- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 1236 φορές
«Λερναία Ύδρα» οι παιδικές χαρές στη Βέροια!
ΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ, ΔΥΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ. Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ.ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (26/2/24)
Ο Δήμος Βέροιας, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, αντιμετωπίζει την τελευταία δεκαετία αρκετά προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών σε πολλά επίπεδα. Όταν όμως μιλάμε για τα παιδιά, αφενός πρέπει να επιδεικνύεται μεγαλύτερη προσοχή, αφετέρου μεγαλύτερη ευαισθησία. Και ένα από τα προβλήματα για τα οποία μας έχουν μιλήσει πολλοί γονείς αλλά διαπιστώνουμε και εμείς οι ίδιοι, είναι οι παιδικές χαρές της πόλης. Ή καλύτερα οι ανύπαρκτες παιδικές χαρές της πόλης. Πρόκειται, δυστυχώς, για μια πραγματικότητα που πρέπει όχι μόνο να αντιλαμβάνεται μια δημοτική αρχή, αλλά και να κάνει έγκαιρες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτή.
Τα παιχνίδια στις παιδικές χαρές, πρέπει να είναι πιστοποιημένα και ελεγμένα, από ειδικό φορέα και να συντηρούνται, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που υπάρχουν, ώστε να μη συμβαίνουν ατυχήματα, όπως αυτά που συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν σε διάφορες παιδικές χαρές ανά την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα όργανα παιδικής χαράς πρέπει να είναι πιστοποιημένα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Για παράδειγμα, οι κούνιες υπάγονται σε άλλο καθεστώς και τα όργανα που φέρουν τσουλήθρες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις διαφορετικού. Όμως κοινός παρονομαστής είναι ένας: Όλα τα παιχνίδια μίας παιδικής χαράς, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κατηγορία, πρέπει να συμμορφώνονται τουλάχιστον με την σχετική νομοθεσία που περιέχει τις γενικές απαιτήσεις.
Βασίλης Παπαδόπουλος: Χρονοβόρες διαδικασίες λόγω γραφειοκρατίας
Δυστυχώς όμως η υπόθεση «πιστοποιημένες παιδικές χαρές» για τη Βέροια και τον Δήμο γενικότερα, είναι κάτι σαν την «Λερναία Ύδρα». Μία πιστοποιείται σήμερα, δύο την επόμενη μέρα χάνουν την πιστοποίησή τους. Κάποιοι, κυρίως έφηβοι, μπαίνουν μέσα στις παιδικές χαρές και είτε από κακή χρήση, αλλά βασικά από απρεπή συμπεριφορά καταστρέφουν όργανα ή το πιο απλό ξηλώνουν μία τάπα από βίδα ή μία απλή πινακίδα. Γιατί έστω και μία τάπα να λείπει, χάνεται αυτόματα η πιστοποίηση και η παιδική χαρά «σφραγίζεται» αμέσως. Σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά η οποία δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων.
«Κατ΄ αρχή ως δημοτική αρχή ζητάμε την κατανόηση των πολιτών» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος και επισημαίνει ότι «στόχος είναι η άμεση αποκατάσταση και πιστοποίηση των παιδικών χαρών, ώστε να παραδοθούν στους δημότες ασφαλείς και λειτουργικές. Γιατί πάνω απ΄ όλα προέχει η ασφάλεια των παιδιών».
Με τον Βασίλη Παπαδόπουλο είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με τις παιδικές χαρές στη Βέροια. Μας ενημέρωσε για τις ενέργειες που γίνονται, αλλά και για τις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα με την σφράγιση παιδικών χαρών.
«Σήμερα έχουμε μόνο δέκα πιστοποιημένες παιδικές χαρές. Επίσης έχουμε προς πιστοποίηση με αρκετές εργασίες άλλες δέκα. Και άλλες 41 που είναι προς πιστοποίηση με ελάχιστες εργασίες» μας ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος και εύλογο το ερώτημα γιατί να υπάρχουν τόσες πολλές παιδικές χαρές που στερούνται πιστοποίησης.
«Για πολλές από αυτές έληξε η πιστοποίησή τους εδώ και έξι μήνες. Στο διάστημα αυτό υπήρξε μια υστέρηση στην επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών γιατί το ίδιο τμήμα ασχολούνταν και με τις εκλογές. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο τμήμα αυτό από έλλειψη προσωπικού που είναι επιφορτισμένο με τις παιδικές χαρές όλης της Ελλάδας» μας τόνισε ο Αντιδήμαρχος και συνέχισε λέγοντας ότι «οι συμβάσεις που υπήρχαν με τους πιστοποιημένους συντηρητές αλλά και προμηθευτές, είχαν λήξει τον Νοέμβριο μήνα. Όμως ο νέος προϋπολογισμός για το 2024 ψηφίστηκε πριν από 20 μέρες και άρχισε να «τρέχει» τώρα. Έτσι τώρα θα γίνουν νέες συμβάσεις για να αναλάβουν πιστοποιημένοι ιδιώτες συνεργάτες του Δήμου τις συντηρήσεις, όπου υπάρχουν έτοιμες, ανά παιδική χαρά, για πιστοποίηση, αφού ήδη έχουν γίνει οι σχετικές παρατηρήσεις από την εταιρεία πιστοποίησης που συνεργάζεται ο Δήμος» και ολοκλήρωσε:
«Μετά τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, θα υποβληθούν οι φάκελοι στην Επιτροπή Παιδικών Χαρών της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας η οποία με την σειρά της θα τα στείλει στο Υπουργείο. Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Οι πιστοποιήσεις είναι ετήσιες, αλλά δεν κρατάνε περισσότερο από οκτώ μήνες, για τους λόγους που σας προανέφερα και αυτό είναι πάρα πολύ αρνητικό για την λειτουργία των παιδικών χαρών. Είναι κρίμα σήμερα να έχουμε παιδικές χαρές που είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, άψογες θα έλεγα, που πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου, αλλά λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών να είναι κλειστές».
«Ξεσπούν την μανία τους στις παιδικές χαρές»
Ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που μας έθιξε ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, είναι οι ζημιές που γίνονται στις παιδικέ χαρές. Την μία μέρα ετοιμάζεται μια παιδική χαρά για πιστοποίηση και την επόμενη μέρα κάποιοι έφηβοι μπαίνουν παράνομα μέσα σ΄ αυτές και προκαλούν μικροκαταστροφές που αποτρέπουν την πιστοποίηση κατά τον έλεγχο που γίνεται από τον αρμόδιο φορέα.
Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Δεν μπορεί να καταλάβει ένας απλός άνθρωπος, γιατί ξεσπούν την μανία τους σε παιδικές χαρές. Ξηλώνουν ένα ταμπελάκι που γράφει τον κατασκευαστή και την ημερομηνία κατασκευής ενός οργάνου. Ή ξηλώνουν μία τάπα από βίδα, άσχετα αν δεν δημιουργεί κινδύνους η βίδα, ακόμα και αν λείπει η πλαστική τάπα της. Η νομοθεσία αυτό προβλέπει για να δοθεί η πιστοποίηση. Είναι το μεγάλο «γιατί». Τι τους πειράζει και τα ξηλώνουν!!! Αυτό που θεωρούν παιχνίδι κάποιοι έφηβοι, την κρατάει κλειστή και πάει πίσω την πιστοποίηση μιας παιδικής χαράς.
Πέραν τούτου υπάρχουν και περιπτώσεις που παραβιάζουν κλειστές παιδικέ χαρές. Δυστυχώς δεν υπάρχει αστυνόμευση που πρέπει. Δεν μπορεί να την κάνει κι αυτήν ο Δήμος. Η αστυνόμευση και των παιδικών χαρών και όλων των κοινόχρηστων χώρων είναι συγκεκριμένη δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επίσης υπάρχουν και μητέρες που «καβαλάνε» τα κάγκελα και μπαίνουν σε παιδικές χαρές και όταν τους γίνεται παρατήρηση τότε διαμαρτύρονται και λένε «τι σας πειράζουν τα παιδιά».
Μικρή χρηματοδότηση. Πρόβλημα στο Μακροχώρι.
Στην συνέχεια ο Αντιδήμαρχος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματά μας, μας είπε ότι ο προϋπολογισμός για τις παιδικές χαρές της Δημοτικής Ενότητας Βέροιας ανέρχεται στις 35.000 ευρώ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και την παραβατικότητα που παρουσιάζεται στο Μακροχώρι.
«Η χρηματοδότηση των εργασιών των παιδικών χαρών γίνεται από ίδια έσοδα του Δήμου. Όπως είπε και ο Δήμαρχος πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα έσοδα είναι πολύ «κουτσουρεμένα». Και εξ αιτίας της υποχρηματοδότησης, αλλά και λόγω των τελών ταφής και άλλων «χαρατσιών», όπως τα αποκαλούμε ως πολίτες. Ο ετήσιος προϋπολογισμός για τις παιδικές χαρές της Δημοτικές Ενότητας Βέροιας είναι 25.000 ευρώ περίπου για προμήθειες και άλλες 10.000 ευρώ για συντηρήσεις. Στις άλλες Δημοτικές Ενότητες δεν χρειαζόμαστε πολλά πράγματα. Επαρκεί και ένας μονοψήφιος αριθμός για τις παιδικές χαρές. Στην Δημοτική Ενότητα Αποστόλου Παύλου υπάρχει ένα θέμα με την παραβατικότητα. Βασικά στο Μακροχώρι. Υπάρχουν επτά παιδικές χαρές όπου υπάρχουν προβλήματα. Τι να πω. Μπαίνουν μέσα και βγάζουν την περίσσια δύναμη της εφηβείας στια παιδικές χαρές. Στα υπόλοιπα χωριά δεν έχουμε προβλήματα. Μικροπράγματα».
Οι έλεγχοι για τις άδειες πιστοποίησης γίνονται από εξουσιοδοτημένο φορέα. Όμως οι έλεγχοι γίνονται σε μέρες και ώρες που δεν είναι γνωστές στον Δήμο Βέροιας, παρά μόνο γνωστοποιείται η περίοδος. Αυτό έχει και τα …αρνητικά του!!!
«Σήμερα ετοιμάζεται μία παιδική χαρά για πιστοποίηση και την επόμενη μέρα καταστρέφεται κάτι και τίθεται εκτός πιστοποίησης. Η αξία της ζημιάς μπορεί να είναι μηδαμινή. Όπως και η αξία της εργασίας. Όμως όταν θα έρθει ο πιστοποιητής και βρει μία τάπα να λείπει ή μία πινακίδα, δεν σου δίνει την άδεια πιστοποίησης. Και ο πιστοποιητής δεν σου λέει πότε θα έρθει. Απλά εμείς τον καλούμε ότι είμαστε έτοιμοι και αυτός χωρίς να ειδοποιήσει κάνει τον έλεγχο. Έτσι σε πετάει απ΄ έξω και η παιδική χαρά παραμένει κλειστή μέχρι να ξαναέρθει για έλεγχο, μετά από δέκα και δεκαπέντε μέρες, ενώ η παιδική χαρά δεν έχει πρόβλημα.
Στα μικροπροβλήματα αυτά που προκύπτουν, θα πρέπει να βοηθήσουν και οι γονείς. Δεν αποποιούμαστε τις ευθύνες ως Δήμος. Ούτε όμως πρέπει να τις αποποιούνται η Αστυνομία και οι γονείς. Πρέπει όλοι να συμβάλλουν για να λειτουργούν αρμονικά και με ασφάλεια οι παιδικές χαρές».
Παιδική χαρά για ΑμΕΑ στο Εργοχώρι
Τέλος στην συζήτησή μας με τον Αντιδήμαρχο Βέροιας Βασίλη Παπαδόπουλο θίξαμε και το ζήτημα παιδικής χαράς και για παιδιά ΑμΕΑ και όσων έχουν κινητικά προβλήματα. Συγκεκριμένα μας ανέφερε τα εξής:
«Σε πάρα πολλές παιδικές χαρές υπάρχουν όργανα για ΑμΕΑ. Αμιγώς παιδική χαρά ΑμΕΑ και με όργανα προσβάσιμα απ΄ όλους, είναι στο Εργοχώρι. Εδώ να πω ότι αργήσαμε γιατί άργησε ο διαγωνισμός. Η ολοκλήρωση προμήθειας θα γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου, με ένα μεγάλο σύνθετο όργανο ΑμΕΑ, για κούνια «φωλίτσα» ΑμΕΑ, για δύο «ζωάκια» ΑμΕΑ, ενώ υπάρχουν 5-6 όργανα για ΑμΕΑ.
Όταν ξεκίνησε η χωροθέτηση για την συγκεκριμένη παιδική χαρά στο Εργοχώρι με περισσότερα όργανα ΑμΕΑ, μίλησα πρώτα με φορείς, όπως «Τα Παιδιά της Άνοιξης», το ΚΕΜΑΕΔ, το «ΜαμΑ», το «Εν Σώματι Υγιεί» και υπήρξε θετική άποψη για την επιλογή του χώρου ο οποίος είναι εύκολα προσβάσιμος με το αυτοκίνητο. Το καλύτερο θα ήταν να γίνει στα «Εβραίικα», αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Ήθελε άλλες εγκρίσεις από αρχαιολογία κ.λ.π. Όλοι θέλαμε να είναι μέσα στην πόλη, αλλά δεν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος».
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (26/2/24)