση, που δεν θα καλύπτεται από άλλη περιοχή και θα εγγυάται ορίζοντα βιωσιμότητας και ανάπτυξης.
Παράλληλα, αυτή την εποχή η κυβέρνηση προσπαθεί -ξανά- να περάσει το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Κάτι που προσωπικά με βρίσκει αντίθετο, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει σαφέστατος σχεδιασμός για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των Δημόσιων Ιδρυμάτων. Όμως, αν περάσει το νομοσχέδιο, θα είναι παράλογο να μην προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, εξετάζοντας την πιθανότητα προσέλκυσης τέτοιου είδους ιδρυμάτων.
Βάση όλων των παραπάνω και θέτοντας ένα παράδειγμα, δεν θεωρώ πως θα αντιδρούσε κανείς στη δημιουργία ενός πανεπιστημιακού campus Μακεδονικών-Ελληνικών Σπουδών με φοιτητές από την ομογένεια, τοποθετημένο στις όχθες του Αλιάκμονα από την πλευρά της Αγίας Βαρβάρας...».
Εμείς ως εφημερίδα ανοίξαμε τον «Φάκελο: Πανεπιστήμιο στη Βέροια». Και αφουγκρασμένοι της κοινής γνώμης, θεωρούμε ότι είναι καιρός να κατατεθούν προτάσεις και από τους απλούς πολίτες του πνεύματος και του εμπορίου, ώστε να διαμορφωθεί μια πλήρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση για την διεκδίκηση της ίδρυσης μιας Πανεπιστημιακής Σχολής στη Βέροια, που τόσο πολύ έχει ανάγκη!!!
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (12/2/24)